Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Kisvasutak

Mesztegnyői erdei vasút

Kisvasutak • Belső-Somogy
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Mesztegnyői erdei vasút
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 8
Időjárás

Belső-Somogy kevésbé ismert erdei vasútja Mesztegnyő falu határából a Boronka-melléki Tájvédelmi körzet óriási erdejének mélyébe visz.

nyitva
könnyű
8,6 km
0:45 óra
21 hm
10 hm

Sok más erdei vasúthoz hasonlóan a mesztegnyői is az erdőkben kitermelt faanyag szállítására épült az 1920-as években. Nem sokkal később szárnyvonalak épültek a környéken létesített halastavakhoz is, így a vasút ezek fenntartásában is döntő szerepet kapott. A hatvanas évekre a pályát kelet felé meghosszabbították az erdő apró falvaihoz közel eső Kakpusztáig: az egykori Libickozma, Háromház, Kopárpuszta, Lencsenpuszta és Cserfekvés falvak lakói ekkor kaptak először gépesített utazási lehetőséget. A falvakat  viszont ez sem mentette meg, a következő évtizedekre lassan elnéptelenedtek, a járatokon ma már csak kirándulók utaznak.

A hatalmas kiterjedésű erdők rengetegében zakatoló vasút ablakából a természet ma is szó szerint karnyújtásnyi közelségbe kerül, egy kis szerencsével pedig az erdő állatait is megpillanthatjuk. A vasút menetrend szerint a nyári félévben, hétvégenként üzemel, de ősztől tavaszig is rendszeresen indulnak alkalmi, tematikus különjáratok.

A szerző tippje

Érdemes keresni az alkalmi különjáratokat, amelyekről a vasút facebook oldalán találhatók friss információk. Ezek a legtöbbször természetismereti vagy gyerekeknek szánt szórakoztató programokkal összekapcsolt utazások alkalmat adnak a környék egy-egy részletének megismerésére, vagy egy különleges családi programra.

outdooractive.com User
Szerző
Attila Gulyás
Frissítés: 2018-01-24

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
149 hm
128 hm
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó járat bármikor érkezhet, a kanyarok körül növő erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 

Ne sétálj sínek közt a váltókon és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a tapfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amik különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.

Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.

Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat, vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.

A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Felszerelés

Ahhoz, hogy végigutazz a kisvasúton nincs szükséged semmiféle különleges eszközre, és mivel valamennyi kocsi fedett, esőkabát és esernyő nélkül is megkockáztatható. Télen fűtéssel várják az utasokat, nem fogtok fázni utazás közben.
Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképpen egy erős, zárt cipőre lesz szükség.

Javaslatok és linkek

A Mesztegnyői Erdei Vasút hazánk egyik legkisebb forgalmú kisvasútja, ahol esetenként előfordul, hogy egyetlen utas sem jelenik meg a végállomáson. A körülményektől függően ilyenkor előfordulhat, hogy nem indítják útnak az üres szerelvényt. Ezért indulás előtt, különösen nem mesztegnyői felszállásnál mindenképpen érdemes előre bejelentkezni a +36 30 9014 268 telefonszámon.

Kezdőpont

Mesztegnyő, erdei vasút állomás (130 hm)
Koordináták:
Geographic
46.507586 N 17.433569 E
UTM
33T 686703 5153323

Végpont

Felsőkak, végállomás

Útleírás

Mesztegnyő északkeleti sarkában, az egykori nagyvasúti állomás szomszédságában találjuk az erdei vasút végállomását. A 760 mm nyomközű pályán a kis forgalmú hazai erdei vasutakon megszokott járművek sorakoznak: rövid, zárt, fűthető személykocsik, néhány lapos rakfelületű, faanyag-szállító teherkocsi, és az ezekből kialakított nyitott, esővédő tetővel ellátott nyári személykocsik. Továbbításukat a szintén ismerős C50 dízelmozdonyok végzik. A járművek otthona a látogatóktól elzárt terület, ahonnan csak indulás előtt teszik ki kerekeiket. Jegyet vásárolni az állomás kis pénztár-épületében lehet (illetve később a vonat kalauzánál is).

Indulás után a szerelvény keresztezi az erdőbe vezető egyik feltáró utat, majd egy második derékszögű kanyar után attól eltávolodva, szántóföldek között, egy keskeny erdősávban folytatja útját. A falu házai itt-ott még láthatók, de  a civilizáció nyomai gyorsan elmaradnak, amikor a vonat az egykori Gyota-Búsvár megállóhely után bekanyarodik a Búsvári-erdőbe. A sebesség itt is, mint a teljes vonalon, 15 kilométer óránként, az ablakok előtt suhanó fák miatt mégis egyre többnek tűnik, és mire a szerelvény néhány perc után kiér a Búsvári halastó partjára, már egyenesen túl gyorsnak érződik. Ezen a különleges szakaszon a pálya egyik oldalát négyszáz méteren át a tó hullámai nyaldossák, míg túloldalt kicsit mélyebben zöldell az erdő: a pálya a tó gátján halad. Kis szerencsével az itt élő vízimadarak is szem elé kerülhetnek.

Visszatérve az erdőbe az út ismét árnyékban folytatódik, miközben a változatos faállomány az égeresektől a száraz homoki tölgyesekig változik. Egy hosszú kanyar után elhagyjuk a közelmúltban létesített Szúnyogvár megállót, ami azt jeleni, hogy lassan túl vagyunk a nyolc és fél kilométeres vonal felén – pedig a fennmaradó szakaszon már csak egyetlen kanyar van hátra. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy az út vége unalmas lenne, sőt, talán éppen itt kezdődik az igazi "Mesztegnyő-érzés": a mély-égeri szakasz hosszú egyenese.

A pálya mellé ismét egy homokos erdészeti út szegődik, ami mellett messzire tekinthetünk előre. A végállomásig azonban nem látni el, hiszen itt már helyi viszonyok közt igazi "hegyek" ,azaz öt-tíz méteres dombok sorakoznak egymás mellett, a vasút és az út pedig együtt követi ennek hullámait. A mozdony motorja fel-felpörög az emelkedőkön, majd elhalkul, sőt, olykor a több kocsis szerelvény végén álló fékezőnek is akad munkája. Az olyan modern dolgok, mint a mozdonyvezető által kezelt, központi légfék, ide, a somogyi vadonba még nem jutottak el. A sínek rövidesen már nem csak a vonat előtt, hanem mögötte is "összeérnek" a távolban, miköben az ügyes személődők láthatják az időnként őket keresztező, rohanó szarvasokat és vaddisznókat is, hiszen belőlük bőségesen akad errefelé.

Miközben az előre néző tekintet továbbra is a köbb kilométerre lévő, legtávolabbi erdősávot fürkészi, jóval közelebb, szinte véletlenül kerül képbe egy kis esőbeálló a pálya mentén, majd a szerelvény lassítani kezd: háromnegyed órás út után Felsőkak végállomásra érkeztünk. A délelőtti és a délutáni járatok egyaránt fél órát időznek itt, aminek csak egy egész kis részét tölti ki motorzúgás, amíg a mozdony a szerelvényt körüljárva átáll a Mesztegnyő felőli kocsivégre. Majd következik a csend, a beszégetések, a szedvicsevés, vagy egy kis játék ideje az erdőkkel körülvett, közel focipálya méretű mezőn. Bár a környéken nincsenek kiemelkedő kilátóhelyek, forgalmas büfék vagy látványos vízesések, a természet a maga valójában mégis sokakat maradásra csábít. A végálllomás ideális helyen van azok számára is, akik a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra itteni szakaszát szeretnék több darabban végigjárni. A hosszabb pihenésre vagy kisebb körtúrára nyitott utasok a délelőtti vonat érkezése és a délutáni visszaindulása között négy és fél órát tölthetnek itt.

Tömegközlekedéssel

 Mesztegnyő, vasútállomás megközelítése:

 • Távolsági és helyközi busszal Mesztegnyő, hosszúvízi elágazás megállóig, onnan a buszmegálló mellől induló, a falu főutcájára merőleges, névtelen utcán Hosszúvíz felé 700m séta a vasúti átjáróig.
 • Vonattal a Mesztegnyőn átvezető, Balatonmáriafürdő-Somogyszob vasútvonal 2009-ben történt bezárása óta nem elérhető. 

Felsőkak, végállomás megközelítése

 • Távolsági és helyközi busszal Nadalos faluból ("Újvárfalva, Nadalos forduló" buszmegálló) öt és fél kilométeres sétával érhető el.
 • Vonattal a 36. számú Fonyód-Kaposvár vasútvonal osztopáni megállójából még 13 kilométeres út vár Felsőkakig. A kis forgalmú útvonal kerékpározásra is ideális, de a végállomás közelében már burkolatlan úton halad. 

Megközelítés

Az M7 autópálya felől érkezve, a 170. kilométernél található balatonszentgyörgyi csomópontban lehajtva, majd a 68-as főúton Marcali felé fordulva, 23 kilométer után érkezünk Mesztegnyőre. A főutcáról Hosszúvíz felé lekanyarodva a falu főutcájára merőleges, névtelen utcán, 700 méter után érjük el a vasutat.

Navigációért kattints ide!

Autóval

Mesztegnyőn murvás, árnyékos, ingyenes parkolóhelyet találunk. 
Felsőkak személyautóval nem érhető el, a legközelebbi település Nadalos, öt és fél kilométerre.

Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Cartographia "Kéktúra III" turistakalauz

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Megszakítás X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!
Mutass többet!

Nem található figyelmeztetés a környéken.
Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
8,6 km
Időtartam
0:45 óra
Szint +
21 hm
Szint -
10 hm
Szakaszosan teljesíthető túra Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek

A mai időjárás

Statisztika

: óra
 km
 hm
 hm
Legmagasabb pont
 hm
Legalacsonyabb pont
 hm
Magasságprofil megjelenítése Magasságprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!