Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Nadapi hegykerülő

· 1 értékelés · Terepfutás · Velencei-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók
  Terepfutók
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 10 8 6 4 2 km Bence-hegyi kilátó Bence-hegyi kilátó
Terep tekintetében kihívások elé nem állító, lendületesen futható útvonal, amely látványos, nyílt szakaszainak köszönhetően a táj meghódításának érzetét adja, emellett több panorámával is megajándékoz bennünket.
könnyű
Hossz 11 km
1:15 óra
244 m
244 m
348 m
191 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt

Az erő beosztása

A 250 m szintből 160 m-t az útvonal első harmadán teljesítünk, utána a görbe már laposodik. A Meleg-hegy előtti és utáni szakasz kivételével végig lendületesen futható.

Ajánlott időszak

Bármilyen napszakban teljesíthető. Erős nyári napsütésben számítani kell arra, hogy az útvonal jelentős része egyáltalán nem, vagy csak részben árnyékos.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóban és a fölötte álló kilátóban hamar eltelik egy óra, így a futás kényelmesen összeköthető akár kisgyermekes családi programmal is.
 • Ha van a navigációra alkalmas sportórád, letöltheted rá a tracket a fenti „GPX letöltése” gombbal, de ha viszel magaddal telefont, a futást a Természetjáró appban közvetlenül megnyitva navigálhatsz azzal is.

Rózsa Edvárd profilképe
Szerző
Rózsa Edvárd
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
348 m
Legalacsonyabb pont
191 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 6,99%Murvás út 36,64%Földút 31,28%Ösvény 25,07%
Aszfalt
0,8 km
Murvás út
4 km
Földút
3,4 km
Ösvény
2,7 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Az útvonal közepén lévő hurok és környéke népszerű kerékpáros terep is, ezért készüljünk a bringásokra is, főleg, ha zenére futunk.

Kezdés

Bence-hegyi panoráma-parkoló (214 m)
Koordináták:
DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///zsivaj.tartós.hógolyó
Mutasd a térképen

Végpont

Bence-hegyi panoráma-parkoló

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból fölfutunk a kilátótoronyhoz, majd mögötte a műúton átkelve a S jelzésen haladunk a Körmös utcáig.
 • Itt a S jelzés egyesül a P jelzéssel. Ezeket követjük a Meleg-hegyre fölvezető jelzetlen ösvényig, amelyen fölfutunk a csúcsra.
 • A Meleg-hegy csúcsáról a szintén jelzetlen murvás úton ereszkedünk le az alsó útig, ahol a P▲ jelzésen futunk a Likas-kőig, majd onnan visszafordulva jobbra, egy jelzetlen ösvényen térünk rá a P jelzésre.
 • A P jelzésről balra a Z jelzésre térve egy hurkot indítunk, csupa rövid szakasszal a különböző jelzéseken. A Z jelzésről balra a P+ jelzésre térünk. Ez véget ér és P▲ jelzésként folytatódik, amelyről balra egy jelzetlen ösvényre fordulunk. Erről megint balra a Z+ jelzés következik, amelyen a hurkot bezárva visszajutunk a P jelzésre.
 • A P jelzésen jobbra fordulva a már megismert útvonalon visszafutunk a kiindulási pontra. 

Az útvonal részletes leírása

A parkolóból egyből fölfutunk a kilátódombra, amelyen a látványos „betonvirág” kilátótorony áll (fölmenni fizetős), és a torony mögött induló ösvényen leereszkedünk a műútra. Ezen átkelve a S jelzésen, immár földúton haladunk tovább. Néhány ritkásan bokros dombocska után betérünk a szemben álló fenyőligetbe, és egy immár egynyomos ösvényen átvágunk rajta. Kiérve a ligetet balról szegélyező kétnyomos erdei úton futunk tovább. Elhaladunk a szovjet-emlékmű mellett, ahonnan szép a kilátás a tó nyugati felére, és leereszkedünk a focipályához, amelyen átvágunk, és a lovarda terméskő-kerítésénél balra fordulunk. Ez a Körmös utca, a S jelzés itt egyesül a P jelzéssel.

A Körmös utca aszfaltján felfutunk addig a pontig, ahol a S és a P jelzés jobbra fordul, és kétnyomos földúton tovább emelkedik. Ezt követjük addig a pontig, ahol jobbra egy jelzetlen ösvény kezdődik meredeken a Meleg-hegy csúcsára. Rövid szakasz (200 m), de a csúcsig egy lendülettel 50 m szintkülönbséget kell leküzdenünk – ez az egész útvonal legnehezebb része.

A Meleg-hegyről nem nyílik kilátás, csak a régi vasbeton- és az új, fémszerkezetes adótornyot találjuk rajta, így a csúcsélményt nem a panoráma, hanem az a tény adja, hogy Magyarország legidősebb hegységének legmagasabb pontját (352 m) hódítottuk meg.

A hegycsúcsról már az onnan levezető kétnyomos földúton futunk le. Ennek aljában egy  kereszteződéshez érkezünk, ahol jobbra aszfaltút indul. Itt mi egyenesen továbbmegyünk, és az egynyomos ösvényen, amely egyben a P▲ jelzés is, leereszkedünk a Likas-kőig. Ez egy látványos kvarcit-sziklaegyüttes, geológiai zárvány a hegység gránitjában, és történelmileg is jól dokumentált, ugyanis már egy 1295-ös oklevélben is említik, mint határkövet.

A Likas-kőtől visszafordulunk, és 100 m-t megtéve egy jobbra induló, szintén jelzetlen egynyomos ösvényen meredeken (300 m-en 40 m-t) ereszkedünk a P jelzés kétnyomos földútjáig, amelyen jobbra fordulunk. Innentől érdemes jobban figyelni a navigációra, ugyanis néhány perc alatt öt jelzésen és egy jelzetlen szakaszon is futni fogunk. A P jelzésen haladunk egészen addig a kereszteződésig, ahol balra, mindössze 70 m erejéig rátérünk a Z jelzésre (kedves részlet: ennek hivatalos kiindulópontja a sukorói Zsuzsi Presszó). Előtte, ha van kedvünk egy csöpp kitérőhöz, a P jelzésen mindössze 50 métert továbbhaladva az Angelika-forrást is megtaláljuk. A rövid Z jelzésű szakaszról balra, a P+ jelzésre térünk, amely viszont hamarosan véget is ér, és onnan a P▲ jelzésen futunk tovább, de nem többet, mint kb. egy percet, amikor is balra egy jelzetlen, kétnyomos erdei útra fordulunk. E szakasz végén a jobb oldalon elszórt, nagy sziklák mellett futunk el, és balra rátérünk a Z+ jelzésre, amely 100 m után visszavezet minket a P jelzés már megismert, széles erdei útjára. Itt jobbra térünk, hogy az idefelé már megtett és megismert útvonalon visszafussunk a Bence-hegyi panoráma-parkolóba. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Bence-hegyi panoráma-parkolóhoz a Velence, Enyedi utca buszmegálló esik a legközelebb. Ide a velencei vasútállomástól juthatunk el a Sukoró felé közlekedő busszal.

Megközelítés

 • A Velence, Enyedi utca buszmegállótól a jelzésen kell elindulnunk északi irányba, az M7-es autópálya alatt. A jelzésről csak közvetlenül a kilátó közelében kell letérnünk (2,2 km, 104 m szintemelkedés).

Parkolás

 • Autóval az M7-esről érkezve a Velence kihajtónál kell elhagyni az autópályát, a MOL benzinkút mögött a Nadapi útra, arról a Panoráma útra, végül jobbra a Mély útra kell rátérni. A Bence-hegyi panoráma-parkoló tágas és ingyenes, de hétvégeken zsúfolt lehet. Ilyenkor a kilátó alatti út mentén is tudunk parkolni.

Koordináták

DD
47.248076, 18.626216
DMS
47°14'53.1"N 18°37'34.4"E
UTM
34T 320372 5235465
w3w 
///zsivaj.tartós.hógolyó
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 •  Terepcipő
 • Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő öltözet
 • Nyáron minimum egy liter víz
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében mobiltelefon
 • A navigációhoz Természetjáró app

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Kiss Cecília
2022-11-13 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-11-13
Fénykép: Kiss Cecília, Közösség

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
11 km
Időtartam
1:15 óra
Szintemelkedés
244 m
Szintcsökkenés
244 m
Legmagasabb pont
348 m
Legalacsonyabb pont
191 m
Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp