Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Tematikus út ajánlott túra

Zöld és kék barlang jelzés a Budai-hegységben

· 1 értékelés · Tematikus út · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Balra a Mátyás-hegy, a távolban a Pilis keleti előtere
    Fénykép: Zoltán Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
m 220 200 180 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km
A főváros kiemelt jeletőségű természeti értékei és idegenforgalmi látványosságai közé tartozik a Pál-völgyi-, és a Szemlő-hegyi-barlang. Mindkét földtani képződmény a Budai Termálkarszt része, egyedi értéket képviselnek világviszonylatban, betekintést adnak a hévizes barlangok kialakulásába, és a budai lakóházak alatti különös földalatti világba.
nyitva
könnyű
Hossz 3,4 km
0:59 óra
77 m
81 m
225 m
181 m
Amennyiben turistaként a budapesti Ferenc-hegy felé indulunk a zöld háromszög jelzésen, a Szemlő-hegyen, a Barlang utcánál indul a kék barlang jelzés. A jelzés azt a célt szolgálja, hogy a budai karszton sétálva megismerkedjünk két fontos idegenforgalmi barlangunkkal, és két nagyobb kőfejtőnkkel.

A szerző tippje

A program tökéletes családi időtöltés lehet akár egy egész napra.

Barlanglátogatásainkat összeköthetjük szabadtéri programokkal is.

Szabó Zoltán profilképe
Szerző
Szabó Zoltán
frissítve: 2017-08-25
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
225 m
Legalacsonyabb pont
181 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Az idegenforgalmi barlangok látogatása nem minden esetben akadálymentes, vagy veszélytelen.

A Szemlő-hegyi-barlang, jellegéből adódóan kényelmes, szinte akadálymentes, a Pál-völgyi-barlangban több helyen lépcsők, és vaslétra nehezíti a közlekedést. Barlanglátogatás előtt győződjünk mag arról, hogy nincs-e a társaságban zárt térre érzékeny személy.

A kőfejtőkben lehetőleg maradjunk távolabb a sziklafalaktól, azokra felmászni szigorúan tilos!

Hasznos linkek és ötletek

Az idegenforgalmi barlangok az év jelentős részében fogadóképesek, de vannak idegenforgalmi szezonok, ami miatt érdemes telefonon érdeklődni.

Ajánlott olyan időszakban menni, főként családdal, amikor nincsenek bejelentett csoportok.

Kezdés

Budapest, Ferenchegyi út (225 m)
Koordináták:
DD
47.526535, 19.021633
DMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///mulatság.iker.áthatol

Végpont

Mátyáshegyi út

Útleírás

A zöld barlang jelzés a Ferenc-hegyre vezető zöld háromszög jelzéstől indul, a Ferenchegyi út és a Barlang utca kereszteződésénél. Innen a Barlang utcán haladunk lefelé a Felső Zöldmáli útig, ahol jobbra fordulunk, és lesétálunk a kb. 100 méterre lévő Pusztaszeri úti kereszteződésig. Ezen a szakaszon már fonódik a zöld, a kék barlang jelzéssel. Itt már látható az a mesterséges domboldal, aminek tövében nyílik a Szemlő-hegyi-barlang fogadóépülete. A látogatóközpontként is funkcionáló objektumban érdemes kedvezményes kombinált jegyet vásárolni, amennyiben mindkét barlangot szeretnénk meglátogatni. A fogadóépületben interaktív kiállítás és vetítőhelyiség is van, ahol hasznosan tölthetjük a várakozási időt. A kiállítás a budai termálkarsztot, a budai barlangokat mutatja be, és betekintést ad a barlangok és a barlangkutatás mélységeibe. A barlang látogatása nem egészen egy órát vesz igénybe. A korszerűen kiépített barlangjáratok remek világítással tárják elénk a hévízes barlangok jellegzetes formakincsét, és képződményeit. Jellemzőek a magas folyosók, üstszerű oldásformák. A leginkább jellegzetes képződmény az un. borsókő, amely szinte a teljes falfelületet borítja. A cseppkő, mint legismertebb barlangi képződmény, nem jellemző a barlangra.

A fogadóépület fölötti domboldalra lépcsősor vezet fel, ahol a barlangtúránk előtt, vagy után, a gyerkőcök játszótéren tölthetik el az időt, míg a nagyobbacskák geológiai tanösvényen tájékozódhatnak a környék földtanáról. A dombtető közelében a barlangkutatók és hegymászók közösségének, baleset során elhunyt tagjairól állít emléket a Barlangkutatók emlékkertje.

Utunk következő állomása a Pál-völgyi-barlang. Immár a kék barlang jelzést követve visszafelé a Felső Zöldmáli úton, majd a Zöldmáli úton jutunk le a Zöldlomb utcára. A zebrán átkelünk szembe, és a Szépvölgyi úton haladunk tovább a Szépvölgyi úti kereszteződésig. A széles és forgalmas útkereszteződésben előttünk domborodik a Mátyás-hegy, oldalában a látványos aranysárga kőfejtővel. Bal kéz felöl nyílik következő állomásunk bejárata. Az itt mélyülő reneszánsz kőfejtő több mint száz éve a barlangkutatók otthona, központja, találkozóhelye, mulatóhelye. Ennek a barlangnak is van fogadóépülete, büfével és a pénztárral. A Pál-völgyi-barlang, a környék összes barlangjához hasonlóan a kőbányának köszönheti felfedezését. Vagyis inkább mi köszönhetjük a kőbányának, hogy megismerhetjük. A szintén hévízes eredetű üregrendszer ma része Magyarország leghosszabb barlangjának, a Pál-völgyi-barlangrendszernek. Még 13 milométeres "korában" lett része a ma 32 kilométer hosszú rendszernek. Járataira jellemző, hogy térben bonyolultabb helyzetűek mint a Szemlő-hegyié. A falfelületek üstszerűen oldottak, gömbüstök és gömbfülkék tagolják. Zegzugos járatai néha magas hasadékokban vezetnek. Jellemző képződmények itt a cseppkövek. A túra kb. egy óra, a végén a kőfejtő talpán jutunk a felszínre, a napvilágra. Itt nyáron megszabadulunk felső ruházatunktól, télen visszabújunk a kabátunkba. A szépen rekultivált kőfejtőben körbesétálva még számos barlang bejárata setétlik, amelyek lezártak, és mind a Pál-völgyi-barlangrendszerbe vezetnek.

Visszatérve a kék barlang jelzésre, a Szépvölgyi útról a Mátyáshegyi úton haladunk tovább. Elhaladunk a kőfejtő alatt, és lassan emelkedünk a hegy oldalában vezető úton. Néhány száz méter megtétele után érkezünk meg a kék kereszt jelzéshez. A jelzés balról a Mátyás-hegyről érkezik, egy fával megerősített lépcsősoron. Amennyiben időnk és energiánk engedi, szaladjunk fel a lépcsőn a Mátyás-hegyi DK-i kőfejtőbe. A bányaudvar teljes rálátást biztosít a pesti oldalra, és a Rózsadomb térségére. A bányafal alatt körbesétálva számos termálvizes barlang bejárata látható.

A kimerítő nap után legrövidebb úton úgy juthatunk le, ha vissztérünk a Szépvölgyi úti buszmegállóhoz. Ha gyalog megyünk le a hegyről, a kék kereszten juthatunk le a Kiscelli kastély érintésével, az Amfiteátrumig.  

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A zöld, és kék barlang jelzésű túraút összeköt két túraútvonalat, de a leírásban gyakorlatilag a Szemlő-hegyi-barlangtól indul. Ennek a pontnak a megközelítése három irányból praktikus. Egyik a Nyugati térről induló 91 ill. 291-es jelzésű buszokkal a Pusztaszeri útig, majd gyalog. Másik az Árpád-híd irányából a 29-es busszal a Szemlő-hegyi-barlangig. Harmadik a Batthyányi térről induló 11, 111 jelzésű autóbuszokkal.

Megközelítés

Az útvonal kezdő és végpontja autóval megközelíthető, leginkább a Kolosy tér felöl a Szépvölgyi, ill. a Pusztaszeri úton felautózva.

Parkolás

Parkolási lehetőség a túraszakaszon mindenhol van, és díjmentes.

Koordináták

DD
47.526535, 19.021633
DMS
47°31'35.5"N 19°01'17.9"E
UTM
34T 351079 5265575
w3w 
///mulatság.iker.áthatol
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Takácsné Bolner Katalin: Pál-völgyi-barlang - Egy felfedezés 100 éve

Felszerelés

A zöld és a kék barlang turistajelzés nagyrészt aszfalton vezet. Viszont a barlangok hőmérsékleti viszonyai miatt ajánlott a zárt cipő. A hőmérséklet télen-nyáron 12 fok körül van, ezért nyáron mindenképpen érdemes egy vastagabb felső ruhát magunkkal vinni.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Buótyik Dominika
2021-10-01 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-09-26
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség
Fénykép: Buótyik Dominika, Közösség

A közösség fényképei

+ 4

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
3,4 km
Időtartam
0:59 óra
Szintemelkedés
77 m
Szintcsökkenés
81 m
Legmagasabb pont
225 m
Legalacsonyabb pont
181 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Szakaszosan teljesíthető túra Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Egészséges környezet Flóra, fauna Tipp Egyirányú túra

Statisztika

  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp