Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Nadapi hegykerülő

Terepfutás · Velencei-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók
  / Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Indulás után fölfutunk a „betonvirág” kilátótoronyhoz
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Nagyrészt kényelmes és gyors talajon futunk
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-hegyről nincsen kilátás, de vele Magyarország legöregebb hegységének legmagasabb pontját (352 m) hódítottuk meg
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Likas-követ már 1295-ben is határkőként említik
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Az útvonal egy része népszerű kerékpáros terep is, figyeljünk egymásra
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Meleg-hegy látványa a János-hegy alól
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Átvágunk a János-hegyi fenyőligeten
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Időnként a Velencei-tóra is szép kilátás nyílik
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rajt és cél: a Bence-hegyi panoráma-parkoló
  Fénykép: Rózsa Edvárd, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 10 8 6 4 2 km Bence-hegyi kilátó Bence-hegyi kilátó
Terep tekintetében kihívások elé nem állító, lendületesen futható útvonal, amely látványos, nyílt szakaszainak köszönhetően a táj meghódításának érzetét adja, emellett több panorámával is megajándékoz bennünket.
könnyű
Hossz 11 km
1:15 óra
244 m
244 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A 250 m szintből 160 m-t az útvonal első harmadán teljesítünk, utána a görbe már laposodik. A Meleg-hegy előtti és utáni szakasz kivételével végig lendületesen futható.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős nyári napsütésben számítani kell arra, hogy az útvonal jelentős része egyáltalán nem, vagy csak részben árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóban és a fölötte álló kilátóban hamar eltelik egy óra, így a futás kényelmesen összeköthető akár kisgyermekes családi programmal is.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
348 m
Legalacsonyabb pont
191 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Az útvonal közepén lévő hurok és környéke népszerű kerékpáros terep is, ezért készüljünk a bringásokra is, főleg, ha zenére futunk.

Kezdés

Bence-hegyi panoráma-parkoló (214 m)
Koordináták:
DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///zsivaj.tartós.hógolyó

Végpont

Bence-hegyi panoráma-parkoló

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból fölfutunk a kilátótoronyhoz, majd mögötte a műúton átkelve a S jelzésen haladunk a Körmös utcáig.
 • Itt a S jelzés egyesül a P jelzéssel. Ezeket követjük a Meleg-hegyre fölvezető jelzetlen ösvényig, amelyen fölfutunk a csúcsra.
 • A Meleg-hegy csúcsáról a szintén jelzetlen murvás úton ereszkedünk le az alsó útig, ahol a P▲ jelzésen futunk a Likas-kőig, majd onnan visszafordulva jobbra, egy jelzetlen ösvényen térünk rá a P jelzésre.
 • A P jelzésről balra a Z jelzésre térve egy hurkot indítunk, csupa rövid szakasszal a különböző jelzéseken. A Z jelzésről balra a P+ jelzésre térünk. Ez véget ér és P▲ jelzésként folytatódik, amelyről balra egy jelzetlen ösvényre fordulunk. Erről megint balra a Z+ jelzés következik, amelyen a hurkot bezárva visszajutunk a P jelzésre.
 • A P jelzésen jobbra fordulva a már megismert útvonalon visszafutunk a kiindulási pontra. 

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból egyből fölfutunk a kilátódombra, amelyen a látványos „betonvirág” kilátótorony áll (fölmenni fizetős), és a torony mögött induló ösvényen leereszkedünk a műútra. Ezen átkelve a S jelzésen, immár földúton haladunk tovább. Néhány ritkásan bokros dombocska után betérünk a szemben álló fenyőligetbe, és egy immár egynyomos ösvényen átvágunk rajta. Kiérve a ligetet balról szegélyező kétnyomos erdei úton futunk tovább. Elhaladunk a szovjet-emlékmű mellett, ahonnan szép a kilátás a tó nyugati felére, és leereszkedünk a focipályához, amelyen átvágunk, és a lovarda terméskő-kerítésénél balra fordulunk. Ez a Körmös utca, a S jelzés itt egyesül a P jelzéssel.

A Körmös utca aszfaltján felfutunk addig a pontig, ahol a S és a P jelzés jobbra fordul, és kétnyomos földúton tovább emelkedik. Ezt követjük addig a pontig, ahol jobbra egy jelzetlen ösvény kezdődik meredeken a Meleg-hegy csúcsára. Rövid szakasz (200 m), de a csúcsig egy lendülettel 50 m szintkülönbséget kell leküzdenünk – ez az egész útvonal legnehezebb része.

A Meleg-hegyről nem nyílik kilátás, csak a régi vasbeton- és az új, fémszerkezetes adótornyot találjuk rajta, így a csúcsélményt nem a panoráma, hanem az a tény adja, hogy Magyarország legidősebb hegységének legmagasabb pontját (352 m) hódítottuk meg.

A hegycsúcsról már az onnan levezető kétnyomos földúton futunk le. Ennek aljában egy  kereszteződéshez érkezünk, ahol jobbra aszfaltút indul. Itt mi egyenesen továbbmegyünk, és az egynyomos ösvényen, amely egyben a P▲ jelzés is, leereszkedünk a Likas-kőig. Ez egy látványos kvarcit-sziklaegyüttes, geológiai zárvány a hegység gránitjában, és történelmileg is jól dokumentált, ugyanis már egy 1295-ös oklevélben is említik, mint határkövet.

A Likas-kőtől visszafordulunk, és 100 m-t megtéve egy jobbra induló, szintén jelzetlen egynyomos ösvényen meredeken (300 m-en 40 m-t) ereszkedünk a P jelzés kétnyomos földútjáig, amelyen jobbra fordulunk. Innentől érdemes jobban figyelni a navigációra, ugyanis néhány perc alatt öt jelzésen és egy jelzetlen szakaszon is futni fogunk. A P jelzésen haladunk egészen addig a kereszteződésig, ahol balra, mindössze 70 m erejéig rátérünk a Z jelzésre (kedves részlet: ennek hivatalos kiindulópontja a sukorói Zsuzsi Presszó). Előtte, ha van kedvünk egy csöpp kitérőhöz, a P jelzésen mindössze 50 métert továbbhaladva az Angelika-forrást is megtaláljuk. A rövid Z jelzésű szakaszról balra, a P+ jelzésre térünk, amely viszont hamarosan véget is ér, és onnan a P▲ jelzésen futunk tovább, de nem többet, mint kb. egy percet, amikor is balra egy jelzetlen, kétnyomos erdei útra fordulunk. E szakasz végén a jobb oldalon elszórt, nagy sziklák mellett futunk el, és balra rátérünk a Z+ jelzésre, amely 100 m után visszavezet minket a P jelzés már megismert, széles erdei útjára. Itt jobbra térünk, hogy az idefelé már megtett és megismert útvonalon visszafussunk a Bence-hegyi panoráma-parkolóba. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóhoz a Velence, Enyedi utca buszmegálló esik a legközelebb. Ide a velencei vasútállomástól juthatunk el a Sukoró felé közlekedő busszal.

Megközelítés

 • A Velence, Enyedi utca buszmegállótól a jelzésen kell elindulnunk északi irányba, az M7-es autópálya alatt. A jelzésről csak közvetlenül a kilátó közelében kell letérnünk (2,2 km, 104 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Autóval az M7-esről érkezve a Velence kihajtónál kell elhagyni az autópályát, a MOL benzinkút mögött a Nadapi útra, arról a Panoráma útra, végül jobbra a Mély útra kell rátérni. A Bence-hegyi panoráma-parkoló tágas és ingyenes, de hétvégeken zsúfolt lehet. Ilyenkor a kilátó alatti út mentén is tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///zsivaj.tartós.hógolyó
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 •  Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
11 km
Időtartam
1:15 óra
Szintemelkedés
244 m
Szintcsökkenés
244 m
Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp