Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Családbarát bringaút a Gerecse szívébe

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Gerecse · nyitva
A tartalmat készítette:
MTSZ - együttműködő szervezetek igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Halastó Tarján mellett
  Halastó Tarján mellett
  Fénykép: Szigeti Ferenc, MTSZ - együttműködő szervezetek
m 200 180 160 140 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Megfelelő infrastruktúra hiányában gyerekekkel nehéz Budapest környékén tartalmas, de biztonságos kerékpártúrát szervezni. Szerencsére a kiváló vonat összeköttetéssel megközelíthető, új, zömében zárt bringaúton és vadregényes tájban haladó, kellemes lejtőviszonyokkal rendelkező, barátságos hosszúságú (20 km) Bicske-Tarján kerékpárút kitűnő választás, ahol ráadásul egy hangulatos falu még hangulatosabb éttermében tölthetjük fel megfogyatkozott energiaszintünket. De a kerékpárút egy nagyobb Gerecse kerékpáros kör indítására is kiválóan alkalmas!
nyitva
közepes
Hossz 20,2 km
2:00 óra
230 m
209 m
209 m
145 m

A Gerecse központi elhelyezkedésű, Tardos, Vértestolna és Tatabánya körül húzódó sasbércei mellett kevés figyelmet kapnak a Gerecse kissé félreesőbb, kissé laposabb, de azért sok rejtélyt tartogató kőszálai. Ráadásul ez, a központi Gerecsétől keletre eső, laposabb rész szinte kiált egy kerékpártúráért, hiszen ebben a meglehetősen nagy térségben alig találunk turistaútvonalat.

Ebből a szempontból is hiánypótló tehát az Etyek-Tarján kerékpárút Bicske és Tarján között vezető, pár éve elkészült szakasza, amely a valamikori Bicskei úton vezet. Bicske vasútállomásától gyorsan rá is térünk a kerékpárútra, amely a Bicskei horgásztó érintésével vezet át a hangulatos Csabdira, majd alsórendű közúton haladunk Vasztély felé, hogy a település előtt rátérjünk az új, zárt kerékpárútra. Eddig is jó volt a terep, kellemes a táj, de innen már valóban semmi más nincs, mint a tömény élvezet a gyönyörű tájban, kellemes úton át Tarjánba.

A legtöbben a megjárt úton térnek vissza Bicskére, de ha komolyabb tekerésre vágyunk, Tarjánból különböző nehézségű, de hasonlóan vadregényes gerecsei útvonalak közül választhatunk - javaslunk is párat a túraleírás végén.

A szerző tippje

 • A bringaút végén található, korábban is népszerű Öreg Favágó Kocsmája a kerékpárút elkészültével hétvégente hatalmas forgalmat bonyolít, érdemes asztalt foglalni, ha meg akarjuk kóstolni a hazánk egyik német nemzetiségi központjában található, hamisítatlan sváb étterem ételkülönlegességeit.
 • Sokan a kerékpárúton térnek vissza Bicskére, de a túraleírás végén ismertetett útvonalváltozatokkal igazán kitűnő, egész napos bringatúrát szervezhetünk a Gerecse gyönyörű, belső részein.
Szigeti Ferenc profilképe
Szerző
Szigeti Ferenc
frissítve: 2020-08-04
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
145 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 92,60%Földút 0,05%Utca 7,33%
Aszfalt
18,7 km
Földút
0 km
Utca
1,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Közutakon haladva mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel, még akkor is, ha zömében alsórendű utakon haladunk!
 • A Vasztély és Tarján közötti zárt kerékpárút a célirányos autóforgalom előtt nyitott, ezért itt is fokozottan ügyeljünk (korlátozott forgalomra elsősorban hétvégén számíthatunk Tarján és a halastó között).

Hasznos linkek és ötletek

 • A jelentős német nemzetiségi hagyományokkal rendelkező Tarjánban szinte kötelező program az Öreg Favágó Kocsmája, ha tehetjük, együnk egy jót!
 • Ha kisebb gyerekekkel érkezünk és autóval, akkor akár Csabdiból is indíthatjuk a túrát, hiszen az igazán látványos szakasz innen kezdődik. Csabdi központjából így a túra 13 kilométerre rövidül Tarjánig.

Kezdőpont

Bicske alsó vasútállomás (162 m)
Koordináták:
DD
47.486539, 18.642807
DMS
47°29'11.5"N 18°38'34.1"E
UTM
34T 322430 5261926
w3w 
///súgó.belépők.kézfej

Végpont

Tarján, Öreg Favágó Kocsmája

Útleírás

Itiner:

 • Bicske alsó vasútállomásról a város felé indulunk a Prohászka Ottokár utcán, majd hamarosan jobbra térünk a Bogya Károly utcára.
 • A Kanizsai utat elérve ismét jobbra térünk, és kitekerünk a közeli 1-es főútra.
 • A főút túloldalán (azt tehát csak keresztezzük) be is csatlakozunk az Etyek felől érkező kerékpárútba, amelyen balra térünk, Csabdi felé.
 • A kerékpárút dűlőutakon először a Bicskei horgásztó mellett halad el, majd áttérve a két tó közötti úton, a Csabdi halastó mellett.
 • A szép fekvésű, hangulatos Csabdiba érve az út jobbra tér, s átkel a Szent László-patakon. A Petőfi Sándor utcán balra fordulva érjük el a faluból kivezető Béke-, illetve később Ady Endre utcát.
 • Csabditól Vasztély felé az alsórendű közúton halad a kerékpárút, s itt már feltárul a Gerecse ezen, ismeretlen részének szépsége is.
 • Vasztély előtt jól jelzett módon balra, a volt Bicskei útra tér a kerékpárút, amelyet a földút lebetonozásával tettek valódi bringás élménnyé.
 • Egykori tanyák, festői dombok között, egy remek kerékpáros pihenőt is érintve érkezünk meg a tarjáni Halastóhoz, majd innen, immáron a Nagy-Gerecse tömbjének festői látványával érünk be Tarjánba.

A túra részletes leírása:

A Gerecse ismeretlen, keleti oldala

A Tatai-árok és a Duna völgye között elhelyezkedő Gerecse jellegzetes, szétszabdalt röghegység. Az egyes rögök azonban kis terjedelműek, ezért a karsztos képződmények méreteikben elmaradnak más hegységeink (pl. Bükk, Budai-hegység, Gömör-Tornai-karszt) hasonló képződményeitől. A hegység a nevét egyrészt a morva „grics” (hegy, meredély) szóból, másrészt viszont a kerecsensólyom nevéből származtatják (a hegység titkos szegleteiben ma is fészkel ez a ritka madár). A turistatérképet böngészve egyből feltűnik, hogy a Tatabánya környéki magasabb, erdősültebb résztől keletre található, terjedelmes területen szinte egyáltalán nem találunk turistautakat. Ezen, a zömében dombsági jellegű tájon halad keresztül a 2017-ben kialakított, kiváló minőségű kerékpárút.

A Keleti-Gerecsében az ÉNY-DK irányú mészkőrögök a Dunától délre fokozatosan vesztenek magasságukból, de a sok esetben kopár és sziklás domboldalak, valamint a köztük szeszélyesen kanyargó patakvölgyek igazán vadregényessé teszik a tájat, ahol ráadásul sok helyütt találkozhatunk haszonállatokkal, igaz, kihalt, pusztuló tanyákkal is.

A forgalmas Bicskét a zárt kerékpárúton elhagyva fokozatosan tárul fel előttünk ez a szépséges, ismeretlen táj. A hangulatos Csabdiban még érezni Budapest közelségét, ami Vasztély felé kerekezve gyorsan eltűnik. Festői dombok között vezet az alsórendű közút, de túl nagy forgalomra ne számítsunk, nézelődhetünk nyugodtan. Vasztély előtt aztán tábla jelzi a kerékpárút letérőjét bal kéz felé, innentől pedig Tarjánig ismét zárt kerékpárúton és kiváló minőségű aszfalton élvezkedhetünk.

Az egykori Bicskei úton

A zárt kerékpárút elején tábla jelzi, hogy azért célforgalommal bizony találkozhatunk. Aztán a Szent László-patak menti üde rétek, erdőfoltok, cserjések között haladunk, s feltűnnek az első – elhagyatott – tanyák és kopár mészkőrögök is. A közeli kerékpáros pihenőnél régi útszéli kereszt található, melyet Sterk Ferencz emeltetett 1884-ben. Érdemes felkapaszkodni az előttünk álló közeli, kopár domboldalra is (a tetején egy jobb napokat megélt, alacsony vadles), ahonnan jól belátni a tájat, és át lehet érezni annak változását is. A térkép alapján évtizedekkel ezelőtt tanyarendszerben művelték ezt a tájat. Az elhagyatottság érzetét mindenképpen enyhíti, hogy a patak túloldalán található domboldal tele van szarvasmarhával, kolompjuk csengése életet visz a tájba. Előre tekintve pedig a völgy túloldalán feltűnik a Déli-Gerecse legjelentősebb magaslata, a 447 méteres, páratlan panorámájáról ismert Somlyó, távolabb pedig a Gerecse legfőbb sasbércei, mindenekelőtt az antennájáról könnyen felismerhető Nagy-Gerecse 633 méteres zárt tömbje.

Nyeregbe pattanva tovább folytatjuk kellemes, nagy emelkedőktől mentes utunkat a Tarjánhoz tartozó halastóig, ahol a tó mellett színes horgászházak sokaságát találjuk, s egy fán hevenyészett felirat hirdeti a „semmi közepén” található hely szellemét: „A csend nem üres. Tele van válaszokkal”. Innentől kezdve a Gerecse sasbércektől övezett központi részén tekerünk már, szemünket le sem tudjuk venni a vadvirágos búzatáblák mögött kékben párálló Nagy-Gerecséről, amelyet egy kaptató tetején található kerékpáros pihenőnél megállva is megcsodálhatunk. Tarjánba érve látványos pincesor mellett vezet el az út egyenesen az Öreg Favágó Kocsmája elé, ahol egy kellemes hétvégi napon komoly bringasereglettel számoljunk.

Ismerjük meg kerékpárral a Gerecsét – útvonaljavaslatok a túra lezárására!

Családdal a leírt, meglehetősen biztonságos úton érdemes visszatérni Bicskére (vagy Csabdiba). Ha azonban nem gyerekekkel vagyunk, vagy ők már nagyobbak, és jól lehet velük tekerni kissé forgalmasabb, de azért még mindig alsórendű közutakon is, s nem akarunk a már megjárt útvonalon visszatérni a vasúthoz, a legrövidebb túra a Tatabányához tartozó Alsógallába vezet, szintén alsórendű közúton (Tarjántól plusz 11,4 kilométerrel számoljunk). Az útvonalat lásd a Gerecse nagy kör kerékpártúra leírásában. 

Tarjánból Gyermely felé indulva, és egy jó nagy körrel Tatára megérkezve a Gerecse legszebb részeit feltáró Gerecse nagy kör kerékpárúttal akár össze is kombinálhatjuk eddigi utunkat, igaz, ebben az esetben combosabb menetre készüljünk.

A fent leírt könnyű és a nehéz verzió között egy közepesen nehéz (mindösszesen 63 kilométeres), ámde látnivalókban roppant gazdag túrát tehetünk, ha Tarjánból Tardosra, majd onnan Süttőn át Dunaalmásra tekerünk, hogy a szintén kiváló, Dunaalmásról Tatára tartó zárt bringaúton fejezzük be a tekerést. Ebben az esetben egy komolyabb kapaszkodót kell leküzdenünk Vértestolna felé, majd Tardos érintésével a nagyon hangulatos Tardos-Süttő közúton tudunk kijutni a Dunához, miközben rácsodálkozhatunk Bikolpuszta maradványaira, távolból szemlélhetjük a szelíd dombok között elhelyezkedő, klasszicizáló, késő-barokk kúriát, sőt, rövid kitérőt tehetünk a 2019 őszén átadott lombkorona sétányhoz is. Ezen látványosságok leírását szintén tartalmazza a fent említett Gerecse nagy kör útleírás. Süttő és Dunaalmás között a széles 10-es főúton tekerünk egy darabon, de Dunaalmáson becsatlakozunk a Tatabányára tartó zárt kerékpárútba, ahol a bámulatosan tiszta karsztforrásokon túl Tata csodái várnak ránk az út végén (de egy kis erőfeszítéssel, plusz 7 km leküzdésével a 2020-ban az év kerékpárútjának választott, Tatabányáig tartó szakaszt is bevehetjük).

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kiindulópontja Bicske alsó vasútállomás, amelyet a Budapest és Győr között közlekedő vonatokkal érünk el.

Megközelítés

 • A túra a vasútállomásról indul.

Parkolás

 • Amennyiben autóval érkezünk Bicskére, a vasútállomás környékén a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk. Kisebb gyerekekkel érkezve Csabdiból is indíthatjuk a túrát, ahol szintén a KRESZ szabályai szerint parkolhatunk.
 • Amennyiben a bemutatott útvonal-javaslatok valamelyikén térünk vissza Tatára vagy Tatabányára, könnyen, közvetlen járattal juthatunk vissza Bicskére (vagy Budapestre).

Koordináták

DD
47.486539, 18.642807
DMS
47°29'11.5"N 18°38'34.1"E
UTM
34T 322430 5261926
w3w 
///súgó.belépők.kézfej
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

 • A Gerecse, Vértes, Velencei-hegység turistatérképe (Cartographia), bár a kerékpárút első részét nem tartalmazza a térkép, s nem is lesz rá szükségünk. Így az inkább akkor fontos, ha tovább folytatjuk a túrát a Gerecsébe.

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • Elindulás előtt ellenőrizzük, hogy kerékpárunk felszereltsége megfelel-e a KRESZ mindenkori szabályainak, és ne hagyjuk otthon a lakatot sem!  
 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk a következő, minimálisan szükséges technikai eszközkészlet: pótbelső vagy defekt szett, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám.
 • A kerékpárúton nagyon nagy emelkedőket és lejtőket nem találunk, de azért lesz lehetőségünk 40 km/h felett gurulni, ha akarunk, szóval a sisak viselete a KRESZ szerint kötelező, de ez egyébként is erősen ajánlott a túra egésze során! 
 • Az évszaknak és időjárásnak megfelelő öltözet, pótruha.
 • Csabdiban és Tarjánban van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, a köztes szakaszon azonban nincs, így érdemes megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni.
 • A navigáláshoz Természetjáró app és turistatérkép.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
T. József
2021-09-29 · Közösség
Könnyen járható, kiváló minőségű, látványos útvonal, mérsékelt dombokkal. Tarjánban mosdó és kút van a kerékpárút végén. Csabdiban érdemes a híd előtt balra (majd jobbra) elkanyarodni a templomrom felé. Csak 5 perc kitérő, de megéri!
Mutass többet!
Fénykép: T. József, Közösség
Fénykép: T. József, Közösség
Fénykép: T. József, Közösség
Fénykép: T. József, Közösség
Fénykép: T. József, Közösség

A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
20,2 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
230 m
Szintcsökkenés
209 m
Legmagasabb pont
209 m
Legalacsonyabb pont
145 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Egyirányú túra Család- és gyerekbarát

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 3 Útpontok
 • 3 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp