Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Galyatető Turistacentrum Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Megosztás
Megjelölés
Nyomtatás
GPX
KML
Túra tervezése ide A túra másolása
Beágyazás
Kalóriaszámláló
Kerékpártúra

Családi bringatúra a Naplás-tótól a Szilas-patak mentén

· 2 értékelés · Kerékpártúra · Budapest és Környéke
A tartalmat készítette:
Együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Naplás-tó látképe a tavat kerülő tanösvényről
  / A Naplás-tó látképe a tavat kerülő tanösvényről
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Naplás-tó népszerű kirándulóhely
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szilas-patak menti kaszálókat bemutató tábla
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hangulatos Zúgópatak pihenőparkban
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Öreg fűzfákon legelésző kecskék a Szilas-pataknál
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A madárbarát tanösvény állomása a bringaúton
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Somkút utcai bringás aluljáró
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Szilas-patak menti kerékpárút
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Hermina Bringa Parkban
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Játszótér a Hermina Bringa Parknál
  Fénykép: Szigeti Ferenc, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 8 6 4 2 km

Zárt bringaúttal, Budapest legnagyobb tavával, virágzó rétekkel, tanösvényekkel, békakoncerttel, bringaparkkal és játszótérrel egy kihagyhatatlan családi bringaterep várja a legkisebb pedálozókat a Szilas-patak mentén. Kötelező családi outdoor program kisebb gyerekekkel!
könnyű
9,4 km
0:45 óra
30 m
30 m
Nem is oly messze a zsúfolt belvárostól találjuk a pesti nád- és lápvilág utolsó hírmondóit: a Felsőrákosi-réteket és a ma horgásztóként üzemelő Naplás-tó szűkebb környezetét. Ebben a gyönyörű, hol festői, hol inkább városias környezetben a tó és a Hermina út között végig zárt kerékpárúton karikázhatunk. A rövid túra igazán családbarát, hiszen a Naplás-tó látnivalói mellett vízi pihenőhelyet, madárbarát tanösvényt, pihenőket, a Hermina útnál pedig kerékpáros parkot és játszóteret találunk.

A szerző tippje

 • Hétvégenként sokan kocognak és kerékpároznak a patak mentén, ugyanakkor a helyszín valóban ideális az első családi kerékpártúrához. Kezdő gyermekünkkel inkább hétköznap vágjunk neki a túrának, ha tehetjük!
 • A Naplás-tó megkerülése nélkül 9,4 km hosszú a túra, de a tókerüléssel számoljunk plusz 2-3 km-t.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2020-02-04

Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
154 m
Legalacsonyabb pont
129 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Naplás-tó és a Hermina út között zárt kerékpárúton haladunk, ahol leginkább a szembejövőkre kell ügyelni. Az útvonalat keresztező Somkút utcánál és Veres Péter útnál a közúti hidak alatt bújik át – meglehetősen kalandosan - a bringaút. Árvíz esetén ezek a szakaszok nem járhatók. A Cinkotai út és Naplás út kereszteződésében viszont nincs ilyen lehetőség, itt a KRESZ betartásával kell átkelnünk a közúton. Ezen a ponton fokozottan ügyeljünk gyermekeinkre! 

Javaslatok és linkek

 • A látnivalók megtekintése érdekében a lakatot ne hagyjuk otthon!
 • A Magyar Természetvédők Szövetsége honlapján elérhető egy Természetismereti séta a Naplás-tónál című kiadvány, amely remekül bemutatja e csodás élőhelyet, elszántabb szülők alaposan felkészülhetnek a látnivalókból!

Kezdés

Budapest, Naplás-tó (149 m)
Koordináták:
DD (Tizedes fokok)
47.508418, 19.243443
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°30'30.3"N 19°14'36.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 367730 5263160
w3w (what3words) 
///nappal.adatlap.karfa

Végpont

Budapest, Naplás-tó

Útleírás

Itiner:

 • Naplás-tótól indul a túra. Amennyiben a tavat megkerülő tanösvényt is bevállaljuk, a tó nyugati oldalán található gáton induljunk el, s az óramutató járásával megegyezően haladjunk!  
 • Amennyiben a tanösvényt kihagyjuk, akkor a tótól a Naplás-úton nyugatra induljunk el a kerékpárúton.
 • A Cinkotai utat keresztezve a bringaút jobbra kanyarodik, le a Szilas-patak mellé.
 • A patakon átívelő gyalogos fahídnál, a patak túloldalán találjuk a Zúgópatak pihenőparkot.
 • A Somkút utcai aluljáró előtt találjuk a madárbarát tanösvényt.
 • A Veres Péter úti aluljárójában ide készült graffitiket találunk.
 • A Hermina útnál találjuk a Hermina Bringa Parkot és a Szilas-patak KRESZ parkot, valamint játszóteret és kissé odébb büfét is.
 • A megismert úton tekerünk vissza a Naplás-tóhoz, ahol piknikezhetünk, vagy körbekerülhetjük a tavat a tanösvényen.

A túra részletes leírása:

Ráhangolódás a főváros legnagyobb tavánál

A főváros egyik legnagyobb állóvizének környéke Budapest legnagyobb helyi védettségű természeti értéke is egyben (Naplás-tó Természetvédelmi Terület), ahol az eltérő élőhelytípusok (nyílt vízfelület, nádas, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, szántóföldek) egymás közvetlen szomszédságában találhatók. Könnyen kitalálható, hogy a tó környezete számos, vízhez kötődő állatfaj utolsó menedéke Budapesten. A tó - hivatalos nevén Szilas-pataki árvízvédelmi tározó - környékét tanösvény segítségével fedezhetjük fel, s érdemes is azt követve kicsit eltávolodni a tó partján vezető, zajosabb műúttól, és belesni a tó élővilágába.

A Naplás-tavi tanösvény igazából rögtön három, eltérő színnel jelzett tanösvény. Az első, 1,8 km-es, sárga színű útvonal a tótól nyugatra lévő Alsó-láprétre visz, ahol a Szilas-patak melletti lápréteket csodálhatjuk meg. Mivel az ösvényt eléggé benőtte a fű, és amúgy is keskeny, ez kerékpárral csak nagyobb gyerekeknek ajánlható. A második, 2,5 km hosszú, a tó élővilágát bemutató kék tanösvény a tavat kerüli meg, és bringával is jól járható már kerékpározni stabilan tudó gyerekekkel, csak a patakon való átkelésnél kell tolni a bringát. A harmadik, 1,2 km-es, zölddel jelölt út pedig a tó melletti Cinkotai-kiserdő erdei életközösségeit mutatja be.

A kék tanösvény az ideális választás a túra előtt vagy után, mert egyrészt jól járható, másrészt izgalmas, változatos terepen halad, néhol ártéri erdők harsogó zöldjében, máshol gabonatáblák végtelen sárgaságában. A tó nyugati oldalán lévő gáton kell elindulni, rögtön bal kéz felől található az első, eligazító tábla, rajta a tanösvények útvonalát bemutató térképpel. Ezt követően már nem lehet eltéveszteni az útvonalat.

A tanösvényt bejárva pontosan érzékeljük az élőhely különlegességét: az egyes táblák az itt megfigyelhető nádasok, bokorfüzesek, liget- és láperdők fajgazdagságáról éppúgy szólnak, mint az árvízvédelemről, a mezőgazdaság és a természetvédelem kapcsolatáról, valamint ezt a sérülékeny élőhelyet veszélyeztető özönnövényekről, vagy éppen az itt még őshonos mocsári teknős fő ellenségéről, a tóba felelőtlen lakosok által bedobott ékszerteknősök jelenlététől.

Béka- és fülemülekoncert

A Cinkotai úton óvatosan átkelve visszaszállhatunk kerékpárjainkra, ezt követően a kiépített kerékpárút közvetlenül a patak mellé ér, és ott is marad egészen a Hermina útig. Ez az útszakasz talán még a Naplás-tónál is különlegesebb helyszín: a patak túloldalán ősi fűzfák tekervényes sziluettjei, a szemet kápráztató, fajgazdag láprétek felett vörösvércse szitál, a kiépített pihenőpadoknál fülemülekoncertben lehet részünk tavasszal, a távolban pedig a Hármashatár-hegy kéklik a párában. Valóban idilli. Annyira, hogy nem is érdemes sietni: nemsokára elérjük a kis fahidat, tekerjünk át rajta, és fedezzük fel a patak túloldalán található Zúgópatak pihenőparkot! Ha megfelelő időszakban érkezünk, akkor a kis tóvá duzzasztott vízfelületen egymást is alig hallani a békák koncertjétől, az árnyas fűzalagútban pedig a szélben hullámzó rét látványában gyönyörködhetünk. A pihenőpadok és a kis játszótér mellett vízcsapot is találunk.

A Szilas-patak menti bringaútban az is jó, hogy a Cinkotai út kivételével nem keresztez egyetlen forgalmasabb utat sem, hiszen a patak mellett, a hidak alatt bujtatták át több helyütt is. Ez különösen izgalmassá teszi a bringázást, és ennek következtében olyan ritka közúti kerékpáros táblákat láthatunk itt, amely például árvíz esetén mutatja az alternatív útvonalat (amikor a bringautat elönti a víz). Az első ilyen az Újszász utcánál van, ahol egyébként a madárvédelemre fókuszáló Fekete István tanösvényt is találjuk. A kerékpárút melletti táblák a madárvédelem fontosságát és eszközeit mutatják be.

Adrenalinfröccs a Hermina Bringaparknál

Elhagyva az Újszász utcát egyre inkább érezni a város közelségét, a túloldali láprétek telepített erdőnek adnak teret. A Veres Péter út alatt vagány graffitik várják a legkisebb bringásokat. Innentől kezdve nem érdemes megállni (bár több kiépített pihenő is van), az önfeledt suhanásban hamar meg is érkezünk a kerékpárút végéhez, a Hermina úthoz. Itt már jólesik egy kis pihenő és falatozás, de ez sem tart sokáig, itt ugyanis újabb, immár városiasabb látványosság várja az elszánt gyermekeket. Egy kisebb KRESZ pálya, egy kitűnő játszótér, na és a fő attrakció, a Hermina Bringapark, ahol a kisebbeknek és a nagyobbaknak tervezett két hullámpályát, valamint két ugratósort is találunk, sőt, előre egyeztetve akár még oktatás is igényelhető.

A nagy adrenalin fröccsben ne feledjük, még vissza is kell tekerni a tóhoz a már megismert úton!

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Tömegközlekedési eszközök közül célszerű a vonatot választani: Budapest Keleti pályaudvarról a Rákoscsaba megállóhelyig utazzunk.
 • Bár a Naplás-tó népszerű kirándulóhely, közvetlenül mellette sajnos nem találunk autóbusz megállót. A legközelebbi megálló a Cinkotai úton található Erdei bekötőút néven, ahol a 46-os és a 146-os busz áll meg. A busz hátránya azonban, hogy nem lehet rajta kerékpárt szállítani.

Megközelítés

 • A vasútállomástól a Naplás úton induljunk el, ez egyenesen elvezet a Naplás-tóhoz (3,5 km), ráadásul kerékpársávban tekerhetünk. 
 • A buszmegállóból északra indulunk, s a közeli Naplás-útra balra befordulva és azon végigsétálva 900 m alatt érjük el a tavat.
 • A Szilas-patak menti kerékpárút több ponton kapcsolódik Budapest kerékpárút-hálózatába.  

Autóval

 • A Naplás-tó mellett kiépített, ingyenes parkolót találunk, ahol a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.

Koordináták

DD (Tizedes fokok)
47.508418, 19.243443
DMS (Fokok, fokpercek és fokmásodpercek)
47°30'30.3"N 19°14'36.4"E
UTM (Univerzális Transzverzális Mercator)
34T 367730 5263160
w3w (what3words) 
///nappal.adatlap.karfa
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • A sisak viselete erősen ajánlott a túra egésze során, különösen a gyerekek esetében! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Habár az út során több helyütt van lehetőség vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni, különösen nagy melegben.
 • A navigáláshoz Természetjáró app

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Erről a tartalomról még senki nem kérdezett.


értékelések száma

4,0
(2)
Profilkép
Csaba Illesy
2020-04-09 · Közösség
Kellemes kis tura a to korul gyalog es bringaval is jo ,az erdoben is lehet tenni egy konnyed setat.Most hetkoznap ajanlom mert nagyon kevesen voltak en del magassagaban jartam ott.
Mutass többet!
2020. április 9., csütörtök 13:51
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. április 9., csütörtök 13:51
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. április 9., csütörtök 13:51
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. április 9., csütörtök 13:51
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség
2020. április 9., csütörtök 13:52
Fénykép: Illesy Csaba, Közösség

A többiek fényképei

2020. április 9., csütörtök 13:51
2020. április 9., csütörtök 13:51
2020. április 9., csütörtök 13:51
2020. április 9., csütörtök 13:51
+ 1

Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
9,4 km
Időtartam
0:45óra
Szintemelkedés
30 m
Szintcsökkenés
30 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Állattani érdekességek

Statisztika

 • 2D 3D
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
: óra
 km
 m
 m
 m
 m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo mol Logo otp