Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Teljesítménytúra ajánlott túra

Szénás Kör (Kis kör)

· 5 értékelés · Teljesítménytúra · Dunazug-hegyvidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Kutya-hegyen hangulatos turistaút vezet végig
  A Kutya-hegyen hangulatos turistaút vezet végig
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km Remete-barlang (Budapest) Dr. Jablonkay … Gyűjtemény Nagy-Szénás Csergezán Pál-kilátó Szomjas-rét (Solymár) Solymári vár
Ha a Budapest környékén keresel egyénileg, bármikor teljesíthető teljesítménytúrát, ne gondolkozz sokáig, irány Solymár!
közepes
Hossz 31,1 km
8:48 óra
937 m
937 m
556 m
152 m
A rövidebb, 31 kilométeres táv is számtalan szép helyet érint Solymár és Nagykovácsi környékén, ráadásul a szintidő van annyira gáláns, hogy itt-ott el is tudj időzni a kilátásban gyönyörködve, vagy akár egy Örkény egypercest hallgatva egy régi telefonfülkében. A szintidőn belüli teljesítésért ráadásul egy remekbe szabott emlékérem is jár.

A szerző tippje

 • Gyalogos teljesítőknek a szintidő 9 óra, futóknak 5 óra.
 • Bár a szintidő barátságos, a túra inkább csak rendszeres túrázóknak ajánlott.
 • Vigyél magaddal egy megunt könyvet, mert a remeteszőlősi könyvmegállónál egy másikra cserélheted.
 • Nagykovácsiban tegyél egy kitérőt a templom és a közeli cukrászda kedvéért.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2019-07-25
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
152 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár (Templom tér 25.) (199 m)
Koordináták:
DD
47.591267, 18.930202
DMS
47°35'28.6"N 18°55'48.7"E
UTM
34T 344389 5272948
w3w 
///szegfű.változás.kádak
Mutasd a térképen

Végpont

Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár (Templom tér 25.)

Útleírás

Itiner

 • A túra Solymárról a Z jelzést követve indul, amit egészen a solymári várhegy lábáig kell követni.
 • A túra a solymári vártól a Paprikás-patakot követő úton éri el a Jegenye-völgyet (a vár lábánál kicsit jobbra tartva, majd egyenesen kell menni, át egy zöld sorompón).
 • A Jegenye-völgyet egy tisztásnál elérve a S jelzést kell követni, továbbra is a patak mellett haladva.
 • A solymári utat keresztezve továbbra is a S jelzésen kell haladni, majd az úttól kb. 250 méterre balra kell térni, a S+ jelzésre.
 • Budaliget házai közé érve a Honfoglalás úton a K+ jelzésen kell egyenesen folytatni az utat.
 • Visszatérve az erdőbe egy kaptató tetején balra kell fordulni, és a Remete-szurdokig a K jelzést követni.
 • Remeteszőlősön a K+ vezet át, majd a nagykovácsi utat keresztezve a P+ jelzést kell követni.
 • A P jelzést elérve jobbra kell fordulni, majd a P jelzést a kedvéért balra kell elhagyni.
 • A jelzés szeli át a Kopasz-erdőt, mielőtt a jelzésre jobbra kellene fordulni – ez a turistaút vezet át a Nagy-Kopaszon, Nagykovácsi határáig, ahol a települést a Z jelzésre jobbra fordulva érjük el.
 • Nagykovácsiban a Telki utat elérve balra kell fordulni, és a S jelzést kell követni az erdészeti úton, egészen egy kerítésen lévő létráig/forgóajtóig – itt a kerítésen átvezető K+ jelzésre kell térni.
 • A K+ a Kutya-hegy megmászása után beletorkollik a K jelzésbe, a Zsíros-hegyig ezt kell követni, majd ott áttérni a Z jelzésre, ami visszavezet Solymár központjába.

A túra részletes leírása

A Szénás Kör két különböző hosszúságú teljesítménytúrát takar, amit mindenki kedve szerint, egyénileg járhat be. A kis kör 31 kilométer hosszú (a nagy kör 75 kilométer), barátságos 9 órás szintidővel (futva 5 óra alatt kell teljesíteni a távot), ami azt jelenti, hogy van lehetőség helyenként megpihenni, megcsodálni a kilátást, bekapni egy szendvicset, vagy meghallgatni egy Örkény egypercest – de ne szaladjunk ennyire előre!

Ez a túra a regisztrálással kezdődik, amit a leendő túrázó a https://szenaskor.hu/regisztracio honlapon tehet meg. Ez semmiféle kötelezettséggel nem jár, a nevezés viszont annál inkább: a kapott ötjegyű kódot őrizd meg, mert az ellenőrzőpontokon szükség lesz rá a QR kód beolvasását követően. Készülj továbbá 3500 forint készpénzzel is, amit sikeres teljesítés esetén kell kifizetned teljesítési díjként. Cserébe egyfelől kapsz egy befutóérmet (az első teljesítők bronz-, a második teljesítők ezüst-, a harmadik teljesítők aranyszínű érmet), másfelől támogatod a túrát kitaláló Euniors ISE egyesületi tevékenységét.

Solymárnak már a neve is izgalmas, valószínűleg beszélő névről lehet szó, mivel a falu egykori – középkori – lakosai vadászsólymokat nevelhettek, és a királyi vadászatokon működhettek közre, igaz, erre legfeljebb következtetni tudnak a kutatók, mert semmilyen közvetlen nyom nem maradt fenn erre nézve. Mindenesetre a település története mozgalmas: már a bronzkorban, majd a római korban is lakott volt a környék, majd a török hódoltság idején elnéptelenedett. A XVIII. század elején németországi telepesekkel népesítették be újra Solymárt, majd az ő leszármazottaik nagy részét, azaz a falu lakosságának közel felét a II. világháború után kitelepítették. A település sváb múltjára többek között az utcanévtáblák emlékeztetnek, túra közben érdemes egy-egy pillanatra megállni, és böngészgetni ezeket.

A túra a falu központjából, a Templom téren található Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtártól indul, ahol a becsekkoláshoz szükséges QR-kód a bejárattal szemben állva jobbra a második ablakban van. Innen a Z jelzésen vezet ez első pár kilométer, egészen a solymári várig. A Mátyás-hegyen álló erődítmény helyén már a római korban őrtorony volt, majd a XV. században épült a ma ismert vár. Ahogy az lenni szokott, számtalanszor gazdát cserélt az ingatlan, mígnem a török korban, Buda elfoglalása után elpusztult, köveit széthordták; helyreállítása 2006-ban fejeződött be. A vár előtt közvetlenül a Fatimai kápolna mellett vezet el utunk. A vallási jellegű építmény esetében nem a megszokott formára kell számítani, hiszen 2013-ban készült el.

A várat elhagyva az út a Paprikás-patak völgyében folytatódik, kezdetben egy jelzés nélküli úton, majd egy tisztásról a S jelzést kell követni a Jegenye-völgyben. A kedvelt kirándulóhelyen mindig sok turistára kell számítani, ami nem csoda, mert a Budai-hegység legmagasabb vízesését is itt találjuk. Hihetetlen, de a két világháború között, 1929-től egy strandfürdő működött a völgyben, egy kabinsor is épült a fürdőzőknek. A vizet egy gát fogta fel (romjai ma is láthatóak), azonban a Sziklafürdőnek nevezett strand népszerűségét erősen visszafogta az, hogy a víz a keskeny völgyben nem nagyon tudott felmelegedni. A solymári utat keresztezve a Középső-Jegenye-völgyben folytatódik a túra, majd egy elágazásban balra, a S+ jelzésre fordulva érjük el Budaliget házait. A kisebb, de inkább nagyobb házakat elnézve megállapítható, hogy pénz és ízlés együtt nem feltétlenül adatnak meg mindenkinek.

A Honfoglalás útjára érve jobbra kell fordulni, majd egyenesen haladva, immár a K+ jelzést követve kell visszatérni az erdőbe. Egy kaptató után máris a Remete-hegyen vezet az út, ahol a K jelzést elérve balra kell fordulni. Kellemes pár száz métert követően meredek, görgeteges ösvény vezet le a Remete-szurdokba. A szurdokban, pontosabban a a Remete-barlangban valóban lakott remete a XVIII. században – egyébként összesen húsz kisebb-nagyobb barlang van a szűk völgyben.

A szurdokból már a K+ jelzésen vezet ki a túra Remeteszőlősre, ahol egy kis parkban találjuk az első ellenőrzőpontot, egy csomó érdekesség társaságában. Van itt olyan telefonfülke, ahol a kagylót a fülünkhöz emelve Örkény egyperceseit hallgathatjuk, találunk itt könyvmegállót, ahol megunt könyvünket cserélhetjük ki egy másikra, de zenélő ivókútnak és mezítlábas tanösvénynek is jutott hely. A K+ jelzésen haladunk a nagykovácsi úttal párhuzamos utcában, majd átkelve a forgalmas úton a P+ jelzésen folytatódik a túra.

Szinte folyamatos kaptató vezet a Nagy-Kopasz csúcsáig, változatos jelzéseket követve: a P+ után P, majd , később jelzéseket kell keresni a fákon. Az 559 méteres csúcs neve csalóka: a kopasz jelző inkább a hegytetőn álló kilátóból jól látható Nagy-Szénásra illene. A Csergezán Pálról elnevezett 18 méter magas, vörösfenyőből készült kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján áll, 100 lépcsőfok vezet a tetejére, és tiszta időben Esztergomtól Százhalombattáig belátható a vidék.

A Kopasz-hegyről Nagykovácsiba vezet a Szénás Kör útvonala, előbb a , majd a Z jelzést kell követni, hogy elérjük a falut. A túra éppen csak érinti a település nyugati szélét, de érdemes pár száz métert áldozni, és tenni egy kitérőt a templom és a közelében található bolt és cukrászda felé. A falu neve éppúgy elárulja egykori lakosai foglalkozását, mint Solymáré: itt a királyi kovácsok él(het)tek egykoron. A török hódoltság idején elnéptelenedett, később németajkú telepesek vették birtokba a pusztát, majd a II. világháborút követően innen is kitelepítették a németajkú lakosságot. Ma főleg a fővárosból kiköltöző új „telepeseknek” köszönhetően növekszik a falu lakossága. Nagykovácsiból a S jelzésen (Telki út) nyugati irányba kell továbbhaladni; az erdészeti út folyamatosan, de nem túl megerőltetően emelkedik. A dózerutat a K+ jelzésen kell elhagyni (forgóajtó, létra jelzi az elágazást), hogy a Kutya-hegyen keresztül, immár a K jelzésen elérjük a Nagy-Szénást. A dolomitkúpról tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul a szerencsés túrázó szeme elé (télen, szeles, de tiszta időben a legszebb talán a kilátás).

A Nagy-Szénás csúcsáról szinte már csak lefelé vezet az út Solymárig. Előbb Nagykovácsi legészakabbi utcáin haladunk (érdemes a Kút utca torkolatánál tenni egy kitérőt a bányász-emlékműhöz), majd visszatérünk az erdőbe. A Zsíros-hegyi turistaház hűlt helyének közelében (1928-1986 között működött) találjuk a Muflonitatót, ahol újra lehet töltetni a hátralévő néhány, lejtős kilométerre készleteinket. Innen már csak Z jelzésen ereszkedünk Solymárig, hogy begyűjtsük jól megérdemelt befutóérmünket.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Budapestről (Hűvösvölgyből) a solymári kezdőpont a 64-es, 164-es (és éjszaka a 964-es) buszokkal érhető el, a Templom tér megállónál kell leszállni.

Megközelítés

 • A busz az indulópontnál tesz le.

Parkolás

 • A művelődési ház előtt lehet parkolni az utcán.

Koordináták

DD
47.591267, 18.930202
DMS
47°35'28.6"N 18°55'48.7"E
UTM
34T 344389 5272948
w3w 
///szegfű.változás.kádak
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Budai-hegység térkép

Felszerelés

 • QR-kód olvasására alkalmas, mobilinternet kapcsolattal rendelkező okostelefon.
 • A nevezéskor kapott ötjegyű számkód.
 • A túra GPS trackje és/vagy Budai-hegység térkép. Navigációhoz a Természetjáró app.
 • Készpénz

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(5)
Dr Sebesztha László
2021-05-22 · Közösség
Változatos, szép kilátásokkal. Megéri többször is teljesíteni.
Mutass többet!
Balogh Erik
2020-05-10 · Közösség
Szombati hirtelen jön ötletként indultam bele délután A térkép jó volt, én lettem egy kicsit figyelmetlenebb A Csergezán kilátó le van zárva...bosszankodtam :)
Mutass többet!
2020. május 10., vasárnap 0:20
Fénykép: Erik Balogh, Közösség
2020. május 10., vasárnap 0:20
Fénykép: Erik Balogh, Közösség
2020. május 10., vasárnap 0:20
Fénykép: Erik Balogh, Közösség
Jónás Kata
2019-07-06 · Közösség
Nagyon pontos volt a navigálás!👍🏻A táj csodálatos volt!
Mutass többet!
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 1

Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
31,1 km
Időtartam
8:48 óra
Szintemelkedés
937 m
Szintcsökkenés
937 m
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
152 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 9 Útpontok
 • 9 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp