Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Többnapos gyalogtúra ajánlott túra Szakasz 19

Becske - Mátraverebély (OKT-19)

· 7 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Cserhátvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 70 60 50 40 30 20 10 km Hármas-forrás Szent Márton-templom, Hollókő Tepke-kilátó Kéz-kilátó Szandavár romjai Hollókő, Ófalu

A Cserhát látványosabb részére érkezik a Kéktúra. A lankásan hullámzó erdős hegyhátak közt tágas legelők alján nyújtózkodnak az évtizedekkel ezelőtti hangulatot őrző, barátságos falvak. Meredeken felfutó, de alacsony vulkáni hegyekre kaptatunk föl, hogy megcsodáljuk az ország egyik legbájosabb vidékére nyíló kilátások láncolatát.

nyitva
közepes
Hossz 73 km
22:10 óra
2 245 m
2 495 m
574 m
175 m

A kellemesen hullámzó, lankás dombok és a kicsiny, csendes falvak közt gyalogolva nem is gondolnánk, milyen vad, zabolátlan események alakították ezt a ma természeti extremitásoktól mentes tájat. Változatos működésű tűzhányók hatalmas robaja és forrón izzó lávafolyásai tették mozgalmassá e vidéket. Ma pedig az évmilliókkal ezelőtti vulkanizmus határozza meg a cserháti Kéktúra keleti szakaszát. Nyomait látjuk magunk körül mindenfelé: a hollókői vár sötét építőköveiben, a meseszép Ófalu házainak lábazatában, a Szanda megkövült lávaömlésében vagy éppen a Tepke-gerinc sziklás ösvényszakaszaiban. Közben kiterjedt, de a völgyek által alaposan felszabdalt erdővidéken vágunk át.

A nagy városok hiányoznak az iparfejlesztés által elhanyagolt nógrádi lankavidékről, a hegyközi medencék pedig régi idők lenyomatait konzerválták. Talán nincs az országnak még egy olyan része, ahol ennyire látványos közelségben létezne együtt az évszázados építészeti hagyomány a szocializmus évtizedeiben ráerőszakolt-rárakódott településfejlesztés nyomaival, valamint a rendszerváltást követően egyre szembetűnőbb leszakadás és kilátástalanság hangulatával. Persze helyenként már új építésű nyaralók hirdetik az idegenforgalom megjelenését, de a Cserhát településképe még mindig különös időutazás.

Túránk során felkapaszkodunk a Szanda várrommal ékesített csúcsa alá, ahonnan semmiképp se hagyjuk ki a kitérőt a hegytetőre! A vulkanikus eredetről árulkodik a hegyoldali, igazi geológiai ínyencségnek számító oszlopos elválású andezitömlés sziklacsúszdája. Föntről megszemlélhetjük a tipikus cserháti tájat, melynek jellemző tagoltsága azonnal feltűnik: az alacsony magaslatokat erdő borítja, míg a mélyebb területeken legelők és szántók nyújtóznak, köztük aprócska falvak bújnak meg.

Szandváraljára és Terénybe ereszkedve csodás palóc házsorok közé keveredünk, hogy aztán a kissé kopottabb Cserhátsurányból a térség legnagyobb erdőjébe fúrjuk magunkat. Nógrádsipek érintésével kellemes völgyben emelkedünk az üledékes kőzeteket áttörő vulkáni csúcsok közé, hogy aztán kis kitérővel meglátogassuk a Dobogó-tető nagyszerű körpanorámáját. A felvidéki hegyek mellett következő tájegységünk, a Mátra is megmutatkozik.

Hollókő bércen álló várának csigaház-formái és kilátása után az Ófalu macskaköveit koptatva megyünk végig az ország egyik legszebb világörökségi helyszínén. Két újabb kis falu meglátogatását a Tepke vadregényes ösvényeinek meghódítása követi: a földtanilag a Mátrához tartozó hegygerincről már legmagasabb hegységünk csúcsai uralják a látványt. Alább ereszkedve egyre nagyobbnak és hívogatóbbnak látszik a Mátra masszív tömege. Ám előbb még újabb kis cserháti dombok közé szorult falvakat keresünk fel, hogy Mátraverebélyre érkezve átlépjük a Zagyva vonalában kijelölt tájhatárt.

A szerző tippje

 • Semmiképp se hagyjuk ki a szandai várlátogatást, ez csak 10-20 perces kitérő a Kéktúráról!
 • Terényben egészen egyedi kiállítást, Orsósmagnó Múzeumot találunk, érdemes rá időt szánni!

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Becske  6  Szandaváralja  10,3  Cserhátsurány  9,2  Nógrádsipek  11,5  Hollókő  10,3  Bableves csárda  13,6  Nagybárkány  13,1  Mátraverebély

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Szandaváralja (OKTPH_93): Szandaváralja, szövetkezeti italbolt buszmegálló
 • Cserhátsurány (OKTPH_94_1, OKTPH_94_2): Cserhátsurány, takarékszövetkezet buszmegálló
 • Nógrádsipek (OKTPH_95_1, OKTPH_95_2): Nógrádsipek, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Hollókő (OKTPH_96_1, OKTPH_96_2): Hollókő, autóbusz-váróterem buszmegálló
 • Bableves csárda - Alsótold közelében (OKTPH_97): Kozárd, nagymezői elágazás buszmegálló
 • Nagybárkány (OKTPH_98_1): Nagybárkány, községháza buszmegálló
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron
frissítve: 2023-01-16
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
Tepke, 574 m
Legalacsonyabb pont
Zagyva-völgye, 175 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Várpult büfé
Castellum Hotel Hollókő - Mikszáth Étterem
Szent Jakab Étterem

Biztonsági előírások

 • A tepkei kilátóba viharos időben tilos felmászni!

Kezdés

Becske, faluközpont (223 m)
Koordináták:
DD
47.910189, 19.376132
DMS
47°54'36.7"N 19°22'34.1"E
UTM
34T 378658 5307594
w3w 
///szaval.csatorna.bágyadt

Végpont

Mátraverebély, vasútállomás

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A K jelzés felkapaszkodik a Szanda csúcsa alá, majd leereszkedik Szandaváraljára.
 • Szandaváraljáról Terény érintésével megyünk át Cserhátsurányba.
 • Cserhátsurányból átkaptatunk Nógrádsipekre.
 • Nógrádsipekről a Kéktúra a Dobogó-nyeregbe kapaszkodva érkezik meg Hollókőre.
 • Hollókőről a Szár-hegyen keresztül hullámvasutazunk át Felsőtoldra, majd érintjük Alsótoldot is.
 • Alsótoldról a Bableves csárdához kanyarodunk.
 • A Bableves csárdától felkapaszkodunk a Tepkére, majd onnan Nagybárkányba vezet a Kéktúra.
 • Nagybárkányból Sámsonháza meglátogatásával jutunk el a mátraverebélyi Szentkútig.
 • A Szentkút után Mátraverebélyt keressük fel.

A túráról részletesen

Becske - Szandaváralja

Becske szellős központjából ellékutcán indulunk kifelé a faluból. Emelkedve vágunk át egy erdősávon, majd nyílt terepre érünk: a dombtetőről nézelődve láthatjuk a balra meredeken felszökő Szandát és jobbra a bányászott Berceli-hegyet. Szép ösvényen közelítjük a hegycsúcsot, közben keresztezzük a felhagyott bánya szervizútját. A nyeregbe érve tegyünk kitérőt jobb felé a KL jelzésen, hogy meglátogathassuk a várat!

Még a vár előtt, a hegyoldal kitett részén korlát szegélyezi az ösvényt: túloldalán igazi geológiai szenzációt láthatunk. A hegyoldalt redőnyszerűen fedő kőzet az andezit, ennek oszlopos elválása pedig az egész kontinensen ritkaságszámba megy, hiszen ez a formakincs általában a bazaltot jellemzi – hasonlót a közeli Bér határában láthatunk még. A felszín felé törekvő kőzetolvadék a fedő üledékes kőzetek repedéseibe, hasadékaiba folyt, ott pedig kihűlve kőzetté szilárdult. Hűlés közben összezsugorodott, és felvette ma látható küllemét. A vulkanikus kőzet lassan kiemelkedett a nála gyorsabban pusztuló környezetéből, majd a bányászat során napvilágra került ez a páratlan formáció is.

A várból nem sok maradt: csupán a valamikori lakótorony faldarabkája árválkodik a csúcson. Ahonnan nagyszerű a kilátás: a Börzsönytől a Mátráig hullámzik a táj, de tiszta időben a Budai- és a Visegrádi-hegység jellegzetes csúcsai is könnyűszerrel azonosíthatók. Lefelé haladva hamar kiérünk az erdőből, és a hegyoldalon széles legelők veszik át az uralmat. Gyönyörű panorámát hagyunk el, amikor a kedves üdülőfalu, Szandaváralja házsorai közé lépdelünk. A bélyegzőt a faluközpontban, az OKK információs táblán keressük!

Szandaváralja - Nógrádsipek

A piciny, de szép faluból dombhátra kapaszkodunk. Erdőfoltok közt, dombsági kilátásban gyönyörködve érkezünk meg Terénybe. A falu ékessége a nagyjából 80 régi, kontyolt tetős ház. Innen felhágunk a következő alacsony vonulat gerincére, ahonnan már Cserhátsurányra, és a tőle keletre emelkedő, kiterjedtebb hegyvidékre kapunk panorámát.

A településről a régen Szécsénnyel összeköttetést teremtő szekérúton kaptatunk egyre magasabbra, közben kellemes a panoráma a völgyek találkozásánál több irányba szétnyíló Herencsényre. Alacsony dombháton gyalogolunk, Nógrádsipekre bámészkodó tehéntekintetek közt érünk be (amennyiben a nyári félévben járunk erre). A falu szélén az omladozó, tönkrement TSZ egyik épületén még ott a kopott vörös csillag. A dombvilág mélyén, félreeső völgyben fekvő faluban kissé mintha megállt volna az idő néhány évtizeddel ezelőtt. Ettől függetlenül szép, erdős környezet keretezi az utcák házsorait.

Nógrádsipek - Hollókő

Bár az 500 méteres magasságot alig meghaladó hegyecskék között járunk, a Cserhát legnagyobb összefüggő erdőterületének patakjai olykor heves áradásokat képesek produkálni, erről árulkodik a völgyben kialakított záportározó. Szép, egyre szűkülő völgyben emelkedünk, a mederben heverő andezitsziklák már a hegytömb vulkanikus magaslatainak hírét hozzák. Jobbra kiágazik a K● jelzés, ezen kb. 800 méter kitérő a Dobos-kút, mely nem csak megbízható hozamú és iható forrás, hanem nagyszerű bivakkunyhó is egyben, ha a szabadban töltenénk az éjszakát. Felérve a Dobogó-nyeregbe pedig alig 10 perces kitérő jobbra (S majd S▲ jelzések) a dobogó-tetői kilátó: a leromlott állapotú, veszélyes geodéziai torony tetejéről a környék legszebb körpanorámája nyílik. Az Északi-középhegység jelentős szelete mellett a Felvidék hegyei is elénk kerülnek, egészen a Magas-Tátráig élvezhetjük a panorámát.

Hollókőre gyepszőnyeges tölgyesen keresztül vezet le az út. Kiérünk Sós-pusztára, melynek legelőrétjéről jellegzetes cserháti látványban füröszthetjük tekintetünket: alacsony, erdős hátak alatt völgyoldali irtások, és lakott medencék mozaikja alkotja a tájképet. (Sétáljunk ki a mező fölső szegélyén futó földút sarkára! Innen Nógrád északi része és Szlovákia hegyvidékei is megmutatkoznak.) Újra erdőbe lépünk, és leereszkedünk a hollókői Ófaluba. A Világörökséghez tartozó palóc házsor az 1909-ben a falun végigsöprő tűzvész után épült. A macskaköves főutcán végigtalpalva végül a buszmegállónál visszafordulunk a József Attila útra, itt pecsételhetünk a terecske mellett felállított Kéktúrás információs táblánál.

Hollókő – Bableves csárda

Hollókőn a szokatlanul légies formavilágú részleteket is tartalmazó várrom felkeresésére érdemes pár órát szánni. A vár mögötti domboldalról pedig széles panoráma tárul fel: északon a Kárpátok szlovákiai szakaszának déli vonaulatai, a Gömör-Szepesi-érchegység magaslatai látszanak. Visszatérve a Kéktúrára, a Szár-hegy hátának vágunk neki. Az erdőt kopár, bokros területek szabdalják, amiknek hála kilátunk az alattunk húzódó völgyre, illetve a Tepke magas gerincére. Szűk ösvényt követünk, majd a hegyoldalon leereszkedve ismét következő célpontunk (a Tepke-hát) tarvágásoktól mentes látványában gyönyörködhetünk. Felsőtoldnak csak a széléig jutunk, átvágunk a kaszálóréteken, majd besétálunk Alsótoldra. A kis medencévé táguló völgybe szorult két falu a Cserhát egyik legidillibb fekvésével dicsekedhet.

A K jelzés az Alsó-szurdok völgyébe fordul. Egykor valódi szurdok lehetett, de a patak túloldalán kanyarodó aszfaltút miatt ma már ebből nem sokat érzékelni. Megérkezünk a Bableves csárdához, mely hangulatos étterem és pecsételőhely is egyben. Innen veszi kezdetét a cserháti kéktúra legvadregényesebb, leginkább hegyvidéki jellegű része. Nem véletlenül: a hegység magasabb csúcsaira kapaszkodunk, vulkanikus eredetű gerincük földtani értelemben már a Mátrához tartozik.

Bableves csárda - Nagybárkány

Egy kis fennsíkon kialakított szántóföldsoron vágunk át, a szellős mezőről nézelődve már látjuk is a tepkei kilátót. Beérve az erdőbe kis hurokkal kanyarodunk rá a gerincre, és meredeken emelkedünk az 567 méter magas Tepkéig. Az acéltoronyból pazar a kilátás: feltárul előttünk az egész dimbes-dombos, tarka Cserhát, de tisztán látszik a Börzsöny hatalmas tömege, és szerencsés esetben a Visegrádi- és a Budai-hegység alacsonyabb csíkja is. Ellenkező irányban a Mátra masszív bércei képzenek falat, tekintetünkkel megkereshetjük az ország 2 legmagasabb pontját, a Galya-tetőt és a Kékest. Északabbra a Bükk lapos tetőszintje, a Karancs és tiszta időben felvidéki hegységek hullámoznak.

A kilátó után meredek oldalú gerinc emlékezetes hangulatú, köves ösvényét tapossuk. Áthullámvasutazunk a legmagasabb ponton, a Purgán, a Macska-hegy után egy sziklabércről pedig kilátunk Garábra. Végül egyre lejjebb ereszkedünk, és a hegyoldalban a vulkáni kőzetek alól feltörő források sokasága mellett vezet el utunk. Nagybárkány fölé érve maradandó tájkép fogad: a füves dombhátak alól kezdetben csak a templomtorony lóg ki, a falu csak később tűnik fel, a háttérben pedig a Mátra hatalmasnak tetsző tömbje kéklik. A faluban a Petőfi u. 48. szám alatti boltban van a bélyegző.

Nagybárkány – Mátraverebély

Újabb dombra kapaszkodunk fel, ismét mesébe illő a panoráma: a Cserhát legszélső hegysorai mögül a Mátra bukkan ki. Egy kaszálórét végén aszfaltra érünk, és érintjük a híres sámsonházai kőfejtőt. A bányászkodás emlékezetes geológiai jelenséget tárt fel: a vulkáni működés különböző szakaszainak rétegei egymásra települve festik különböző színűre a sziklafalat, a hol szemcsés, hol egyveretűbb sávok tetején pedig a későbbi tengerelöntés hófehér mészkőpásztája húzódik.

Sámsonházán elbúcsúzunk a jellegzetesen apró cserháti falvaktól, és először patakvölgyön, majd egy kis vízválasztón áthágva jutunk át Szentkút kegyhelyére. A legenda szerint itt a menekülő I. Szent László király lovának patája fakasztott gyógyhatású vizet a földből. A felújított, árnyas búcsújáróhely mellett érdemes felfedezni a Szent László-hasadék apró szurdokvölgyét és a szórt vulkáni kőzetbe, tufába vájt Remetebarlangot. Rövid erdei sétával kerülünk át Mátraverebélyre, ahol átlépjük a Zagyvát és ezzel megérkezünk a Mátra területére. Bélyegzőt a Vasút utca-Rét utca sarkán álló Polgármesteri Hivatal lépcsőjén találunk.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Becske alsó vasúti megállóhelyre az Aszód és Balassagyarmat közt közlekedő szerelvények valamelyikével juthatunk el.
 • A Becske, nógrádkövesdi elágazás buszmegállóba érkezve a település központjából indíthatjuk a túrát.
 • Mátraverebély vasúti megállóhelyére Salgótarján és Hatvan felől közlekednek vonatok.
 • A Mátraverebély, eszpresszó buszmegállóból Salgótarján vagy Hatvan irányába utazhatunk, de van közvetlen buszos összeköttetés Budapesttel is.

Megközelítés

 • A gazos becskei vasúti peronról északkelet felé kell indulnunk az autóút szélén, hogy a falu központjába jussunk.
 • A buszmegálló Becskén a Kéktúra mentén található.
 • Mátraverebélyen a buszmegállónál a keresztező utcában találjuk a Kéktúrát, mely a vasútállomást is érinti.

Parkolás

 • Mátraverebélyen a Szentkútnál érdemes parkolni, melyet érint is a Kéktúra.
 • Becskén a faluközpontban parkolhatunk.

Koordináták

DD
47.910189, 19.376132
DMS
47°54'36.7"N 19°22'34.1"E
UTM
34T 378658 5307594
w3w 
///szaval.csatorna.bágyadt
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

 • Cserhát turistatérkép (figyeljünk rá, hogy nem minden Cserhát-térkép ábrázolja a hegység teljes területét!)

Felszerelés

 • Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,7
(7)
Fajszán Zsuzsanna Márta
2023-01-11 · Közösség
Dr Lukács Zsófia
2021-05-22 · Közösség
Fából készült menedékház két darab kétfős priccsel. Csak vastag matrachoz :)
Mutass többet!
2021. május 22., szombat 17:14
Fénykép: Zsófia Dr Lukács, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 14

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
73 km
Időtartam
22:10 óra
Szintemelkedés
2 245 m
Szintcsökkenés
2 495 m
Legmagasabb pont
574 m
Legalacsonyabb pont
175 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Tipp Flóra, fauna Egészséges környezet Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 36 Útpontok
 • 36 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp