Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Salföldi duplahurok

Terepfutás · Balaton-felvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kényelmes, homokos szakaszok is várnak ránk
  Kényelmes, homokos szakaszok is várnak ránk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 10 8 6 4 2 km Folly Arborétum, Badacsonytomaj Salföldi pálos kolostor romja Folly Arborétum, Badacsonytomaj Salföldi Major
Kifejezetten változatos hangulatú futás: számos különböző domborzat, talaj és környezet váltja egymást, nem mellesleg pedig romantikus kolostorrom és néhány csodaszép panoráma is vár ránk.
közepes
Hossz 11,8 km
2:02 óra
374 m
374 m
275 m
135 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

Az útvonal görbéje dupla M betűt rajzol, középen egy elnyújtott medencével: a dinamikus kezdés miatt érdemes alaposan bemelegíteni, majd a hasonló görbéjű, ráadásul technikásabb utolsó szakasz miatt megfelelően tartalékolni.

Ajánlott időszak

Bármelyen napszakban teljesíthető, de vegyük számításba, hogy a távnak csupán valamivel kevesebb, mint a fele árnyékos. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

 

A szerző tippje

 • Ez a kör családi programmal is összeköthető: a Folly Arborétumban játszótér és széles körű infrastruktúra található. 
 • Ha van navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva is navigálhatsz.

 

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-06-22
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
275 m
Legalacsonyabb pont
135 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 14,55%Murvás út 0,45%Földút 61,93%Ösvény 23,06%
Aszfalt
1,7 km
Murvás út
0,1 km
Földút
7,3 km
Ösvény
2,7 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz (a táv közepén, Salföldön több helyen is találunk kék nyomóskutat)
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Kezdőpont

Badacsonyörs, Folly Arborétum parkolója (158 m)
Koordináták:
DD
46.809287, 17.545767
DMS
46°48'33.4"N 17°32'44.8"E
UTM
33T 694227 5187118
w3w 
///használt.inasok.babfőzelék

Végpont

Badacsonyörs, Folly Arborétum parkolója

Útleírás

Itiner

 • A P jelzésen indulunk, 500 m megtétele után jelzetlen összekötő szakaszon elfutunk a K jelzésig, amelyre jobbra rátérve 2,4 km-en át maradunk.
 • A K jelzésről jobbra a KT jelzésre térünk.
 • A KT jelzésről a Z jelzésre térve futunk keresztül Salföldön.
 • A Z jelzésről jelzetlen szakaszon haladunk a P jelzésig.
 • A P jelzésen 4 km-t megtéve térünk vissza a starthelyre.

Az útvonal részletes leírása

A Folly arborétum parkolójából a P jelzésen, a Kápolnavölgyi úton indulunk nyugat felé, majd jobbra a Hegyalja útra fordulunk az emelkedőre. A Klastrom utcai elágazásnál balra tartva elhagyjuk a P jelzést, és a Hegyalja úton maradva jelzetlen úton futunk tovább több, mint egy kilométert. A szakasz első része még aszfalt, itt egy ponton balra fantasztikus kilátást kapunk a Badacsonyra, majd murvás földút következik. Hamarosan megérkezünk a K jelzéshez, amelyen jobbra fordulva már az erdőben járunk. Előbb nagyon meredek, majd folyamatosan ellaposodó egynyomos ösvényen fölérkezünk egy, a P jelzéssel közös kereszteződéshez, itt balra fordulva a K jelzésen futunk tovább, és megkezdjük a fölső, a salföldi hurkot. Hangulatos fenyves szakasz következik (figyeljünk a tobozokra), amely egy első vízszintes rész után lejteni kezd, egy köves szakaszon elég meredeken is, itt óvatosan haladjunk. Lejjebb érkezve a fenyők eltűnnek, és már vegyes lombhullató társulásban futunk az erdő széléig. Egy réthez érkezünk, amelynek bal oldalán átvágunk egy újabb, kisebb bodzás-akácos ligetig, keresztülfutunk rajta és kiérkezve óriási szőlőtáblákhoz érkezünk.

A táblák között továbbra is a K jelzésen, kényelmes földúton vágunk át a szemben, középen húzódó akácosig, ahol jobbra fordulva elkezdjük kerülni azt, majd egy elágazásnál jobbra fordulva elhagyjuk a K jelzést, és kényelmes, homokos úton a kőkereszt felé futunk tovább. A kereszt után egy lókarám elektromos kerítése mentén futunk, majd a KT jelzésbe csatlakozva megérkezünk Salföldre. Itt rögtön egy kék nyomóskutat is találunk, ahol frissíthetünk.

Ugyanitt balról becsatlakozik a Z jelzés, ezen, illetve a Templom utcán elfutunk balra a Salföldi Major bejárata előtt, majd a templomnál és egy újabb kék nyomóskútnál a Z jelzésen maradva jobbra, a Kossuth utcára fordulunk. Déli irányban végigfutunk a falun, ami egyben futásunk legalacsonyabb pontja is, ezalatt még három nyomóskúttal is találkozunk. A falu végi kis parknál a Z jelzést elhagyva jobbra, a Pajta Galéria felé a Petőfi utcára fordulunk, majd arról a Rákóczi utcára, és ezen, immár jelzetlen úton hagyjuk el a települést. Kényelmes kétnyomos, homokos földút következik. Elfutunk a salföldi temető mellett, majd a jobb oldali nagy rét felső végén jobbra fordulunk, és a rét felső részén futunk az erdőig, immár emelkedve. Az erdő szélén, de már árnyékban futunk a rét mentén, majd az erdőbe betérve rácsatlakozunk a P jelzésre, amit immár a célig, mintegy 4 km-en követünk majd. Egy jobbkanyar után hamarosan megérkezünk a salföldi pálos kolostor romjaihoz és az erdei pihenőhelyhez (esőház is van). Innen a P jelzés már egynyomos ösvényként vezet tovább. Huzamos, erős, dinamikus emelkedő következik kényelmes talajon, amelynek tetején megérkezünk ahhoz a kereszteződéshez, amelyet a K jelzéssel már érintettünk: itt zárjuk is a fölső, salföldi hurkot.

A P jelzésen balra fordulva viszonylag egyenes, kövesebb szakasz következik, amelynek végén egy balkanyarral ereszkedni kezdünk, és a Folly arborétum irányában elkezdjük kerülni a hegyet. A talaj köves marad, a félkör végén hajdani présházak romantikus romjai mellett futunk, itt kidőlt fák is lassítanak bennünket. Megérkezünk a Folly arborétum kerítéséhez, balra kinyílik a táj, és gyönyörű, a növényzetnek köszönhetően mediterrán hangulatú panorámát kapunk a Balatonra. A Klastrom utca tetején újra aszfaltra térünk, meredeken ereszkedünk a Hegyalja útig, amelyen balra fordulva visszatérünk a parkolóba. 

 

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Badacsonyörs vasúton Budapestről és Tapolcáról is könnyen megközelíthető, de az északi parti településekről busszal is érkezhetünk.

 • Vonattal a Badacsonyörs vasútállomásnál,
 • busszal a Badacsonytomaj (Badacsonyörs), camping megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A starthely Badacsonyörs vasútállomástól a Szőlő utca-Mandula út-Arborétum út-Kápolnavölgyi út útvonalon 1,5 km, 18 perc séta.
 • Badacsonytomaj (Badacsonyörs), camping buszmegállótól a Füredi út-Kápolnavölgyi út útvonalon 1,1 km, 13 perc séta a starthely.

Parkolás

 • A Folly Arborétumnál tágas, ingyenes parkolóhely található, ez egyben a futás kiindulópontja is.

Koordináták

DD
46.809287, 17.545767
DMS
46°48'33.4"N 17°32'44.8"E
UTM
33T 694227 5187118
w3w 
///használt.inasok.babfőzelék
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
11,8 km
Időtartam
2:02 óra
Szintemelkedés
374 m
Szintcsökkenés
374 m
Legmagasabb pont
275 m
Legalacsonyabb pont
135 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp