Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kisvasutak ajánlott túra

Királyréti erdei vasút

· 9 értékelés · Kisvasutak · Börzsönyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Királyréti Erdei Vasút
  Királyréti Erdei Vasút
  Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 100 8 6 4 2 km Királyréti Erdei … megállóhely) Királyréti Erdei … állomás) Királyréti Erdei … állomás) Királyréti Erdei … megállóhely) Királyréti Erdei … állomás)
A Börzsöny és az ország egyik legnépszerűbb erdei vasútja egész évben szállítja a kirándulókat a dunaparti Kismaros és a hegyi turistautak csomópontjában fekvő Királyrét között.
nyitva
könnyű
Hossz 9,7 km
0:30 óra
162 m
14 m
257 m
109 m

A könnyen elérhető Kismaros számos boltjával és tömegközlekedési kapcsolataival ideális kiindulópont a Börzsöny déli részének felfedezéséhez. A legnépszerűbb továbbutazási mód innen az erdei vasút, ami már közel hetven éve veszi ki a részét a kirándulók szállításából. Az eredetileg teherszállításra épült vasút útttörővasútként is üzemelt, a kilencvenes évek óta pedig a környék erdőit is kezelő Ipoly Erdő Zrt. üzemelteti, immár kizárólag személyszállítás céljából. A hangulatos utcákon, majd tágas mezőn zakatoló szerelvény fél óra alatt ér Királyrétre.

Megállóhelyek:

* Feltételes megállóhely: a vonatok csak akkor állnak meg ezeken az állomásokon, ha van fel- vagy leszálló utas.

Árak:

Egy irányba:

 • Teljesárú: 900 Ft
 • Kedvezményes: 500 Ft

Oda-vissza:

 • Teljesárú: 1400 Ft
 • Kedvezményes: 900 Ft

Szakaszjegy (6 km)

 • Teljesárú: 500 Ft
 • Kedvezményes: 400 Ft

Kerékpár

 • egy irányba: 900 Ft

Kedvezményesen utazhat:

 • 4-16 év közötti gyermekek
 • nappali tagozatos diákok
 • 65 év feletti nyugdíjasok
 • 4 éven aluli gyermekeknek INGYENES

Menetrend:

A kisvasút egész évben közlekedik az alábbi időszakokban: 

 • Április 1. - október 31.: minden nap (hétvégén és ünnepnapokon több járattal) 
 • November 1. - március 31.: csak hétvégén (szombat, vasárnap, ünnepnap)

Részletes, aktuális menetrendért kattints erre a linkre

 

Az adatok tájékoztató jellegűek, és a 2021 augusztusi állapotot tükrözik. Érkezés előtt mindig tájékozódj a szolgáltató honlapján, és ha eltérést találsz, írd meg nekünk!

A szerző tippje

Attila Gulyás profilképe
Szerző
Attila Gulyás
frissítve: 2021-08-24
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
257 m
Legalacsonyabb pont
109 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A vasúti sínek közt sétálva nem szabad elfelejteni, hogy különvonat vagy pályafenntartó járat bármikor érkezhet, a kanyarok körül növő erdő pedig meglepően jó hangszigetelő. Ráadásul Királyrét a gyorsabb kisvasutak egyike, a vonatok sebessége eléri a 30km/h-t. Mindig tarts kellő távolságot: a legnagyobb járművek szélessége elérheti a 2,5 métert, tehát mindkét oldalt 70-70 cm-re ér a sínszáltól, amihez még hozzáadódhat egy esetleg túllógó rakomány vagy nyitva felejtett ajtó is. 
 • Ne sétálj sínek közt a váltókon és tíz méteres körzetükben: ezek környéke általában olajos, itt a tapfák is csúszósak, ráadásul a váltók sok botlásveszélyes alkatrészt tartalmaznak, amik különösen éjszaka vagy hó alatt rejtve maradnak.
 • Sose állíts át váltót: a súlykörte a lábadra eshet, az elmozduló csúcssín más kezét-lábát is becsípheti, a helytelen állású váltóra érkező vonat pedig balesetet szenvedhet még egészen kis sebességnél is.
 • Tarts néhány méter távolságot az álló jármű előtt vagy mögött, ha a síneket keresztezed: a vonat vagy annak mozdonya külön jelzés nélkül is bármikor elindulhat.
 • A sínek felülete nedves időben még vékony rozsdával borított állapotában is csúszós.

Hasznos linkek és ötletek

 • A Királyréti erdei vasút hivatalos oldala
 • A Királyréti erdei vasút FB-oldala
 • A vasúttal párhuzamosan autóbuszjárat is létezik: hétvégéken a járatok egy része egészen Királyrétig, munkanapokon Szokolyáig közlekedik.

Kezdés

Kismaros, Szokolyai úti vasútállomás (109 m)
Koordináták:
DD
47.827585, 19.013423
DMS
47°49'39.3"N 19°00'48.3"E
UTM
34T 351319 5299048
w3w 
///kenhető.rázós.buborék

Végpont

Királyrét, vasútállomás

Útleírás

Kismaros, a környék legnagyobb patakvölgyének végében fekvő község számos túra kezdőpontja, de a legtöbben innen még továbbutaznak. Közös kiindulópont a falu vasúti megállóhelye: a peronok Budapest felőli részei szinte közvetlenül a Királyréti erdei vasút állomásának szomszédságában érnek véget. Nem csoda, hogy a kisvasút menetrendje is igazodott a nagyvasút közlekedési rendjéhez, így mind a hegyekbe, mind a város felé indulva 5-10 perc áll rendelkezésre az átszállásra. A kisvasút végállomása igazi multifunkciós közterület, ahol a mosdóval is felszerelt váróterem szomszédságában elegáns étterem, egyszerű kocsma, élelmiszerbolt és kicsit odébb egy másik étterem is helyet kapott.

Miután mindenki felszállt, a kalauz klasszikus sípja és menesztőtárcsájának magasba emelése jelzi a vonat indulását. Rögtön az állomás elhagyása után, ahogy a szerelvény keresztezi a Mátyás utcát, a pálya mellé ér a széles Morgó-patak, és ott, legalább is látótávolságban marad a következő kilométereken. A mozdony erősödő hangja jelzi, hogy már itt kezdetét is veszi az emelkedő, ami Királyrétig csaknem folyamatosan kitart. Az első méterek még hangulatos kiskertek és hátsó udvarok mögött vezetnek, majd megjelenik az alsó szakasz másik "kísérője", a Királyrétre vezető országút is. A pálya hosszú szakaszon ennek mentén halad: jobb oldalt erdő, balra Kismaros házai, az úton pedig a vonatnak buzgón integető, dudáló arra járók. Legyenek akár gyalog, akár biciklivel vagy gépjárművel, az erdei vasút szerelvényének feltűnése mindenkit jó kedvre derít!

Egy erdős kanyar után a vonat megérkezik az első állomásra, a kis, kétvágányú Morgóra. Leszálló utasok itt nem jellemzők, bár itt is üzemel egy kiváló étterem. Az állomás célja elsósorban vonattalálkozások lebonyolítása - a budapesti zónázó vonatokhoz való csatlakozás miatt adódott úgy a menetrend, hogy a nyári, két vonatos közlekedés esetén az ellentétes irányba haladó szerelvények itt, a végállomáshoz közel térnek ki egymás elől.

Továbbhaladva folytatódik az úttal, erdővel, és immár többségében hétvégi házakkal kísért utazás a Börzsöny belseje felé. Rövidesen áthaladunk a környékbeli nyaralókat kiszolgáló Börzsönyliget megállóhelyen, ahol szintén ritkán van utasforgalom - pedig az ápolt, zöld fűvel, virágokkal és takaros esőbeállóval elláttt kis megálló a vasút egyik ékessége is lehetne.

A következő kilométeren lassan elfogynak a házak, a vasút keresztezi az országutat, majd egy kisebb mezőre ér. A közeli domb tetején kastélyszerű, hatalmas nyaraló áll; a látványos, de nem hivalkodó épületet rendszeresen használják is. Közben ismét egy mellékvágány kúszik ki a kocsi alól: Hártó-kút állomásra érkeztünk. A szintén elsősorban vonattalálkozások lebonyolítására épült apró állomás az utolsó a sorban, ami a látnivalóktól viszonylag távol létesült.

Immár az út bal oldalán haladva, sűrű erdő tövében, lassan magasságot gyűjt a pálya, és a patak túloldalán álló erdei nyaralókat egyre fentebbről láthatjuk. Aztán az erdő hirtelen véget ér, és a pálya bal oldalán végre távoli, hullámzó dombok közt lehet messzire látni. Jobb oldalon Szokolya első házainak kertjei sorakoznak. A pálya itt néhány éles kanyarral kerüli el a kerítéseket, amik fölött itt-ott már a falu központját, és a fölé emelkedő Magas-Börzsönyt is megpillanthatjuk. Ahogy a házak egyre sűrűsödnek, és utca is a pálya mellé ér, már egy egészen különleges helyen találjuk magunkat: a vasút, mint egy villamos, a Kossuth Lajos utcában, a falu belterületén halad. Két megálló is követi egymást, alig háromszáz méteren belül: Szokolya-Mányoki és Szokolya-Riezner (Szokolya-felső) megállóhelyen egyaránt sokszor szállnak fel-le helyi lakosok, akik a busznál élvezetesebb közlekedési eszközt választják.

Még néhány száz méteren át tart a különleges utcai vonatozás, majd egyik házról a másikra, egyszer csak kilépünk a faluból, egyenesen a börzsönyi táj közepébe. A Szokolyai-medence máig beépítetlen, északi részén, bő egy kilométeres mező közepén zakatolunk, az addig az ablakok előtt elsuhanó táj szinte megáll, és kellemesen hosszú másodpercek maradnak a már egyre közelebb kerülő Csóványos és a Szokolya fölötti Pap-hegy megfigyelésére - bár a pálya menti fák sajnos egyre több helyen korlátozzák a kilátást. Baloldalon a jellegzetes formájú Klökki-hegy a legfőbb tájképi elem, a magas hegygerinc mögött különösen a délutáni órákban az egyre alacsonyabbra kerülő nap laposodó fényei táncolnak.

Rövidesen ismét erdő következik, jobbra a "visszatérő" királyréti országúttal, balra pedig az erdei vasút "fészkével", a paphegyi járműteleppel, ahova bekukkantva sokszor láthatók felújítás alatt álló vagy épp épülő kisvasúti járművek is.

Az út és a patak keresztezése után a vasút utolsó kilométere, és vele az első, klasszikus erdei vasúti környezet következik, ahol a szerelvény mindentől távol, a zöldben zakatol. A lombalagutat csak egy lovastanya épületei és legelője töri meg: az itt élő patások hozzászoktak a mellettük zakatoló vonathoz. Az erdőbe visszaérve, egyszerre egy másik, még kisebbnek látszó sínpár tűnik föl, ami a vasútnál kisebb kanyarokkal kerülgeti a fákat: ez már a királyréti hajtánypálya, amin kis szerencsével a használóit, vagyis a pedálos hajtányokat hajtó kirándulókat is láthatjuk.

Az erdő szélén, több száz éves famatuzsálem társaságában lassan befutunk Királyrét végállomásra. Megállás után a mozdony azonnal körbe is járja szerelvényét - az addigi "alsó" kocsira csatlakozás műveletsora a forgalmas nyári napokon olykor spontán előadássá alakul. Leginkáb természetesen a gyerekek kíváncsiak a műveletre. A motorhang elmúltával aztán ők is hamar szétszélednek, hiszen visszaindulásig már csak 10-15 perc van hára, a következő lehetőség pedig 2, 4, stb. óra múlva adódik - ha nem járunk már benne a késő délutánban.

Lefelé indulva egy forrással díszített kis réten át gyorsan elérhető a hajtánypálya, míg fölfelé maga a Királyrét, az ottani pihenési és közlekedési lehetőségek sokaságával.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Kismaros, vasútállomás megközelítése:

 • A Budapest–Szob vasútvonalon közlekedve a Kismaros megállóig utazzunk. 
 • Helyközi buszról a Kismaros, vasúti megállóhely megállónál kell leszállni.

Királyrét, végállomás megközelítése:

 • A Kismaros-Vác autóbuszjárattal a Szokolya, Királyrét megállóig utazzunk.

Megközelítés

Kismaros:

 • Kismaros vasúti megálló peronjának Váci végétól száz méter séta a kisvasút végállomása.
 • A buszmegállótól elindulunk kelet, azaz Verőce felé. A gyógyszertárnál balra befordulunk a kis utcába, ami elvezet a sínek alatt. Az aluljáró után jobbkéz felől látni fogjuk a kisvasút állomását (300 m).

Királyrét :

 • A buszmegállótól kisétálunk az útelágazáshoz , majd szemben továbbmegyünk kb. 150 métert, és máris ott vagyunk az állomáson.

 

Parkolás

Kismaros:

 • Az alsó, kismarosi végállomáson ingyenes parkolási lehetőséget az állomás előtt és a mellette lévő élelmiszerbolt parkolójában találunk. Nyári csúcsforgalom idején ezek a parkolók sokszor megtelnek, de a szomszédos utcákban ilyenkor is hátra lehet hagyni az autót.

Királyrét:

 • A felső, királyréti végállomás körzetében a parkolásért fizetni kell, az oda vezető út padkáján a megállás nem megengedett.

Koordináták

DD
47.827585, 19.013423
DMS
47°49'39.3"N 19°00'48.3"E
UTM
34T 351319 5299048
w3w 
///kenhető.rázós.buborék
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Börzsöny és az Ipoly völgye turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

A vasút végigutazása semmiféle különleges eszközt nem igényel, és mivel valamennyi kocsi fedett, esőkabát és esernyő nélkül is megkockáztatható. Télen fűtött kocsik várják az utasokat. Ha a vasúti sínek mentén tett séta a terv, a zúzottkő ágyazat miatt mindenképp egy erős, zárt cipőre lesz sükség.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,4
(9)
Seri Land
2021-10-24 · Közösség
Nagyon szépen felújított kocsik, állomás . Segítőkész személyzet . Kerékpárszállítás a vonaton :)
Mutass többet!
Kiralyrét/ végállomás
Fénykép: Seri Land, Közösség
Petrovics Alex profilképe
Petrovics Alex
2020-12-26 · Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 2

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,7 km
Időtartam
0:30 óra
Szintemelkedés
162 m
Szintcsökkenés
14 m
Legmagasabb pont
257 m
Legalacsonyabb pont
109 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Hegyi vasút, kötélpálya megállóhely

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 8 Útpontok
 • 8 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp