Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúraajánlott túra

Bringázás Budapest ivóvízbázisán

· 4 értékelés · Kerékpártúra · Duna menti síkság· nyitva
LogóMagyar Természetjáró Szövetség
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Itt kezdődik a Szentendrei Dunaág
  / Itt kezdődik a Szentendrei Dunaág
  Fénykép: Sztankó Bálint, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Dunapart Leányfalu mellett - a háttérben a Naszály tömbje látszik
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Zöld alagút a Kisoroszi felé vezető úton
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentendrei Dunakorzó a sziget felől
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Szentendrét csak hangulatos utcái miatt is érdemes meglátogatni
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A Városi Tömegközlekedési Múzeum tele van kincsekkel
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Rövid szakaszon engedély nélkül is lehet tekerni a gáton...
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...míg máshol szigorúan tilos belépni
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A hátteret egyik oldalon a Pilis hegyei, másik oldalon a Naszály csúcsa adják
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A váci révtől egy rövid szakaszon földúton haladunk Kisoroszi felé
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / ...a szigetmonostori révet is igénybe lehet venni kicsit északabbra
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Ha sokat kellene várni a kishajó indulására...
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / A szentendrei háztetők háttérben a Duna "elhagyja" a várost
  Fénykép: Tassy Márk, Magyar Természetjáró Szövetség
 • / Számos vallás hívei érezhetik otthon magukat Szentendrén
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 110 105 100 95 40 30 20 10 km
A főváros vizét adó Szentendrei-sziget természetesen nem csak víznyerő kútjairól nevezetes. Sokak számára lehet ismerős Tahitótfalu, Surány vagy éppen Szigetmonostor neve. A Pilis lábai előtt fekvő sziget csendes útjaival, vadregényes ártéri erdőivel és kavicsos strandjaival csábítja a kerékpáros turistákat.
nyitva
könnyű
Hossz 49,7 km
3:20 óra
96 m
96 m
114 m
100 m

Szentendre és környéke nem véletlenül népszerű célpontja a kirándulóknak. A Budapest melletti város többek között skanzennel, tömegközlekedési múzeummal, csinos óvárossal és Duna-parttal csalogatja a látogatókat, ráadásul többfelé is el lehet indulni bringával – a Pilis hegyei mellett adja magát a Duna vonala is. A helyzet szerencsés, mert a Pilis keleti lábánál a forgalmas 11-es úttal párhuzamosan kerékpárút is vezet Leányfaluig, a Szentendrei-szigeten pedig (egy-két szakaszt leszámítva) nem túl nagy a forgalom, ráadásul a vízmű védőterületén is lehet kerékpározni.

Nyáron a Duna, télen (de persze akár bármelyik másik évszakban) a leányfalui termálfürdő ad lehetőséget strandolásra, Tahitótfaluban a messze földön híres eperbort kóstolhatod meg, Kisorosziban a szigetcsúcsról egészen már szemszögből szemlélheted a Dunakanyart, mint azt általában megszokhattad. Ha kedved tartja, akár Vácra is átkompozhatsz, de egy rövid hajókázás mindenképpen a program része a szigetmonostori réven.

A szerző tippje

 • Ha a vízmű védőterületen szeretnél bringázni a szigeten, időben gondoskodj az engedély beszerzéséről!
 • A Szentendrei-szigeten a szigetcsúcson érdemes elkölteni a magaddal vitt ebédet – főleg nyáron. Szentendrén a túra után akár szerb ételeket is kóstolhatsz egy-egy étteremben.
 • A szigetmonostori rév aktuális menetrendjét „Pásztor rév” néven keresd az interneten!
 • Szentendrére hajóval is könnyen kijuthatunk, így kezdhetjük a túrát a hajóállomásról is!
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2020-06-25
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
114 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

 • A Szentendrei-szigeten a vízmű védterületen csak belépési engedély birtokában lehet kerékpározni.
 • Leányfalu és Tahitótfalu között a forgalmas 11-es úton vezet a túraútvonal.

Hasznos linkek és ötletek

Fővárosi Vízművek (igénylőlap védterületi belépéshez) (pdf)

Kezdés

Szentendre, HÉV-állomás (104 m)
Koordináták:
DD
47.661250, 19.075990
DMS
47°39'40.5"N 19°04'33.6"E
UTM
34T 355542 5280443
w3w 
///mozizás.fakéreg.bableves

Végpont

Szentendre, HÉV-állomás

Útleírás

Itiner

 • Szentendrén a 11-es út HÉV-állomással ellentétes oldalán, a Kossuth Lajos utcán végigtekerve érhető el a Templom tér, azaz a városközpont. Innen bármelyik kis utcán legurulhatunk a Dunakorzóra, ahol észak (azaz Leányfalu-Visegrád) felé kell fordulni.
 • Leányfalu északi végéig a Duna menti kerékpárutat kövessük, majd Tahitótfaluig a forgalmas 11-es főúton tekerjünk! A település központjában térjünk jobbra a Duna-híd (azaz Vác/Kisoroszi/Szigetmonostor) irányába!
 • A szigeten az első elágazásnál Kisoroszi felé vegyük az irányt, majd Kisorosziban a templom előtt kanyarodjunk balra a szigetcsúcs felé vezető útra! A szigetcsúcsról ugyanezen az úton kell visszatérni a faluba, majd az aszfaltúton visszatekerni Tahitótfaluig.
 • Tahitótfaluban, ahol a kisoroszi út véget ér, forduljunk balra (Vác/Pócsmegyer), majd egy kis kanyargást követően a Hősök terén jobbra, Pócsmegyer felé. Innen az út nyílegyenesen vezet a szigetmonostori révig, amely a szentendrei Dunakorzóra szállítja az utasokat.

A túra részletes leírása

Szerbek, dalmátok, görögök világa

Szentendre egy egész napot érdemelne: mindenki ismeri skanzenjét, óvárosát, a Duna-parti sétányt, de a tömegközlekedési múzeum és a város virágzó kulturális életének híre is sokakhoz eljuthatott már. Az egykor szerb, dalmát, szlovák, német és görög telepesek által benépesített településen ma már jobbára csak az említett népek emlékeivel találkozhatunk. Ilyen például a szerb ortodox templom, illetve a Szerb Egyházi Múzeum is, mely a legjelentősebb magyarországi ortodox gyűjtemény. Természetesen szerb éttermet is találhatunk a Duna-korzó megannyi vendéglátóipari egysége között.

Szentendrét a Duna-menti kerékpárúton hagyjuk el, amely egészen Leányfalu északi végéig vezet a folyó partján. Az út mellett találkozunk üdülőkkel, lakóházakkal, éttermekkel éppúgy, mint egy-egy csónakházzal, vízisport-teleppel. Leányfalun a kavicsos Duna-part mellett a strandfürdő csábít megállásra – nemcsak nyáron, hanem akár ősszel vagy télen is, hiszen a termálvíznek köszönhetően egész évben nyitva tart a létesítmény. Egy hűvösebb őszi napon akár a kiindulópontját is át lehet tenni Szentendréről Leányfalura, hogy visszatérve a tekerésből a termálmedencékben vagy a szaunában melegedjünk fel a nyeregben töltött órák után. Leányfalu határában a bringaút egyszer csak véget ér – innen Tahitótfaluig a túra legkellemetlenebb pár kilométerét kell letekerni a forgalmas 11-es úton. Alternatívaként csak egy, az ártérben kanyargó ösvény kínálkozna, ennek használatát azonban a magas vízállás éppúgy befolyásolhatja, mint a nyári dús vegetáció, vagy a szúnyoghadak. Előbb-utóbb azonban megépülnek talán a Duna menti kerékpárút hiányzó szakaszai, hiszen egyben ez az Eurovelo 6-os nemzetközi túraútvonal része is.

Tahitótfaluban a Tildy Zoltán hídon tekerünk át a szigetre, ahol Kisoroszi, az északi szigetcsúcs felé vesszük az irányt.

A szigetspicc

Kisorosziban a szigetcsúcshoz közel eső Ráczkert nevű büfétől már csak egy ugrás a kisoroszi szigetspicc, azaz a Szentendrei-sziget északi csúcsa. Nyáron pompás hely strandoláshoz, egy átlagos júliusi vagy augusztusi napon sokan fürdenek, piknikeznek a Dunakanyarra néző csodálatos panorámát élvezve.

A kalandvágyóbbak kenutúrára is vállalkozhatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park szervezésében: a Kisoroszi és Tahi közötti folyószakaszt, az ártéri flóra és fauna értékeit, érdekességeit szakvezető mutatja be. A Szentendrei Duna-ág csendes vizén legfeljebb motorcsónakok zavarják a túrázók nyugalmát – az uszályok, szárnyashajók a sziget másik oldalán közlekednek. A kenutúrán megfigyelhetjük az itt élő, itt költő madarakat, például a gázlómadár kis lilét, amely a Duna egész hosszában fészkel, és jelenléte vagy hiánya nagyon jól jelzi a zátonyos élőhelyek minőségének változását. Az árterek rendszeres vendége a kis kócsag, de gyakori a nagy kócsag is. Itt telelnek a nyugalmasabb vizet kedvelő fajok, mint a kis vöcsök, a tőkés réce vagy a kormorán, de a sziget fontos állomása különböző költöző madarak vonulási útvonalának is.

Kikötéskor főleg a gyerekeknek izgalmas játék a csigák, kagylók fajtájának, illetve a parton megtalálható kisebb-nagyobb kavicsok anyagának meghatározása. Amellett, hogy megismerkedhetünk a dunai bödöncsigával vagy a Duna által szállított andezittel, a hódok élőhelyeivel, a hódvárakkal is találkozhatunk szerencsés esetben. Az ártér vizében csigákkal, rákokkal, szitakötő- tegzes- és kérészlárvákkal, csíkbogarakkal és csíborokkal, molnárkákkal és viziskorpiókkal, közel húsz hal, tíz kétéltű és három hüllőfaj egyedeit is megfigyelhetjük. Az ártéri füzes bokrosokat felfedezhetjük a DNPI által szervezett kerékpártúrákon is, amelyek akár kenutúrával is kombinálhatók.

A Szentendrei-szigeten a közutak mellett a vízmű part menti útján is lehet bringázni, ezen a túrán az előbbi megoldást választottuk. Egyrészt így több települést lehet felfedezni, a másrészt pedig nem volt belépési engedélyünk a Fővárosi Vízművek üzemi útjaira, azaz a vízbázisra. Budapest és környéke ugyanis kiváló adottságokkal, európai viszonylatban is a legnagyobb partiszűrésű ivóvízkészlettel rendelkezik. A Visegrádi-szorosból kiérve a Duna lelassul, hordalékát lerakja: a kavicsréteget alul agyag, felül homok zárja le, s így kiváló vízszűrő, -tisztító szerepet tölt be. A partiszűrésű víz homokos-kavicsos, természetes fizikai-kémiai-biológiai szűrést biztosító szűrőrétegen át jut a kutakba. A part menti sávok ezért vízbázis védőterületnek minősülnek, amelyek fokozott védelem alatt állnak. Belépési engedélyt a Fővárosi Vízműveknél lehet igényelni, a formanyomtatvány letölthető a társaság honlapjáról. A sziget egyébként viszonylag fiatal képződmény, 3000 évvel ezelőtt alakulhatott ki mai formája.

Indiánok és rómaiak

Kisorosziban a szigetcsúcstól visszatérve érdemes megnézni az eldugott, hangulatos kis kálváriát, amely alatt egy római őrtorony maradványait is felfedezték. Az egykori limesnek egyébként a Duna mindkét partján fellelhetők maradványai a környéken, például Horányban, Verőcén vagy Dunabogdányban is. Érdekes színfolt a Baktay Ervin Indián-cowboy Múzeum is: a neves indológust nemcsak India, hanem a Vadnyugat is érdekelte, így barátaival évről-évre indiántáborokat szervezett, melyek állandó helyszíne volt egy környékbeli sziget is. Kisoroszitól Tahitótfaluig egy kisforgalmú úton tekertünk, melyet helyenként rétek, legelők, máshol erdők szegélyeznek. Az út menti karámokból lovak figyelik az arra járókat – a számos lovarda egy részében lehetőség van lovaglásra is. Tahitótfalu elsősorban az eperről híres: a 19. század végi filoxérajárványt követően foglalta el a szőlő helyét a földieper – május végén egy egész fesztivál épül a gyümölcsre. Helyi különlegesség az eperbor és az eperpálinka, érdemes megkóstolni mindkettőt.

Tahitótfalutól Pócsmegyerig az út arra emlékeztetett, hogy amellett, hogy népszerű üdülőhely a sziget, bizony a fővárosi agglomeráció része is, így az egyetlen észak-déli irányú aszfaltcsík meglehetősen forgalmas ezen a szakaszon. Pócsmegyer határában a Pázsit-tó strandja és büféje hívogatja a turistát – de ezen a túrán egyébként sem lehet étlen-szomjan maradni. Számos vendéglő, büfé, kocsma kelleti magát, ráadásul a települések nagy részében üzemelő közkutakat is találhat a szomjas vándor. A következő település, Szigetmonostor a középkorban egy bencés kolostornak adott otthont, még régebben pedig a római limes egyik fontos állomása volt itt: a mai Horány és Dunakeszi között még egy híd maradványait is megtalálták. Manapság a horányi településrészen jórészt üdülők találhatók, a falu központja pedig a Szentendre felőli oldalon van.

Dél felé továbbhaladva az út mellett egyszer csak felbukkan a Vízkelői tanösvény kapuja. A tematikus út az egykori homokbánya-gödör helyén kialakult tó partján vezet körbe. Innen már csak egy ugrás a szigetet a szentendrei korzóval összekötő kishajó kikötője. A hajó hétvégén óránként egyszer teszi meg a rövid utat a két part között, de ha összejön hat bringás, akkor különjáratot indítanak a túlpartra. A várakozást egy kis büfé teszi komfortosabbá, de annak is van választása, aki nem szeretne túl sok időt tölteni a kompozással: a Szigetmonostor északi végében található révből folyamatosan ingázik a Duna jobbpartjára az átkelőhajó, amellyel visszatérhetünk túránk kiindulópontjára.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Budapest és Szentendre között közlekedő HÉV végállomásán kell leszállnunk a szerelvényről.
 • A MAHART Budapest és Szentendre között közlekedő kirándulóhajójával is kombinálhatjuk az utat, a menetidő 1 óra 40 perc. A hajón kerékpár szállítható.

Megközelítés

 • A túra a szentendrei HÉV-állomásról indul.
 • Ha hajóval érkezünk, a hajóállomástól indítsuk a túrát.

Parkolás

 • A HÉV- és az autóbusz-állomás között kialakított tágas, ingyenes P+R parkolóban le tudjuk tenni az autónkat. 

Koordináták

DD
47.661250, 19.075990
DMS
47°39'40.5"N 19°04'33.6"E
UTM
34T 355542 5280443
w3w 
///mozizás.fakéreg.bableves
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A túrára bármilyen típusú kerékpárral elindulhatsz (a váci révtől a kisoroszi felé vezető földutat Tahitótfalu felé ki lehet kerülni aszfalton).
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,8
(4)
Túri Ferenc
2020-07-26 · Közösség
Jó bringa kör! Visszafelé a szigeten nagy a forgalom, ezért egy bringa út elférne és kellemesebb kirándulás lenne... A sziget végén (fele úton) a Rácz kertben jól esett falatozni. A szentendrei réven segítőkészen álltak a bringásokhoz. Nagy köszönet. Összességében jó kirándulás.
Mutass többet!
Hajdufi Tibor
2020-04-24 · Közösség
Érdemes Szentendrén átkompolni, majd Horány- Surány-Kisoroszi a gáton, majd az aszfaltúton vissza. A vízműveknél lehet csináltatni ingyenes fényképes gátbehajtási engedélyt. Persze nem most.
Mutass többet!
Baranyai Andrea
2019-07-14 · Közösség
Kisoroszi szigetcsúcs
Fénykép: Baranyai Andrea, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 1

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
49,7 km
Időtartam
3:20 óra
Szintemelkedés
96 m
Szintcsökkenés
96 m
Legmagasabb pont
114 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo emmi Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp