Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Szőlők között az ördög nyomában

· 2 értékelés · Kerékpártúra · Dráva menti síkság
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 50 40 30 20 10 km Villányi görögkeleti szerb templom Templom-hegyi kilátó (Villány) Siklósi vár Malkocs bej dzsámija

Hazánk legdélebbre található, és egyik legkisebb hegysége, a Villányi-hegység számos kincset rejteget a kíváncsi bringás számára. Nemcsak a borról és a fürdőkről ismert déli lankákat: a csendesebb északi oldalon fekvő kis falvak is felfedezésre csábítanak.

közepes
Hossz 51,2 km
4:00 óra
530 m
530 m
196 m
91 m

Nem csak a villányi vörösborok miatt érdemes ellátogatni a Villányi-hegység környékére: Harkány és Siklós egyaránt ismert fürdőjéről, utóbbi pedig igen ritka multikulturális látnivalóiról is. A masszív vár uralta településen eredeti funkciójának megfelelően működő dzsámit éppúgy találunk, mint szerb ortodox templomot és katolikus búcsújáró helyet.

Villányban egyébként szintén van ortodox templom, bár a település inkább a borvidék központjaként ismert; pincesorra azonban nemcsak itt lelhetünk, hanem Palkonyán és Villánykövesden is. A környék fölé magasodó Szársomlyó oldalát a legenda szerint maga az ördög szántotta végig – talán így volt, talán nem. Az viszont biztos, hogy a helyi borászok az ördögszántással vetekedő rendezettségű szőlőültetvényekkel telepítették be a déli lankákat. A kerékpárutak sokszor a szőlőültetvények végében (vagy akár közöttük) vezetnek hosszabb-rövidebb szakaszokon, és ahol nincs kiépített kerékpáros infrastruktúra, ott is kis forgalmú utakon lehet békésen tekerni.

A szerző tippje

 • A fürdőruhát ne hagyd otthon, a két fürdő közül valamelyiket próbáld ki!
 • Ha szeretnéd megnézni a siklósi szerb ortodox templomot, jelentkezz be előre!
 • A máriagyűdi kegyhely megér egy kb. 10 kilométeres kitérőt Siklósról akár a túra elején, akár a végén.
 • Ha vonattal éreznél, akkor a túra kezdő- és végpontjának válaszd a Pécs-Mohács vonalon fekvő Villány állomást.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2022-07-20
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
196 m
Legalacsonyabb pont
91 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Az útvonal vagy kerékpárúton, vagy kisforgalmú mellékutakon halad, egyedül a Villánykövesd-Villány szakasz lehet forgalmasabb, de itt sem kell egybefüggő kocsisorokra számítani.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Harkány, autóbuszállomás (94 m)
Koordináták:
DD
45.855720, 18.237640
DMS
45°51'20.6"N 18°14'15.5"E
UTM
34T 285551 5081728
w3w 
///nyargal.habzó.rizikó

Végpont

Harkány, autóbuszállomás

Útleírás

Itiner

 • Harkánytól Siklósig a két települést összekötő kerékpárúton kell haladni (Siklós határáig vadonatúj, 2018 novemberében elkészült tükörsima aszfalton), majd ahol a véget ér a kerékpárút, az úttesten kell továbbmenni a máriagyűdi elágazásig, ahonnan újra kerékpárút vezet tovább egyenesen a város központja felé.
 • Siklóson a kerékpárút a városházáig vezet, onnan a település főútján (Széchenyi utca) kell továbbhaladni az újpetrei elágazás felé – itt balra kell fordulni a Rákóczi utcára, Újpetre irányába.
 • A Siklós határában lévő körforgalomban egyenesen, Újpetre/Vokány irányába kell áthaladni.
 • Az út eltéveszthetetlen Újpetréig, ahol a kereszteződéshez érve jobbra, Villány irányába kell továbbmenni. Villányig csak akkor térj le az útról, ha szeretnéd alaposabban szemügyre venni Palkonya vagy Villánykövesd pincesorát!
 • Villányban a kissé kanyargós, de egyértelműen követhető főuton kell haladni, amely a település közepére érve végigmegy a pincesoron, egyenesen Siklós irányába. A lakott terület végét jelző táblától kerékpárút vezet át Nagyharsányba, ahol érdemes követni a kis utcákon kijelölt kerékpáros túraútvonalat, mert a főutca meglehetősen forgalmas.
 • Nagyharsány határától a kerékpárút Kisharsányon, Nagytótfalun át vezet a Siklós határában lévő, a túra elejéről már ismert körforgalomig – innen az útvonal megegyezik Harkányig az itiner elején jelzett szakasszal.

A túra részletes leírása

Túránk kiindulópontja, Harkány hírnevét a fürdőjének köszönheti – a fürdőt pedig egy munkásnak, aki 1823-ban a város határában lévő mocsár lecsapolása közben fájós lábát egy forrás meleg vizében pihentetve meggyógyult. Egy évvel később megkezdték a fürdő kiépítését, pár évvel később már állt az első fürdőépület is. Mára a város közepén található ősparkban fekvő fürdő kénes artézi vize több tízezer ember gyógyulását segítette elő.

Vallási sokszínűség a várfalak alatt

A várost Siklóssal kerékpárút köti össze; messziről fehérlik az erőd, mely a XIII. század óta uralja a vidéket. Számos neves magyar nemesi család mellett a törökök is birtokolták 143 éven keresztül a várat, amelyet 2010-11-ben újították fel. Az ódon falak között ma fegyverkiállítás, kínzókamra, bútor- és bortárlat, a Siklóson és környékén élő horvát és szerb kisebbség kultúráját bemutató kiállítás látható, ezen felül egy látogatóközpont is fogadja a vendégeket. A szerbeknek egyébiránt saját ortodox templomuk is van pár utcával arrébb, ahogy a környéken lakó muszlimoknak is van hova menniük a pénteki imák idején. Malkocs bej dzsámija a török hódoltság idejéből maradt ránk, manapság a délszláv háború elől elmenekült muszlim családok használják eredeti rendeltetésének megfelelően. (A másik ilyen dzsámi is a közelben, Pécsett található, a helyi iszlám közösség látogatja péntekenként és ramadán idején.)

A Siklóshoz tartozó Máriagyűd pedig a katolikus hívők búcsújáró helye. A Mária-kegyhelyre már a XVIII. században érkeztek hívek a csodás gyógyulások és a Mária-jelenések hírére. Siklós központjától oda-vissza 8 kilométeres kitérőt jelent a Sarlós Boldogasszony-templom megtekintése – igazán megéri.

Siklósról a szelíd dombok felé fordulunk, Vokány a következő célpont, immár a Villányi-hegység északi oldalán. A nagytótfalui elágazásig – ahogy eddig is – a Barcstól Mohácsig vezető Három folyó kerékpáros túraútvonalat követjük (ami egyben az EuroVelo 13-as, „Vasfüggöny” elnevezésű útvonalnak is a része). Innen Vokányig a Pécset a horvátországi Eszékkel összekötő bringás útvonalon gurulunk pár kilométeren keresztül. Vokány felé a dűlők között előbb felfelé vezet az út, majd a nyeregből egy kellemes gurulást követően érjük el a meglepően nagy települést – leküzdve az egyetlen jelentősebb szintkülönbséget rejtő útszakaszt. A település helyén az Árpád-korban a Trinitás bencés apátság állt, ám a szerzetesek a török elől Siklósra menekültek, és soha többé nem is tértek vissza.

Pincesorok a Golgota alatt

Vokány után az út Újpetre felé vezet tovább. A falu határában áll egy kis kápolna, amely 1757 óta dacol az idővel, illetve mellette, kis facsoporttal védve, a Golgota, azaz Krisztus és a két lator a homokkőből készült három feszületen. Érdemes megpihenni pár percre a végtelen nyugalmat árasztó kis ligetben. A településen a tájház az egykor itt élő német kisebbség mindennapjait mutatja be.

Újpetrét egy hangulatos fasoron végigtekerve hagyjuk el, és hamarosan meg is érkezünk Palkonyára. A három halastó által körbeölelt egyutcás faluban két különlegesség miatt érdemes megállni – az egyik a település központjában található körtemplom, a másik a pincesor. Kezdjük is az előbbivel: a piros kupolás templomot a Batthyány család építtette, 1816-ban készült el, kiváló akusztikáját rendszeresen kihasználják kórus-fellépések alkalmával – például a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvények idején. A pincesor a falu déli végén található, 53 présházból, a sajátos hangulatú településrész féltucatnyi rövid utcácskából áll.

Villánykövesdre gyorsan át lehet tekerni, itt a háromszintes pincefalu érdemel külön említést. Vonattal utazva Mohács, Harkány (akkor még eldöcögött arrafelé is a kis motorkocsi), vagy éppen Szarajevó irányába számtalanszor kémleltem az ablakból a helyi látványosságot, elhatározva, hogy meg kell nézni közelebbről is. Nos, a pincék egy részének jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, közülük a legnagyobb, az 1754-ben épített Batthyány-pince pedig minden év szeptemberében az Európai Bordalfesztivál megnyitójának helyszíne. A gyerekekkel érkezőknek a pincékkel szemben található nagy játszótér meglátogatása is kötelező programpont. A falu Villány felőli határában áll a téglagyár, amely szemmel láthatóan egykori kapacitásának már csak a töredékét használja ki.

Dűlők az ördögszántás alatt

Villánykövesdről hamar megérkezünk Villányba, a borvidék központjába. A környék már a bronzkorban lakott volt, és azóta folyamatosan változó népesség műveli a szőlőt a környéken: a kelták, a rómaiak, a honfoglalást követően a magyarok, a török hódoltságot követően a rácok (szerbek) és a németek. A múltat többek között a szerb ortodox templom idézi, vagy éppen az a tény, hogy 2011-ben a település lakosságának ötöde német nemzetiségűnek vallotta magát. A városka főutcáján egyedülálló hangulatú pincesor húzódik, érdemes betérni a kisebb helyi pincészetek borait kóstolni egy jó zsíros kenyér mellett. A nagyobb, nevesebb pincészeteket jobbára a város nyugati határában találjuk, az általában építészetileg is rendkívül igényesen kialakított borászatoknál a finom borok mellett gasztronómiai élményekbe is belekóstolhatunk.

A település fölé magasodik a Szársomlyó, melynek délnyugati oldala éppen olyan, mint egy friss szántás. A legenda szerint maga az ördög szántotta a hegyoldal kemény sziklájába a barázdákat, aki egy, a hegy lábánál élő vén banya Harka nevű fogadott lányára vetett szemet. Az ördög azzal állt elő egy nap, hogy a banya (akit boszorkánynak tartottak a faluban) adja neki a lányát. Addig-addig próbálkozott, míg a boszorkány egy feltétellel oda nem adta lányát: a Harsány-hegyet egy éjszaka alatt – a hajnali kakasszóig – fel kellett szántania az ördögnek. Lehetetlen vállalkozásnak tűnt, de hajnalra nagyon úgy látszott, az ördög tizenhárom pokolbéli tüzes kecskéjével megoldja a feladatot. A banya azonban annyira megkedvelte a lányt, hogy nem akarta odaadni az ördögnek, így bekuporodott a tyúkólba, és kukorékolni kezdett, amire felébredtek a szomszéd kakasok, és maguk is rákezdtek. Az ördög menekülőre fogta, a lány megmenekült, a barázdák viszont ottmaradtak a hegy oldalában.

Szobrok a hegyen

A hegyoldalban mást is láthatunk – keleten, Villány határában egy felhagyott kőbányát, amelyben 1967 óta gyűlnek a nonfiguratív szobrok, melyeket a villányi művésztelepen alkotó szobrászok készítettek az elmúlt évtizedekben. A nyugati oldalban azonban ma is működik a kőbánya, a beremendi cementműbe hordják innen a kitermelt nyersanyagot. A hegyen mindettől függetlenül értékes élővilággal találkoztatunk. Növényzetének körülbelül egyötöde mediterrán jellegű, és számos olyan fajjal találkozhatunk, amilyennel sehol máshol az országban. Ezek közé tartozik a magyar kikerics is, amely a villányi borvidék védjegyének is része. Az állatvilágból a Magyarországon honos legnagyobb kígyóféle, az akár kétméteresre is megnövő haragos sikló érdemel említést, melynek hazánkban egyetlen másik populációja ismert, a Budai-hegységben.

A hegy lábánál azonban a gyönyörűen rendben tartott szőlőültetvények dominálnak. Hazánk legdélebben fekvő borvidékén főleg kékszőlővel foglalkoznak a borászatok. Jellemző fajták a portugieser, a cabernet franc és sauvignon, a merlot, a kékfrankos, a pinot noir és a syrah, a fehér szőlők között pedig az olaszrizling dominál. Az évi 2100-2150 órányi napsütés megteszi a hatását évről-évre: remek villányi borokat kóstolhatunk a borvidék bármelyik településén.

Az ördögszántás alatt gurulva Villányból Nagyharsányba érünk. A település határában a bringaút egy mellékutcába tereli a túrázót, azonban csak a főúton haladva tudjuk meglátogatni a falu festett falu református templomát. A XIII. századból való épületbe azt követően juthatunk be, hogy egy közeli portáról elkérjük a templomkulcsot. A templom a Zrínyi-Szulejmán tematikus út egyik állomása: az uniós támogatásból megvalósult projekt célja a  különálló XVI-XVII. századi magyar-horvát és oszmán kulturális, illetve épített örökségi elemek közös tematikus útra való felfűzése, Varasdtól Csáktornyán, Nagykanizsán, Pécsen át Eszékig számtalan települést érintve. Nagyharsányból Kisharsányba a mezőn át vezető kerékpárúton tekerhetünk át, majd a települést elhagyva szőlőktől körülölelve gurulhatunk tovább Siklós irányába.

A már ismert települést az újpetrei elágazásnál érjük el, innen útvonalunk Harkányig megegyezik a korábban bemutatottal. A majdnem 55 kilométeres kör nagy része kisforgalmú úton, vagy kerékpárúton halad, egyedül az Újpetre-Villány szakasz forgalmasabb kicsit a többinél, de ezzel együtt bárkinek csak ajánlani tudjuk a túrát, melynek végén a siklósi vagy a harkányi fürdőben lehet ellazulni kicsit.

Bringás túraútvonalak a térségben

Túránk során többször is kereszteztük a Három folyó kerékpáros túraútvonalat, mely Barcsot köti össze Villánnyal, a Drávát, a Murát és a Dunát kapcsolva össze. A túraútvonal honlapján több térkép is elérhető, továbbá megtalálhatjuk például a térségbeli kerékpárszervizek, kerékpárkölcsönzők listáját is.

A Három folyó túraútvonal nagyrészt fedésben van az EuroVelo 13-as nemzetközi kerékpárúttal, így számos információt megtalálhatunk róla a fent említett honlapon. A Vasfüggöny útvonal hazánkban az ország nyugati és déli határain kanyarog végig a Fertő-tótól Mohácsig.

A Pécset Eszékkel összekötő, táblákkal jól jelzett kerékpáros túraútvonal többnyire alacsonyforgalmú utakon vezet a határ mindkét oldalán, és sok helyen találkozhatunk az út mentén olyan információs táblákkal, melyek helyi érdekességekre hívják fel a (kerékpáros) turista figyelmét.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Villányi kezdés esetén vonattal is megközelíthető a túraútvonal. Napközben kétórás ütemes menetrend szerint indulnak a vonatok a Pécs-Mohács vonalon a baranyai megyeszékhelyről.

Megközelítés

 • Ha vonattal érkezel, Villány állomáson szállj le, innen érdemes kezdeni a túrát (Siklósnak nincs vasúti kapcsolata).

Parkolás

 • A túra kezdőpontján, Harkányban a fürdő előtti parkolóban lehet hagyni az autót.

Koordináták

DD
45.855720, 18.237640
DMS
45°51'20.6"N 18°14'15.5"E
UTM
34T 285551 5081728
w3w 
///nyargal.habzó.rizikó
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(2)
Beáta Katona
2022-09-05 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-09-03
Galambosné Vukovits Mariann
2021-07-17 · Közösség

A közösség fényképei

+ 1

Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
51,2 km
Időtartam
4:00 óra
Szintemelkedés
530 m
Szintcsökkenés
530 m
Legmagasabb pont
196 m
Legalacsonyabb pont
91 m
Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp