Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Bringával a Zselic szívében

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Zselici Tájvédelmi Körzet · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Csillagpark felé öt tanösvény-állomásnál állhatunk meg - szerencsére a bringásokra is gondoltak a kerékpártámaszokkal
  A Csillagpark felé öt tanösvény-állomásnál állhatunk meg - szerencsére a bringásokra is gondoltak a kerékpártámaszokkal
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 350 300 250 200 150 100 60 50 40 30 20 10 km Borostyán Vendégház Kerékpár Pont (Vörösalma vadászház) Katica Porta (Patca) Intersport Kaposvár La Mia Casa Vendégház
A Zselic dombvidéke sokak számára elsősorban a csillagos égbolt rezervátum miatt lehet ismerős, azonban a kistáj leghíresebb – és egyben talán legnagyobb – értékét számos más kicsi, de annál érdekesebb csoda veszi körül. A szarvasfarmtól és skanzentől kezdve a kis tavakon át a somogyi megyeszékhelyig ezernyi élmény várja a két keréken érkező felfedezőt.
nyitva
közepes
Hossz 68,8 km
5:00 óra
296 m
318 m
281 m
123 m

Egy nap alatt szinte nem is lehet mindent megnézni abból, ami az utunkba esik ezen a közepesen nehéz dombvidéki túrán. Az élettel teli Katica tanyát éppúgy felfűzi az útvonal, mint felszámolt vasútvonalak elhagyatott állomásait, vagy a szarvasok százainak otthont adó bőszénfai farmot, a zselici csillagvizsgálót, a csodálatos erdei ösvényeket. A túraútvonal jelentős részén nem kell lényeges forgalomtól tartani, átadhatod magadat teljesen a kerékpározás élményének.

Az emberi léptékű szennai skanzenben a zselici táj nem is oly régi életéről tájékozódhatsz; a Katica tanyára akkor érdemes befordulnod, ha gyerek(ek)kel túrázol (vigyázz, mert nem lehet majd csak úgy egyszerűen továbbindulni!), a dombok között található kis csillagvizsgáló éjjel-nappal bárkit ámulatba ejt akkor is, ha éppen felhős az ég. A bőszénfai szarvasfarmon nemcsak távolról lehet megnézni a rőtvadakat, hanem egészen közelről, esetleg a tányéron is, ugyanis az étteremben különféle vadételeket kóstolhatsz. Kaposváron várat ne keress, rég eltűnt már, de épp elég látnivaló akad így is – akár egy egész hétvégét érdemes eltölteni a somogyi megyeszékhelyen.

A szerző tippje

 • Teljes körtúrává egészíthető ki az útvonal, ha Kaposvárról kitekersz a 610-es úton a körülbelül 10 kilométerre fekvő Kaposmérőre.
 • A szennai skanzent és a Zselici Csillagparkot (tiszta időben a távcsöves megfigyelést, felhős idő esetén a planetáriumi programot) semmiképpen ne hagyd ki!
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2019-03-22
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
281 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A zselici erdészeti utakon a csillagvizsgálóba igyekvő közönség miatt az átlagosnál nagyobb a forgalom, óvatosan kell közlekedni.
 • A Kaposvárt Péccsel összekötő 66-os út sajnos elkerülhetetlen egy rövid szakaszon, itt erős forgalomra kell készülni.

Hasznos linkek és ötletek

A Katica Tanyán élményközpontot, szállást és kerékpárpontot is találtok. 

A Zselici Csillagpark

Kezdés

Kaposmérő, vasútállomás (152 m)
Koordináták:
DD
46.365400, 17.700600
DMS
46°21'55.4"N 17°42'02.2"E
UTM
33T 707729 5138191
w3w 
///hercegek.lakhatás.fenyő
Mutasd a térképen

Végpont

Kaposvár, vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • Kaposmérőn a vasútállomásról a település főutcájaként funkcionáló Rákóczi utcát célozzuk meg, majd azt elérve forduljunk jobbra! A Rákóczi utcáról a temető utáni első utcára kell balra térni; innen a Bárdi-patak völgyében vezet az út a Zsippói Madárparkig (előbb földúton, majd kerékpárúton).
 • A Zsippói Madárparktól Bárdudvarnokig vissza kell tekerni, majd a település szélén, a Horgász büfénél jobbra fordulni a Szenna felé vezető útra.
 • Szennára beérve a kereszteződésben a skanzenhez forduljunk balra (kb. 500 méterre van); a túra útvonala jobbra folytatódik.
 • A patcai elágazásnál jobbra tehetünk kitérőt a Katica tanya felé.
 • A patcai elágazástól 600 méterre, a lejtő alján forduljunk balra az erdőgazdasági aszfaltútra (tábla jelzi az irányt a Zselici Csillagpark felé)! Az utat követve egyenesen a csillagvizsgálóhoz jutunk. Innen az aszfaltúton halad tovább a túra vonala – egy Y elágazásban tartsunk balra, Lidi néni házánál menjünk egyenesen; az aszfaltút Bőszénfáig vezet.
 • A szarvasfarm fogadóépületéhez érve a 67-es utat keresztezve a Fő utcán tekerünk az első kereszteződésig, majd jobbra fordulunk.
 • Gálosfán jobbra térünk Szentbalázs irányába. Innentől ezt az irányt kell tartanunk az utat követve (se Hajmásra, se Kaposgyarmatra nem kell bemenni).
 • A 66-os utat elérve balra fordulunk, és a forgalmas úton Sántos északi határáig haladunk, ahol az utolsó házakat elhagyva az első kereszteződésben balra térünk. A pár száz méterre lévő, következő elágazásban szintén balra kanyarodunk; ez az út Kaposszentjakabon keresztül nyílegyenesen Kaposvár központjába, a Kossuth térre vezet. (Innen az állomásra a Teleki utcán lehet legurulni.)

A túra részletes leírása

Kaposmérőről indulunk felfedezni a Zselic szelíden lankás dombokkal tarkított táját. Az 1200 négyzetkilométer területű dombság legmagasabb pontja, a vadregényes nevű Hollófészek nem túl magas (358 méter), ezzel együtt azonban fel kell készülni némi szint gyűjtésére a hepehupás vidéken. Kezdetben a Kaposvár-Középrigóc (-Barcs) egykori vasútvonal nyomvonalát követjük, így nem kell jelentős szintemelkedéstől tartani. Somogy megye déli részét egykor három, egymással nagyjából párhuzamos vasútvonal szelte át: Kaposvárról Szigetvárra is kiágazott egy sínpár, illetve a mai Somogyszob-Nagyatád vasútvonal is valaha Barcsig ért. De vissza a jelenbe: Kaposmérőtől előbb egy földúton, majd egy láthatóan, érezhetően régen épült kerékpárúton követjük az egykori vaspálya nyomvonalát.

Lovak, madarak, rackajuhok között

Kaposmérő határától pár száz méterre találjuk a Kassai-völgyet, amely Kassai Lajos lovasíjász otthona – az érdeklődők minden hónap első szombatján nyílt napon lovasíjász bemutatókat tekinthetnek meg. Déli irányban továbbhaladva a keskeny kerékpárúton nem nehéz beleképzelni a tájba a valaha itt csühögő gőzösöket, vagy a mellékvonalakra fél évszázadig oly jellemző Ganz-motorkocsikat (a kaposvári vasútállomáson láthatunk kiállítva egyet-egyet). Bárdudvarnok megállóhely egykori (ma is lakott) épületén kívül azonban nincs nyoma a vasútnak.

Egy kis kitérővel az Öregzsippónak nevezett településrészig gurulunk, ahol egy helyi család által létrehozott madárfarmot tekinthetünk meg (alapvetően március közepétől október végéig; az őszi-téli időszakban előre be kell jelentkezni). A parkban a több tucat madárfaj mellett néprajzi gyűjteményt és egy kisebb arborétumot is megcsodálhatunk. Ahhoz, hogy Szennára érjünk, vissza kell gurulni Bárdudvarnokig, de így legalább lehetőség nyílik megcsodálni a Petörke-tavat, amely laikus szemlélő számára is igazi horgászparadicsomnak tűnik. Az idilli tájban tekerést egy rövid, ám velős emelkedő töri meg: Szenna felé át kell kelni egy dombháton – az elsőn a túra során. A lapos dombtetőn hétvégi házak, kis szőlők és présházak simulnak a tájba.

A szennai skanzen bárki számára befogadható: öt ház, egy templom, a hozzá tartozó temető és néhány présház alkotja. A baromfiudvarban kotkodácsoló tyúkok, a gágogó libák, a szabadon kószáló rackajuhok és bárányok teszik élővé a kis falut; a temető a régi sírokkal a holtakat idézi meg, a templom kazettás mennyezete pedig a régi mesterek tudását. A skanzenben minden hónapban valamilyen extra program csalogatja a nagyérdeműt.

Úton a Zselic szívébe elsősorban családosoknak érdemes meglátogatni a patcai Katica tanya élményközpontot. A gyerekeket biztosan egész napra lekötik az itteni programlehetőségek (kültéri és beltéri játszóterek, csúszdapark, állatsimogató, óriáslabirintus, gokartpályák), célszerű így is tervezni. Amit külön érdemes megjegyezni: húsz évvel ezelőtt úgy tűnt, a falu a teljes elnéptelenedés és megszűnés határán van – ehhez képest igen nagyot fordult a világ kereke az élményközpont itteni megtelepedésével.

Zselickisfalud határában egy kellemes lejtő végén letérünk balra az erdészeti útra – tábla jelzi a Zselici Csillagpark felé vezető helyes irányt. A kellemes, szinte sík út a patakátkelést követően egyszer csak emelkedőre vált: egy nem túl meredek, de hosszú szakaszt kell legyűrni a csodálatos erdőben Kardosfáig. Az erdei szállodához közeledve az út mellett pihenőhely és egy tanösvény első állomása tűnik fel és csábít megállásra, azonban jobb egyben letudni a szintemelkedés legyőzését.

Csillagrezervátum az erdő mélyén

A Zselici Csillagpark közepében egy látogatóközpontot találunk, melynek két legnagyobb ékessége egy planetárium, illetve egy obszervatórium. A Zselici Tájvédelmi Körzet szívében található Csillagpark 2009-ben nyerte el a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az alacsony fényszennyezés miatt sokkal több apró részlete figyelhető meg az éjszakai égboltnak, mint egy mesterséges fényekkel telehintett tájon. Az erdő mélyén megbújó, a természettel harmonizáló kis látogatóközpont abban segít, hogy jobban megértsük a világűrt, és közelebbről szemlélhessük az égitesteket. A távcsővel nappal a Napot, éjjel a csillagokat lehet közelebbről szemügyre venni tiszta ég esetén; felhős időben a planetárium segít az világűr megismerésében.

A látogatóközponttól Bőszénfa irányába indulunk tovább. Az út mellett pihenőhelyek, mellettük apró érdekességek várják a kirándulókat - például az a bemutatóhely, amely furfangos módon lehetővé teszi a csillagok megfigyelését nappal is, illetve „Lidi néni háza”. Ennek eredetije Szennán áll, a kicsiny bemutatóhelyként funkcionáló házikó pedig az erdő mélyén, a Csárdahely néven emlegetett útelágazásban. Mint a név mutatja, vendéglátóipari egység állhatott az egykor itt vezető Kaposvár-Szigetvár kereskedelmi út mellett.

Bőszénfához közeledve, az erdőből kiérve hatalmas bekerített mezők, legelők, erdőrészletek fogják közre a vékony aszfaltcsíkot, amin gurulunk. Érdemes lassítani kicsit, hiszen a távolban szarvasok, őzek látszanak, sőt ha szerencsénk van, közelebb az úthoz szürkemarhák, szamarak, lovak legelésznek. A szarvasfarm fogadóépületét a forgalmas 67-es út mellett találjuk, mellette állatsimogató és kisállatbemutató csalogat kicsiket és nagyokat egyaránt. A hazai vadakkal és háziállatokkal békésen megférnek az emuk, a csüngőhasú disznók vagy éppen a kenguruk is. A fogadóépületben megkóstolhatjuk a nagyrészt helyi alapanyagokból (legyen az vadhús vagy erdei gyümölcsök, gombák) készült ételeket.

Somogyország fővárosáig az egykori Kaposvár-Szigetvár vasút nyomvonalát követjük: az éles szemű vándor felfedezhet egykori állomásépületeket, őrházakat, egy helyen még síneket is az út aszfaltjába öntve egy régi vasúti átjáró helyén. Kaposszentjakab felől érjük el a megyeszékhelyet – itt a találhatók a zselicszentjakabi bencés monostor romjai. Nem érdemes azonban felmászni a Várdombra, mert évek óta be van zárva a romegyüttes (2018-ban még el sem kezdték azt a felújítást, aminek 2015 júliusában be kellett volna fejeződnie). Az apátságot 1061-ben egy földesúr alapította egyébként. A 16. századig fejlődött, bővült, majd százharminc évre török uralom alá került – már ezt megelőzően is erődítményként használták egy ideig. Régi fényét ezt követően soha nem nyerte el újra, a szerzetesek nem tértek vissza a Várdombra.

Somogyország szíve

Kaposvárra nyílegyenesen haladva gurulunk be; ha nem térünk le se jobbra, se balra, éppen a főtérre érünk, amit itt Kossuthról neveztek el. Már a Fő utcán érdemes lassítani: a Vármegyeháza tekintélyt parancsoló épületét Weeber Klára Tótágas című játékos szobra ellenpontozza egy hatalmas platán alatt. A belváros szobrai mellett egyébként sem érdemes elsietni: Rippl-Rónai József egy csacsifogaton korzózik a sétálóutcán, kicsit lejjebb, Ady Endre és az említett művész egy bronzkutya által figyelt beszélgető párosát elhagyva a Játszó gyerekek mellé ülhetünk le magunk is kicsit. A posztimpresszionizmus és a szecesszió stílusában alkotó festőművésznek, a város szülöttjének egykori villájában ma emlékmúzeum fogadja a látogatókat. A szecesszió jellegzetességei a belváros egyes épületein – például a Szivárvány Kulturális Központon – is megfigyelhetők, de tekintsünk fel a neoreneszánsz stílusú Városháza vagy a neoromán Nagyboldogasszony-templom homlokzatára is! Az eklektikus, de mégis egységességet sugalló képet pár tíz méterrel arrébb már a kilencvenes évek kevéssé sikerült társasházai törik meg. Kaposvár a szökőkutak városa is, lépten-nyomon vizet köpő mesterséges gejzírekbe ütközünk. Ha a belvárost elhagyjuk, egy kitérőt megér Kaposvár vasútállomása is: az arányos épületet Pfaff Ferenc tervezte (a MÁV egykori főépítészének számtalan jelentős vasúti épülete áll ma is szerte a Kárpát-medencében), méretei pedig arról tanúskodnak, hogy valaha sokkal nagyobb forgalomra számítottak. Valóban, egykor hat irányba indultak innen vonatok, keresztül-kasul átszelve Somogyot.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A vonatról a Kaposmérő vasútállomásnál szálljunk le!

Megközelítés

 • A túra Kaposmérő vasútállomásról indul.

Parkolás

 • Ha auóval megyünk, Kaposmérő település központjában érdemes parkolni.

Koordináták

DD
46.365400, 17.700600
DMS
46°21'55.4"N 17°42'02.2"E
UTM
33T 707729 5138191
w3w 
///hercegek.lakhatás.fenyő
Navigáció Google Térképpel

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Felszerelés

 • A túra egy rövid kivételtől (Kaposmérő-Bárudvarnok) eltekintve aszfaltúton halad, így bármilyen bringával teljesíthető. (A földutas szakasz pedig kikerülhető a Bárdudvarnokra vezető aszfaltúton.)
 • Készleteink feltöltésére (elsősorban Bőszénfa után) korlátozottan van lehetőség, célszerű biztosra menni, és az egész túrára elegendő folyadékkal, élelemmel készülni.
 • A navilágáshoz a Természetjáró appot ajánljuk.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Zoltán Hevesi
2020-01-17 · Közösség
A Zselic nyilván a szívem csücske. Csak egy kiegészítés: az ország talán legnagyobb nagyvadas területe található itt. Aki ősszel, szarvasbőgés idején jár erre tájékozódjon az esetleges vadászati korlátozásokról, lezárásokról, mert ezek minden évben megtörténnek. December - Január pedig a vaddisznó hajtás ideje, de ilyenkor kevesebb a biciklis :-)
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-01-17

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
68,8 km
Időtartam
5:00 óra
Szintemelkedés
296 m
Szintcsökkenés
318 m
Legmagasabb pont
281 m
Legalacsonyabb pont
123 m
Evés-ivás lehetőség Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp