Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Tematikus út

Hárs-hegyi tanösvény

· 2 értékelés · Tematikus út · Budapest és Környéke · nyitva
Ennek a tartalomnak a szerzője
Magyar Természetjáró Szövetség Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • /
  Fénykép: Balla Réka, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A tanösvény egyik táblája, és teljesítője
  / A tanösvény egyik táblája, és teljesítője
  Fénykép: Kovács Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az ösvény különleges jelzése
  / Az ösvény különleges jelzése
  Fénykép: Kovács Attila
 • /
  Fénykép: Balla Réka, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Hárs-hegyi tanösvény
0 150 300 450 600 m km 0.5 1 1.5 2 2.5 3 3.5 4 4.5

2015-ben adtak át Budapesten ezt a tanösvényt , amely a szív- és érrendszeri betegek, valamint cukorbetegek rehabilitációját segíti a Szent Ferenc Kórház által indított Út az egészséghez program részeként.

nyitva
könnyű
4,7 km
1:21 óra
89 m
139 m

Szó szerint mutat utat az egészség felé a Budapesti Szent Ferenc Kórház, amely kreatív módon segíti a szív- és érrendszeri betegséggel vagy magasvérnyomás-betegséggel élők, illetve cukorbetegek életét. A kórház ugyanis az intézmény szomszédságában rehabilitációt segítő túraösvényt alakított szakmai partnere, a Sanofi, valamint a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésével, amelyet a kórházban fekvő betegek mellett bárki – egészséges és beteg egyaránt – használhat.

 

A tanösvény rendhagyó módon nem csak a természet megismerésében kínál segítséget, hanem saját szervezetünk működését, reakcióit kísérhetjük figyelemmel a sétából fakadó terhelés hatása alatt. A Szent Ferenc Kórház betegeinek gyógytornász segít megtervezni a rehabilitációt segítő kirándulást, de kölcsönözhető eszközök segítségével bárki megfigyelheti, hogyan változik a pulzusszám és más egészségügyi adatok a túra elején, során és végén.

Az erdei tanösvény egy eszközökkel ellenőrzött mozgásprogram, mely az egészségesek esetében a megelőzést, a szív- és érrendszeri betegséggel és magasvérnyomás-betegséggel élők, valamint cukorbetegek esetében pedig a szövődmények kialakulásának megelőzését, késleltetését szolgálja.

A túra során mért egészségügyi adatokat a kórház szakemberei értékelik ki. Azok számára, akiknél kiugró értékeket észlelnek, a kórház szakrendelésein betegségspecifikus szűrővizsgálatokat kínálnak fel. A program résztvevői megismerkedhetnek szívük működésével, szervezetük terhelés hatására bekövetkező reakcióival. Ehhez az egyéni egészséges pulzusszám-tartományról és a programról ismertető füzetből tájékozódhatnak a túrázók, akiknek olyan, a méréseket segítő, kölcsönözhető eszközök állnak rendelkezésére, mint a teleszkópos túrabot, a pulzusmérő karóra, illetve a későbbiekben az okostelefonhoz bluetooth-szal csatlakoztatható szívritmusmérő.

A szerző tippje

Az erdei tanösvénynek saját – szívet formáló – túrajelzése van; ez segít a tájékozódásban a rövidebb, 2,7 kilométeres és a hosszabb, 5,1 kilométeres szakaszon egyaránt. A javasolt pulzusmérő pontokat tájékoztató táblák jelzik. Ha valaki nem egyedül szeretné a távot teljesíteni, vagy séta közben további információkra van szüksége, a kórház szakemberei által vezetett túrát is választhatja.

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
373 m
Legalacsonyabb pont
234 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Az útvonalak kialakításakor a szakemberek a legújabb szakmai ajánlások figyelembevételével jártak el, így azok egyszerre biztonságosak és hatékonyak: az eltérő egészségi állapotúak számára rövidebb vagy hosszabb túra választható, a gyorsabban fáradók számára pedig pihenőhelyeket alakítottak ki.

Felszerelés

Bakancs, túracipő, sétabot ajánlott.

Javaslatok és linkek

Pár perces, lankás kitérővel a Szépjuhásznétól megnézhetjük a Budaszentlőrinci pálos kolostorromokat. 

Némivel több erőt kíván a Kis-Hárs-hegy tetején lévő, impozáns formájú, Makovecz Imre által tervezett kilátó felkeresése, amely a Szépjuhásznétól a Mária-úton, majd a sárga háromszög jelzésen érhető el egy 900 méteres sétával. A szintemelkedés csak az utolsó 100 méteren jelentősebb.

Aki igazán sportos, s emellett pazar körpanorámára vágyik, annak a Nagy-Hárs-hegy tetején lévő Kaán Károly-kilátót ajánlom. Ide a Szépjuhásznétól a sárga jelzésen lehet feljutni. Aki nekivág, számoljon azzal, hogy a kilátóig az út egyfolytában emelkedik!

Akár a sínek közelében, akár a Szépjuhászné megállóban találkozhatunk a Gyermekvasút szerelvényével, aminek különlegessége, hogy a szolgálatot gyermekek végzik. Akár utazhatunk is vele Széchenyihegy és Hűvösvölgy között. A menetrend itt érhető el.

Kezdőpont

Szépjuhászné, Szent Imre Kórház (284 m)
Koordináták:
Geographic
47.528931, 18.971089
UTM
34T 347282 5265939

Végpont

Szépjuhászné, Szent Imre Kórház

Útleírás

Kellemes szintben futó körtúra, ami körbeöleli a Kis- és a Nagy-Hárs-hegyet. A tanösvény első fele a kaptatósabb, utána hosszú lejtős részen fújhatják ki magukat a gyógyulni vágyó turisták.

A kórház előtti Széher úton északnyugati irányba indulva követjük a jelzéseket, melyekhez a zöld kereszt felfestések is társulnak.  A lakott területről kiérve az út emelkedővel ér az erdőbe, ahol hamarosan a Gyermekvasút sínjeit keresztezzük. 200 méter után az Y elágazás jobb oldali ágán indulunk tovább, ahol a zöld körsétaút jelzés társul mellénk. A Kis-Hárs-hegyet megkerülve szintben folytatjuk az utat, megcélozva a szomszédos Nagy-hárs-hegy oldalát. Miközben körbesétáljuk szinte az egész hegyoldalt, egyetlen jelentősebb lejtő és emelkedő vár ránk; végül a Szépjuhásznénál érünk ki az erdőből egy faiskola mellett. Ismét keresztezzük a Gyermekvasút sínpárját, majd leereszkedünk a parkolóba, ahol némi enni- és innivalóval is felfrissülhetünk. Az információs táblánál egy éles balkanyarral újra az erdőbe térünk, mely kellemes ereszkedéssel visszakalauzol bennünket abba a kereszteződésbe, ahol a zöld kereszt jelzések ismét társulnak hozzánk, és elvezetnek a kórház bejáratáig, vagyis kiindulópontunkig. 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A Széll Kálmán térről induló 129-es busszal juthatunk a Szent Ferenc kórházig. A Széher út nevű megállóban kell leszállni a buszfordulónál. (Figyelem! Ne keverjük össze a Széher út 16. és a Bölöni György utca/Széher út nevű megállókkal!)

Megközelítés

A Széll Kálmán tértől a Szilágyi Erzsébet fasoron kell végighaladni, majd a végén az Y elágazásban jobbra kanyarodni a lámpás kereszteződésben. A Szerb Antal keresztutcán balra kell térni, majd a második keresztutcán jobbra 100 méternyi távolságra van a kórház.

Navigációért kattints ide

Autóval

A kórház utcájában díjmentesen tudunk leparkolni.

Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,5
(2)
Mazurkáné Gabi
2019-10-06 · Közösség
Kellemes séta. Kicsit zavart, hogy a szívbarát-jelzést csak akkor làttuk, ha az útleírás szerinti menetiránynak hàtat fordítottunk. Szívünk egészségére! Nagyon jó ötletnek tartom a kezdeményezést.
Mutass többet!
Híves Tamás
2019-04-30 · Közösség
Igen könnyű rövid túra, az elején kisebb emelkedővel. A túra vezetés fordítva mutatja, mint a tanösvény eredetileg halad, de ennek semmi jelentősége.
Mutass többet!
Készült: 2019-04-28
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség
Fénykép: Híves Tamás, Közösség

A többiek fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
4,7 km
Időtartam
1:21 óra
Szint +
89 m
Szint -
139 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Növénytani érdekességek Állattani érdekességek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!