Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra Top

Pilis Bike Skanzen túra (Kis Rigó Vendéglő P+B)

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  / A kevés aszfaltmentes szakasz egyike
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Pilisszentlászló utolsó utcája egyenesen az erdőbe vezet
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kövek teszik technikássá a település széléről induló ösvényt
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A környéken minden út Pap-rétre vezet
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Hétvégén számítsunk az úton kirándulókra is
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szarvas-szérű, takaros kis tisztás Hegytető felett Pap-rét felé
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Horthy-garázs néven ismert esőbeálló félúton Pap-rét felé Skanzen irányából
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kanyargó aszfaltcsík a Pap-rét környéki erdőben
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Sorompó után már a Pap-rét vár ránk
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Kisebb tó Pap-réttől északra
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 20 15 10 5 km
Egy viszonylag rövid, de szintekben bővelkedő túra, amelynek keretein belül megnézzük, hogyan juthatunk el élvezetes kerülővel Pilisszentlászlóról forgalommentes utakon Szentendrére.
nyitva
közepes
23,6 km
2:38 óra
672 m
672 m

A bringások számára ajándék a letűnt kor katonai tevékenységének is köszönhető aszfaltozott úthálózat, mely átszövi a Visegrádi-hegység legszebb részeit. Ennek a hálózatnak a déli részét járjuk be túránk során. Pilisszentlászló - Pap-rét - Skanzen triója által határolt képzeletbeli derékszögű háromszög két, forgalomtól elzárt befogóját érintjük. Erőbeosztás szempontjából az lebegjen a szemünk előtt, hogy emelkedő-lejtő-emelkedő-lejtő lesz a "program".

A Szarvas-szérű megkapó tisztása, a Pap-rét ikonikus erdei csomópontja, a Sztaravoda-patak vadregényes völgye, a mellbevágóan tiszta levegő és a madárcsicsergés azok a dolgok, amiért érdemes nyeregbe pattanni, és akár izzadtságcseppek árán is leküzdeni ezt a pár száz méter szintemelkedést. Akár városi kerékpárral is könnyedén teljesíthető túra, de a Skanzen felé tartó lejtőzéskor érdemes résen lenni az útminőség miatt.

A szerző tippje

 • A túra csak pár száz méteren halad terepen. Ha nagyon nagy sár lenne, vagy a kerékpárok, netán a kerékpárosok tudását meghaladja az a bizonyos köves szakasz Pilisszentlászló és Hegytető között, akkor ez a rész kiváltható a párhuzamosan haladó főúton. Itt mindig legyünk nagyon fegyelmezettek, és tartsuk be a KRESZ előírásait!

Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2020-07-10
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
541 m
Legalacsonyabb pont
213 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A lejtőzések során mindig fokozott figyelemmel haladjunk, különösen igaz ez a be nem látható kanyarok környékén. Főleg hétvégén komoly forgalommal találkozhatunk, ahol figyelemmel kell lennünk a gyalogosokra, gyerekekre, kutyasétáltatókra is!

Javaslatok és linkek

Kezdés

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő (398 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.720773, 18.986154
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.2"E
UTM
34T 348970 5287230
w3w (what3words) 
///hullámzó.ráhúz.csüngő

Végpont

Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő

Útleírás

Itiner:

 • A Kis Rigó Vendéglőtől a Pap-rétig végig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk,
 • A Pap-réttől letérünk a zöld kerékpáros jelzésre Szentendréig.
 • Szentendrétől vissza ugyanazon a zöld kerékpáros jelzésen tekerünk a Pap-rétig
 • A Pap-réttől a kék kerékpáros jelzés vezet vissza a Kis Rigó Vendéglőig.

Leírás:

Kis Rigó - Hegytető

 • Terep: aszfalt, köves ösvény, földút

A kiindulási pontunknak számító vendéglőtől a főút irányába kezdjük meg a gurulást. A kereszteződéshez kiérve térjünk jobbra, majd néhány pedálfordulat után, a mögöttünk lévő forgalmat figyelve jelezzük a balra fordulási szándékunkat. Előbb figyelmesen húzódjunk a szaggatott vonal mellé, majd újbóli hátratekintés után kanyarodjunk balra, a település irányába! A Pilisszentlászló központja felé kanyargó utat követve haladjunk, aztán a Polgármesteri hivatalt és az ABC-t elhagyva tartsunk jobbra a Kossuth Lajos utca irányába! Piktogramok és táblák is jelzik az irányt a Pap-rét felé. Az Apátkúti-patak mentén húzódó csendes kis utcában szép lassan elhagyjuk a civilizációt, és rövidesen az erdő szélén találjuk magunkat.

A terepre érve egyből legyünk résen, mert egy kisebb árkon kell átgurulnunk, mielőtt a túra legtechnikásabb szakasza következik. A szűk ösvényt méretes kövek tarkítják, amelyek alaposan megviccelik a bringát és a bringást egyaránt. Izgalmas kihívás kitekerni ezt a szakaszt, de ha túlzásnak érezzük, természetesen egy kis tolás is belefér. Szerencsére csak néhány száz méteren át ilyen rázós az ösvény, utána egyik pillanatról a másikra kellemes erdei földútra váltunk. Pár perc múlva a Hegytető parkoló mögött találjuk magunkat, ahol a sorompó tövénél áttérünk az aszfaltútra, és balra kanyarodva kezdjük meg a mászást.

Hegytető - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Egyenletes emelkedéssel 3 kilométernyi tekerés vár ránk a Pap-rétig. A szűk száz méter szintkülönbség leküzdése kellemesen átmozgató, de semmiképpen sem teljesíthetetlen kihívás. A fák között kanyargó aszfaltcsíkot megnyugtatóan fogja közre két oldalról az erdő, ezért igazán kikapcsoló élmény ezen a környéken a tekerés. A balról becsatlakozó Országos Kéktúra K jelzése és a jobbra elterülő tisztás már az emelkedő végét vetíti előre. A lejtőre fordulás után nem sokkal érdemes kiélvezni a jobb oldalon feltárulkozó kilátást. A Sztaravoda-patak felett magasodó dombok látványosan hullámzanak a szemünk előtt. A Visegrádi-hegység keleti felének vulkanikus eredetű csúcsai 500 és 600 méter közé magasodva tagolják a tájat, így az évszaktól függetlenül látványos terepasztal tárul elénk. A túra legmagasabb pontját elhagyva csak egy pár perces gurulás, és el is érjük a Pap-rétet.

Pap-rét - Skanzen

 • Terep: aszfalt

Ez a kereszteződés a környéket átszelő aszfaltozott erdészeti utak csomópontja, amely Visegrád, Szentendre és Pilisszentlászló között bújik meg. Az erdészházzal átellenben kiépített pihenő várja a turistákat paddal, asztallal. Pihenés és frissítés után ismét útnak indulva délnyugat felé kezdjük meg az ereszkedést. A zöld kerékpáros jelzést követve gurulunk szép lassan a Sztaravoda-patak mentén. Legyünk óvatosak, mert az erdészeti munkák után gyakran murvás, faforgácsos az útburkolat, máskor a betorkolló dózerutakról hordja be az esővíz vagy a munkagép a sarat.

Ezért, illetve a többi kerékpáros és gyalogos túrázó miatt is megfontoltan eresszük lefelé a bringát! Csak erre kell figyelnünk, a navigálásra kevésbé, hiszen az aszfaltcsík egyértelműen kijelöli az irányt. Végül egy erős jobbos és balos kanyar alkotta kombináció jelzi, hogy lassacskán elérjük a Skanzent. A sorompót megkerülve már csak pár száz méter, és a szabadtéri múzeum határában lévő parkolóhoz érünk. Ez túránk legtávolabbi pontja.

Skanzen - Pap-rét

 • Terep: aszfalt

Visszaindulva a Skanzen szélétől sorompó jelöli a közúti forgalom elől elzárt erdészeti utak kezdetét, melyeket részben még az előző évszázad feszültebb évtizedeinek katonai tevékenységeinek köszönhetünk. A sorompó megkerülése után érdemes visszaváltani és alaposan a pedálba taposni, mert egyből a szakasz legmeredekebb részével indítunk. A két visszafordítót elhagyva lassacskán lankásabbá válik a terep. Az erdőben kanyargó meghitt, csendes utat kisebb erdei tisztások, rétek szegélyezik, majd balról egyre szebb kilátásban lehet részünk. A számos leágazás mutatja, hogy erdészeti és vadászati szempontból is aktív környéken járunk. Már jó pár évtizeddel ezelőtt is annak számított - erre emlékeztet a Horthy-garázsnak nevezett esőbeálló, melyet jobbról láthatunk hamarosan.

A visszafordító után laposabbá válik az emelkedő, miközben a jobbra felettünk magasodó Nagy-Berseg-hegy meredek oldala tövében gurulunk el. Balra látványosan kanyarog alattunk a patak, mely tavasszal hangosan dübörög, a hosszú nyári napokon viszont akár teljesen ki is száradhat. Egy egyenes szakaszt követően szalagkorlát jelzi, hogy hamarosan felérünk a Pap-rétre. Már csak két-három kanyart kell leküzdenünk, mielőtt az újabb sorompó után feltűnik az erdészeti utak csomópontja, s vele együtt az erdészház.

Pap-rét - Hegytető

 • Terep: aszfalt

A Pap-rétet elhagyva néhány percig még felfelé pedálozunk. Az egyre jobban kitárulkozó táj balra mesés kilátást nyújt az előttünk elterülő Sztaravoda-patak völgyére, majd jobbra fordulva elérjük a szakasz legmagasabb pontját. A balra megbújó tisztás után nyugodtan felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot, és élvezhetjük a gurulást, de csak mértékkel! Az alapvetően jó minőségűnek tűnő aszfalton van pár alattomos, apró horpadás, ami nagy sebességnél könnyen ki tudja kapni az ember kezéből a kormányt. Ráadásul gyalogosan és kerékpárosan is forgalmas részről beszélünk, így a szűk úton mindig tartsuk kontroll alatt a tempót és a bringát! Néhány percnyi lejtőzés elteltével a fák között feltűnik a főút. A sorompót kikerülve jobbra térjünk le az aszfaltról, hiszen innen erdei földúton vezet tovább az utunk.

Hegytető - Kis Rigó

 •  Terep: köves ösvény, földút, aszfalt

A műútról lekanyarodva előbb kellemes és széles földúton haladunk, amely idővel egyre szűkül. Egy ponton a talaj is kövessé, majd kifejezetten kellemetlenné válik. Ezen a 100-200 méteres szakaszon muszáj kapaszkodni a kormányba. Terepre kevésbé alkalmas bringával vagy szerényebb rutinnal érdemesebb tolva átvészelni ezt a rövid szakaszt. Egy kisebb árkon való áthaladás után meg is érkezünk Pilisszentlászló egyik csendes utcájába, amely a település központjába vezet. Itt balra tartva a főút zaját kövessük! Néhány kanyar után jobbra forduljunk ki rá, majd kb. 300 méter megtétele után a Kis Rigó Vendéglő tábláját figyelve alapos körültekintés és jelzés után térjünk balra, az erdő irányába.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel viszonylag nehezen közelíthető meg a túra helyszíne. Érdemes a H5-ös hévvel Szentendréig utazni, kerékpárt szállítva ez a legközelebbi lehetőség.

Megközelítés

A HÉV-állomástól a Bükkös-patak menti zöld kerékpáros piktogramot kell követni a Dömör-kapu túlsó végéig, innen pedig jobbra érdemes letérni a kék kerékpáros piktogramra, amely elvezet a Kis Rigó Vendéglőig.

Parkolás

Pilisszentlászló megközelíthető Szentendre vagy Lepence irányából a 1116-os főúton. Parkolási lehetőség a vendéglő előtt egy kisebb parkolóban, illetve az oda vezető út mentén található. Alapvetően bőséges a rendelkezésre álló hely, de szép időben azért megtelik autóval.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.720773, 18.986154
DMS
47°43'14.8"N 18°59'10.2"E
UTM
34T 348970 5287230
w3w (what3words) 
///hullámzó.ráhúz.csüngő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!

 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

4,0
(1)
Takács Gergely
2020-08-09 · Közösség
A Hegytető parkolótól vagy visszafelé a Pilisszentlászló irányából vezető erdei ösvény köves szakasza trekking kerékpárral jóformán járhatatlan. Javaslom az országút használatát. Megoldottuk ugyan lefelé, de felesleges küzdelem volt.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
23,6 km
Időtartam
2:38 óra
Szintemelkedés
672 m
Szintcsökkenés
672 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
Utak és térképek
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp