Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Tisza-tó kör: egy igazi klasszikus

· 10 értékelés · Kerékpártúra · Közép-Tisza-vidék
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Tekerés a Tisza-tó gátján: hosszú szakaszokon erre a látványra kell készülni
  Tekerés a Tisza-tó gátján: hosszú szakaszokon erre a látványra kell készülni
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 90 85 80 60 50 40 30 20 10 km
A Tisza-tó télen-nyáron egyaránt kiváló célpont a kerékpáros túrázóknak – családdal, barátokkal, párban vagy egyedül egyaránt, ráadásul a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpárút és a Tisza-hidak átadása óta sokkal biztonságosabb letekerni a klasszikus, 64 kilométeres kört.
könnyű
Hossz 64,3 km
5:00 óra
164 m
164 m
94 m
81 m

A Tisza-tónál nem kell különösebb izgalmakra számítani se télen, se nyáron: a tó körüli gát, kiegészülve a Poroszló és Tiszafüred közötti bringaúttal egy olyan hosszú, forgalomtól (szinte) teljesen mentes bringatúrára ad lehetőséget, amilyen talán nincs is még egy az országban. Nyáron érdemes persze érkezni, amikor nyitva vannak a hangulatos strandok, a kikötők büféi, és így gyakran meg lehet állni csobbanni vagy frissíteni egyet.

A túra a gáton vezet körbe, általában a településektől távolabb, de azért van néhány hely, ahol érdemes megállni: a kiskörei duzzasztó melletti hallépcsőn bárki megfigyelheti az ott úszkáló halakat, de maga a duzzasztómű is látogatható; Poroszlón a Tisza-tó teljes élővilágával meg lehet ismerkedni az Ökocentrumban, és közelről is szemügyre vehetők a nádasok akár tanösvényeken, akár egy csónaktúrán.

Természetesen a gyerekekkel érkezők is megtalálják számításaikat: több strandon üzemel csúszda, vízi kalandpark, lehet bérelni SUP-ot, kajakot, vízibiciklit, és persze fagyihoz is mindenhol hozzá lehet jutni nyáron.

A szerző tippje

 • Kiskörén belül, a duzzasztómű üzemi területét megkerülve az átlagosnál kicsit jobban kell figyelni a helyes irányra.
 • Szezonon kívül készülj kicsit több elemózsiával és frissítővel, mert például a kikötők büféire nem számíthatunk, csak a településekre betérve juthatsz ételhez-italhoz.
 • Az éppen aktuális szélirányt érdemes figyelembe venni, és ennek megfelelően megválasztani az irányt.
 • Ha a Tisza-tavi Fesztivál hétvégéjén érkezel a tóhoz, tekerés közben számtalan kulturális élményben lehet részed a tó körül.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2020-07-23
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
94 m
Legalacsonyabb pont
81 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra végig aszfalton vezet, bármilyen típusú kerékpárral neki lehet indulni.

Kezdés

Tiszafüred, Kikötő körút (93 m)
Koordináták:
DD
47.622154, 20.738235
DMS
47°37'19.8"N 20°44'17.6"E
UTM
34T 480331 5274338
w3w 
///szóval.edzés.kisbabák

Végpont

Tiszafüred, Kikötő körút

Útleírás

Itiner

 • A Kikötő körútról a büfésor mellett tekerj fel a gátra, és fordulj balra – innen Abádszalókig nincs más dolgod, mint a gáton tekerni.
 • Abádszalók határában az Abádi kikötőt elérve annak kerítése mentén jobbra fordulva, a gáton folytasd az utat. A strand kapuján bringával át lehet hajtani, majd a túloldalon kifelé úgyszintén.
 • Az abádszalóki strandot elhagyva a túra a gáton folytatódik, majd át kell kelni a kiskörei duzzasztógáton, megkerülni az utat követve a duzzasztóművet, majd az első kereszteződésben tovább kell haladni egyenesen – a Platán sor a gátra vezet.
 • Poroszlóig a gáton több strand és kikötő kerítése is keresztezi utadat, de mindenhol van lehetőség átjárni bringával.
 • Poroszlón a 33-as főutat elérve fordulj jobbra, az úttal párhuzamos kerékpárútra, ami Tiszafüredig vezet.
 • Tiszafüredre érve a vasúttal párhuzamos úton (Kistisza utca) juthatsz vissza a túra kiindulópontjára.

A túra részletes leírása

A Tisza-tó körüli túrát a tó „fővárosából”, Tiszafüredről kezdjük – de megközelíthetőség szempontjából hasonlóan jó választás lehet Poroszló vagy Abádszalók is. A Tisza partján már indulás előtt be lehet dobni egy frissítőt a büfésoron, de nyáron, jó időben igencsak hívogató a homokos szabadstrand, a gyerekek számára a vízi kalandpark, vagy a különféle vízi járgányok (vízibicikli, SUP, kajak) kölcsönzésnek lehetősége is. Ugyanitt találjuk az EuroVelo 11-es (Tisza-menti) kerékpárúthoz kapcsolódó Morotva Kerékpáros Pihenőparkot, amely egy kis félszigeten kínál pihenési, bográcsozási és akár strandolási lehetőséget is. (Az EuroVelo 11-es kerékpárút egyébként a norvégiai Nordkapptól indulva észak-déli irányban szeli át Kelet-Európát. Végpontja Athén, a magyarországi szakasz Hollóházától Szegedig vezet keresztül hazánkon, Tokajtól a Tisza mentén.)  Gyerekekkel túrázva érdemes meglátogatni a Kalandsziget élményparkot, ahol kalandpálya, mászófal, íjászat mellett pallókon járva figyelhetik meg a kalandorok a Tisza-tó élővilágát.

A sokszínű vízi élővilágot szervezett kenutúrák során, de akár tanösvényeken végigsétálva (pl. Pákász Tanösvény, Tiszavirág Ártéri Sétaút) is megismerhetjük. A kiskörei vízlépcső üzembe helyezésével 1973-ban létrehozott mesterséges tó mintegy 200 madárfaj, 50 halfaj és több mint 30 szitakötőfaj élőhelye. A horgászok többek között a dévérkeszeg, a ponty, a süllő vagy a harcsa jelenlétének örülhetnek, míg a madarászok számos itt költő gémfaj mellett megfigyelhetik a vadludak vagy a récék vonulását is - szakemberek szerint az átvonuló madarak közül mintegy 80-100 000 tartózkodik egyszerre a tározón a tavaszi vonulás idején.

A vízpartról, vízről visszatérve a kerékpárútra, Tiszafüredet elhagyva Kiskörén át egészen Poroszlóig a gáton tekerünk, általában jó minőségű burkolaton. A gátra csak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság engedélyével hajthatnak fel gépjárművek, és – szemben a pár évvel ezelőtti állapotokkal – ma már úgy tűnik, alaposan megválogatják, kinek adnak igazoló dokumentumot, mert egy rendőrautón kívül más nem jött szembe egészen Abádszalókig.

Haladásunkat így csak egyetlen természeti tényező, a szél nehezítheti meg igazán, lévén szintkülönbséggel egyáltalán nem kell számolnunk. Nyáron a napsütés, a tikkasztó meleg is sokat elvehet az egyszeri túrázó erejéből, hiszen az út során gyakorlatilag soha nem haladunk árnyékban. Szerencsére minden magára valamit adó kis kikötőben árnyat adó fák alatt üzemelő büfékben kereshetünk felüdülést – a kisebb-nagyobb kikötők pedig körülbelül 5-10 kilométerenként az utunkba esnek.

Tiszafüred és Abádszalók között ritkán lehet megpillantani a vízfelületet, a tározó 55%-át beborító növényzet dominál a part mentén, ami kiváló búvóhelyet nyújt az állatoknak, viszont stranddal nem találkozunk ezen a mintegy 25 kilométeres szakaszon. Hasonlóképpen településekre sem tér be a bringaút, mindegyik a gáttól távolabb helyezkedik el, csak egy-egy templomtorony tűnik fel néha a távolban.

Abádszalókon a Tisza-tó strand kerítéséhez érve nem kell megijedni, a gáton közeledő bringások egy kis kapun át tudnak jutni az akadályon. A legnagyobb Tisza-tavi strandon a két vízicsúszda mellett ki lehet próbálni a vízisít, jet-skit, vízi bobot, de lehet bérelni vízibiciklit és kajakot is. Annak, aki két nap alatt tervezi megkerülni a tavat, itt érdemes szállást keresnie – egyrészt mert körülbelül az út felénél járunk, másrészt mert Abádszalókon a kínálat is megfelelő.

Kisköre felé továbbhaladva a tóparton itt hagyjuk el először a gátat, felhajtva a kiskörei duzzasztóműre, de előbb érdemes megnézni a hallépcsőt. Ez a mintegy másfél kilométer hosszú mesterséges patak biztosítja a folyamatos ökológiai kapcsolatot a Tisza-tó és az olykor 10 méterrel is alacsonyabb vízszintű Tisza folyó között. Az út melletti aknában egy ablakon keresztül bárki számára megfigyelhető a halak mozgása. Maga a vízerőmű is látogatható előzetes bejelentkezéssel csoportosan (júniustól augusztusig minden szerdán és csütörtökön 10 órakor bejelentkezés nélkül, egyénileg is). A duzzasztóműtől 1,5 kilométerre déli irányban található egy másik közlekedéstechnikai érdekesség: a kiskörei közös vasúti-közúti híd az utolsó ilyen az országban.

Kiskörét a Jászsági-főcsatorna felett elhagyva térünk vissza a gátra, ahol Poroszló felé továbbhaladva a túlparthoz képest többet láthatunk a tóból, kevesebb a vízparti nádas. Kisebb-nagyobb kikötőkkel azonban itt is találkozhatunk, ahogy a sarudi strandon is érdemes megállni fürdeni egyet az utolsó tíz kilométer előtt.

Utunk utolsó településén, Poroszlón a szabadstrand és a Tisza-tavi Ökocentrum versenyeznek a túrázó figyelméért. Utóbbi interaktívan, játékosan tárja a látogatók elé a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, bemutatva a folyót és gazdag élővilágát. Fő attrakciója Európa legnagyobb édesvizű akváriumrendszere, de élőben is meg lehet csodálni a flórát és faunát: az Ökocentrum kikötője a kiindulópontja a bemutató vízitúráknak és kishajós kirándulásoknak, és a Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény is itt várja a látogatókat.

Poroszlón magunk mögött hagyjuk a gátat, hogy a 33-as főúttal párhuzamos kerékpárúton és bringás hidakon tekerve érjünk vissza Tiszafüredre. Az utolsó híd előtt a Fehér Amúr Halászcsárdában gyűjhetünk erőt az utolsó néhány kilométerre. Tiszafüredre érve az első dolog, ami szembetűnik, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum épülete. Számos szolgáltatást élvezhetnek itt a bringások: kerékpáros pihenő, büfé, kerékpárszerviz, kerékpármosó, öltözők, zuhanyzó található az épületben, de bringa, tandemkerékpár, kerékpáros utánfutó vagy éppen sisakkamera kölcsönzésére is van lehetőség itt.

Bár sokan úgy gondolják, hogy nem izgalmas egész nap egy gáton bringázni, a Tisza-tó körüli bringaútra ez biztosan nem igaz. A sportosabbak egy nap alatt (akár kétszer is) megkerülhetik a tavat, nagyobb gyerekekkel, barátokkal is beleférhet a klasszikus kör 24 órába, de kisebbekkel kettő, még kisebbekkel három napra is lehet osztani távot. Akár egy, akár több nap alatt kerüljük meg a tavat, tartalmas időtöltést kínál mindenki számára hazánk második legnagyobb vízfelülete.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Debrecen–Füzesabony, illetve a Karcag–Tiszafüred vonalon közlekedő vonatokról Tiszafüred állomáson kell leszállni.

Megközelítés

 • Tiszafüred állomásról a Tisza-part legegyszerűbben a Vasút utca-Baross utca-Tariczky sétány-Ady Endre utca útvonalon közelíthető meg.

Parkolás

 • A Tisza-part közelében rengeteg (fizetős) parkolóhely várja az autóval érkezőket.

Koordináták

DD
47.622154, 20.738235
DMS
47°37'19.8"N 20°44'17.6"E
UTM
34T 480331 5274338
w3w 
///szóval.edzés.kisbabák
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Nyáron naptejet, innivalót és fejfedőt mindenképp vigyél magaddal, mert a gáton nincs árnyék.

Kérdések és válaszok

Bedő Anita kérdése · 2020-07-24 · Közösség
Budapestről vonattal milyen csatlakozást ajánlanátok?
Mutass többet!
Budapesttől Füzesabonyig a kétóránként közlekedő egri gyorsokkal (a Keletiből minden páratlan óra 00 perckor indulnak), majd onnan tovább a Debrecen felé közlekedő, több-kevésbé csatlakozó (27 perc van az átszállásra) személyvonatokkal lehet utazni.

Értékelések

4,9
(10)
Dunár Norbert
2022-08-16 · Közösség
Mai nap voltunk. Poroszlói Ökocentruntól indultunk óra járas szerint. Abadszalóki strandra 1 órás jegyet kapsz kerékpárral. Ott egyet mártóztunk. Szép nyugott tempóval 4 órán belül körbe lehet érni. Strandokon innivalót, enni alót lehet venni. Sapka ajánlott, mert nincs árnyék. Remek volt.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-08-16
Fénykép: Dunár Norbert, Közösség
Fénykép: Dunár Norbert, Közösség
Fénykép: Dunár Norbert, Közösség
Fénykép: Dunár Norbert, Közösség
K B
2022-08-16 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-08-04
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 13

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
64,3 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
164 m
Szintcsökkenés
164 m
Legmagasabb pont
94 m
Legalacsonyabb pont
81 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 5 Útpontok
 • 5 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp