Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kisvasutakajánlott túra

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

· 1 értékelés · Kisvasutak · Sopron-Vasi-síkság
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A nagycenki Mozdonyskanzen egyik mozdonya
  / A nagycenki Mozdonyskanzen egyik mozdonya
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / A nagycenki Mozdonyskanzen
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Látkép Nagycenk és Fertőboz között
  Fénykép: Petró Liza, funiQ.hu
 • / A nagycenki Mozdonyskanzen
  Fénykép: Sasvári Zoltán, funiQ.hu
 • / Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút (Kastély (Nagycenk) állomás)
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A nagycenki kisvasút büszkesége, a Dmot motorkocsi
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 km Nagycenki Széchenyi … megállóhely) Nagycenki Széchenyi … állomás) Nagycenki Széchenyi … megállóhely) Nagycenki Széchenyi … állomás) Nagycenki Széchenyi … állomás)
1972 óta működik Fertőboz és Nagycenk között ez a különleges múzeumvasút, ami a kisvasút és egy interaktív múzeum jellemzőit egyesíti. A Győr–Sopron vasútvonalon található fertőbozi állomástól utazhatunk a nagycenki Széchenyi-kastélyig ezen a keskeny nyomtávú vonalon, útközben pedig számos kisvasúti közlekedéssel kapcsolatos régiséget láthatunk, akár működés közben. A kisvasutazás után a kastély mellett található, régi mozdonyokat bemutató Mozdonyskanzent is érdemes felkeresni.
könnyű
Hossz 4,2 km
0:25 óra
12 m
21 m
169 m
157 m

Ha a Fertő tó környéken járunk, érdemes beiktatni programunkba a nagycenki Fertőboztól a Széchenyi-kastélyig közlekedő kisvasutat. A vasútvonal ugyan csak 3600 méteres, de a környező táj és a pályán szolgálatot teljesítő nosztalgiaszerelvények miatt nagy népszerűségnek örvend.

1969-ben gyorsult fel a hazai keskeny nyomtávú vasúti közlekedés felszámolása, ezzel párhuzamosan merült fel a GYSEV-nél, hogy a megszüntetett vonalakról származó régi eszközöket érdemes megőrizni az utókornak, és működés közben bemutatni a nagyközönségnek. Kézenfekvő volt, hogy az akkoriban megindult nagycenki kastélyfelújításhoz kapcsolódóan a Széchenyi-kastélyt egy kisvasúttal kössék össze a Győr–Sopron vasútvonallal, és ezeket az eszközöket az itt létesítendő vasútvonalhoz használják fel. A tényleges pályaépítés 1970 nyarán indult meg, és 1972-ben lett kész; a pályát a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. nagyrészt saját anyagi eszközeivel, valamint széles társadalmi összefogás segítségével építette meg. A vasutat azóta is a GYSEV üzemelteti.

2019-ben nagyszabású felújítás ért véget: a múzeumvasút pályájának teljes szakaszán új al- és felépítmény, valamint zúzottkő ágyazat készült. A pályába az eredeti síneket építették vissza, és a teljes szakaszon kiépítették a vágányszabályozást. A fertőbozi és a nagycenki állomáson új peronokat építettek, Nagycenken megújult a térvilágítás és a hangos utastájékoztatás is. A pályához csatlakozó két vasúti útátjárót átépítették, és megújították az Ikva patakon átívelő acélhidat.   

Kívül-belül restaurálták a kisvasúti személykocsikat, felújították az egyik gőzmozdonyt és a C50-es dízelmozdonyt. A fejlesztés keretében a nagycenki állomás mögötti skanzen területén játszótér, fitneszpark és tanösvény készült. 

Szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon a kisvasúton gyerekek látják el a szolgálatot. A menetrendről a Múzeumvasút honlapjáról szerezhetünk információt.

 

Állomások :

* Az állomáson a menetrend szerint közlekedő vonatok 2020-ban nem állnak meg.

 

Árak :

Széchényi Múzeumvasút :

 • Teljes árú egy út: 550 Ft
 • Teljes árú menettérti: 1050 Ft
 • Gyermek egy út: 350 Ft
 • Gyermek menettérti: 550 Ft
 • Gőzös pótjegy: 350 Ft
 • Gőzös pótjegy menettérti: 650 Ft
 • Családi jegy: 1550 Ft 
 • Családi jegy menettérti: 2750 Ft 
 • Kerékpár viteldíj: 350Ft
 • Kerékpár viteldíj menettérti: 550 Ft

Mozdonyskanzen :

 • A szabadtéri bemutatóhely a kisvasút nagycenki végállomásánál található, szabadon látogatható.

Menetrend :

 • A kisvasút áprilistól októberig közlekedik, az aktuális menetrend a honlapon megtalálható.

Amennyiben zárva tart a múzeumvasút, a Skanzen területe, a játszótér és fitneszpark sem látogatható.

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2020 szeptemberi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

 

A szerző tippje

funiQ profilképe
Szerző
funiQ
frissítve: 2021-07-03
Nehézség
könnyű
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
169 m
Legalacsonyabb pont
157 m

Biztonsági előírások

 • A vasúti pályán járni tilos! 
 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó menet bármikor érkezhet, az erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj sínek közt a váltókon és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a talpfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amelyek különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Hasznos linkek és ötletek

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút honlapja

Kezdés

Fertőboz (165 m)
Koordináták:
DD
47.624976, 16.691343
DMS
47°37'29.9"N 16°41'28.8"E
UTM
33T 627076 5276005
w3w 
///mozgató.fecsegés.hóvirág

Végpont

Nagycenk

Útleírás

A vasútvonal első felét, a Barátság állomásig tartó szakaszt egy meglévő töltésen alakították ki, hogy felhasználják az egykori cukorgyári vonal Ikva felett átívelő hídját. Barátság állomástól visszafordulva a vasút egy meglehetősen kacskaringós útvonalon éri el a további két állomást, Nádtelepet és Kastély végállomást.

A pályán egy „András” nevű gőzmozdony és egy „Kiscenk” nevű dízelmozdony teljesít szolgálatot. "András", mint a többi 490-es sorozatú keskeny nyomközű tehervonati gőzmozdony, elsősorban különböző bányavasutaknál szolgált. 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került a múzeumvasúthoz. A dízelmozdony a nagy szériájú C50-es sorozat része, gazdasági vasutak vontatására tervezték, ma többségük hazai erdei vasutakon dolgozik. "Kiscenk" a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasúttól 2003-ban került a múzeumvasút vonalára. 

A személykocsik a felszámolt kisújszállási és békéscsabai kisvasutak kocsiparkjaiból származnak. Kastély végállomásnál használat közben láthatjuk a régi tárcsás és karos jelzőket, az őrházi harangműveket és a karos sorompókat. A menet közben látható őrházak régi vasúti létesítmények hasonmásai.

Fertőboz állomáson a fűtőház mellett egy külön vágánydarabra állított nyolcüléses sínautó is látható, mellyel egykor a Határőrség a közúton nem megközelíthető határőrlaktanyákat látogatta. Gőzmozdonyos napokon a vendégek is vezethetik a mozdonyt (persze felügyelet mellett), az utazás végén mozdonyvezetői tudásukról tanúsító jegyet kapnak.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A fertőbozi végállomáshoz a Győr és Sopron között közlekedő vonatról Fertőboz állomáson szálljunk le.
 • A kisvasút nagycenki végállomásához és a Mozdonyskanzenhez a buszokról a Nagycenk (85-ös főút), kastély megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Fertőboz vasútállomástól a peron mentén néhány tíz méterrel odébb találjuk a kisvasút állomását.
 • Nagycenken a buszmegállótól a kastély felé induljunk el, alhaladunk a híres hársfasor előtt, majd a parkolónál jobbra találjuk a kisvasút végállomását és a mozdonyskanzent.

Parkolás

 • A kisvasút mindkét végállomásán találunk parkolót.

Koordináták

DD
47.624976, 16.691343
DMS
47°37'29.9"N 16°41'28.8"E
UTM
33T 627076 5276005
w3w 
///mozgató.fecsegés.hóvirág
Navigáció Google Térképpel

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Zsolt Balog
2020-09-24 · Közösség
Jó rég voltam arrafelé...
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
4,2 km
Időtartam
0:25 óra
Szintemelkedés
12 m
Szintcsökkenés
21 m
Legmagasabb pont
169 m
Legalacsonyabb pont
157 m

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp