Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Kerékpártúra ajánlott túra

Balaton-felvidéki dimbes-dombos kalandozás

· 1 értékelés · Kerékpártúra · Balaton-felvidék · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A távolban Vöröstó templomának tornya látszik
  A távolban Vöröstó templomának tornya látszik
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 40 35 30 25 20 15 10 5 km Balatonudvari Községi strand Kossuth-kilátó és … Mencshely Kinizsi-vár (Nagyvázsony)
A Balaton környéke nem csak nyáron, hanem bármelyik évszakban felfedezésre csábít. A közepes nehézségű túrán több száz éves templomromok, a Balatonfüredtől nyugatra elterülő, hullámzó medencék, szezonban strandok várják a bringásokat.
nyitva
közepes
Hossz 43,1 km
3:30 óra
485 m
486 m
346 m
103 m

A Balaton-felvidék alacsony forgalmú útjai tökéletesen alkalmasak bringázásra, bár a minduntalan feltűnő kisebb-nagyobb dombok, így emelkedők és lejtők azért csempésznek némi nehézséget a túrába. Mindezt azonban talán feledteti a táj nyugodt hullámzása, a többnyire jó minőségű utak, és a minden településen fellelhető kisebb-nagyobb érdekességek, melyeknél érdemes időzni kicsit.

Dörgicse három Árpád-kori templomrommal és egy Levendáriummal büszkélkedhet, a környékbeli szőlőkből származó borokról nem is beszélve. A Halom-hegy kilátójából pompás panoráma tárul azok szeme elé, akik beiktatják a túrába a plusz szintemelkedést. Ha maradunk az aszfalton, Nagyvázsonyban a Kinizsi vár lakótornyának tetejéről is meg lehet szemlélni a környező tájat, a közeli pálos kolostor romjai pedig még mai állapotukban is impozánsak, megérik a kis kitérőt. Barnagon Veszprém megye legrégebbi kálváriáján járhatjuk végig a keresztutat, egy temetőn is átkelve. Ha nem lenne elég a nekropoliszokból, Balatonudvariban szív alakú sírkövekkel találkozhatunk, Balatonakaliban pedig a helyben népszerű vörös kőből faragott síremlékekről betűzhetjük a régi lakosok neveit. Persze nyáron nem maradhat ki a bringázás utáni fürdés sem, akár Fövenyes, akár Akali strandján.

Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2021-04-07
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
346 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Balatonakaliban és Balatonudvariban a 71-es út keresztezésekor legyünk óvatosak!
 • A Mencshely-Nagyvázsony közötti úton nyáron az átlagosnál nagyobb forgalomra készüljünk!

Kezdés

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás (107 m)
Koordináták:
DD
46.880150, 17.747760
DMS
46°52'48.5"N 17°44'51.9"E
UTM
33T 709361 5195511
w3w 
///behoz.enyhítő.ügyvédek

Végpont

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • A vasútállomásról a Dörgicsei utcán nyílegyenesen Dörgicse irányába haladjunk!
 • Dörgicsén a Fő utcáról a kanyarban lévő elágazásban térjünk balra, Nagyvázsony felé (Csicsói utca)!
 • Mencshelyen a Fő utcát elérve tartsunk jobbra (Nagyvázsony irányába)!
 • Nagyvázsony központjába érve a várat a Vár utcán legurulva közelíthetjük meg.
 • Nagyvázsonyból abba az irányba induljunk, amerről megközelítettük a települést (Kinizsi Pál utca), azonban az utolsó házakat elhagyva kanyarodjunk balra a Vöröstói útra!
 • Vöröstón a Fő utcát elérve térjünk balra, és Barnagon át egészen az út végéig, a Tótvázsony/Aszófő elágazásig tekerjünk egyenesen, ott pedig térjünk jobbra, Aszófő felé!
 • Pécselyt elérve a Fő utcán jobbra tartva tudunk átgurulni a településen; Vászolyon pedig Balatonudvari felé, balra fordulva, a falun át.
 • Balatonudvariban a tóparti kerékpárútra jobbra térve már csak el kell gurulni Balatonakaliig.

A túra részletes leírása

A túra a Balaton partjáról, az 1954-ig Akali nevet viselő településről indul. Az alig hétszáz lelket számláló faluban nyáron akár húszezer ember is lehet (nem beszélve a tíz ifjúsági tábor lakóiról), ami nem csoda, hiszen a strand mellett három kemping, és persze a vízpart várja a nyaralni vágyókat. Nem volt ez azonban mindig így: a török időkben a település teljesen elnéptelenedett, majd kétszáz év után a piaristák telepítették be újra.

A 71-es utat keresztezve elhaladunk egy kis park mellett, ami valójában Akali régi temetője volt. Erre ma a jellegzetes, vörös kőből készült kereszt és körülötte pár sírkő emlékeztet. A kiváló minőségű aszfalton megkezdjük leghosszabb, kilenc kilométeres mászásunkat Mencshelyig. Bár ezt követően is lesz részünk némi hullámvasutazásban, öröm az ürömben, hogy ezzel a szint elég nagy részét letudhatjuk az első kaptatón. Út közben a Dörgicsei-medence egyre jobban kinyílik a szemünk előtt: a dombokon szőlők, présházak, nyaralók, szemben pedig a kis geológiai egységet északról határoló Halom-hegy tömbje tűnik fel.

Dörgicsei templomok bűvöletében

Dörgicsére érve rögtön kínálja magát egy kitérő az alsódörgicsei templomrom felé. (Dörgicse egykor három faluból – Alsódörgicse, Felsődörgicse, Kisdörgicse – állt. Mindnek saját templomromja van, sőt, Kisdörgicse határában még egy barokk kőhíd is található az út mellett.) Az egykori Boldogasszony templom a 13. század közepén épülhetett, tornyának ma is impozáns méretű, 22 méter magas, három román stílusú ikerablakot is felvonultató torzója uralja a látképet a Gernye-hegy oldalában. A templomot később megerősítették, átépítették, illetve két épületet emeltek mellé (ezek romjai ma is láthatók). A helyszínen több asztal, szalonnasütő hely is található – a csodálatos balatoni panoráma okán ennél jobb hely nem is kell egy jó kis sütögetéshez.

A felsődörgicsei templomrom a legrégebbi a három közül. A Szent Péter tiszteletére szentelt istenháza első írásos említése 1082-re datálható, de ma már a későbbi átalakítások, bővítések, hozzáépítések utáni romos állapot tanulmányozható alaposabban. A bővítés okán két hajója és két szentélye volt a templomnak; ezek közül a déli van jobb állapotban. A rom mellett találjuk a Dörgicsei Levendula Majort, amelynek bemutatókertjében 30 féle levendula található – elsősorban június-júliusban érdemes látogatni.

Gurulás Nagyvázsonyba

Dörgicsét Mencshely felé hagyjuk el (Kisdörgicse templomromja és barokk kőhídja így kimarad, de egy kis kitérővel ezek is meglátogathatók). Meredeken emelkedő úton kúszunk fel a Halom-hegy oldalába szépen rendben tartott szőlők, présházak, nyaralók között. A hegytetőn látszik a Kossuth-kilátó csúcsa – egy keményebb mászás és egy pár kilométeres kitérő árán nagyszerű panorámában lehet gyönyörködni a hegytetőről. Mencshely, a háromtornyú falu (három felekezetnek is áll itt temploma) elérése után egy kicsit könnyebb szakasz következik, Nagyvázsonyig szinte végig gurulással, igen jó minőségű úton, amit jobbról-balról erdőrészletek, búzamezők kísérnek, szemben pedig a Kab-hegy csúcsa látszik.

Nagyvázsony elsősorban a Kinizsi-várról ismert, így egyből az erődítmény felé vesszük az irányt. A Vázsonykő várának is nevezett erősség építésének kezdete az 1400-as évek elejére tehető, miután Vezsenyi László, Mária királynő étekfogómestere különböző birtokvitákat követően felhagyott a közeli Zádor-vár építésével. Ma a vár leginkább az ötszintes, 25 méter magas középkori lakótoronyról ismert, körülötte kisebb épületek helyezkedtek el, amit fal vett körül (ezeknek már csak romjaik látszanak). A vár a Vezsenyiek kihalását követően, 1472-ben, Mátyás király adományozása révén került Kinizsi Pál birtokába, aki a fejlesztése mellett (palota, barbakán építése) döntött a várhoz közeli pálos kolostor építéséről is – családi nyughelynek. Három – viharos – évszázadot követően kezdett veszíteni jelentőségéből az erősség: előbb elhagyták a tulajdonos Zichyek, tömlöc lett belőle, majd pálinkát főztek a falai között. Ma a lakótoronyban berendezett kiállítás a vár egykori életét mutatja be. A vár szomszédságában találjuk Kinizsi Pál lovas szobrát, illetve a kicsiny késő barokk evangélikus templomot, amely a 18. század végén épült. A pálos kolostor romjai a vártól nem messze, az erdőben találhatók.

Kálváriák között

Vöröstó, illetve a falu szélén álló kálvária a következő hely, ahol érdemes megállni. A stációk két sorban, egymással szemben állnak úgy, hogy közöttük a keresztutat járó hívő egyik oldalról a másikra keresztben halad. Az utcáról nem látszik, de külön érdekessége a falunak, hogy egy összefüggő pajtasor veszi körbe. Az udvarok végében, azok teljes szélességét elfoglaló összeépített pajták védték a falut a széltől, a lókötőktől, tolvajoktól.

Barnag határában szintén találunk egy kálváriát: Veszprém megye legrégebbi, számos archaikus vonást őrző keresztútja megér pár száz méternyi kitérőt. A katolikus templom mögött induló dűlőút jobb oldalán áll az indítókápolna, bal felől követi egymást 3 stáció, majd a temetőbe kanyarodó gyalogút mellett további 4 keresztúti állomás. Akárhogy is számoljuk, ez mindössze hét stáció a megszokott tizennéggyel szemben, melyek Mária hét fájdalmát mutatják be. A faluban ezen kívül a templom előtt van egy kis pihenőhely, ahol a kút mellett egy apró, de annál csinosabb mezítlábas ösvényt lehet kipróbálni.

A szívektől a Balatonig

Egy rövidebb emelkedőt követően az aszófői elágazástól már csak gurulni kell, hogy feltáruljon előttünk a Pécselyi-medence. Balatonfüredtől nyugatra több, egymástól is elkülönülő, jellegükben mégis hasonló kismedence követi egymást, ezek közül egy a Pécselyi (és a már bejárt Dörgicsei is közéjük tartozik). A többnyire puhább márgákba mélyült medencék körül keményebb kőzetek alkotta hegyvonulatok húzódnak. A különböző ellenálló képességű kőzetek más-más mértékben erodálódtak, ennek köszönhetjük a dimbes-dombos tájat, és vele együtt az emelkedőket és lejtőket is, melyekből Pécsely, majd Vászoly után is jut még egy-egy páros.

Balatonudvari felett pillantjuk meg ismét először a Balatont, hogy egy kellemes gurulással érjük el a falut és a tóparti kerékpárutat, amin jobbra kell fordulni – kivéve, ha meg szeretnénk látogatni a szív alakú sírkövekről elhíresült helyi temetőt, ugyanis az pár száz méterre balra található a vászolyi út torkolatától. Két monda és egy egyszerűbb magyarázat is van arra, miért pont szív alakúak a sírkövek: valószínűleg a kőfaragásban és helyesírásban járatlan helyi kőfaragók készíthették őket. Balatonudvari után már csak Fövenyesen kell átgurulni (és nyáron ellenállni a strand csábításának), majd egy utolsó, rövidebb emelkedő-lejtő kombinációt követően érjük el Balatonakalit.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A Balaton északi partján közlekedő vonatról a Balatonakali-Dörgicse vasútállomáson szálljunk le!

Megközelítés

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul és oda is tér vissza.

Parkolás

 • Autóval a vasútállomás előtti parkolóban díjmentesen lehet megállni.

Koordináták

DD
46.880150, 17.747760
DMS
46°52'48.5"N 17°44'51.9"E
UTM
33T 709361 5195511
w3w 
///behoz.enyhítő.ügyvédek
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Balaton térkép

Javasolt térképek erre a régióra:

Mutass többet!

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Weidinger Gábor
2022-11-13 · Közösség
Fénykép: Weidinger Gábor, Közösség

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
43,1 km
Időtartam
3:30 óra
Szintemelkedés
485 m
Szintcsökkenés
486 m
Legmagasabb pont
346 m
Legalacsonyabb pont
103 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 10 Útpontok
 • 10 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp