Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Tervezz túrát ide!
Beágyazás
Fitnesz
Kerékpártúra

Családi bringatúra a Naplás-tótól a Szilas-patak mentén

Kerékpártúra · Budapest és Környéke
Ennek a tartalomnak a szerzője
Együttműködő szervezetek Igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Naplás-tó látképe a tavat kerülő tanösvényről
  / A Naplás-tó látképe a tavat kerülő tanösvényről
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Naplás-tó népszerű kirándulóhely
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Szilas-patak menti kaszálókat bemutató tábla
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A hangulatos Zúgópatak pihenőparkban
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Öreg fűzfákon legelésző kecskék a Szilas-pataknál
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A madárbarát tanösvény állomása a bringaúton
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Somkút utcai bringás aluljáró
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Szilas-patak menti kerékpárút
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / A Hermina Bringa Parkban
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
 • / Játszótér a Hermina Bringa Parknál
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Együttműködő szervezetek
0 150 300 450 m km 1 2 3 4 5 6 7 8 9

Zárt bringaúttal, Budapest legnagyobb tavával, virágzó rétekkel, tanösvényekkel, békakoncerttel, bringaparkkal és játszótérrel egy kihagyhatatlan családi bringaterep várja a legkisebb pedálozókat a Szilas-patak mentén. Kötelező családi outdoor program kisebb gyerekekkel!

könnyű
9,4 km
0:45 óra
30 m
30 m

Nem is oly messze a zsúfolt belvárostól találjuk a pesti nád- és lápvilág utolsó hírmondóit: a Felsőrákosi-réteket és a ma horgásztóként üzemelő Naplás-tó szűkebb környezetét. Ebben a gyönyörű, hol festői, hol inkább városias környezetben a tó és a Hermina út között végig zárt kerékpárúton karikázhatunk. A rövid túra igazán családbarát, hiszen a Naplás-tó látnivalói mellett vízi pihenőhelyet, madárbarát tanösvényt, pihenőket, a Hermina útnál pedig kerékpáros parkot és játszóteret találunk.

A szerző tippje

 • Hétvégenként sokan kocognak és kerékpároznak a patak mentén, ugyanakkor a helyszín valóban ideális az első családi kerékpártúrához. Kezdő gyermekünkkel inkább hétköznap vágjunk neki a túrának, ha tehetjük!
 • A Naplás-tó megkerülése nélkül 9,4 km hosszú a túra, de a tókerüléssel számoljunk plusz 2-3 km-t.
outdooractive.com User
Szerző
Szigeti Ferenc
Frissítés: 2020-02-04

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
154 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Naplás-tó és a Hermina út között zárt kerékpárúton haladunk, ahol leginkább a szembejövőkre kell ügyelni. Az útvonalat keresztező Somkút utcánál és Veres Péter útnál a közúti hidak alatt bújik át – meglehetősen kalandosan - a bringaút. Árvíz esetén ezek a szakaszok nem járhatók. A Cinkotai út és Naplás út kereszteződésében viszont nincs ilyen lehetőség, itt a KRESZ betartásával kell átkelnünk a közúton. Ezen a ponton fokozottan ügyeljünk gyermekeinkre! 

Felszerelés

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • A sisak viselete erősen ajánlott a túra egésze során, különösen a gyerekek esetében! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Habár az út során több helyütt van lehetőség vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen nagy melegben.
 • A navigáláshoz Természetjáró app

Javaslatok és linkek

 • A látnivalók megtekintése érdekében a lakatot ne hagyjuk otthon!
 • A Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján elérhető egy Természetismereti séta a Naplás-tónál című kiadvány, amely remekül bemutatja e csodás élőhelyet, elszántabb szülők alaposan felkészülhetnek a látnivalókból!

Kezdőpont

Budapest, Naplás-tó (149 m)
Koordináták:
Geographic
47.508418, 19.243443
UTM
34T 367730 5263160

Végpont

Budapest, Naplás-tó

Útleírás

Itiner:

 • Naplás-tótól indul a túra. Amennyiben a tavat megkerülő tanösvényt is bevállaljuk, a tó nyugati oldalán található gáton induljunk el, s az óramutató járásával megegyezően haladjunk!  
 • Amennyiben a tanösvényt kihagyjuk, akkor a tótól a Naplás-úton nyugatra induljunk el a kerékpárúton.
 • A Cinkotai utat keresztezve a bringaút jobbra kanyarodik, le a Szilas-patak mellé.
 • A patakon átívelő gyalogos fahídnál, a patak túloldalán találjuk a Zúgópatak pihenőparkot.
 • A Somkút utcai aluljáró előtt találjuk a madárbarát tanösvényt.
 • A Veres Péter úti aluljárójában ide készült graffitiket találunk.
 • A Hermina útnál találjuk a Hermina Bringa Parkot és a Szilas-patak KRESZ parkot, valamint játszóteret és kissé odébb büfét is.
 • A megismert úton tekerünk vissza a Naplás-tóhoz, ahol piknikezhetünk, vagy körbekerülhetjük a tavat a tanösvényen.

A túra részletes leírása:

Ráhangolódás a főváros legnagyobb tavánál

A főváros egyik legnagyobb állóvizének környéke Budapest legnagyobb helyi védettségű természeti értéke is egyben (Naplás-tó Természetvédelmi Terület), ahol az eltérő élőhelytípusok (nyílt vízfelület, nádas, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, szántóföldek) egymás közvetlen szomszédságában találhatók. Könnyen kitalálható, hogy a tó környezete számos, vízhez kötődő állatfaj utolsó menedéke Budapesten. A tó - hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó - környékét tanösvény segítségével fedezhetjük fel, s érdemes is azt követve kicsit eltávolodni a tó partján vezető, zajosabb műúttól, és belesni a tó élővilágába.

A Naplás-tavi tanösvény igazából rögtön három, eltérő színnel jelzett tanösvény. Az első, 1,8 km-es, sárga színű útvonal a tótól nyugatra lévő Alsó-láprétre visz, ahol a Szilas-patak melletti lápréteket csodálhatjuk meg. Mivel az ösvényt eléggé benőtte a fű, és amúgy is keskeny, ez kerékpárral csak nagyobb gyerekeknek ajánlható. A második, 2,5 km hosszú, a tó élővilágát bemutató kék tanösvény a tavat kerüli meg, és bringával is jól járható már kerékpározni stabilan tudó gyerekekkel, csak a patakon való átkelésnél kell tolni a bringát. A harmadik, 1,2 km-es, zölddel jelölt út pedig a tó melletti Cinkotai-kiserdő erdei életközösségeit mutatja be.

A kék tanösvény az ideális választás a túra előtt vagy után, mert egyrészt jól járható, másrészt izgalmas, változatos terepen halad, néhol ártéri erdők harsogó zöldjében, máshol gabonatáblák végtelen sárgaságában. A tó nyugati oldalán lévő gáton kell elindulni, rögtön bal kéz felől található az első, eligazító tábla, rajta a tanösvények útvonalát bemutató térképpel. Ezt követően már nem lehet eltéveszteni az útvonalat.

A tanösvényt bejárva pontosan érzékeljük az élőhely különlegességét: az egyes táblák az itt megfigyelhető nádasok, bokorfüzesek, liget- és láperdők fajgazdagságáról éppúgy szólnak, mint az árvízvédelemről, a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról, valamint ezt a sérülékeny élőhelyet veszélyeztető özönnövényekről, vagy éppen az itt még őshonos mocsári teknős fő ellenségéről, a tóba felelőtlen lakosok által bedobott ékszerteknősök jelenlététől.

Béka- és fülemülekoncert

A Cinkotai úton óvatosan átkelve visszaszállhatunk kerékpárjainkra, ezt követően a kiépített kerékpárút közvetlenül a patak mellé ér, és ott is marad egészen a Hermina útig. Ez az útszakasz talán még a Naplás-tónál is különlegesebb helyszín: a patak túloldalán ősi fűzfák tekervényes sziluettjei, a szemet kápráztató, fajgazdag láprétek felett vörösvércse szitál, a kiépített pihenőpadoknál fülemülekoncertben lehet részünk tavasszal, a távolban pedig a Hármashatár-hegy kéklik a párában. Valóban idilli. Annyira, hogy nem is érdemes sietni: nemsokára elérjük a kis fahidat, tekerjünk át rajta, és fedezzük fel a patak túloldalán található Zúgópatak pihenőparkot! Ha megfelelő időszakban érkezünk, akkor a kis tóvá duzzasztott vízfelületen egymást is alig hallani a békák koncertjétől, az árnyas fűzalagútban pedig a szélben hullámzó rét látványában gyönyörködhetünk. A pihenőpadok és a kis játszótér mellett vízcsapot is találunk.

A Szilas-patak menti bringaútban az is jó, hogy a Cinkotai út kivételével nem keresztez egyetlen forgalmasabb utat sem, hiszen a patak mellett, a hidak alatt bujtatták át több helyütt is. Ez különösen izgalmassá teszi a bringázást, és ennek következtében olyan ritka közúti kerékpáros táblákat láthatunk itt, amely például árvíz esetén mutatja az alternatív útvonalat (amikor a bringautat elönti a víz). Az első ilyen az Újszász utcánál van, ahol egyébként a madárvédelemre fókuszáló Fekete István tanösvényt is találjuk. A kerékpárút melletti táblák a madárvédelem fontosságát és eszközeit mutatják be.

Adrenalinfröccs a Hermina Bringaparknál

Elhagyva az Újszász utcát egyre inkább érezni a város közelségét, a túloldali láprétek telepített erdőnek adnak teret. A Veres Péter út alatt vagány graffitik várják a legkisebb bringásokat. Innentől kezdve nem érdemes megállni (bár több kiépített pihenő is van), az önfeledt suhanásban hamar meg is érkezünk a kerékpárút végéhez, a Hermina úthoz. Itt már jólesik egy kis pihenő és falatozás, de ez sem tart sokáig, itt ugyanis újabb, immár városiasabb látványosság várja az elszánt gyermekeket. Egy kisebb KRESZ pálya, egy kitűnő játszótér, na és a fő attrakció, a Hermina Bringapark, ahol a kisebbeknek és a nagyobbaknak tervezett két hullámpályát, valamint két ugratósort is találunk, sőt, előre egyeztetve akár még oktatás is igényelhető.

A nagy adrenalin fröccsben ne feledjük, még vissza is kell tekerni a tóhoz a már megismert úton!

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tömegközlekedési eszközök közül célszerű a vonatot választani: Budapest Keleti pályaudvarról a Rákoscsaba megállóhelyig utazzunk.
 • Bár a Naplás-tó népszerű kirándulóhely, közvetlenül mellette sajnos nem találunk autóbusz megállót. A legközelebbi megálló a Cinkotai úton található Erdei bekötőút néven, ahol a 46-os és a 146-os busz áll meg. A busz hátránya azonban, hogy nem lehet rajta kerékpárt szállítani.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a Naplás úton induljunk el, ez egyenesen elvezet a Naplás-tóhoz (3,5 km), ráadásul kerékpársávban tekerhetünk. 
 • A buszmegállóból északra indulunk, s a közeli Naplás-útra balra befordulva és azon végigsétálva 900 m alatt érjük el a tavat.
 • A Szilas-patak menti kerékpárút több ponton kapcsolódik Budapest kerékpárút-hálózatába.  

Autóval

 • A Naplás-tó mellett kiépített, ingyenes parkolót találunk, ahol a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.
Navigáció Google Térképpel


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Ezt a tartalmat még senki sem kommentelte.


A többiek fényképei


Nehézség
könnyű
Hossz
9,4 km
Időtartam
0:45 óra
Szint +
30 m
Szint -
30 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Állattani érdekességek

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Szintprofil megjelenítése Szintprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!