Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Terepfutás ajánlott túra

Fenséges fennsíkos kör

Terepfutás · Bükkvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Terepfutók a réten
  Terepfutók a réten
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
A Bükk koronájaként helyezhetjük a fejünkre, illetve a lábaink alá, ezt a remek futókört. Nagy-mező, Három-kő, Tar-kő, Őserdő, Olasz-kapu, Bánkút - megannyi különleges látnivaló. Míg futószívünket biztosan rabul ejti a fennsík megunhatatlan változatossága, addig a lábunk könnyedén enged a szélkövekre való felfutás csábításának.
közepes
Hossz 17,1 km
2:10 óra
665 m
665 m
952 m
776 m

Úttípusok

 • egynyomos ösvény
 • földes, köves gyalogút
 • normál földút
 • murvás út
 • aszfalt (2%)

Az erő beosztása

Az elején jellemzően lejtős az útvonal, így a Nagy-mezőig van időnk bemelegedni. A Három-kő előtti rész klaszikus egynyomos ösvény, ott már több figyelem szükséges. A csúcsokra való felkapaszkodás után a lejövetel mindig pihetető lehet, míg a táv végére érdemes erőt tartalékolni, hogy vissza tudjunk kapaszkodni Bánkútra. 

Ajánlott időszak

Jellemzően világosban, jó látási viszonyok mentén teljesíthető.  Nyáron, melegben, kellemesen hűvös lehet a fennsíkon, míg télen akár magashegyi körülmények is kialakulhatnak. Az őszi időszakban és a tavaszi virágzáskor a legszebb.

Terepfutás rovatunk támogatója a Dockyard. Az útvonal ajánlója a legendás Németh Csaba, Magyarország legeredményesebb aktív terepfutója.

A szerző tippje

 • Ha elfáradunk útközben, a Három-kő után, a Keskeny-rétre érve rövidíthetünk, ha a K jelzésen jobbra lefelé fordulunk, és ezen térünk vissza Bánkútra.
 • Ha viszont további csúcsokat, köveket támad kedvünk megmászni, az Őserdőtől maradjunk a K jelzésen, amely után később majd rá tudunk csatlakozni a Kálmán-hegyi útra.
 • Legyen nálunk fénykép készítésére alkalmas szerkezet a látványos panorámaképek elkészítéséhez.
 • A fennsíkon változó a térerő lefedettsége, ám a csúcsokon (és azok környéke) jellemzően működnek a mobiltelefonok.
Németh Csaba profilképe
Szerző
Németh Csaba 
frissítve: 2021-05-28
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
952 m
Legalacsonyabb pont
776 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 7,79%Murvás út 13,45%Földút 19,18%Ösvény 59,17%Utca 0,38%
Aszfalt
1,3 km
Murvás út
2,3 km
Földút
3,3 km
Ösvény
10,1 km
Utca
0,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Vizet, folyadékot vigyünk magunkal, mert a fennsíkon nincsenek aktív források. 
 • Nyáron a réteken erős a napsugárzás, ekkor védjük a fejünket a napszúrástól.
 • Vihar, villámlás esetén mind a Nagy-mező sík területei, mind a kitett csúcsok veszélyesek!
 • Az útvonal mentén nincs semmilyen infrastruktúra, így élelmiszert, megfelelő ruházatot, kommunikációs eszközt mindig vigyünk magunkkal.
 • Szélsőségesebb téli viszonyok mentén a fennsík adta tengerszint feletti magasság és elszigeteltség magashegyi körülményeket teremthet. Komoly a fagyásveszély. Ekkor inkább válasszunk alacsonyabban fekvő területeket a futáshoz.

Kezdőpont

Bánkút, parkoló (888 m)
Koordináták:
DD
48.097873, 20.481755
DMS
48°05'52.3"N 20°28'54.3"E
UTM
34U 461414 5327308
w3w 
///átül.halétel.festett

Végpont

Bánkút, parkoló

Útleírás

Itiner

 • A parkolóból a turistaház mellett a Z jelzésen indulunk.
 • Lejtős utakon egészen a Nagy-mezőig futunk, majd továbbra is Z jelzést követve fel a Bánya-hegyi aszfaltútra.
 • Ezen pár száz méteren át maradunk, majd jobbra térünk a Z▲ jelzésre.
 • Keskeny ösvényen Három-kőig folytatjuk, aztán lefelé futunk, tovább a Z▲ jelzésen.
 • A Keskeny-rét sarkán a K jelzésre érve balra fordulunk, majd ezen futunk tovább Tar-kőre.
 • A csúcsra kitérünk a K▲ jelzésen, aztán lejjebb visszacsatlakozunk a K jelzésre.
 • Lefelé haladunk a K jelzésen az Őserdő aljáig.
 • Itt jobbra felkanyarodunk a Z jelzésen a Kálmán-hegyi útig (a volt kisvasút nyomán).
 • Innen újra jobbra a K+ jelzés mentén a Káposztáskert, Fekete-sár, Huta-rét füzérén át folytatjuk a Faktor-rétig.
 • A Faktor-réten balra letérünk a S jelzésre, a Csurgói erdészházhoz, majd onnan Bánkútra érve.

Az útvonal részletes leírása

A bánkúti Fehér Sas Panzió előtti parkolóból indulunk a K, Z, K+, S+ jelzéseket követve a panzió kerítése mentén. Átvágunk egy völgyecskén a Diabáz-barlangnál, aztán már csak a Z jelzést követve keresztezzük a Csalánosi autóparkolót. Ennek a sarkától jobbra lefelé, egy szép, kellemes lejtésű völgyben a Nagy-mező rétjeihez vezető földúton futunk. Hamarosan kiérünk a hatalmas, füves nyílt területekre, a Nagy-mezőre. Ez a Bükk-fennsík mezőkbe ágyazott szíve, ahol összefutnak, csoportosulnak a természet erővonalai. A Nagy-mezei aszfaltutat elérve azon jobbra tartunk, hogy egy kanyar után, a természetvédelmi információs táblánál letérjünk a füves töbrök között vezető földútra. Itt is végig a Z jelzést követjük, bár a réteken elég kevés jelzést találunk.

A túloldal erdőibe beérve felkapaszkodunk a bánya-hegyi aszfaltútra, azon haladunk pár száz métert, majd jobbra fordulunk egy murvás útra. Itt ágazik ki a Z▲ jelzés balra felfelé, egy kis ösvényként (vigyázat, nyáron nehezen észrevehető!). Erre rákanyarodva egy jellemzően hullámvasútszerű, technikás, trükkös, igazi terepfutó csemegét jelentő útvonal vezet egészen Három-kő füves csúcsáig, ahonnan csodálatos a Déli-Bükkre nyíló panoráma. Nem csak egészen Eger városáig, hanem még a Kékestető csúcsáig is ellátunk tiszta időben. A közeli átellenben pedig már látszik utunk következő csúcspontja, a Tar-kő.

A csúcsról kissé jobb felé tartva, a túloldali mezőn át jutunk be az erdőbe a Z▲ jelzés mentén, majd egy töbröt keresztezve felkapaszkodunk a Keskeny-rét sarkához. Itt  balra felfelé kanyarodunk, és a jól kijárt K jelzésre térünk. Ősbükkfák kíséretében, köves, sziklás gyalogúton kapaszkodunk fel a Tar-kő csúcsára.  Innen talán még szebb a panoráma, de a legjobb, ha megnézzük a saját szemünkkel, és mi hozzuk meg erről a döntést...

A csúcsról a K▲ jelzést követve bevesszük magunkat az erdőbe jobb felé,  majd a K jelzés mentén lefutunk az Őserdő fokozottan védett területeihez. Az itteni „őserdő” lényege, hogy a teljes jelenlegi területet véglegesen kivonták a erdőgazdálkodás termelési ágából, és a tudományos kutatások rendelkezésére bocsátották. Azóta az ember közvetlenül nem avatkozik be az itteni erdők fejlődésébe, alakulásába, így a 45–50 méter magas, 180–200 éves bükkfa óriások „állva halnak meg.”

A kerítés előtt élesen felkanyarodunk balra, aztán a túloldalon lefutunk, szigorúan a K jelzés mentén. Az információs táblákhoz érve jobbra a Z jelzésre váltunk. Ezen rövid emelkedő után laposodó gyalogúton érünk a Kálmán-hegyi murvás útra. Itt a K+ jelzést követve jobbra fordulunk. Pár töbör után kis kaptató vezet a Fekete-sári erdészház alá, majd rövidke aszfaltúton le az Olasz-kapu melletti rétekre. Érdemes egy rövid kitérővel megnézni az Olasz-kapu sziklaszorosát, amelyet 1918-ban Thurzó Gáspár vezetésével tizennyolc olasz hadifogoly vágott át a fakihordó kisvasút nyomvonalának. Ászeljük az itt vezető Szilvásvárad - Nagy-mező közötti aszfaltutacskát, és a szemközti erdészeti útra térve futunk tovább. Hullámos útvonalon, rétek és erdők mentén haladva, egy murvás útra térve hamarosan felkapaszkodunk a Faktor-rét sarkához. Különleges hangulatú az itt található erdei szentély, a Faktor-réti Madonna. A kihelyezett Mária-képnél korábban az erdei munkások, favágók, szénégetők gyűltek össze imát mondani, a képet pedig  védelmezőjüknek tekintették.

A rét sarkától balra lefelé a földúton, majd a rét alján ismét balra fordulunk, most már a S jelzést követve. Leérünk a Csurgói erdészházhoz, amely csodálatos fekvésének köszönhetően "A Bükk-fennsík télen" című 1954-es film forgatási helyszíne is volt. Az út melletti, kis szerszámos házikónak tűnő házacska oldalából egy csap lóg ki, amely iható vizet ad!  Innen kezdünk felkapaszkodni a réteken át a szemben már felsejlő Bánkút felé. Kimerítő kaptató után érkezünk meg az autóparkolóhoz, ahol a panzió vagy a lejjebb fekvő turistaház remek ételeivel frissíthetjük fel magunkat.

Tömegközlekedéssel

 • A bánkúti kezdőpont tömegközlekedéssel nem igazán megközelíthető, ezért érdemes autóval érkeznünk inkább.

Megközelítés

 • A futás a bánkúti parkolónál kezdődik.

Parkolás

 • A bánkúti parkolóban hagyhatjuk az autónkat.

Koordináták

DD
48.097873, 20.481755
DMS
48°05'52.3"N 20°28'54.3"E
UTM
34U 461414 5327308
w3w 
///átül.halétel.festett
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Terepcipő ajánlott, főleg az ösvények és sziklás szakaszok miatt
 • Öltözetünk legyen mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, plusz egy tartalék réteggel kiegészítve a fennsík miatt.
 • Nyáron vigyünk minimum egy liter vizet.
 • Tájékozódásra és a biztonság érdekében feltöltött mobiltelefon legyen nálunk.
 • A navigációhoz a Természetjáró app ajánlott.

Kérdések és válaszok

Zambo Gabor kérdése · 2021-05-24 · Közösség
jó napot! ez egy nagyon jól megfutható kör nincs is benne sok szint és lényegében minden benne van a Bükk fennsíkon - ami kimaradt az Istállós-kő és a Zsidó rét. Azok opcióként kombinálhatók. Az Öserdőbe be lehet futni engedéllyel?
Mutass többet!
number manbo five válasza · 2021-05-24 · Közösség
Szia Gábor, Köszi a véleményt! Az Őserdő területére természetvédelmi engedélyt kell kérni ahhoz, hogy beléphess. Ezt arra, hogy valaki ott fusson, nem adják meg. Inkább kutatás, adatgyűjtés, természeti megfigyelés célra adják ki, jellemzően. Mivel ez fokozottan védet terület ( ráadásul lekerített) törvényileg csak jelzett turistaúton lehetne haladni. De mivel az Őserdőből kiszedték-elterelték a kék jelzést, és már nincs arra-azon keresztül jelzett út, így nem lehet hivatalosan belépni.

Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
17,1 km
Időtartam
2:10 óra
Szintemelkedés
665 m
Szintcsökkenés
665 m
Legmagasabb pont
952 m
Legalacsonyabb pont
776 m
Körtúra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp