Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Szintgyűjtés a Mátrában

· 2 értékelés · Kerékpártúra · Mátra-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Görgőbikki úton
  A Görgőbikki úton
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 900 800 700 600 500 400 40 30 20 10 km Werbőczy-forrás Sípark (Mátraszentistván) Kutak (Mátraszentlászló) Bőgős-rét
Aki bringázás közben szintet szeretne gyűjtögetni, a Mátrában jó helyen jár. Bár túránk az ország tetejét nem érinti, így is kellemes, csak részben aszfalton vezető erdei hullámvasutazásban lehet része annak, aki ellátogat a hegység nyugati oldalára.
nyitva
közepes
Hossz 46,8 km
5:00 óra
809 m
809 m
856 m
477 m
A Mátrában 2016-ban jelöltek ki először kerékpáros túraútvonalakat, amelyeken Mátraszentistvántól a Markazi kapuig vagy Mátraalmásig járható be a hegység. Akinek ennyi nem elég, számos erdőgazdasági úton kalandozhat tovább – ez a túra sem csak aszfalton halad. A Mátrának erre a részére sokkal kevesebb kiránduló jut el, mint Mátrafüred, Mátraháza vagy a Kékestető környékére, így ha csendre, nyugalomra, az erdő közelségére vágysz, az biztosan megtalálod a számításodat. Az adrenalinszint tovább emelhető a sástói kalandparkban. Aki a hegyi falvak lakóinak egykori életét szeretné megismerni, látogassa meg Mátraszentimre falumúzeumát!

A szerző tippje

 • A túrának mountain bike bringával vágj neki: az erdei szakaszokon szükséged lesz rá.
 • Bár pont félúton van Mátraszentimre, egy sztrapacskát bármelyik étteremben érdemes megkóstolni!
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2019-03-22
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
856 m
Legalacsonyabb pont
477 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Forgalmas utat nem érint a túra, de a keskeny erdőgazdasági utakon bármikor szembetalálkozhatsz erdészeti járművekkel, ezért óvatosan közlekedj!

Kezdőpont

Görgőbikki pihenő (621 m)
Koordináták:
DD
47.851870, 19.967560
DMS
47°51'06.7"N 19°58'03.2"E
UTM
34T 422764 5300352
w3w 
///cserepes.lebarnul.szárnyak

Végpont

Görgőbikki pihenő

Útleírás

Itiner

 • A Görgőbikki pihenőből a Görgőbikki úton induljunk el (kék kerékpáros túraútvonal)! Az aszfaltozott erdészeti útról kb. 5,5 kilométer  után, egy jobbos hajtűkanyarban kell letérni balra – itt a kijelölt túraútvonal az aszfaltúton megy tovább. (A Mátravasút kihelyezett menetrendjéről biztosan felismerhető a hely.)
 • Az erdészeti dózerút következő, kb. 150 méterre lévő elágazásában szintén balra kell térni a Halmaj-rét irányába.
 • Körülbelül három kilométer után, az erdészeti utak elágazásában (egyes térképeken Csipár-rétnek jelölik) forduljunk élesen jobbra, az emelkedő útra! Két kilométernyi mászás után a kereszteződésben balra, majd 200 méterrel feljebb megint balra térünk – innen végig az erdészeti közelítőutat követve érhető el a Görgőbikki út aszfaltcsíkja.
 • Az aszfalton balra térünk (sárga kerékpáros túraútvonal), és egészen a Pásztót a Mátra-nyereggel összekötő útig követjük. Az aszfaltutak elágazásában balra fordulunk, majd rögtön az első elágazásnál jobbra, Mátraszentimre felé. Mátraszentimrén a Rákóczi utcán egyenesen megyünk a falu közepéig, majd jobbra fordulunk a Széchenyi István utcára (K+ jelzés). Az utca végén a jelzést kövessük és az erdei utat, majd arról semmilyen irányba nem letérve tekerjünk a mátraszentistváni sípálya aljáig!
 • Mátraszentistvánon nyílegyenesen kerekezzünk át, majd a faluból kivezető szerpentint kövessük! Mátraszentlászló első házai között forduljunk balra egy kis utcára (a Vadász Turista Centrum mögött), ami egy erdőgazdasági útra vezet. Ezt elérve tartsunk jobbra, majd kövessük az erdőgazdasági utat, amíg aszfaltot nem ér (mátraalmási út).
 • Az aszfaltúton jobbra induljunk; innen a túra végéig a kék kerékpáros túraútvonalat kövessük! A pásztói utat elérve forduljunk balra, majd pár száz méter gurulás után jobbra, egy erdőgazdasági útra. Innen már csak egy elágazás van előttünk („Szénégetők”), itt balra kell fordulni, majd a túra kezdőpontjáig követni az aszfaltozott erdészeti utat (Görgőbikki út).

A túra részletes leírása

Bringázás a Mátrában

A túrát a Görgőbikki út elején lévő kis parkolóból indítjuk a kékkel jelzett kerékpáros túraútvonalon. 2016-ban összesen 90 kilométernyi bringás terepet jelölt ki az erdészet a Mátrában. A projekt keretében egyes erdészeti utakat felújítottak, biztonságosabban kerékpározhatóvá tettek, emellett 14 kerékpáros pihenőhelyet hoztak létre, számos útvonalat kifejezetten családoknak ajánlva. Erre hamar rácáfolt az, hogy pár kilométer megtétele után kifáradt kisgyermekeket előztünk le. Inkább 12-13 éves kortól javasolt felkeresni a már-már alpesi tájakon vezető kerékpáros útvonalat. A hegyi levegőben igazi felüdülés a tekerés a nyári hőségben, főleg, hogy pár fokkal hűvösebb is van a fákkal ölelt erdei utakon. A természetbe érve olyan nyugalom és fenyőillat fogad bennünket, ami egyedülálló hazánkban. Sokan külföldre mennek, hogy ilyen magaslati tájakon, fenyvesekkel és rönkházakkal tarkított tájban gyönyörködjenek, holott a Mátránál alkalmasabb helyet nem is lehet erre találni.

Azt azonban már a térképre pillantva is leszögezhetjük elöljáróban, hogy a Mátrába sportos családoknak célszerű elindulni, mert nehéz olyan útvonalat találni, amely ne metszene számtalan szintvonalat – de ne szaladjunk ennyire előre!

Görgőbikki elágazás - Mátraszentimre

A kijelölt túraútvonalak egyikén, a Görgőbikki úton indulunk el tehát, amely a Mátrát észak-déli irányban átszelő 24-es útból ágazik ki, és elvezet egészen Mátraszentimréig vagy Mátraalmáson keresztül Bátonyterenyéig. A kék kerékpáros jelzésekkel ellátott, közforgalom elől elzárt erdészeti út végig aszfaltozott; több helyen új burkolaton gurulhatunk – vagy éppen mászhatunk a terepviszonyoktól függően. Bármerre is indulunk a Mátrában, célszerű felkészülni arra, hogy sok szintkülönbséget kell leküzdeni. A mi utunk lefelé indul az első öt kilométeren, a Gyöngyös-patak völgyéig jórészt gurulunk.

A patak keresztezését követően a következő hajtűkanyarban balra le kell térni az aszfaltútról; az erdészeti dózerúton balra tartva hamarosan feltárul előttünk a Nagy-Halmaj-rét. A tisztás tökéletesen alkalmas egy piknikezésre vagy pihenésre, miközben szitakötők tucatjai cikáznak körülöttünk. Pár évvel ezelőtt még egy több száz éves tölgy állt az út mellett, azonban villámcsapás áldozata lett – ma körbekerített fiatal hajtások törnek az ég felé a helyén.

A rét után egy rövid, köves lejtőn érünk el egy szép kilátással kecsegtető útszakaszt, majd az erdészeti utak elágazásánál (Csipár-rét) élesen jobbra visszafordulva elkerülhetetlen, hogy megkezdjük a több száz méternyi szintkülönbség leküzdését, mivel Magyarország legmagasabban fekvő települését, Mátraszentimrét jelöltük ki túránk céljaként. Maga az út odáig sok érdekességet nem rejt magában, azonban az erdő olyan végtelen nyugalmat áraszt, amit más bringatúrákon a közúti forgalom miatt ritkán tapasztalhatunk. Sokáig erdészeti feltáróutakon haladunk; kis szerencsével őzekkel is lehet találkozni a háborítatlan erdő mélyén. Az út folyamatosan, de nem megerőltetően emelkedik, míg újra elérjük a Görgőbikki utat, annak is a Mátraszentimre felé vezető ágát. Itt balra fordulva a sárga kerékpáros jelzéssel ellátott aszfaltcsíkot követjük.

Egy kis gurulást követően – amit egy gyönyörű kilátóhely miatt érdemes megszakítani: Galyatető és a Cseternás-völgy látványa megér egy fotót – az erdészeti út végéig folyamatos mászásban lesz részünk. A Bőgős-rétnél újabb pihenőhely és választási lehetőség kínálkozik: jobbra Galyatetőre, balra fordulva Mátraszentimrére, egyenesen haladva Mátraszentlászlóra és Mátraszentistvánba juthatunk el. A sok név csalóka, a mátrai szlovák falvak ma mind Mátraszentimréhez tartoznak, és egy kis kört megtéve mindhárom könnyedén bejárható bringával.

Üvegfúvók és tót atyafiak a Mátrában

Mátraszentimre ma a turisták, kikapcsolódni vágyók kedvelt célpontja, azonban ez nem mindig volt így. A települések régi neve (Ötházhuta, Fiskalitáshuta és Felsőhuta – mai nevüket 1938-ban, a Szent István-emlékévben kapták) árulja el, hogy egykor a Mátra hegyei között fontos ipari tevékenység volt az üveggyártás. Ma Parádsasváron egy üvegmanufaktúra emlékeztet a régi mesterségre. A II. világháború után a szlovák-magyar lakosságcsere keretében kitelepített tót atyafiakra pedig legfeljebb a családnevek maradtak a minden étteremben kapható sztrapacska és az iskolai szlovák nyelvóra mellett.

A turizmus az 1960-70-es években lendült fel a három kis faluban – kivétel a szintén a településhez tartozó Galyatető, ahol a Nagyszálló 1939-re készült el. Bár az egykori vállalati üdülők, turistaházak egy része már az enyészeté lett, mindhárom településrészen találunk éttermeket, fogadókat, szálláshelyeket – érdemes megemlíteni a mindenhol fellelhető szlovák ételeket, illetve a Mátraszentlászlón található Kétkerék vendégházat, amelynek már neve is elárulja, hogy a bringás szívesen látott vendég.

Mátraszentimrétől vissza a startig

Mátraszentimrén a sípark tetején gyönyörű kilátás fogadja a megfáradt túrázót. Az egykori hutákat bejárva két út kínálkozik előttünk: vagy terepen folytatjuk az utunkat egy darabon, további szintet már nem nagyon gyűjtögetve, vagy Galyatető felé indulunk. Bár a plusz szintkülönbség megéri, mert a Péter-hegyesén álló felújított kilátó lélegzetelállító panorámával kecsegtet, és a Galyatető Turistacentrum is számos bringabarát szolgáltatást nyújt, mégis az erdő csendjét ajánljuk ezen a túrán. Ehhez a mátraszentlászlói és mátraszentistváni út elágazásának közelében, a Vadász Turista Centrum mögötti kis utcán hagyjuk el az aszfaltot, és térünk rá a Galyatető alatt kanyargó erdészeti útra, amit egészen annak keleti végéig követünk. Itt érjük el a Mátraalmásra vezető aszfaltutat, amin jobbra kell térni, majd túránk kiindulópontjáig a K jelzést kell követni.

A Pásztót a Mátra-nyereggel összekötő útig folyamatosan gyűjtögetjük tovább a szintvonalakat – mielőtt balra kikanyarodnánk a főútra, meg lehet állni egy pár percre, és gyönyörködni az elénk táruló kilátásban. Egy rövid, néhány száz méteres szakaszon tehát a főúton kell gurulni, majd az első lehetőségnél jobbra le kell térni – ez a már jól ismert Görgőbikki út egyik vége.

A következő elágazásban egy kiépített pihenőhelyet találunk az egykori szénégető boksák hűlt helyén. A Mátrában található szlovák falvak (Mátrakeresztes, Mátraszentimre, Mátraszentlászló, Mátraszentistván és Szuhahuta) lakosságának nagy része az üvegfúvás mellett erdei munkákból élt az elmúlt évszázadokban (és részben még ma is). Az egyik jellegzetes foglalkozás a szénégetőké volt, akiknek mestersége apáról fiúra szállt. Még a két világháború közötti időszakban is 30-40 szenes dolgozott a környékbeli erdők faanyagát használva a faszénégetéshez. Sajnos ma már szinte semmi nem látszik ebből az erdőben, ott sem, ahol tíz évvel ezelőtt nyilvánvaló nyomai voltak a munkának. Mátraszentimre falumúzeumának kertjében találkozhatunk szénégető boksával.

Az elágazásban balra indulunk tovább, hosszú lejtőt élvezve egészen addig a pontig, ahol túránk elején letértünk a Nagy-Halmaj-rét irányába. Gurulás közben feltárul előttünk a nem is olyan távoli Kékestető is, mígnem elérjük a Gyöngyös-patak völgyét, ahonnan még pár kilométer mászás vár ránk a Görgőbikki pihenőig a már ismert úton.

Egyéb lehetőségek, ha még nem fáradtál ki

Aki úgy érzi, nem megfelelő kihívás ez a túra, eljuthat Mátraalmáson keresztül Fenyvespusztára, vagy a Görgőbikki pihenőtől a másik irányba indulva Recskig vagy Markazig is (erdészeti dózerutakon). Ha valaki még komolyabb kihívásra vágyik, az kipróbálhatja magát a Mátra Mountain Bike Maraton négy távjának valamelyikén is – igaz, ide már szükséges komolyabb rutin és terepre alkalmas kerékpár is. Aki viszont úgy érzi, eleget ült a nyeregben, a Mátra lába felé veheti az irányt, ahol számos időtöltés kecsegteti a fáradt vándort.

Mindössze másfél kilométert kell gurulni a 24-es úton az Oxygen Adrenalin Parkig. A kalandparkban bobpálya, óriáshinta, mászófal, erdei kalandpark várja kicsiket és nagyokat egyaránt. Kicsit odébb az ország legmagasabban fekvő mesterséges tava, Sástó körül lehet sétálni egyet a Béka-tanösvényen, vagy vetni egy pillantást a tájra az ikonikus sárga kilátótoronyból, amit egy Algyőről ideszállított üzemképtelen fúrótoronyból alakítottak ki. 2019-ben helyezik üzembe azt a libegőt, ami a két látványosságot köti majd össze, plusz élményt nyújtva.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra kezdőpontjához legközelebb eső vasútállomás Gyöngyösön található.

Megközelítés

 • Gyöngyösről Mátrafüredet a 24-es út mellett futó kerékpárúton lehet megközelíteni, onnan a 24-es főúton még 5 kilométert kell megtenni majdnem 300 méternyi szintkülönbség leküzdésével.
 • Mountain bike kerékpárral elkerülhető a 24-es út. A Peresi erdészház felé kell elindulni, majd köves, meredek, de jól járható erdészeti utakon Száraz-Kesző és a Rónya-bérc érintésével érhető el egy kék kerékpáros túraútvonalként jelölt erdőgazdasági szintút, ahol balra kell fordulni. Ez az út a 24-es útba torkollik, kb. 20 méterre a Görgőbikki pihenőtől.

Koordináták

DD
47.851870, 19.967560
DMS
47°51'06.7"N 19°58'03.2"E
UTM
34T 422764 5300352
w3w 
///cserepes.lebarnul.szárnyak
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Mátra turistatérkép

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Mountain bike kerékpárral indulj útnak!
 • A Mátra nem bővelkedik forrásokban, ezért vigyél magaddal megfelelő mennyiségű folyadékot!

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Martos Gyuri kérdése · 2021-10-10 · Közösség
Kedves Tamás, írtad a Szintgyűjtés a Mátrában túra leírásában, hogy montival vágjunk neki. Esetleg gravel bringával is teljesíthetőnek találod? Köszi, Gyuri
Mutass többet!
Gombár János válasza · 2021-10-10 · Közösség
Én nem ajánlanám!
2 további hozzászólás

Értékelések

5,0
(2)
Tamás Végh
2021-09-10 · Közösség
Remek túra. Változatos táj, kényelmesen letekerhető trekking kerékpárral ~4 óra alatt. Száraz időben ajánlott.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2021-09-10
Fénykép: Tamás Végh, Közösség
Fénykép: Tamás Végh, Közösség
Fénykép: Tamás Végh, Közösség
Seller Attila
2021-05-23 · Közösség
Nagyon jó terep, 1-2 helyen igazi kihívást nyújtó résszel. Esőben is teljesíthető, de akkor mindenképpen olyan felszereléssel készüljünk. A táj pedig gyönyörű.
Mutass többet!
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
2021. május 22
Fénykép: Seller Attila, Közösség
Gombár János
2021-04-13 · Közösség
Jó kis túra, de csak montival!
Mutass többet!
2021. április 13., kedd 7:54:03
Fénykép: Gombár János, Közösség
2021. április 13., kedd 7:54:22
Fénykép: Gombár János, Közösség
2021. április 13., kedd 7:55:00
Fénykép: Gombár János, Közösség
2021. április 13., kedd 7:55:25
Fénykép: Gombár János, Közösség
2021. április 13., kedd 7:55:36
Fénykép: Gombár János, Közösség

A közösség fényképei

+ 18

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
46,8 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
809 m
Szintcsökkenés
809 m
Legmagasabb pont
856 m
Legalacsonyabb pont
477 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 11 Útpontok
 • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp