Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Hullámvasutazás a Göcsejben

Kerékpártúra · Nyugat-Dunántúl · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Az Azáleás-völgy nem csak a névadó virágzásakor szép
  Az Azáleás-völgy nem csak a névadó virágzásakor szép
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 80 70 60 50 40 30 20 10 km Jánkahegyi-kilátó (Zalaegerszeg) Jánkahegyi-kilátó (Zalaegerszeg) Bazitai tévétorony (Zalaegerszeg) Göcseji Falumúzeum (Skanzen)
Zalaegerszeg és környéke kiválóan alkalmas az élmények és a szintvonalak gyűjtésére – skanzen, várkastély, olajhimbák, és a jellegzetes göcseji települések, a szegek teszik változatossá a tekerést.
nyitva
közepes
Hossz 84,1 km
5:00 óra
728 m
728 m
302 m
140 m

A Zalaegerszeg környéki dombok alacsony forgalmú útjaikkal még akkor is bringázásra csábítanak, ha biztosak lehetünk abban, hogy nem ússzuk meg a túrát hosszabb-rövidebb emelkedők nélkül. A lankás táj sok kicsi sokra megy alapon dolgoztatja meg a lábizmokat, de ugyanez igaz a látnivalók többségére is: a sok apróság áll össze egy nagy egésszé.

A göcseji dombok között megbúvó falvak hol egy olajhimbával, hol egy csendes tóval, hol egy fa haranglábbal, hol egy ötletes turistapihenővel örvendeztetik meg a kerékpárost. A dombhátra kapaszkodva vethetünk egy pillantást a festői tájra, miközben azon sem kell meglepődni, ha őzekbe vagy szarvasokba botlunk valamelyik csendes úton gurulva. Zalaegerszegen a skanzen és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum mellett fürdőzésre, strandolásra is van lehetőség, Egerváron pedig egy reneszánsz várkastély és egy késő gótikus stílusban épült templom várja a látogatókat.

A szerző tippje

 • A túrát akár két kisebb szakaszra is lehet osztani: a Zalaegerszegtől északra eső körülbelül 40 kilométeres (kicsit könnyebb), és a göcseji, körülbelül 50 kilométeres körre.
 • A bazitai TV-toronyból szinte az egész útvonalat be lehet látni. A túra megkoronázásaként az 53 méteres magasságban lévő kávézóban jól esik egy üdítő.
 • A zalaegerszegi skanzennel érdemes kezdeni a túrát, így megismerkedhetünk a Göcsej múltjával, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban pedig a jelenével is.
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2019-07-01
Nehézség
közepes
Technika
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
302 m
Legalacsonyabb pont
140 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Egerváron keresztezni kell a 74-es főutat, itt óvatosan közlekedjünk!
 • Zalaegerszegen belül, illetve Andráshidán és Teskándon is a reggeli és késő délutáni órákban komolyabb forgalomra számíthatunk. Ha tehetjük, csúcsidőn kívül induljunk a túrára!

Kezdés

Zalaegerszeg, vasútállomás (154 m)
Koordináták:
DD
46.833270, 16.847490
DMS
46°49'59.8"N 16°50'51.0"E
UTM
33T 640891 5188293
w3w 
///kupola.lelógat.növények

Végpont

Zalaegerszeg, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • Zalaegerszegen a vasútállomástól előbb (a Göcseji úton és a Platán soron) a skanzen, majd onnan a belváros felé tartsunk – az út egy részén kerékpárutat is találunk. A belvárost a Batthyány Lajos utcán hagyjuk el észak felé, és egészen egy körforgalomig a főutat kövessük!
 • A körforgalomból Nekeresd felé hajtsunk ki, majd a kerékpárutat elérve azon folytassuk az utat Pózva felé! A településrészen nyílegyenesen haladjunk át, majd forduljunk jobbra a Vasút utcára, a főutat keresztezve pedig kanyarodjunk balra az Őrház utcára!
 • Zalaszentivánig nyílegyenesen az egykori vasúti nyomvonalat kövessük – a település közigazgatási határától ez egyben kifogástalan minőségű kerékpárút is, ami elvezet a központig. A település nyugati határában lévő utat elérve térjünk balra Zalaszentlőrinc felé!
 • A zalaszentlőrinci áthaladást követően Vasboldogasszonyban forduljunk balra Egervár irányába!
 • Egerváron a 74-es utat keresztezve, a templommal szembeni mellékutcán behajtva a focipálya oldalában elkerülhető a főúton tekerés. A focipálya után az aszfaltozott úton forduljunk balra, majd az Y elágazásban jobbra, Lakhegy felé. A domb megmászását követően a temető mellett balra kell térni. A dűlőutak találkozásánál forduljunk jobbra; innen egyenesen vezet az út Nagypáliba.
 • Nagypáliban a település főutcáját elérve kanyarodjunk jobbra, majd Kispáliban a buszfordulónál balra! Ságod határában a kanyarban jobbra térve, egy mellékúton érjük el a falu főutcáját (Ságodi út), ahonnan a Tó utcára jobbra kanyarodva gurulunk a  kempingig. A kemping előtt balra térve egy ösvény vezet a tó partjára, majd a parton tovább.
 • A gébárti úton jobbra fordulva érjük el Andráshidát, ahol a nagy kereszteződésben balra (a Centrum irányába) térünk. A vasúton átkelve az első lehetőségnél jobbra, Pórszombat felé kell kanyarodni.Fmbt
 • Teskándon, Dobronhegyen vágjunk át egyenesen, majd a dobronhegyi szerpentint követően forduljunk balra, Milejszeg irányába!
 • Milegszegről kiérve tartsunk balra, majd Csonkahegyhát központjában jobbra, Kustánszeg felé. Csonkahegyhát határában egy Y elágazásban balra Kustánszeget célozzuk meg!
 • Becsvölgyén az elágazásba érve srégen balra folytassuk az utat (Arany János utca, majd Kopácsai út)!
 • Gombosszeg után az útelágazásban balra, Zalaegerszeg felé haladjunk!
 • Nagylengyelben a főutat kell követni, ez az út visz Gellénházára.
 • Gellénházán a kereszteződésben balra, Zalaegerszeg felé vegyük az irányt!
 • Gellénházát elhagyva a lejtő aljában balra, Bazita felé kell kanyarodni.
 • A bazitai TV-toronynál térjünk a sorompóval elzárt erdészeti útra, és guruljunk végig rajta a völgyben található aszfaltútig! Innen már egyenesen, az Alsóerdei, majd a Göcseji úton tekerve érjük el a vasútállomást.

A túra részletes leírása

Zalaegerszeg gyöngyszemei

Göcseji túránkat az egerszegi vasútállomástól indítjuk, és rögtön be is járjuk a városmagot. A zalai megyeszékhely más megyei központokhoz képest talán szerényebb újkori múlttal rendelkezik: a kis híján hatvanezres város a 18. században kezdett igazán helyi centrummá válni; ekkor már a megyegyűlések körülbelül háromnegyedét itt tartották (a török időkben inkább a biztonságosabbnak tűnő Körmenden és Sümegen vitatták meg a megyét érintő ügyeket). Ezzel együtt sokáig inkább mezővárosias jelleget mutatott a település, Kanizsa és Keszthely töltötték be a gazdasági és kulturális központ szerepét még a 19. században is. Nagyobb lendületet a második világháborút követő iparosítás hozott a városnak, ami ezzel együtt is őrzi még valamelyest kisvárosi miliőjét. A múltról, illetve a 20. századi változásokról első úti célunk, a skanzen és az olajipari múzeum mesél.

A Göcseji Falumúzeum hangulatos környezetben, a Zala egy holtága mellé, egy régi vízimalom köré települve várja a látogatókat, mindössze pár percre a belvárostól. Az ország első szabadtéri néprajzi múzeumába 22 településről gyűjtötték össze azt a 40 épületet, amelyekben több száz berendezési tárgyat állítottak ki. A vízimalom, a pálinkafőző kunyhó, az istállók, pajták első ránézésre egy ma is élő települést varázsolnak elénk. A skanzen tőszomszédságában található a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. Tekintélyt parancsoló monstrumok: olajfúró tornyok, különféle titokzatos rendeltetésű jármű, rengeteg szivattyú között lehet bóklászni, ismerkedve a zalai olaj történetével. Érdemes lehet befizetni egy vezetett sétára, mert túl sok információ a kihelyezett táblákról nem tudható meg a szerkezetekről. (A skanzen és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum egy belépőjeggyel látogatható.)

A skanzenből a belvároson keresztül gurulunk ki a lakott területről – a Deák tér környékén érdemes kicsit lassítani. Valaha itt állt Zalaegerszeg mocsárral körülvett vára, melynek jelentősége Kanizsa török kézre kerülését követően nőtt meg. Itt épült fel 1730 és 1732 között a megyeháza barokk épülete; itt áll a Mária Magdolna Plébániatemplom és a Göcsej Múzeum is. A várost a térképen a Nekeresd nevű településrészen keresztül hagyjuk el, majd Pózva után rátérünk egy egykori vasúti pálya nyomvonalára: egy 1968-as nyomvonalkorrekcióig itt közlekedtek Ukk felől Zalaegerszegre a vonatok. Zalaszentivánban éppen egy egykori vasúti épület mellett kell észak felé kanyarodni, Vasboldogasszony irányába.

A váraktól az olajhimbákig

Következő megállónk Egervár – a település neve sokat sejtet, és valóban találunk itt egy impozáns reneszánsz erődítményt. A vár már a 13. században is állt, viharos története során birtokolta a Nádasdy és a Széchenyi család, fontos végvári szerepet töltött be a török korban, többször pusztított tűzvész falai között. A szépen felújított épületben ma látogatóközpont és kastélyszálló működik (áprilistól októberig), továbbá nyaranta Egervári Esték címmel a várudvarban szabadtéri színházi előadásokat tartanak. A vakítóan fehér falú erődítménytől csak néhány száz méterre áll egy vörös téglafalú templom – a csúcsíves ablakok gótikus kori eredetről árulkodnak. A kis faluban hatalmasnak ható épület arányai első ránézésre azt mutatják, hogy nem plébániatemplomnak épült, és egykor valóban egy ferences kolostor része volt a 15. század végén épült istenháza. A bejáratot őrző nyugati homlokzatot később barokk stílusban építették át, némi stíluskeveredést okozva ezzel. Innen a falu nyugati határában húzódó Pince-dombra mászunk fel – a kis szintkülönbség ellenére valódi emelkedőről beszélhetünk, mintegy kóstolót kapva a göcseji lankák hangulatából.

A kis szőlőhegyet déli irányban elhagyva előbb Nagypálin, majd Kispálin áttekerve érjük el a megyeszékhely északi határán fekvő Ságod városrészt, mely leginkább az AquaCity Vízicsúszda és Élményparkról és a Gébárti-tóról ismert. A tó déli partjától nem messze hamarosan újabb látnivalóval büszkélkedhet a környék: Makovecz Imre tervei alapján épül egy kápolna a fák között. Ságod után a megyeszékhelyet északról megkerülve, Andráshidán és Teskándon át vesszük a Göcsej lankái felé az irányt.

Teskánd határában pár száz méteres kitérőt kell csak tenni a Szent Ilona-kápolna felé. A kis, első ránézésre jelentéktelennek tűnő épület valaha az egykor itt állt Dobron falu temploma volt, alapjai a 13. században épülhettek. Mellette hatalmas hársfa őrzi az építményt és a körülötte lévő sírokat (még a hatvanas években is temetkeztek ide). Dobronhegy után egy igazi kis szerpentinnel találjuk szembe magunkat, itt kezdjük a göcseji hullámvasutazást. Az út egészen a 302 méteres Kandikó, a Göcsej legmagasabb pontja oldalába kapaszkodik fel (tiszta időben az Alpok kicsit magasabb csúcsait is meg lehet csodálni innen), a túránk azonban Milejszeg felé vezet. Az aprófalvas göcseji kistáj jellegzetes településszerkezete a közeli Őrségére emlékeztet: a szeres települések öt-tíz házból álló településrészekből (itt szegeknek hívják ezeket) jöttek létre. A Göcsejnek azonban van egy további különlegessége: északi és keleti vidékei alatt gazdag szénhidrogéntelepek rejtőznek. Milejszeg határában találkozunk az első olajhimbával, amit aztán számos másik fog még követni.

Száguldás a kilátóig

Csonkahegyhát határában a víztorony mellől vethetünk egy pillantást a zalai dombokra; a távolban egyik utolsó megállónk, a bazitai TV-torony karcsú fémszerkezete tör a magasba, addig azonban még jó pár kilométert és szintvonalat le kell küzdenünk, míg odaérünk. Kustánszeg határában a Göcsej Ring, egy roncsderbipálya mellett suhanunk be a faluba (az emelkedőket ellensúlyozzák a lejtők, melyeken nem nehéz elérni a KRESZ által a kerékpárosok számára engedélyezett maximális sebességet), ahol egy tó csalogatja a horgászokat, továbbá itt találkozunk először egy, a környékre jellemző fa haranglábbal, mely már másfél évszázada dacol az idővel. Becsvölgyén a római katolikus templom kertjében találjuk a haranglábat, a református templommal szemben pedig egy érdekes pihenőt: egy egykori parasztház utcafrontja mögött bújik meg a félig fedett, asztalokkal berendezett, egy szendvics elfogyasztására kiválóan alkalmas turistacsalogató építmény.

Nagylengyel és Gellénháza között az NL-1 jelű kút emlékeztet a nagylengyeli olajmező kitermelésének 1951-es kezdetére, a háttérben pedig stílusosan megbújik a dombok között a MOL Ormándlak melletti úgynevezett főgyűjtője, ahol a környéken kitermelt kőolajat készítik elő finomításra. Gellénháza főterén is találunk egy emlékművet, egy komplett olajhimba képében – ebből is látszik, hogy a környékbeli településeknek mennyit jelent(ett) az, hogy egy szénhidrogénmező felett élnek, ami munkára és ezáltal gyarapodásra adott lehetőséget a helybeli, és akár a messzebbről ideérkező népességnek.

A magyar Texast magunk mögött hagyva gurulunk Zalaegerszeg határáig, hogy aztán a túra utolsó 100 méternyi szintkülönbségét leküzdve másszunk fel a bazitai TV-toronyhoz. A 95 méter magas toronyban kávézó és kilátó üzemel, ahova lift repít fel csekély összegért cserébe, így 53 méteres magasságból szemlélhetjük meg a tájat, amit előzőleg bejártunk. (Hazánkban a kékestetői és a misinai TV-torony látogatható még hasonló módon a zalaegerszegin kívül.) Kellemes erdőgazdasági úton gurulunk le a dombtetőről, és útban a vasútállomás felé még betérhetünk az Azáleás-völgybe, ahova az 1970-es években több ezer havasszépét (azáleát) telepítettek a Zalaegerszegi Erdészet dolgozói. Az április végén-május elején esedékes virágzáskor a legszebb a völgy, de bármely más időszakban is végtelen nyugalmat áraszt, így a hosszú túra végén pont alkalmas a megpihenésre.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Zalaegerszeg  vasútállomása a Budapest-Veszprém-Ukk-Zalaegerszeg-Őrihodos vasútvonalon található, de Budapestről napi egyetlen pár gyorsvonattal érhető el közvetlenül a zalai megyeszékhely, és Szombathely és Nagykanizsa felől és legalább egy zalaszentiváni átszállásra kell készülni az esetek többségében (a 2019-es menetrend szerint).

Megközelítés

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul és oda érkezik vissza.

Parkolás

 • Ha autóval érkezel, a vasútállomás parkolójában tudsz megállni.

Koordináták

DD
46.833270, 16.847490
DMS
46°49'59.8"N 16°50'51.0"E
UTM
33T 640891 5188293
w3w 
///kupola.lelógat.növények
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Három rövidebb, nem aszfaltozott szakasz (Pózva-Zalaszentiván, Egervár-Nagypáli, illetve a Bazitáról lefelé vezető út) miatt országúti kerékpárral nem ajánlott a túra.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
84,1 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
728 m
Szintcsökkenés
728 m
Legmagasabb pont
302 m
Legalacsonyabb pont
140 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp