Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Pilis Bike Iluska körtúra (INFO Piliscsaba, Klotildliget vasútállomás)

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kakukk-hegy magasodik a PB8 felett
  Kakukk-hegy magasodik a PB8 felett
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 200 150 16 14 12 10 8 6 4 2 km Iluska-forrás (pihenőhely)

Egy túra azok számára, akik még nem mernek vagy nem szeretnének órákra elmerülni a természet vadonjában, inkább csak csipegetnének az erdő ösvényeiből, miközben a város közelsége megnyugató távolságra van. Biztosíthatunk mindenkit, hogy így is bőségesen lehet élményeket, kalandokat gyűjteni.

nyitva
közepes
Hossz 17 km
1:26 óra
361 m
361 m
352 m
188 m

Pilisszentiván, Piliscsaba és Pilisvörösvár kivételes adottságokkal rendelkezik. Szinte bármerre indulunk, erdőt, hegyet találunk magunk előtt. Ezt kihasználva fűzzük fel az említett településeket egy minden porcikánkat megmozgató körre, mely vegyesen tartalmaz csendes kisvárosi utcákat és nyugodt erdei ösvényeket.

A túra névadója az az Iluska-forrás, amely mellett a kör első felében haladunk el. Szerencsére nem ez az egyetlen látnivaló kerekezés közben - a közelben található még a Klotild-barlang, de említhetnénk a kör másik felén található volt szovjet lőteret is, ahol a Sorstalanság című film egyes jeleneteit forgatták.

A településen áthaladó szakaszok pedig megnyugtatnak bennünket azzal kapcsolatban, ha esetleg a bringánkkal történne valami, kifogynánk a frissítőből, vagy az időjárás változna negatív irányban, akkor a civilizáció közelsége a segítségünkre lehet. 

A szerző tippje

 • Technikai- vagy egyéb jellegű probléma esetén félúton található Pilisvörösvár vasútállomástól vasúton könnyen visszajuthatunk a kezdőpont közelébe.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
352 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 3,43%A kerékpárt tolni kell 0,86%Utca 1,19%Ismeretlen 94,50%
Aszfalt
0,6 km
A kerékpárt tolni kell
0,1 km
Utca
0,2 km
Ismeretlen
16,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 •  A túra arányaiban nagy részben halad településen, autóforgalomban. Legyünk tisztában a ránk kötelező KRESZ szabályokkal, és tartsuk is be azokat.  

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

INFO Piliscsaba, Klotildliget, vasútállomás (241 m)
Koordináták:
DD
47.637797, 18.846998
DMS
47°38'16.1"N 18°50'49.2"E
UTM
34T 338278 5278289
w3w 
///járatos.olajoz.erszény

Végpont

INFO Piliscsaba, Klotildliget, vasútállomás

Útleírás

Itiner:

 • Indulás után a kék kerékpáros piktogram mutatja az utat az Iluska-forrásig.

 • A forrásnál térjünk át a zöld kerékpáros piktogramra, mely visszavezet egészen a Pilisvörösvárig.

 • Innen a PB7 jelzést kövessük a végpontig.

Leírás:

Klotildliget - Iluska forrás (PB7)

 • Terep: murvás út

A vasúti megállóhellyel párhuzamos utcán indulunk, majd az első lehetőségnél balra térünk a Szántói utcára, ami az erdőbe vezet. Széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Egyből kaptató gondoskodik arról, hogy alaposan bemelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk. Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel.

Iluska-forrás - Pilisszentiván (PB6, PB7)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Arra folytatjuk utunkat a zöld kerékpáros piktogrammot követve, s könnyebb áttételre váltva egy emelkedőt kezdünk leküzdeni. Közben az erdő hangulatot vált, ismét a fenyő kerül túlsúlyba. A tetőt elérve jobbra kitárul előttünk a táj, s megkezdjük a gurulást Pilisvörösvár széléig. A zöld kerékpáros jelzést követve kis utcákban jutunk el a település központjáig, ahol az aluljárón átgurulva a benzinkút tövében balra folytatjuk utunkat a szűk, egysávos utcában. A Szabadság útra kiérve már csak egy saroknyit kell haladni, és balra fordulva meg is pillantjuk a sportpályát, ami mellett található a Pilis Bike egyik P+B parkolója.

De mi most a sportpálya északi csücskénél, a Rét utcában tekerünk tovább, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes utcában gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, ahogy beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerülnek túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat, ami a Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. Érdekessége, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit is itt forgatták.

Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk is engedi, akkor jobb kéz felől két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát is érdemes felkeresni. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra.

Tovább haladva ipari területen keresztül érünk be Piliscsabára, majd a Máriapark utcán át érünk el a 10-es főúthoz. Ide jobbra kikanyarodva csak egy saroknyit kell haladnunk, viszont balra visz tovább az út, ezért nagyon-nagyon óvatosan kanyarodjunk. Ha kell, inkább húzódjunk le jobbra az út szélére, és második szándékból keresztezzük az utat. Két jobb, majd egy bal kanyar után Fényesliget lakóparkjában kerekezünk, míg az utca végén elérjük kiindulási pontunkat, Klotildliget Pilis Bike INFOPONT-ot.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Túránk kiindulási pontjához a Klotildliget vasúti megállóhelyen érdemes leszállni a vonatról.
 • Ha úgy adódik, Piliscsaba vasútállomáson is leszállhatunk a szerelvényről - ebből a megállóból sűrűbben indulnak járatok, és a túra kiindulópontja is könnyen megközelíthető. 

Megközelítés

 • Klotildliget vasúti megállóhelyről indul a túra. 
 • Ha Piliscsabán szállunk le a vonatról, keleti irányba induljunk a Kálmán király útja - Mátyás király utca útvonalon (az állomás északi oldalán), ami a sínekkel párhuzamosan haladva a klotildligeti vasútállomáshoz visz minket (1,3 km).

Parkolás

 • Autóval könnyedén megközelíthető a 10-es út mentén található település.
 • Klotildliget csendes utcáiban könnyen találhatunk parkolásra alkalmas helyet (kiépített parkoló nincs).
 • Piliscsaba vasútállomása mellet tágas, ingyenes, kiépített parkolóban hagyhatjuk az autót.

Koordináták

DD
47.637797, 18.846998
DMS
47°38'16.1"N 18°50'49.2"E
UTM
34T 338278 5278289
w3w 
///járatos.olajoz.erszény
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna!
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete.
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.
 • A navigáláshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

2,0
(1)
Kerényi K
2021-09-07 · Közösség
Gyerekekkel is járható, emberi távolságú utat kerestünk. Na ez nem az. Ez egy kalandtúra volt. Az erdei szakaszok kb fele teljesen laza talaj vagy homok, esetleg gurulós kavics. A túra elején felfelé, majd lefelé olyan meredekséggel párosítva, hogy csak tolni lehet, vagy öttel ereszkedni. Máshol olyan mély a homok, hogy minimum fat bike kell hozzá, a 2.2-es gumi úgy süllyedt el, mintha vízben mentem volna. A végén teljesen töredezett aszfalt/beton. Ha nem lenne ilyen a talaj, akkor elviselhető lett volna, az első erős emelkedőtől eltekintve. Amúgy szép tájon visz. Összességében kihívást kedvelő montisoknak egy erős-gyors körnek mondanám: meg lehet rajta izzadni :)
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
17 km
Időtartam
1:26 óra
Szintemelkedés
361 m
Szintcsökkenés
361 m
Legmagasabb pont
352 m
Legalacsonyabb pont
188 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp