Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Turul Trail

· 3 értékelés · Teljesítménytúra · Gerecsei Tájvédelmi Körzet
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Turul mészkősziklák tetejéről kap szárnyra
  / A Turul mészkősziklák tetejéről kap szárnyra
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Turul Trail tt
 • /
  Fénykép: Turul Trail tt
 • / A Gerecse Kapuja Látogatóközpont
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Tatabánya felett őrködő Turul
  Fénykép: Gulyás Attila, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pár járólap az erdőben: ennyi maradt a Kis-réti vadászházból
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Vaskapu a Gerecsében
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Ranzinger-kilátó alulnézetből
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Panoráma a Ranzinger-kilátóból
  Fénykép: Kisida András, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Turul-emlékmű (Tatabánya) Ranzinger-kilátó Gerecse Kapuja Látogatóközpont Turul-emlékmű (Tatabánya)
2019. október 12-én rajtol a legújabb "instant" teljesítménytúra. A Turul-szobortól induló kör a Gerecsében kínál lehetőséget túrázóknak és terepfutóknak úgy, hogy a táv bármikor teljesíthető.
közepes
Hossz 20,8 km
3:00 óra
664 m
664 m

A Turul Trail egy megközelítőleg félmaraton hosszúságú futóútvonal a Gerecsében. Megtervezésekor elsősorban a kezdő terepfutók igényeit vették figyelembe a szervezők, de mivel az útvonal jelentős szintemelkedéssel (~650 méter) büszkélkedhet, így teljesítése még a veterán terepfüggők számára is bizonyára emlékezetes lesz, ahogy a gyalogos túrázóknak is.

 • Kiknek ajánlott?
  • kezdő terepfutóknak, terepfutóknak edzéshez extrával (befutóérem) és túrázóknak
 • Szintidő:
  • futóknak: 3 óra
  • túrázóknak: 6 óra
 • Rajt/Cél QR-kód: a Turulhoz vezető út bal oldalán található parkolóban (az emlékmű előtt ~300 méterrel) van az útjelző tábla hátoldalán. 
 • Díjazás: érem vagy kitűző
  • A szintidőn belül teljesítők a nevezéskor kért érmet vagy kitűzőt a Kolcsár pékségben (Tatabánya, Táncsics Mihály u. 2., a Turulhoz vezető út elejétől 100 méterre) vehetik át a pékség mellé kihelyezett, a befizetést visszaigazoló levélben kapott kóddal nyitható számzáras dobozból.

 • Nevezési díj
  • 3000 Ft - érem
  • 1000 Ft - kitűző
 • Regisztráció és nevezés: turultrail.hu
 • Szervező: Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület (TTT HSE)
 • Kapcsolat:
  • Turul Trail Team csapattelefon: +36 30 952 6702 
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2019-10-28
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
462 m
Legalacsonyabb pont
209 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Kezdés

A Turulhoz vezető út bal oldalán található parkolóban (az emlékmű előtt ~300 méterrel), az útjelző tábla hátoldalán. (296 m)
Koordináták:
DD
47.586040, 18.409389
DMS
47°35'09.7"N 18°24'33.8"E
UTM
34T 305216 5273544
w3w 
///nyílás.túró.állók

Végpont

A Turulhoz vezető út bal oldalán található parkolóban (az emlékmű előtt ~300 méterrel), az útjelző tábla hátoldalán.

Útleírás

Az útvonal a Kő-hegyről indulva a P, a P+, a S, a K jelzésen, a P▲ turistaösvényen, valamint a Mária-út és a Szent Jakab zarándokúton keresztül vezet végig a Nyugati- és a Déli-Gerecsén. A tervezés során a tájékozódást az útvonal célirányos megválasztásával igyekeztek a szervezők a lehető legegyszerűbbé tenni, így megfelelő felkészüléssel az útvonal könnyen futható „track-es” óra nélkül is. Ha esetleg bizonytalan vagy, és órád sincs, akkor használd a mobiltelefonodat egy megfelelő alkalmazással (pl. Természetjáró App). 

A RAJT/CÉL QR-kód a Turulhoz vezető út bal oldalán található parkolóban van az útjelző tábla hátoldalán. Leolvasását követően a kört a P turistaúton kezdjük. Megkerüljük balról az éttermet, és követjük a jelzést. Az első trükkös kereszteződéssel alig 1,5 km után találkozunk. Ahol a P útvonala kiér egy műútra, ott kell keresni jobb oldalon a P+ jelzést. Ha megtaláltuk, akkor a jobbos után rögtön forduljunk balra, mint ahogyan az a térképen is látszik.

P+ jelzésről 2,3 km-nél váltunk a S jelzésre, majd 4,7 km-nél a K-re, mely egyben a Mária-út nevű zarándokút egy szakasza is. Utóbbi kereszteződés nagyon élesen fordul balra, ha nem figyelünk, könnyű elmenni mellette. Itt kell keresni a 2. QR-kódot az útjelző táblán! A K/Mária-út egészen Vértestolnáig fog elkísérni, és ezen az úton találjuk a 3. QR-kódot.  Néhány kilométerrel Tolna előtt van egy kereszteződés, ami után az út mindkét oldalán látunk egy-egy El Camino jelzést. Ez a K  és a Camino kereszteződése, itt a bal oldali fán találjuk a kódot.

Vértestolna határát 10 km megtétele után az első Szent Jakab zarándokút jelzések fogják mutatni. Az El Camino jelzésein egészen Spanyolországig futhatnánk, de most csak Vértestolnán fog keresztülvezetni. A faluban találunk működő nyomós kutat, boltot és egy buszmegállót is, ahonnan óránként indulnak buszok Tatára. Utóbbira azért reméljük, hogy nem lesz gyakran szükség. A civilizációs vívmányok ára a körülbelül 2 kilométernyi aszfalt, ami a terepcipők talpára nem biztos, hogy jó hatással lesz, ezt érdemes számításba venni a felszerelés megválasztásánál.

12,8 km-nél Vértestolnát elhagyva, nem messze a stációk utolsó állomásától egy póznán található a 4. QR-kód. A kód leolvasása után egy éles bal kanyarral ráfordulunk a P jelzésre, ami egy rövid lejtő után egy viszonylag komoly emelkedővel fogja próbára tenni az állóképességünket. A Kappan-bükk keleti oldalán fél kilométer alatt közel 100 méternyi szintet kell megmászni. A jó hír, hogy ezután már csak egyetlen hasonlóan komoly megpróbáltatásra kell számítani az útvonalon. A P szakaszon navigáció szempontjából kicsit jobban oda kell figyelni, mivel az Arany-lyuk környékén a S jelzés többször keresztezi a P-t. A lényeg, hogy a tisztásra kiérve a mezőgazdasági terület végig a jobb kezünk felé essen, és kövessük a P jelzést, amit 18.1 km-nél a P+, majd 18,7 km-nél a P▲ jelzés fog váltani. Az 5. QR-kódot a P▲-et jelző oszlopon kell keresni.

Aki járatos a turistajelzések szimbolikájában, akkor a háromszögből itt már sejteni fogja, hogy a következő szakasz nem lesz gyerekjáték. Ebben nem is fogunk csalódni. Fél km-en 130 méter szintemelkedés vár ránk a Gerecse egyik legszebb ösvényén, hogy megérkezzünk a Ranzinger Vince-kilátó lábához. Ez az utolsó komoly próbatétel az útvonalon, a maradék 1 km a célig az enyhén lejtő erdei ösvényen már örömfutás lesz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A távolsági buszról a Tatabánya, Főtér nevű megállóban érdemes leszállni. 
 • Vonattal is érkezhetünk Tatabánya vasútállomására. 
 • Március 15-től minden hétvégén és munkaszüneti napon indul a 70-es járat az autóbusz végállomásról a Gerecse kapujához. Az alig negyedórás menetidő alatt az autóbusz megáll az Álmos vezér utcában, a Fő téren, a Mártírok útján az Ifjúság utcában és a József Attila művelődési ház előtt.

Megközelítés

 • A buszmegállóból északi irányba induljunk a Komáromi utcán a P● jelzéseken, majd 250 méter múlva forduljunk jobbra az Álmos vezér utcára, ahonnan a P jelzések 1,3 km sétával a látogatóközponthoz vezetnek bennünket (1,4 km). 
 • A vasútállomásról a sínekkel párhuzamosan futó Jedlik Ányos utcáról térjünk a rá merőleges Mozdony utcába! Ennek végén, a forgalmas 1-es utat keresztezve már láthatjuk a P jelzéseket, melyeket a látogatóközpontig kell követnünk (1,5 km).

Parkolás

 • Tatabányán a Panoráma úton juthatunk autóval a kilátó közelébe. Az út végén, a látogatóközpont mellett tágas, ingyenes parkolóban hagyhatjuk a járművünket. 

Koordináták

DD
47.586040, 18.409389
DMS
47°35'09.7"N 18°24'33.8"E
UTM
34T 305216 5273544
w3w 
///nyílás.túró.állók
Navigáció Google Térképpel

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Szigeti Diána kérdése · 2019-10-27 · Közösség
Sziasztok! Hogy találom meg a QR kódokat?
Mutass többet!
Szia! Az útleírás fülre kattintva a leírásban az összes QR-kódot megtalálod. A kezdőpont egybeesik a track kezdőpontjával, amit a térképen is láthatsz. Üdv, Zsuzsa

Értékelések

5,0
(3)
Bobák Viktória
2020-02-01 · Közösség
Nagyon szuper kis kör, a végén combos kis emelkedővel. 😃 Megszerettem, megyek még! 💗
Mutass többet!
Turul trail 1
Fénykép: Bobák Viktória, Közösség
Turul trail 2
Fénykép: Bobák Viktória, Közösség
Bobák Viktória
2020-02-01 · Közösség
Nagyon szuper kis kör, a végén combos emelkedővel. 😃 Megszerettem, megyek még! 💗
Mutass többet!
Turul Trail 1
Fénykép: Bobák Viktória, Közösség
Turul Trail 2
Fénykép: Bobák Viktória, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

Turul trail 1
Turul trail 2
Turul Trail 1
Turul Trail 2

Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
20,8 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
664 m
Szintcsökkenés
664 m
Körtúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Időtartam : óra
Hossz  km
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp