Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Fitnesz
Többnapos gyalogtúra Szakasz

Badacsonytördemic - Nagyvázsony (OKT-06.)

· 1 értékelés · Többnapos gyalogtúra · Balaton · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Burger Barna, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  fénykép: Barna Burger, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 100 40 30 20 10 km Vár-kút (Csobánc) Öreg-hegyi-kút Kisfaludy-kilátó Eötvös Károly-kilátó Velétei palotarom Gulács csúcs

Hangulatában egységes, mégis különösen változatos túraterep az Országos Kéktúra 6. szakasza. Balatonra nyíló panorámák láncolatát keressük fel, és közben teljesen eltérő tájképek tárulnak fel előttünk, ahogy a tanúhegyeket meglátogatva távolodunk a tóparttól. Nyáron a Balatonon nyaralók csoportjai lepik el a Kéktúra által is felkeresett Káli-medencét, hogy a parti zsongástól elszakadva az apró falvak elszigeteltségében, csendjében élvezhessék az ízeket, illatokat, italokat. Csatlakozzunk hozzájuk!

nyitva
közepes
47,6 km
14:40 óra
1530 m
1395 m

Igazi balatoni forgatagból emelkedik ki a Badacsony, amiről páratlan panoráma nyílik a zöld víztükörre. Utunk első fele kiváló lehetőség az egykori bazaltvulkanizmus emlékei, a tanúhegyek tanulmányozására, amikor átkelünk a Badacsony fennsíkján, majd meglátogatjuk két féltestvérét, a Gulácsot és a Csobáncot. Maradandó csúcsélményeket viszünk magunkkal erről a fárasztó útszakaszról.

A bazalt gazdaságilag is hasznosítható: útépítések és a kőzetgyapot alapanyaga, de a Balaton-felvidéken számos épület falában is ráismerhetünk sötétszürke színére. Sokfelé bányászták, többek közt a Hajagoson, melynek kiterjedt bányasebeit megkerülve érkezünk a pompázatos Káli-medencébe, „a magyar Toszkánába". Megismerhetjük a medence jellegzetes képződményeit, furcsa sziklaalakzatait, a „kőtengereket", miközben páratlanul hangulatos aprófalvak közt cikázunk. Felmászunk még egy hegyre, meglátogatjuk az Eötvös Károly-kilátót, és végigpásztázzuk föntről is a Káli-medencét.

A vulkáni képződmények formálta tájat magunk mögött hagyva hűvősebb, erdős szakaszra váltunk, és hamarosan a Déli-Bakony sziluettjét is megpillanthatjuk: előttünk adótornyával púposodik a Kab-hegy.

A szerző tippje

 • A Káli-medence tanösvényein (Theodora-Kékkő Tanösvény, Kopasz-hegyi Tanösvény) többet is megtudhatunk erről a különleges tájról.
 • Meglátogathatjuk a savanyúvíz-forrást Kékkúton.
 • Ha hétvégén járunk arra, érdemes betérnünk az egyedi hangulatú Káptalantóti piacra, a Liliomkertbe, ahol kedvünkre válogathatunk a helyi termelők portékái között.
 • Nagyvázsonyban található a Kinizsi-vár, és ha jókor érkezünk, a Csirke-csülök fesztivál.

Szakaszhosszok bélyegzőtől bélyegzőig (kilométerben)

Badacsonytördemic  11,5  Káptalantóti  4,1  Csobánc  9,9  Szentbékkálla  7,5  Balatonhenye  6,9  Csicsói erdészház  8  Nagyvázsony

Ajánlott köztes ki- és beszállási pontok az útvonal mentén

 • Káptalantóti (OKTPH_31): Káptalantóti, kultúrház buszmegálló
 • Szentbékkálla (OKTPH_32): Szentbékkálla, Petőfi utca buszmegálló
 • Balatonhenye (OKTPH_33): Balatonhenye, autóbusz-váróterem buszmegálló

Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
438 m
Legalacsonyabb pont
112 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Pihenő

Vár-kút (Csobánc)

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: bakancs, az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.

Javaslatok és linkek

Kezdőpont

Badacsonytördemic - Szigliget, vasútállomás (112 m)
Koordináták:
földrajzi
46.808573, 17.469481
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
33T 688409 5186853

Végpont

Nagyvázsony, Kinizsi-vár

Útleírás

Itiner

A túra folyamán végig a K jelzést kell követnünk.

 • A Badacsonytördemic-Szigliget állomásról indulva átvágunk a Badacsony fennsíkján, majd leereszkedünk a hegy északi lejtőjén.
 • Átkelünk a badacsonytomaji országúton, aztán felkaptatunk a Gulács oldalában. A K jelzés nem érinti a csúcsot.
 • Ráfordulunk a Káptalantótiba tartó országútra, pecsételés után keresztülgyaloglunk a falun.
 • Elérjük a tapolcai aszfaltutat, melyet kelet felé követünk kb. 200 méteren, végül balra térünk, a szőlők közé.
 • Az Országos Kéktúra erős kanyargással felkaptat a Csobánc tetejére, ahol bélyegzőt is találunk.
 • A Csobáncot egy déli hajlású hurokkal hagyjuk el észak felé. Elérjük a diszeli bekötőutat, melyen csak pár métert teszünk meg, hogy aztán bal felé letérjünk róla.
 • Erdészei utakon, északról kerüljük a Hajagos bazaltbányáját. Mindszentkálla felé tartunk, de még a falu érintése előtt balra fordulunk, és a Theodora-Kékkő Tanösvényen jutunk el a szentbékkállai kőtengerhez, majd a névadó faluba (pecsételőhely).
 • Szentbékkálla kelet felé kanyarodó főutcáját követi a K jelzés, hogy aztán nekiveselkedjen a Fekete-hegy oldalának. A fennsíkot elérve az Eötvös Károly-kilátóba jutunk.
 • A jelzés dél felé ereszkedik le a hegyről, majd a szőlők közt, a hegy szoknyáján keletre fordul, így érkezünk meg Balatonhenyére (pecsételőhely).
 • Dél felé kell tartanunk Balatonhenye főutcáján, hogy aztán a templomnál elhagyjuk azt keleti irányban. A jelzés hamarosan északnak, később, a domboldalban keletnek fordul. Réteken haladunk, végül hosszú erdei vándorlás veszi kezdetét. Egy fenyvesnél aszfaltozott erdészeti útra jutunk, ezt bal felé hosszan követjük.
 • Megérkezünk a Balaton-felvidéki Erdei Iskolához (Csicsói erdészház, pecsételőhely), majd folytatjuk erdei utunkat az aszfalton. 2,5 km után rátérünk a nagyvázsonyi országútra, hogy néhány perccel később beforduljunk az észak felé mélyülő Viszont-völgybe.
 • A völgy végén a K jelzés jobbra fordul, és némi kanyargással, az erdőalji legelőkön futva megérkezik Nagyvázsonyba.
 • Nagyvázsonyban a Temető utcán jutunk el a vár alá.

A túráról részletesen

Badacsonytördemic - Káptalantóti

A Badacsonytördemic–Szigliget vasútállomás melletti átjárótól a Zöldfa utcán indulunk tovább. A bazaltszirtek tövében álló Rodostó turistaháztól indul a 464 fokot számláló, 1936-ban épített Bujdosók lépcsője a Badacsony fennsíkjára. A K jelzés a plató peremén haladva fut körbe a hegytetőn. Balra, a K▲ jelzésen néhány perc alatt elérhető a tördemici kilátópont, mely a Tapolcai-medence panorámájával vár.

Néhány száz méter után megérkezünk a Ranolder-kereszt tisztására, ezzel a Balatonra nyíló panorámák sorozatának első elemét érjük el. Talán itt szembesülhetünk leginkább a Badacsony bástyajellegével: döbbenetes magasságban állunk a szélesen terpeszkedő víztömeg fölött. Következő állomásunk az Egry József-kilátóhely. A bazaltkockákból emelt kis kőépület tetejéről ismét nagyszerű, zavartalan a kilátás a tóra, míg alsó részén elhanyagolt, leromlott állapotú bivakhelyet lelhetünk. E ponttól nekiindulunk a fennsíkot átszelő nyiladéknak. Pár száz méter után jobbra térve elhagyjuk az erdőátvágást, és leereszkedünk a balatoni hajózás úttörőjéről elnevezett Hertelendy-emlékkőig, ahonnan kilátunk a Tomaji-öbölre. Innen egy újabb lépcsősoron kapaszkodunk vissza a hegytetőre. Hamarosan a K▲ jelzésen tehetünk rövid kitérőt a Badacsony legmagasabb pontján álló, új Kisfaludy-kilátóhoz. Lépcsőin felkapaszkodva a csodálatos Balaton-part hosszú részletében gyönyörködhetünk.

Eddig vezető utunk tapasztalatainak birtokában, illetve föntről végigmérve a Badacsonyt, megállapíthatjuk, hogy az a Balaton-melléki tanúhegyek tankönyvi példája. A badacsonyi tájban nagyszerű harmóniában forr össze a tájhasználat és a földtörténet öröksége: a hegylábi strandokon és a szűk parti sávban nyaraló emberek tömegei élvezik a víz közelségét. Eggyel feljebb a vulkáni talajon kiváló minőségű szőlő terem - hála a déli kitettségű, napsütötte hegyoldalnak és a Balaton napsugarakat a hegyoldalra vetítő víztükrének. Itt főként pincék, présházak és nyaralók alkotják az épített környezet elemeit. Ennél feljebb elérjük az erdő szintjét: a bazaltplató peremén óriási sziklakéményeket, a láva kihűlése során formálódott bazaltorgonákat találunk. A napnak kitett kőtornyok lábánál hosszú sávban ma is hízó kőzettörmelék-szoknya gyűrűje húzódik - a terméketlen, instabil talajon már nem vetette meg lábát az ember. A Badacsony keleti oldalán jókora területen évtizedekig folyt a bazalt fejtése, a kiszolgáló épületeket a hegylábon húzták fel. A hegy „kősisakját" fedő hűvös bükkösben, a nehezen megközelíthető és vízben szegény fennsíkon pedig már csak pontszerűen találjuk meg az emberi jelenlét nyomait: az épített emlék- és kilátóhelyeket sűrű turistaútfonat köti össze.

Ereszkedni kezdünk a Badacsony északi oldalában a Köböl-kút melletti pihenőpadokhoz, aztán a szőlők között átvágva érkezünk a Badacsony és a Gulács közti nyeregbe. Egy rövid lépcsősoron lejutunk a Badacsonytomaj és Nemesgulács közötti országútra, majd a Gulács oldalában folytatjuk a túrát. Rövid oldalazás után ösvényünk lejteni kezd. Ha vállaljuk a bal felé kiágazó K▲ jelet, fárasztó kaptató végén megcsodálhatjuk a Gulács csúcsáról nyíló, korlátozott látószögű kilátást. A szép, szabályos gúla alakú hegy bazaltsapkája ellenére - szemben pl. a Badacsonnyal - pontszerű csúcsot hordoz: bazaltja nem lávaömlés, hanem a vulkáni kürtőben megrekedt magma maradványa. Ennélfogva igen meredek lejtőkkel rendelkezik, mely számunkra izzasztó emelkedőket jelent. Erdőben haladunk, majd rátérünk a Káptalantótiba futó aszfaltútra. A falu kocsmájában, a Horváth kert büfében bélyegzünk.

Káptalantóti - Szentbékkálla

A tapolcai országútig haladunk tovább, amin először jobbra, utána rögtön balra, egy mezőgazdasági útra térünk. A pincék között egészen a Csobánc tövéig kanyargunk, majd egy igen meredek ösvényen érjük el a csúcson lévő vár romjait. A hegy tetejére 2017 őszén az MTSZ új bélyegzőt telepített. A várrom izgalmai háttérbe szorulnak a pazar kilátás mögött: tanúhegyek magaslatai szabdalják a két környező mélyedés, a Káli- és a Tapolcai-medence felszínét. Bár a parti sávot már elhagytuk, természetesen továbbra is látványelem a Balaton.

A lejtmenet jól kiépített útvonala leérkezik a Diszelbe vezető műútra. Innen a Hajagos oldalában, azt észak felé megkerülve szőlősorok, pincék között vezet tovább az ösvény. Egy fiatal erdőn keresztülvágva, ahol a Hajagos régi, felhagyott bányaterületét is érintjük, egy köves-földes erdészeti útra fordulunk, ami szintben kanyarog velünk. Eleinte erdőben sétálunk, majd abból kiérve egy legelőn át a Mindszentkállára vezető útra kanyarodunk. A szőlősorokat elérve hamarosan élesen balra fordulunk, és a bokrokkal övezett földúton megyünk az erdősáv felé. Pár száz méteren át egy árokban halad ösvényünk, majd a jelzések egy széles földúton vezetnek tovább.

A szőlők közötti utacska a Káli-medence leghíresebb földtani képződményéhez, a kőtengerhez visz bennünket. Felkapaszkodunk a furcsa formájú kvarchomokkő anyagú kőalakzatok közé, melyek a Pannon-tenger partra vetett emlékeiként hevernek a fűben. Végighaladunk a dombgerincen, aztán a túlsó oldalán leereszkedünk Szentbékkálla határába. A jelzés elkanyarodik a velétei palotaromhoz. A helyi mondák szerint egykor vadászkastély állt itt, valószínűbb azonban, hogy püspöki palota volt. A faluban az élelmiszerbolt épületéhez tartozó fedett teraszos részen találjuk a bélyegződobozt.

Szentbékkálla - Balatonhenye

A faluból kiérve, szőlők között kanyarogva jutunk el az Öreg-hegyi-kúthoz. A keskeny aszfaltúton indulunk tovább északnyugat felé, aztán jobbra fordulva meredeken kapaszkodunk újra. Ismét szintezni kezdünk a hegyoldalban, de most már visszafelé haladva kaptatunk fel a Fekete-hegy platójára, hogy elérjük a hegy leszakadó déli peremén álló Eötvös-kilátót. Már jelentősen eltávolodtunk a Balatontól: ez az utolsó szélesebb panoráma a tóra, mielőtt elhagyjuk a Balaton-felvidéket. 

A gerincet követve egy kisebb nyeregbe jutunk, ahonnan keskeny földúton kanyargunk a különös látványt nyújtó tavacskák mentén. A hegy bazaltsapkája nem engedi a mélybe folyni a csapadékvizet, ezért apró mélyedéseiben pici tavak alakulnak ki. A Vaskapu mély és meredek völgyében ereszkedünk le ismét a szőlőültetvények közé. Utunkat jobbról a Káli-medence panorámája szegélyezi. Hamarosan Balatonhenye házait is elérjük. A bélyegződobozt a kocsma hátsó, teraszos részén találjuk meg.

Balatonhenye - Nagyvázsony

Rövid pihenőnk után megkezdjük a soron következő kapaszkodást. A községből kiérve a falu határában egy régi, felhagyott gazdasági épületet jobbról kerülve, erdősávval övezett úton haladunk tovább. Feledhetetlen szakaszon járunk: a hegység klímája, növényzete, a teljes tájkép mintha egy vonal mentén csapna át a Balaton-felvidék mediterrán, cserjés-füves jellegéből a Bakony hűvösebb, erdős sűrűjére. Bár még odébb van a hegység határa,  érzékelhetően megváltozik körülöttünk a táj. A Balaton látványának is itt intünk végső búcsút.

Több erdős részt átszelve egy kanyargós, murvás úton érkezünk a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolához (a volt Csicsói erdészházhoz), ami egyben a Kéktúra bélyegzőhelye is. A murvás úton fél óra múlva jutunk ki a Nagyvázsony és Vigántpetend közötti országútra. 300-400 métert ballagunk rajta, aztán balra letérünk az erdőbe.

A Kinizsi-forrás után hamarosan magunk mögött hagyjuk az erdőt – egy bájos, tölcsér alakú nyiladékba kiérve pont az előttünk fekvő Kab-hegyre nyílik kilátás. A fák között egy keskeny erdei folyosó ösvényén indulunk tovább, és megpillantjuk a Szent Mihály-kolostor kútját. Innen ösvény indul jobbra a fák közötti tisztáson álló impozáns romokhoz, Kinizsi Pál sírhelyéhez - igaz, a sírt korábban föltárták, a sírkövet a nagyvázsonyi vár kápolnájába szállították. A K jelzésre visszatérve már gyorsan elérjük Nagyvázsony határát a temetőnél. A település völgybe húzódó látványát nagyban meghatározza a 15. században emelt Kinizsi-vár lakótornya. A Várpénztár oldalára kihelyezve találjuk meg az egyik bélyegzőt; útvonalunktól párszáz méter kitérővel, a hangulatos Kinizsi sörözőben is beszerezhetjük a nagyvázsonyi bélyegzőlenyomatunkat.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra a Tapolca - Székesfehérvár (-Budapest) vasútvonal egyes vonataival érkezhetünk.
 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomásra autóbuszok is közlekednek elsősorban Tapolcáról.
 • Nagyvázsonynak buszos összeköttetése van Veszprémmel. A Nagyvázsony, autóbusz-váróterem megálló található a falu központjában.

Megközelítés

 • A Badacsonytördemic-Szigliget állomásnál az épület előtt jobbra fordulunk, és 1 perc sétával elérjük a főutat, amin az Országos Kéktúra fut.
 • Nagyvázsonyban a Kinizsi utcán kell nyugat felé indulnunk, majd a végén jobbra térnünk. Ez, a Tüzér utca a várhoz vezet, ahol csatlakozunk az Országos Kéktúrába.

Autóval

 • A Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomás előtt ingyenes parkolót találunk.
 • Nagyvázsonyban a vár mellett parkolhatunk.
Navigáció Google Térképpel


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

5,0
(1)
Kasza Ágnes
2019-07-14 · Közösség
Az egyik legszebb szakasz a Balaton-felvidéki Tanú-hegyekkel. Az út jól járható. Érdemes néha az igazoló füzeten és térképen kívül GPS-es navigációt is használni. A pecsételőpontok folyamatos elérhetőséget biztosítanak, a pecsétek szép lenyomatot adnak (Badacsonytördemic, Káptalantóti, Csobánc, Szentbékkálla, Balatonhenye, Csicsói Erdészház, Nagyvázsony).
Mutass többet!
OKT-06 pecsétlenyomatok
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség
Nagyvázsony Kinizsi vár
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség
Csicsói erdő
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség
Balatonhenye pecsételő hely
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség
Eötvös Károly-kilátó
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség
Kilátás a Fekete-hegyről
fénykép: Ágnes Kasza, Közösség

A többiek fényképei

+ 2

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
47,6 km
Időtartam
14:40óra
Szintemelkedés
1530 m
Szintcsökkenés
1395 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Egészséges környezet

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • Új pont
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!