Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Naszály, ha muszáj

Terepfutás · Cserhátvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Csanádi Márton, Magyar Természetjáró Szövetség
Ezen a kifejezetten kemény útvonalon "erdőn-mezőn" futhatunk, igaz, fordított sorrendben. Eleinte a Lósi-patak menti réteken, mezőkön melegítünk be a komolyabb megmérettetésre, majd a Naszály meredek, köves ösvényein tornáztathatjuk meg alaposan lábainkat. 
nyitva
közepes
Hossz 16,4 km
3:03 óra
706 m
706 m
651 m
173 m

Úttípusok 

 • vegyesen egynyomos ösvény, mely néhol köves, gyökeres
 • és normál földút

Az erő beosztása

A patak menti laza kocogás után egyre meredekebb emelkedő vár ránk egészen a csúcsig. Komoly megmérettetés, de a csúcsról való ereszkedéshez is hagyjunk energiát, mert néhol kifejezetten technikás és fárasztó az is.

Ajánlott időszak

Bármely napszakban teljesíthető. Az útvonal első fele nyári, tűző napsütésben kifejezetten kellemetlen lehet. Inkább kerüljük a déli órákat. 

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Amíg a család sportosabb fele lefutja a kört, a másik fele egészen biztosan el tudja ütni az időt a Katalinpusztai kirándulóközpontban és a környező tanösvényeken. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2021-05-13
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
651 m
Legalacsonyabb pont
173 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 0,91%Murvás út 3,23%Földút 49,58%Ösvény 46,27%
Aszfalt
0,1 km
Murvás út
0,5 km
Földút
8,1 km
Ösvény
7,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Az útvonal első felében, a Lósi-patak völgyében nincs vagy nagyon gyenge a térerő. Navigáció és segélyhívás esetén is gondot okozhat ez, erre legyünk figyelemmel. A Természetjáró appban offline is letöltheted az útvonalat előre, így nem lesz gondod a navigálással.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Katalinpusztai kirándulóközpont (173 m)
Koordináták:
DD
47.850168, 19.105600
DMS
47°51'00.6"N 19°06'20.2"E
UTM
34T 358280 5301384
w3w 

Végpont

Katalinpusztai kirándulóközpont

Útleírás

Itiner

 • Az első pár száz métert a központ előtt futó műúton tesszük meg.
 • Becsatlakozunk a P jelzésbe, amely mutatja az utat egy jó ideig. 
 • Kb. két kilométer után egy rövid szakaszon elválunk a piros sáv jelzéstől és jelölés nélkül futunk tovább nyílegyenesen a Gyadai-rét mentén, majd visszacsatlakozunk az eddig megszokott P sávhoz. 
 • Nagyobb elágazáshoz érve áttérünk a K (OKT) jelzésre, de csak rövid szakaszon. 
 • Pár száz méter után a következő elágazásnál a S+ szűk ösvényére térünk át. 
 • A csúcshoz közeledve a Z▲ jelek mentén haladunk, így érjük el a Naszály legmagasabb pontját. 
 • Innen visszatérünk a K jelzéshez, és azon jutunk vissza a kezdőpontig. 

A futás részletes leírása

A kirándulóközpontból elindulva az épület előtti műúton kezdjük a futást, a szinte sík terep ideális a bemelegítésre. Nagyjából fél kilométer múlva becsatlakozunk a P jelzésbe, és innen kis megszakítással egy jó darabig ennek mentén haladunk. Fák között kocogva hamarosan kiérünk erdő és mező találkozásához, a következő néhány kilométer ilyen hangulatban fog telni. Völgyben, patak mentén haladunk, amelyet rövidesen balra kanyarodva keresztez a jelzés. Ezen a rövid szakaszon elhagyjuk a jelzést, és egyenesen kocogunk tovább. Nem sokkal később balról vissza is tér a P jelzés, és minden halad az eddig megszokott rend szerint. A Gyadai-réten vadászlesek mentén, békés réteken, kaszálókon keresztül, gazdag madárvilággal körülöttünk faljuk a kilométereket a jól futható terepen. 

Az ötödik kilométer után búcsút indünk a rétnek, és jobbra bekanyarodunk az erdőbe. Nem csak a táj, de a szintemelkedés is alaposan megváltozik, az eddig szinte sík terep ugyanis innentől kezd el határozottan emelkedni. Idővel kereszteződéshez érünk, és a széles földútról az egynyomtávos ösvényre kanyarodva egy rövid szakaszon a K jelzés mentén haladunk. Nem sokáig, hiszen néhány száz méter múlva egy meglehetősen összetett kereszteződésben a jól jelzett S+ ösvény mentén futhatunk tovább. Nagyon élvezetes, kanyargós és szűk ösvényen roboghatunk néhány percig, majd a lendületes, jól futható út a hegy irányába fordul. Innen kezdődik a kemény része az edzésnek. Egyből az első komolyabb emelkedő végén egy magas kőfal jelzi a korábbi, emberi tevékenységek nyomát, és emlékeztet arra, hogy annak a hegynek a csúcsára futunk éppen, amely az oldalában éktelenkedő, hatalmas tájsebről ismert. Lépésről-lépésre küzdve a szintemelkedéssel egy elágazáshoz érünk, ahol jobbra fordulva találjuk a csúcsig vezető Z▲ jelzést. 

Habár csak egy kilométer van hátra a hegytetőig, de komoly energiák mozgósítására lesz szükség, hiszen kifejezetten meredek és köves ösvényen baktatunk felfelé. Aki ezt a szakaszt is ki tudja futni, annak minden elismerésünk! A bal oldalunkon kibukkanó kilátás kárpótol a jelentős megterhelésért. Ha meg szeretnénk örökíteni futásunkat, érdemes itt elkészíteni a fotókat, mivel a csúcson meglehetősen korlátozott a kilátás, még a kilátóból is. A geodéziai torony betonhengere nincs elzárva a nagyközönség elől, de leromlott állapota miatt balesetveszélyes felmenni rá. 

Ha kifújtuk magunkat a mászás után, a K jelzésen kezdjük meg az ereszkedést. Figyelmet és erőt kíván a futásunk ezen szakasza is, hiszen lejtős és kifejezetten köves ösvények várnak ránk. Néhány száz méter megtétele után pedig tovább szűkül az ösvény, vállszélességű, sziklás csapáson haladunk a hegyoldalban. Az idővel szelidülő ösvény megfontoltan hullámzik a fák között a Naszály északi lábánál. A táv második felének legnagyobb attrakciójához 2,5 kilométerrel a vége előtt érünk el. Itt egy méretes vízmosás, széles szakadék felett vezet át egy meglehetősen hosszú függőhíd, ami minden korosztály számára igzalmas élményt nyújt.

Innen már a K mellé becsatlakozik a tanösvény jelzés is, ami mutatja, hogy nemsokára visszaérünk a kirándulóközpontba. Jól futható, széles földutakon kocogunk. A fák között feltűnő épületek körvonala, majd a kis tó jelzi, hogy egy komoly edzésértékkel bíró kör után megérkeztünk a végállomásra. 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Megközelíthető Vácról közlekedő autóbusszal, Szendehely, Katalinpuszta megállónál kell leszállni. 

Megközelítés

 • A megállótól tovább kell sétálni még kb. 150 métert, majd jobbra forduljunk le a főútról, és egyenesen szemben találjuk a Kirándulóközpontot. 

Parkolás

 • A Kirándulóközpont előtt nagy parkoló várja a látógatókat, amely - veszélyhelyzeten kívüli időszakban - fizetős. 

Koordináták

DD
47.850168, 19.105600
DMS
47°51'00.6"N 19°06'20.2"E
UTM
34T 358280 5301384
w3w 
///vízmérő.teafőző.bölcs
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, mert az útvonalon több meredek és/vagy köves szakasz is vár ránk
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron, melegben minimum 1 liter víz 
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon (térerő bizonyos helyen nincs!)
 • A navigációhoz Természetjáró app (töltsd le a térképet előre a térerőhiány miatt)

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
16,4 km
Időtartam
3:03 óra
Szintemelkedés
706 m
Szintcsökkenés
706 m
Legmagasabb pont
651 m
Legalacsonyabb pont
173 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp