Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Pilis Bike Iluska túra (Pilisszántó P+B)

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Dunazug-hegyvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Pilisszántó széle felett magasodó Pilis-tető
  Pilisszántó széle felett magasodó Pilis-tető
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 20 15 10 5 km Iluska-forrás (pihenőhely) Iluska-forrás (pihenőhely)
Pilisszentiván és Pilisszántó között futó oda-vissza túra, mely részben városi aszfalton, részben terepen, erdőben halad. Látnivalók szempontjából az Iluska-forrást, Klotild-barlangot és a Pilis, illetve a Hosszú-hegy látványát emelhetnénk ki. Persze nem szabad megfeledkezni a kiindulási pontnak számító Pilisszántó településről sem, amely önmagában tucatnyi természeti- és kulturális emléket őriz.
nyitva
közepes
Hossz 23,2 km
2:23 óra
544 m
544 m
336 m
188 m

A Pilis lábától indulva, annak látványával töltekezve vágunk neki a Pilisvörösvári-medence ösvényeinek, emelkedőinek és településeinek. Az aszfaltos túrákról az erdőbe csábuló kerekeseknek ideális beavatás lehet ez a kör, hiszen csak részben kell terepen megülni a kerékpárt, s ezek az ösvények sem igazán mondhatóak túl technikásnak. Ezáltal akár kezdőbb bringásoknak is ajánlható trekking bringával. 

Természetesen azért azt nem hallgatjuk el, hogy van egy-két emelkedő is a nyomvonalban, ahol meg kell dolgozni a feljutásért. De szépen lassan haladva, megpihenve, aztán pedig a városi szakaszon regenerálódva egyáltalán nem lehetetlen küldetés. 

Ezek a leközdött akadályok, legyőzött emelkedők, lefotózott kilátások, az erdő illata és hangjai lesznek azok az emlékek hazaérve, amelyek miatt érdemes nyeregbe pattani, megizzadni, küzdeni. 

A szerző tippje

 • Az erdei szakaszok is meglehetősen simák, így nyugodtan nekivághatunk akár teleszkóp nélküli trekking kerékpárral is ennek a túrának. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
336 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 0,23%Murvás út 0,12%Földút 0,08%Ösvény 11,67%Utca 21,44%Ismeretlen 66,43%
Aszfalt
0,1 km
Murvás út
0 km
Földút
0 km
Ösvény
2,7 km
Utca
5 km
Ismeretlen
15,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 •  A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk kötelező KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Pilisszántó P+B (296 m)
Koordináták:
DD
47.676884, 18.884799
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.3"E
UTM
34T 341235 5282555
w3w 
///diáklány.szúrós.szerelt

Végpont

Pilisszántó P+B

Útleírás

Itiner: 

 • Szántó-nyeregtől az Iluska-forrásig a kék kerékpáros jelzést kell követnünk.
 • Az Iluska-forrásnál a zöld kerékpáros jelzésre váltunk, majd követjük azt a túra végpontjáig.
 • Visszafelé ugyanezen az úton haladunk fordított sorrendben.

Leírás:

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Kezdésnek laza gurulással melegedünk be, hiszen a parkolóból jobbra kifordulva az aszfalton ereszkedünk lefelé.  A település központja után egy kis utcába fordulunk be jobbra. A kék kerékpáros jelzést követve az aszfalt szép lassan murvává válik, a város pedig erdővé. Egy pillanatra még érdemes visszapillantani a Pilis tömbjére, majd kitartó mászásba kezdünk, mely alaposan megizzaszthat minket. A Klotild-barlangba vezető ösvény elhagyása után nem sokkal el is érünk az Iluska-forrásig

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A kereszteződésnél balra tartunk, s tovább folytatjuk a szintgyűjtést. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőre felérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami egyben túránk legtávolabbi pontját is jelenti.

Pilisszentiván - Iluska-forrás (PB6, PB7)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő után a parkolót elhagyva a sportpálya túlsó végénél a Sport utcán keresztül közelítsük meg a fűutat, majd azt keresztezve az azzal párhuzamosan futó szervízúton haladjunk egy kereszteződésnyit. Itt balra fordulva küzdjük le az emelkedőt, s annak tetejénél vegyük ismét balra az irányt. A szűk utcában haladva annak végén a 10-es főút mentén találjuk magunkat. A benzinkútnál forduljunk jobbra, és a járdán vezetett kerékpárúton küzdjük le az aluljárót. A túloldalon kiérve, nagyjából 100 méter múlva a bal kéz felőli buszmegállónál legyünk nagyon figyelmesek! Két kerítés között, vállszélességű sikátorban vezet tovább a jelzés Pilisvörösvár kertvárosi hangulatú, csendes környékére. Hosszú egyenes végén eléjük a település szélét. Az utolsó házaknál balra fordulunk, majd jobbra követjük a fák közötti dózerutat.

Kényelmes, sima földúton jutunk az erdőbe, ahol a mészköves talaj és a tűlevelűek egyedi és különleges hangulatot kölcsönöznek a tájnak. A festői látvány feledteti az erőfeszítéseket, hiszen komoly kaptatót kell eközben leküzdenünk. Ismételten elérjük az Iluska-forrást, amelynek kiépített pihenőjénél regenerálódhatunk, frissíthetünk. 

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Innen már kellemes lejtő vezet egészen Pilisszántó széléig. Amint kiérünk az erdőből, lenyűgöző kilátás tárul a szemünk elé. Balra a Pilis-tető tornyosul a gyönyörű fekvésű falu felett a Boldog Özséb-kilátóval, jobbra a Hosszú-hegy és a Kevélyek láncolata húzódik. Nehéz elszakadni a körülöttünk magasodó tömbök látványától. Egyenesen haladva beérünk Pilisszántó főútjára, majd balra fordulva erős emelkedőn kaptatunk felfelé. A település szélén balra a nagy köves parkolónál találjuk a túránk kezdő- és végpontját. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Pilisszántó tömegközlekedéssel sajnos csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra. 

Parkolás

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felőli végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé. 

Koordináták

DD
47.676884, 18.884799
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.3"E
UTM
34T 341235 5282555
w3w 
///diáklány.szúrós.szerelt
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

1,0
(1)

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
23,2 km
Időtartam
2:23 óra
Szintemelkedés
544 m
Szintcsökkenés
544 m
Legmagasabb pont
336 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp