Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Pilis Bike Pálos túra (INFO Piliscsév, vasútállomás)

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Mezők mentén, hegyekkel a háttérben kerékpározunk
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 15 10 5 km
Könnyed túra azok számára, akik nem szeretnének mélyen az erdőben kerekezni, de mégis kíváncsiak a természet szépségeire és a kulturális emlékekre. A túra többségében aszfalton halad, csak Piliscsév és Kesztölc között közlekedünk közepesen jó minőségű murván.
nyitva
közepes
Hossz 22,9 km
1:41 óra
321 m
321 m
312 m
163 m

Vasúttal is megközelíthető, könnyed túra azok számára, akik a sterilebb, szilárd burkolatot preferálják a köves, sáros tereppel szemben. Az első jó pár kilométer bemelegítésként szolgál Kesztölcig, majd utána jön egy kis emelkedő a kihívás kedvéért.

A rövid mászás után Klastrompusztán találjuk magunkat. A településrész környezete önmagában is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostor romjához és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is.

Látva a túra fordítójában található látnivalók sokaságát, a csekély kilométerszám ellenére jócskán szánjunk időt erre a kirándulásra, mert unatkozni akkor sem fogunk, ha épp nem a kerékpár nyergében ülünk.

A szerző tippje

 • Klastrompuszta bővelkedik látnivalókban, ezért érdemes jócskán tervezni időt a túrára.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
312 m
Legalacsonyabb pont
163 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 42,11%Ösvény 25,20%A kerékpárt tolni kell 0%Utca 32,67%
Aszfalt
9,6 km
Ösvény
5,8 km
A kerékpárt tolni kell
0 km
Utca
7,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Az út nagyobbik részét közúti forgalomban tesszük meg, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a KRESZ előírásaival és be is tartsuk őket.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

INFO Piliscsév, vasútállomás (166 m)
Koordináták:
DD
47.673796, 18.791329
DMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///bűbáj.ifjabb.elültet

Végpont

INFO Piliscsév, vasútállomás

Útleírás

Itiner: 

 • A PB12 jelzés fogja mutatni a helyes irányt az egész túra során.

Leírás:

Piliscsév - Klastrompuszta (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A vasútról elindulva a főúttal párhuzamosan haladó kerékpárúton közelítjük meg a települést, majd annak megszűnésekor fokozott figyelemmel terünk vissza az úttestre. A falu gerincét képező főutcán az ívét követve végigtekerünk, s a túlsó végén egyenesen továbbhaladunk a murvás dózerúton.

Néhány kilométer megtétele után jobbról Szent Vendel szobra tűnik fel a dózer és a szántó között. Érdekesség, hogy a környék már a római korban is lakott volt; egy szántás közben előkerült római mérföldkő képezi a szobor alapját.

Egyenes, murvás dózerúton találjuk magunkat, amit oldalról szántó, legelő szegélyez, míg a háttérben minden irányból hegyek vesznek körül. Nagyon sokáig egyenesen tekerünk a mező mentén, egyetlen feladatunk a kisebb-nagyobb gödrök kikerülése. Kesztölc határát elérve jobbra fordulunk rá az aszfaltútra, majd a főutcán végigtekerve átkerekezünk az egész településen. A túlsó vége után elkezd emelkedni az út és 2-3 kilométeren keresztül küzdünk a szintemelkedéssel. A kapaszkodó végén feltűnik túránk fordulópontja. Klastrompuszta önmagában a fekvésével is lenyűgöző, de érdemes utánajárni a hely múltjának, és odaérve felkeresni az emlékeket. Az 1250-ben alapított pálos kolostorromhoz és a mellette álló vadászházhoz, ami 1927 és 2004 között turistaházként üzemelt, le sem kell térnünk az útvonalról. Föléjük magasodnak a Klastrom-szirtek impozáns sziklaképződményei. Egy rövid kitérővel felfedezhetjük a Legény- és a Leány-barlang Csévi-szirtek között megbújó üregeit is. 

Klastrompuszta - Piliscsév (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A pihenő után visszafordulva guruljunk vissza Kesztölcre, majd a település központjában figyelmesen forduljunk balra a Szent István utcába. Itt egészen a város széléig kerekezünk, majd ott az utolsó ház után közvetlen ismét balra fordulunk.

A már megismert nyílegyenes úton tekerünk Piliscsév felé. Egyetlen változás, hogy a Pilis ezúttal a bal kezünk felől néz le ránk.

Ahogy a környéken gyakran előfordul, itt is lovastanya mentén érünk be a településre, majd a főutca mentén végig is tekerünk ez utóbbin. A túlsó végén figyeljünk, kerékpárral behajtani tilos tábla állja utunkat. Itt térjünk le az úttal párhuzamosan haladó kerékpárútra, majd néhány száz méter megtétele után el is érjük végpontunkat, a Piliscsévi vasútállomást.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

A PB INFO pont kiválóan megközelíthető tömegközlekedéssel, akár kerékpárszállítással is, hiszen éppen egy vasútállomáson található. A Budapest és Esztergom között közlekedő vonatról Piliscséven kell leszállni.

Parkolás

A 10-es út mentén érkezünk Budapest vagy Esztergom felől, majd arról Piliscsév felé bekanyarodva még a település előtt kevéssel találjuk a vasútállomást.

Koordináták

DD
47.673796, 18.791329
DMS
47°40'25.7"N 18°47'28.8"E
UTM
34T 334210 5282408
w3w 
///bűbáj.ifjabb.elültet
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Márk Ferenczy
2022-06-24 · Közösség
Igazán szép helyen halad a túra, igen változatos környezettel: mező, falu, erdő. Bár szinte végig autók által is használt úton halad, de igen csekély az autó forgalom.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-06-23

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
22,9 km
Időtartam
1:41 óra
Szintemelkedés
321 m
Szintcsökkenés
321 m
Legmagasabb pont
312 m
Legalacsonyabb pont
163 m
Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp