Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Időutazás a Mecsekben

Kerékpártúra · Mecsek · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Szabadstrand Orfűn
  Szabadstrand Orfűn
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 100 50 40 30 20 10 km Jakab-hegyi pálos kolostorrom Orfűi-tó Jakab-hegyi földvár Vízfő-forrás Éger-völgyi-tó Pécsi-tó Éger-völgyi-tó Pécsi-tó
Pécsett és környékén a vaskortól a modern időkig lehet kalandozni: ha jól választjuk meg a túra útvonalát, számos múltbéli titok tárul fel előttünk.
nyitva
nehéz
Hossz 52,9 km
5:20 óra
956 m
956 m
592 m
118 m

Pécset sokan a török kori emlékekről, mindenekelőtt a Széchenyi téren álló dzsámiról ismerik. Van azonban itt fürdőmaradvány és türbe, illetve egy kisebb dzsámi is megbújik a klinika oldalában. Az ókori emlékeket az ókeresztény sírkamrák képviselik, és természetesen a későbbi korok is rajta hagyták nyomukat Sopianae (majd Quinque Ecclesiae – nem véletlen a német Fünfkirchen név) városán. A Zsolnay-negyed, a bazilika, a városfal maradványai, a múzeumok, a galériák, a mecseki kisvasút és a kesztyűmanufaktúra akár egy hétre elegendő programot kínál. Ezek közül az ókori és török kori emlékekre fókuszálunk ezúttal.

A város fölé magasodó Mecsek bringázásra csábít, ráadásul van is hova felkerekedni: az Orfűi-tó mellett az Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum, a Jakab-hegyen a kora vaskori földvár közepére épült pálos kolostor romjai kiadós programot nyújtanak a túra során. Az ősi földvár körüli erdei halomsírok borzongató hangulata ellensúlyozza a napfényes orfűi strandokat, több kilométernyi gurulás a túra végén pedig a sok mászásért kárpótol.

A szerző tippje

 • Az erdőben nincs vízvételezési lehetőség; az Abaliget és Pécs közötti szakaszra készülj megfelelő mennyiségű folyadékkal!
 • Visszafelé gurulva az erdőből kiérve Teca Mama vendéglőjében kellemes környezetben pótolhatod az elvesztett folyadékmennyiséget és kalóriákat.
 • Pécs legalább egy hosszú hétvégét érdemel, készülj többnapos programra!
 • Pécs számos fesztivállal (például POSZT, Sétatér Fesztivál, Zsolnay Fényfesztivál) csalogat. Ha ilyenkor mész, még több program közül válogathatsz.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2022-03-28
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
592 m
Legalacsonyabb pont
118 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Pécsen egy-két forgalmasabb utcát is érint az útvonal. Óvatosan közlekedj!
 • A kerékpárút egy helyen keresztezi az Orfűre vezető utat. Itt kellő körültekintéssel kelj át!
 • Az Orfűi-tó körüli úton sokan sétálnak, horgásznak. Kellő figyelemmel tekerj ezen a szakaszon!
 • A Jakab-hegyre, illetve onnan lefelé a Remete-rétig erdei utakon vezet a túra útvonala. A lefelé vezető szakaszokon kerékpáros tudásodnak megfelelően válaszd meg a sebességet!

Kezdés

Pécs, vasútállomás (124 m)
Koordináták:
DD
46.066940, 18.225800
DMS
46°04'01.0"N 18°13'32.9"E
UTM
34T 285449 5105227
w3w 
///műugró.évek.bővebb
Mutasd a térképen

Végpont

Pécs, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • A vasútállomás elől a Jókai utcán érdemes a belváros felé indulni. A forgalmasabb utcák a Móricz Zsigmond tér-Bajcsy-Zsilinszky utca útvonalon kerülhetők el, így egyenesen az Irgalmasak utcájába, és azon keresztül a Széchenyi térre futunk be.
 • A Széchenyi teret a Janus Pannonius utcán elhagyva, a Dóm előtt elhaladva jutunk el a Barbakánig, ahol balra kell fordulni az Alkotmány utcára.
 • A Jakováli Hasszán dzsámitól a Hungária utca - Petőfi Sándor utca - Alkotmány utca - Nyár utca útvonalon érjük el Idrisz baba türbéjét.
 • A türbétől az Ifjúság útjára visszagurulva forduljunk jobbra, majd a klinkát elhagyva a buszfordulónál térjünk balra, a lejtős Kürt utcára, ennek végén pedig jobbra, a Szigeti útra!
 • A Szigeti úton az első lámpás kereszteződésig (Magyarürögi út) egyenesen menjünk; itt jobbra fordulva az út bal oldalán lévő gyalog- és kerékpárúton kezdődik a mászás Orfű felé.
 • Egy Y elágazásban véget ér a gyalog- és kerékpárút - itt balra kell fordulni a Fülemüle utcára (innen kerékpáros útirányjelző táblák is mutatják a helyes irányt az orfűi kerékpárút kezdetéig).
 • Az orfűi bringautat az Éger közön keresztül érjük el; innen nem lehet eltéveszteni az irányt.
 • Orfű határába érve a Mecsek Háza alatti réten átgurulva a kereszteződésben térjünk jobbra! Az Ady Endre utcán a polgármesteri hivatalig egyenesen kell menni. Az első elágazásban forduljunk balra! A Kossuth Lajos utcát keresztezve már az Orfűi tó partján vagyunk, ahol jobbra térünk.
 • A tó partján az út adja magát; ahol a part menti út véget ér, ott balra tartva felhajtunk az úttestre, és követjük egészen az abaligeti elágazásig, ahol jobbra térünk.
 • Abaligetet elérve jobbra kanyarodunk a tóhoz és a barlanghoz, majd a második utcán balra. Visszafelé jövet a tótól a főutat elérve jobbra kell fordulni, Pécs felé!
 • A Pécsre tartó kanyargós utat az orfűi elágazásig kövessük, ahol jobbra térünk a Z+ és P kerékpáros jelzéssel ellátott földútra. (A kerékpáros jelzést ritkásabban tüntették fel, így a Z+ jelzést érdemes figyelni.)
 • Egy vadászházat elhagyva elérjük a K, K+ jelzést - innen egy rövid szakaszon ezt követjük, déli irányba. A rakodóhely után figyeljünk, mert annak délkeleti sarkában ágazik ki a betonútból a P kerékpáros jelzéssel jelölt földút, amely egy erősebb mászást követően ismét belefut a K jelzésbe.
 • Egészen a Remete-rétig (az orfűi útig) együtt fut a K és a P kerékpáros jelzés a Jakab-hegyen keresztül.
 • A Remete-rétnél jobbra térünk: a már ismert kerékpárúton érjük el Pécset. Egészen a Szigeti útig a már korábban bejárt útvonalat követjük ellenkező irányban. A Szigeti úti kereszteződésben ezúttal egyenesen megyünk, majd a következő kereszteződésnél is, ahonnan a főút egyenesen a pécsi vasútállomásra vezet.

A túra részletes leírása

Sopianae bűvöletében

Pécs hihetetlenül sok apróbb vagy éppen nagyobb érdekességet rejt a Zsolnay-negyedtől kezdve a Misinán át a különféle múzeumokig, galériákig – napokat el lehetne tölteni a város felfedezésével. A kerékpártúra pécsi szakaszára elsősorban a belváros nevezetességeit, azok közül is elsősorban az ókorból és a török hódoltság idejéből ránk maradt emlékeket igyekeztünk felfűzni.

A túra kiindulópontja, maga a vasútállomás is kimagasló építészeti emlék. A Pfaff Ferenc tervezte épületet nemrég újították fel, így eredeti fényében ragyog - ráadásul ha valakinek kedve támad hivatali ügyeket intézni a túra előtt vagy után, még egy kormányablakot is talál itt. A belvárost az Irgalmasok utcáján keresztül érjük el, de előbb még érdemes vetni egy pillantást a Kossuth téren álló zsinagógára: a romantikus stílusú épület nagytermében ma kiállítások várják a betérőt. A tér déli oldalán a Konzum Áruház egy másik kor tanúja… Az Irgalmasok nyáron napvitorlákkal árnyékolt utcája egyenesen a Széchenyi térre vezet, melynek déli részén a Zsolnay-kúthoz csak pár lépésnyi kitérőt kell tenni. Az irgalmas rendi templom előtt álló, pirogránitból készült, részben eozinmázzal borított szecessziós díszkutat Zsolnay Miklós ajánlotta fel a városnak. Továbbhaladva jobbról a városháza tömbje kísér, majd feltárul előttünk a város főtere, közepén Gázi Kászim pasa dzsámijával.

Pécset a törökök – miután 1526-ban már egyszer feldúlták – harc nélkül foglalták el 1543-ban, hogy aztán berendezkedjenek itt száznegyvenöt évre. A híres utazó, Evlija Cselebi a várost Isztambulhoz hasonlította - és valóban épültek török fürdők, mecsetek, türbék, még egy szúfi kolostort is alapítottak a Tettyén. A meglehetősen kevés fennmaradt emlékek egyike – és legismertebbje – a főtéren álló dzsámi, amelyet a törökök kiűzése után katolikus templommá alakítottak. Szerencsére a török építészetre emlékeztető formák a számos átépítés, bővítés ellenére ma is felismerhetők mind a homlokzaton, mind pedig a belső térben. Sajátos hangulata van az oltárnak a török kori díszletek között, amit ráadásul északról egy modern tér egészít ki. Jakováli Hasszán dzsámija jóval kisebb a főtéren állónál, a pécsi egyetem két klinikája közé szorulva szerénykedik, viszont megmaradt minaretje is. Nem messze innen, a Ferencesek utcájában, az egykor a szűk úton csilingelő pécsi villamosra emlékezető kiállított jármű mellett találjuk Memi pasa fürdőjének romjait. Idrisz baba türbéje szerencsére – és csodával határos módon – sokkal jobb állapotban maradt fenn. Névadóját jövendőmondóként és gyógyítóként tisztelték valószínűleg. Sokat nem tudunk róla, azonban hogy nagy tisztelet övezte, abból mindenképp látszik, hogy az épület alapanyagául szolgáló köveket sokfelől hordták össze a hívek. Idrisz baba ma is a türbe alatt nyugszik, annak ellenére, hogy a török kort követően az épületet használták például a jezsuiták a pestiskórház kápolnájaként, majd lőporraktárként is funkcionált.

A török kori emlékek mellett ezen a túrán még régebbre tekintünk vissza Pécsen – az ókeresztény sírkamrákban majdnem kétezer évet repülhetünk vissza az időben. A Bazilika előtti Dóm tér kövezete alatt igazi világszenzáció bújik meg - nem csoda, hogy hazánk egyik UNESCO világörökségi helyszínéről van szó. A Cella Septichora Látogatóközpont és az Ókeresztény Mauzóleum a Római Birodalom idejébe, az ókori Sopianae városába repít vissza. A késő antik, mai szemmel is nagy területre kiterjedő nekropolisz különlegessége a téglasírok mellett-között emelt kétszintes emlékkápolnák sokasága. Ezeknek a kivételesen jó állapotban fennmaradt mauzóleumoknak (kisméretű családi sírkamrák és nagyobb közösségi sírboltok) a faláról, boltozatáról Ádám, Éva, Péter és Pál apostolok, vagy éppen Noé néznek vissza a szemlélődőre, de egy-egy szarkofágot (görögül „húsemésztőt”) is megtekinthetünk a föld alatti, labirintusszerű járatokban. A több mint ezer évvel ezelőtti állapot elképzelését 3D-s grafikák segítik. Nem kevésbé érdekes a térszín feletti rész sem: a Szent István téren a legnagyobb méretű ókeresztény temetőkápolna romjai láthatók, míg a Dóm teret a pécsi bazilika látványa határozza meg. A pécsi püspökséget 1009-ben alapították, és a mai székesegyház elődjének altemploma is ebben a században épült, majd a 12. században készült el a templom. A következő évszázadok nem hagyták érintetlenül az épületet: háborús pusztítás és tűzvész éppúgy érte, mint különböző mértékű átalakítások. Mai formáját a 19. század végén nyerte el – amennyire lehetett, igyekeztek az akkori átfogó felújításkor a középkori bazilikát megidézni. Az ikonikus épületet nemcsak kívülről, de belülről is érdemes megcsodálni.

Kaptatás a tórendszertől a barlangig

A régi korok megidézését követően indulunk útnak Orfű felé. Északnak, a Mecsek irányába fordulva először lankásabban, majd egyre meredekebben emelkedik az út. Az erdőt Teca Mama vendéglőjénél érjük el; innen egészen Orfűig az erdőben kiépített, tökéletes minőségű kerékpárút vezet, ami mellett itt-ott egy két pihenőt is kialakítottak. Orfűre érve előbb a Mecsek Háza mellett gurulunk el (a szálláslehetőség mellett barlangászásra, felszíni vezetett túrára csábítanak az üzemeltetők), majd elérjük az Orfűi Malommúzeumot. Három malmot lehet itt közelebbről szemügyre venni (egy vízimalmot, egy lóhajtású szárazmalmot és egy papírmalmot) – de csak vezetett túrák során, ezek indulási időpontjairól érdemes előre tájékozódni. A malmok megtekintése mellett kenyérsütési bemutatóra, papírmerítési foglalkozásra is van lehetőség, illetve innen indul a környék természeti értékeit és épített örökségeit bemutató Vízfő-tanösvény is, amely a közeli forrásról kapta nevét.

A malomtól már csak néhány száz méterre van az Orfűi-tó. Ez valójában egy (mesterséges) tórendszer, amit négy tó alkot: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó – mindegyiket a már említett Vízfő-forrás táplálja. A tavakat az 1960-es években hozták létre, részben árvízvédelmi céllal, részben egy üdülőövezet kialakítása okán, részben a vízisportokat és a horgászatot kedvelők igényeinek kialakítása céljából. Az árvízvédelemről nem tudunk érdemben nyilatkozni, a másik három esetben azonban a tórendszer jól láthatóan felnőtt a feladathoz. A part körül kisebb-nagyobb üdülők, horgászstégek százai sorakoznak, fizetős strand vízicsúszdákkal éppúgy van, mint ingyenes parti föveny. Természetesen enni-inni is lehet, ráadásul kajak-kenu egyesület, szörf klub, vitorlás klub is működik a tó körül. Aki kedvet kap a vízi sportokhoz, az Orfűi Aktív Víziturisztikai Központban bérelhet kajakot, kenut, de sárkányhajót is akár.

A tavat majdnem teljesen megkerülve Abaliget irányába hagyjuk magunk mögött, egy kellemes emelkedőn, amit viszont cserébe egy lejtő követ. Abaliget elsősorban a barlangjáról és denevérmúzeumáról ismert, de itt is van két, szerényebb méretű tó egy családias kis stranddal. Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja, a főág majdnem 500 méter hosszan látogatható mindenféle különösebb felszerelés nélkül is. A bejárat mellett található a Denevérmúzeum, Magyarország egyetlen, a denevérek világát bemutató tematikus kiállítása. Felfedezhetünk egy emlékoszlopot is, amely egy érdekes szubkultúra, az eszperantista természetjárók 10. nemzetközi találkozójának margójára állíttatott (1977-ben).

Combszaggatás, majd gurulás

Abaliget után kezdődik a túra talán legnehezebb része. Az orfűi elágazásig enyhén emelkedik az aszfaltút, majd itt jobbra kell fordulni, a Z+ és piros kerékpáros jelzéssel ellátott erdei útra, amely a Jakab-hegy tetején található pálos kolostorig szinte megállás nélkül emelkedik. A hegytetőig több száz méternyi szintet kell leküzdeni, de megéri. A kolostor romjai egy valaha itt állt, kora vaskori erődítmény közepén állnak. A maga idejében a Kárpát-medence (egyik) legnagyobb vára lehetett itt, 6-10 méteres, kőből összehordott fala még ma is látható. A falon kívül az út halomsírok között vezet: a több száz halomból álló sírmező temetkezési helyein hamvasztással könnyítették meg a természet dolgát, a sírgödör fölé pedig kőből készült sírkamrát vagy kőpakolást emeltek, köré pedig kőgyűrűt, a halott „háza” körüli kerítés gyanánt.

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend kolostora az egyik első háza volt a rendnek, és a XIII. század első felében alapíthatták, a valaha a hegytetőn lévő faluban. A kolostort lakói többször elhagyták, de mindig visszatértek. A török időket követően a romos épületet remeték számára építették újjá, de II. József szerzetesrendeket feloszlató rendeletét követően végleg magára hagyták, a XIX. század elejére teljesen lakatlanná vált, köveinek egy részét egy erdészház építése miatt az 1930-as években elhordták, azonban ma is el lehet képzelni a kolostor méreteit. A Jakab-hegyről előbb lefelé indulunk, azonban kár előre örülni a lejtőnek: mielőtt elérnénk a Remete-rétet, a már ismert orfűi kerékpárúttal, utunk a Rózsa-hegy oldalába vezet fel. Innen azonban tényleg csak egy kellemes gurulás van hátra Pécsig, méltó megkoronázásaként a túrának.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Pécs vasútállomása a Budapest-Pécs, Nagykanizsa-Pécs és Pécs-Villány (-Mohács/Eszék) vasútvonalak csomópontja. Érdemes figyelni arra, hogy csak a személy- és gyorsvonatokon szállítható kerékpár, az intercityken nem.

Megközelítés

 • A túra a vasútállomásról indul, és oda tér vissza.

Koordináták

DD
46.066940, 18.225800
DMS
46°04'01.0"N 18°13'32.9"E
UTM
34T 285449 5105227
w3w 
///műugró.évek.bővebb
Mutasd a térképen
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Mecsek térkép

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A túra útvonala hosszabb szakaszon erdei utakon halad, így mindenképpen mountain bike bringával indulj neki!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
nehéz
Hossz
52,9 km
Időtartam
5:20 óra
Szintemelkedés
956 m
Szintcsökkenés
956 m
Legmagasabb pont
592 m
Legalacsonyabb pont
118 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 23 Útpontok
 • 23 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp