Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Velencei-tó kerülés kerékpárral

· 28 értékelés · Kerékpártúra · Velencei tó · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Panorámás útszakasz Gárdony és Velence határán
  Panorámás útszakasz Gárdony és Velence határán
  Fénykép: Lévai Zsuzsa, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 25 20 15 10 5 km Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum Kerékpár Pont (Ingókő étterem) Don-kanyar Emlékkápolna Ingókő étterem

A Velencei-tó körüli bringatúra klasszikus tókör: minimális szintemelkedés, sok pihenési lehetőség, érdekes látnivalók, és könnyen teljesíthető táv. Ideális program családosoknak, kezdő bringázóknak és edzési lehetőséget keresőknek is.

nyitva
könnyű
Hossz 29,2 km
3:00 óra
90 m
90 m
137 m
100 m

A tókerülő túrák óriási előnye, hogy onnan kezdjük őket, ahonnan csak szeretnénk. Ilyen a Velencei-tó körüli is, hiszen a települések és a vasútállomások könnyen elérhetők vonattal és autóval egyaránt.

Leírásunkban Velencét választottuk startpontnak, és onnan Sukoró felé indulunk: így először a kicsit dimbes-dombos északi partot járjuk végig, majd az útvonal második felében a vízhez közeli, teljesen sík szakasszal fejezzük be a tekerést. Az összes szintemelkedést két emelkedőn tudjuk le, mindkettő Pákozd környékén vár ránk, más nehézséggel nem kell számolnunk. A sportosabbak akár egy-két óra alatt körbeérnek, de akik ráérős tempóval, megállásokkal számolnak, akár fél- vagy egész napos programmá is bővíthetik a tókört.

A 30 km-es kör alatt átfogó képet kapunk a Velencei-tó változatos környezetéről. Hangulatos erdei szakaszok, településeken átvezető utak, nyüzsgő strandok és csendes zugok egyaránt jellemzik az útvonalat. A természeti és épített látnivalók többsége a Velencei-hegység lábánál húzódó északi partra sűrűsödik, itt lehet a legtöbb kitérőt is betervezni, ha el akarunk kalandozni a tó közvetlen környezetétől. A déli parton ugyanakkor a strandok kínálnak felfrissülési lehetőségeket, és leginkább itt kaphatunk képet magáról a tóról is. Az ország harmadik legnagyobb természetes tavának harmadát ugyanis nádas borítja, ezért sokszor hiába vezet közvetlenül a part mellett az út, a vízfelület rejtve marad.

Nyári hétvégéken szó szerint tömegek kerékpároznak itt, gyakran iskolai csoportokkal is találkozni. Hétköznap és a tavaszi-őszi időszakokban azonban csöndesebb a környék, igaz, kevesebb büfé is tart nyitva. Az útvonal váltakozva vezet önálló kerékpárúton és gyér forgalmú közúton, de összességében teljesen biztonságosan tekerhetjük körbe a tavat gyerekekkel is.

A szerző tippje

 • A Velencei-tó körüli kört értelemszerűen bárhol el lehet kezdeni, vonattal érkezve pedig Velence, Gárdony és Agárd is jó kiindulópont lehet.
 • Nyáron nagy a tumultus a tó körül, ezért ha nem szeretjük a tömeget, inkább hétköznap vagy korán reggel vágjunk neki a bringás körnek.
 • Velencén tilos a Korzón kerékpározni, ezért a vele párhuzamosan futó, út menti kerékpárutat válasszuk. A túra után érdemes visszatérni ide, és végigsétálni a parton.
 • A tó körüli településeken szinte mindenhol van lehetőség kerékpárt bérelni, a kölcsönzők általában tavasztól őszig tartanak nyitva.
 • Több gyalogos programmal is színesíthetjük a kört, egész napos programmá bővítve azt:
  • Pákozd központjából egy rövid sétával eljuthatunk az ingókövekhez.
  • Remek hely pihenéshez a Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum. Ha már erre járunk, érdemes bemenni: tanösvény, kilátók, interaktív kiállítás, kövek, szép növények, állatok, játszótér, fedett pihenőhelyek várnak a területen.
  • Szintén a pákozdi emelkedőnél van lehetőségünk egy kis kitérőt tenni a pákozdi csata emlékműve köré épült katonai emlékparkhoz. A látogatóközpontban büfét, mosdót és vízvételi lehetőséget is találunk. Innen érdemes lehet legurulni a tó partjára a szúnyog-szigeti Halászcsárdához.
 • Pákozdon, a Domb utcában nézhetjük meg közelről a Miskahuszár 13 m magas szobrát. Ez a kerékpárúttól csupán néhány száz méteres kitérő.
 • Büféket, éttermeket Velencén, Pákozdon, Agárdon és Gárdonyban találunk.
 • A dinnyési kanyarban egész évben nyitva tartó büfé is üzemel.
 • Az út nagy részén nincs árnyék, ezért nyáron mindenképpen gondoskodjunk fejünk és bőrünk védelméről.
Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa
frissítve: 2022-08-19
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
137 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 65,38%Murvás út 8,69%Földút 9,29%Ösvény 0,01%Utca 16,60%
Aszfalt
19,1 km
Murvás út
2,5 km
Földút
2,7 km
Ösvény
0 km
Utca
4,9 km
Szintprofil megjelenítése

Pihenő

Ingókő étterem

Biztonsági előírások

 • A mintegy 30 kilométeres körút nagyrészt kerékpárúton vezet, de néhány rövidebb szakaszon (pl. Dinnyésnél és Pákozdnál) a közúton, ezért a kerékpárunkon mindenképp legyen világítás arra az esetre, ha ránk sötétedik.
 • Érdemes egy fényvisszaverő mellényt is magunkkal vinni.
 • Kerékpáros sisak viselése ajánlott.

Hasznos linkek és ötletek

Kerékpárkölcsönzők a tó körül:

A legtöbb kölcsönző tavasztól őszig működik, de indulás előtt mindig érdemes egyeztetni a nyitvatartásról és a kerékpárok elérhetőségéről.

Kezdés

Velence, vasútállomás (106 m)
Koordináták:
DD
47.228077, 18.663006
DMS
47°13'41.1"N 18°39'46.8"E
UTM
34T 323089 5233159
w3w 
///zümmögő.suttogó.egyik
Mutasd a térképen

Végpont

Velence, vasútállomás

Útleírás

Itiner :

A tó körül végig a kerékpáros táblákat és a burkolatra festett sárga kerékpáros jeleket kövessük.

 • A Velence vasútállomás melletti körforgalomnál kezdjük a túrát. A Korzó felé indulunk, de a zebránál jobbra, az úttal párhuzamos kerékpárútra kanyarodunk.
 • A tótól kissé távolodva követjük a kerékpáros nyomot, majd az önálló kerékpárutat.
 • A Drótszamár kemping után egy kisebb erdei szakaszon keresztül érkezünk ki az Evezős útra, amely később a Tóparti út nevet veszi fel.
 • Ez az út vezet fel az arborétumhoz, ahova a dombtetőn keresztül egy éles jobbkanyarral érkezünk.
 • Meredek úton gurulunk le a közútig, itt jobbra fordulunk.
 • Rövid szakaszon az út szélén kerékpározunk, majd az M7-es autópálya alatt áthaladva balra folytatódik a bicikliút.
 • Erdei szakasz után érünk be Pákozdra, ahol alacsony forgalmú utcákon haladunk.
 • Kiérünk az út mellé, ennek hol egyik, hol másik oldalán vezet a bringaút.
 • A Dinnyés/Seregélyes felé irányító táblánál balra kanyarodunk a Gábor Áron utcára.
 • Felül keresztezzük az autópályát, és hosszasan tekerünk a tó nyugati oldalán.
 • Rákanyarodunk a tó déli partjára, ahol ismét önálló kerékpárút vezet.
 • Agárdnál közelebb kanyarodunk a tóparthoz, majd innentől Gárdonyon át Velencéig önálló kerékpárút és alacsony forgalmú utcák váltakoznak, hol a part mentén, hol kicsit távolabb tőle.

A túra részletes leírása

A kalandos északi part

A Velence vasútállomáshoz közeli körforgalomnál, a kerékpárútra csatlakozva kezdjük túránkat, a tó északi partja felé haladva. A hídon áttekerve hamarosan tábla jelzi, hogy a kerékpárút jobbra folytatódik, azaz átkelünk az úton, és a széles járdán osztozunk a gyalogosokkal. A buszmegálló után egy rövid szakaszon az útra terelnek a jelzések, ezen a 350 méteren óvatosan tekerjünk. Végre ismét kerékpárútra kanyarodunk az út túloldalán, és innentől egy hosszabb szakaszon teljes biztonságban tudhatjuk magunkat.

Jól követhető jelzések mutatják az utat a Hősök parkján át, ahol 2022 óta játszóteret és kondiparkot is találunk, majd a Fő utcán keresztül elérünk a Kemping utcáig. Térköves bicikliút indul a villaparktól, amelynek végén megpillanthatjuk a tavat is. Nem sokáig élvezhetjük a panorámát, mivel rögtön utána el is távolodunk a parttól, és egy kellemes, de rövid erdős szakaszon kerekezünk át.

A hosszú, egyenes vonalú Tóparti útra érünk ki, a széles aszfaltút két oldalán kellemesen sűrű növényzet véd minket a közeli autópálya zajától. Bár ebből nem látunk semmit, éppen Sukoró alatt haladunk el; a letéréseket az útszakasz két végén tábla is jelzi. Ezen az úton ritkán ugyan, de autók is közlekednek, ezért legyünk körültekintőek. A nyílegyenes szakasz vége lassan emelkedni kezd, és elkezdünk felkapaszkodni a Mészeg-hegyre. A Velencei-tó kör két nagyobb emelkedője közül ez a hosszabb, így ha ezen túljutottunk, a nehezén már túl is vagyunk. A domb (majdnem) tetején, az elágazásban jobbra fordulunk, és egy kellemes lejtésű erdei úton a Pákozdi Pagonyhoz gurulunk. Ha az elágazásban nem térünk le, hanem továbbmegyünk, oda-vissza egy km-es kitérővel látogathatjuk meg a pákozdi csata emlékműve köré épült katonai emlékparkot. Itt találunk büfét, mosdót és ivóvizet is.

Ha azonban tartjuk a szűk értelemben vett tókör nyomvonalát, a pákozdi arborétum előtti árnyas pihenőnél célszerű megállni. A túrát itt is meg lehet szakítani egy kis sétával, és felfedezni a vadasparkot, majd a kilátóból körülnézni a megtett és hátralévő utunkra.

A kerékpárút balra, egy meredek lejtőn keresztül csatlakozik a Szúnyog-sziget felől érkező közútba. Itt jobbra fordulunk, de előtte érdemes a balra néhány lépésnyire található, a Don-kanyarban elesettek emlékére állított kápolnát megnézni. Az út jobb oldalán haladva átgurulunk az autópálya alatt, majd balra ismét kerékpárúton folytatjuk utunkat. Katonás rendben sorakozó nyárfák mentén érkezünk meg Pákozdra. Az ipari terület után békés mellékutcákban folytatjuk utunkat, az egyiken feltekerünk egy kisebb emelkedőre – és ezzel nagyjából le is tudtuk az egész túra összes szintemelkedését.

A „hupli” tetejéről balra oda-vissza 400 m-es kitérő a 2017-ben állított, hatalmas Miskahuszár szobor. Ha eddig csak az autópályáról láttuk a monumentális figurát, érdemes ezt a rövid kitérőt megtenni – a 13 méteres alak mellett pózolva szinte törpének érezhetjük magunkat.

A bringaút egyébként jobbra, a főút felé folytatódik, aztán a település központján vezet keresztül, hol az út egyik, hol a másik oldalán. Útközben számos büfét, éttermet és boltot találunk, de közkútnál is megtölthetjük a kulacsunkat. A templomtól induló turistajelzések a híres pákozdi ingókövekhez vezetnek - ha a kerékpározást túrázással akarnánk kombinálni, ez jó alkalom lehet.

Még nem érünk ki Pákozdról, amikor egy kerékpáros és közúti tábla is jelzi, hogy Dinnyés felé balra kell kanyarodni (különben Székesfehérvár felé mennénk tovább). A Gábor Áron utcán, azaz közúton kell megtennünk a tó északi és déli partját összekötő szakaszt - a 4 km hosszú, széles, de rossz minőségű aszfaltúton szerencsére elég ritkán járnak az autók. Túránknak ez a leginkább ingerszegény része, hiszen mezők és szántóföldek mentén gurulunk hosszan, nyílegyenesen. Az útszakasz egy kanyarral ér véget, ahol egy egész évben nyitva tartó büfé a kerékpáros turisták biztos pontja.

Örömtekerés a déli parton

A büfé mellett folytatódik a Velencei-tó kerékpáros körútja, és ezzel rá is kanyarodtunk a déli partra. Az önálló kerékpárút eleinte a 7-es úttal párhuzamosan, majd a vasúti sínek mellett vezet, később pedig egészen közel megy a parthoz. Első megállónk a különleges formájú dinnyési kilátó lehet, amelynek tetejéről a sűrű nádas fölött figyelhetjük a vízimadarakat. A kilátó alatt pihenőhelyet és bringás szervizpontot is találunk.

Agárdon végre elérhető közelségbe kerül a főszereplő, azaz maga a tó: egyre közelebb jutunk a parthoz, ahol a strandok mellett, sőt néhol azokon keresztül vezet az út. A legendás, több mint négy évtizede működő Agárdi popstrand mellett érünk ki a partra, itt nyáron természetesen remek lehetőségek adódnak strandolni vagy a büfékben falatozni. Ha valaki haladni szeretne, és nem a gyalogosokat kerülgetni, akkor viszont a nem jelölt párhuzamos utcákon érdemes kerekeznie. Gárdonyba észrevétlenül érkezünk, hiszen a Velencei-tó déli parti település(rész)ei nem különülnek el egymástól, úgyhogy leginkább a vonatállomások adnak támpontot hollétünkről.

Igazi örömtekerés az utolsó néhány kilométer: nincs is más dolgunk, mint élvezni a környezetet, a tóparti tekerést, felfedezni Gárdony és Velencefürdő között a mini szigetet, vagy éppen fagyizni egyet. Szemközt a Velencei-hegység néhány száz méter magas dombjai keretezik a tavat, közülük is jól beazonosítható a Bence-hegy, amelyet a kehely formájú kilátó koronáz.

Egy kikötői öblöt keresztező hídon átkelve lassan elérjük a Béke utcát, és a sínekkel párhuzamos kerékpárúton érkezünk vissza indulópontunkra, Velencére.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A tó déli oldalán vezet a vasútvonal, tehát VelenceVelencefürdő, Gárdony, Agárd és Dinnyés megállóknál is leszállhatunk, s ha kedvünk tartja, indulhatunk onnan is.

 • Leírásunk indulópontjához a Velence vasútállomáson érdemes leszállni.

Megközelítés

 • A Velence vasútállomástól indulva az aluljárón keresztezzük a síneket, majd a tó felé induljunk, és a Béke utcánál csatlakozhatunk a kerékpárúthoz (200 m).
 • Bármelyik vasúti megállóban szállunk le, a tó irányába, vagyis északnyugat felé indulva rátalálunk a kerékpárútra. 

Parkolás

 • Velencén a frekventált területekhez közel kialakított parkolók egész évben fizetősek, de a többi közterületen ingyenes a parkolás.
 • Az indulópontunkhoz közel több fizetős parkolót is találunk. 

Koordináták

DD
47.228077, 18.663006
DMS
47°13'41.1"N 18°39'46.8"E
UTM
34T 323089 5233159
w3w 
///zümmögő.suttogó.egyik
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A körön végig szilárd burkolaton tekerhetünk, így bármilyen kerékpár megfelel a célnak.
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Kerékpáros sisak viselése ajánlott.
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.
 • A navigáláshoz a Természetjáró appot ajánljuk, amelyben ez az útvonal is egy gombnyomással megnyitható.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,9
(28)
Baffia-Klement Gabriella
2022-08-26 · Közösség
Jó kis túra volt a nyár egyik legmelegebb napján. :) Minden kilátóba felmásztunk, megnéztük a Pákozdi emlékhelyet, és hálásak voltunk minden egyes kék kútért. :) Jobb lett volna, ha közvetlenül a tóparton visz végig a bringa út, nem a házak között, de ezzel együtt is szép élmény volt. Egy finom túrós csuszával zártuk a kört. :)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-08-15
Fénykép: Baffia-Klement Gabriella, Közösség
Fénykép: Baffia-Klement Gabriella, Közösség
Fénykép: Baffia-Klement Gabriella, Közösség
Piroska Farkasné Suller
2022-08-26 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-06-19
Tóth Zoltán
2022-06-07 · Közösség
Nagyon tetszet. Sokan voltak. Én a balról jobbra tartottam, igy kevesebb emelkedővel találkoztam. Agártól[ Nyugatnak ]
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-06-06
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 31

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
29,2 km
Időtartam
3:00 óra
Szintemelkedés
90 m
Szintcsökkenés
90 m
Legmagasabb pont
137 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Flóra, fauna Tipp

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 7 Útpontok
 • 7 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp