Nyomtatás
GPX
Listához adás
 Megosztás
Kenu

Evezős kalandok a Ráckevei Duna-ágon

Kenu • Duna menti síkság
 • A hajó mögött
  / A hajó mögött "parkolnak" a csónakok, kenuk
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A Gyöngyös nevű hajó a helyszín
  / A Gyöngyös nevű hajó a helyszín
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kalóztanya a túlpartról
  / Kalóztanya a túlpartról
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A kölcsönző és környezete
  / A kölcsönző és környezete
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Szárcsamama fiókáival
  / Szárcsamama fiókáival
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Felrebbenő vadkacsa
  / Felrebbenő vadkacsa
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kalandos megkeresni a bejáratot a nádas-hínáros szövevényben
  / Kalandos megkeresni a bejáratot a nádas-hínáros szövevényben
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A környék egyetlen, ám igencsak felszerelt
  / A környék egyetlen, ám igencsak felszerelt "vízi" büféje
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Csónakkikötő, napozóágyak, asztalok, finomságok: itt minden van!
  / Csónakkikötő, napozóágyak, asztalok, finomságok: itt minden van!
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Vízi parkoló
  / Vízi parkoló
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kikötési lehetőség
  / Kikötési lehetőség "kicsiknek és nagyoknak"
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Az állomás mellett HÉV robog át a hídon
  / Az állomás mellett HÉV robog át a hídon
  Fénykép: Eszter Szabó, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Evezős kalandok a Ráckevei Duna-ágon
0 150 300 m km 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 22
Időjárás

Látványos, mégis könnyű evezős túra, amibe a kezdő lapátolók is bátran belevághatnak. Kiváló terep ez azoknak, akik szeretnék megismerni hazánk vizeinek állat- és növényvilágát. 

könnyű
23,5 km
7:00 óra
22 m
21 m
Minden részlet

A Ráckevei Duna-ág a Kvassay-zsilip és a Tassi-zsilip között kanyarog 57 km hosszan. Utunk ennek a felső részét mutatja be. Mivel egy szabályozott szakaszról van szó, bátran ajánlom a túrát olyan kezdőknek is, akik (például egy tavon) az evezés alapjait már elsajátították, de folyóvízre a sodrás és a nagy hajóforgalom miatt még nem merészkedtek. 

Nézzük, miben más itt a folyó, mint a főágon! Míg a Duna átlagosan 3 m/s sebességgel hömpölyög, a zsilipelt részen mindössze maximum fél métert tesz meg másodpercenként - sőt, a kisebb ágakban szinte állóvízben evezhetünk. A Duna vízszintingadozása 4-5 méter közötti, ezzel szemben a leszabályozott szakaszon csak 20-30 centiméternyit emelkedik és süllyed.  A vízmélység is kisebb: a zsilipet elhagyva a folyó lerakja a hordalékot, így a meder alja 70-250 centiméterre van (míg a Duna mélysége 3 és 10 méter közötti). Ahol evezünk, a fő meder szélessége átlagosan 40-80 méter (a Dunáé 350 méter) - innen térhetünk le a keskenyebb, vadregényesebb mellékágakba, ahol néha előfordul, hogy éppen csak elfér a csónak. Ezeken a helyeken már a vadregényes, érintetlen vízi világgal találkozhatunk. 

Az általunk bejárt szakasz az evezősök igazi paradicsoma: a part mentén szinte mindenhol vízisport bázisokat, csónakházakat, kölcsönzőket találunk. A felső részen két evezőspálya is létesült.

A túra kiindlópontjától legtávolabb eső, déli részén megkerülünk egy sűrű nádasból álló szigetet, amely természetvédelmi terület. Innen déli irányba haladva a jobb kéz felőli part még teljesen érintetlen. 

A víz a szennyezettsége miatt fürdésre alkalmatlan. A horgászat is inkább a déli fordulópontunktól lefelé ajánlott. Ha strandolással, horgászattal egybekötött kirándulást szeretnénk, érdemes a lezsilipelt rész legdélebbi, Tasshoz közeli részét felkeresni, ahol ugyan kevesebb a természeti látnivaló, de sok strandot, horgásztanyát találunk ott. Ha viszont inkább a vízi élővilággal ismerkednénk, akkor ez a túra az ideális választás.

A szerző tippje

A keresgélés izgalmait fokozhatjuk, ha a túra során becserkésszük a GCUTUT geoládát (részletek a linkajánlóban).

Ha a kis túra elnyerte tetszésünket, és nagyobb léptékben akarjuk átélni ugyanezt az élményt, akkor járjuk be a teljes Ráckevei-Dunát! Ezt akár egy oda-vissza úttal is megtehetjük - ám sokkal kalandosabb, ha észak felé indulunk el, a Kvassay-zsilipnél áttérünk a Duna vizére (érdemes a zsilipelési időkről előre tájékozódni!). Dél felé, folyásirányban érünk le Tassig. Itt újra átzsilipelve kezdhetjük meg az evezést felfelé a kiindulópontig. Ha csakis a mozgás motivál bennünket, akkor is számoljunk 2-3 napos időtartammal, de ha szeretnénk felfedezni a partvonalakat, öblöket, strandokat, településeket, akkor minimum 4 napot szánjunk a teljes körre. 

 

outdooractive.com User
Szerző
Eszter Szabó
Frissítés: 2017-07-24

Nehézség könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Szint
107 m
86 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Körtúra Körtúra
Evés-ivás lehetőség Evés-ivás lehetőség
Család és gyerekbarát Család és gyerekbarát
Tömegközlekedéssel elérhető
Növénytani érdekességek
Áállattani érdekességek


Biztonsági előírások

Mielőtt elindulunk, érdemes tájékozódni az időjárásról - ne csak a csapadékra, hanem a felhőtakaróra és napsütésre is legyünk tekintettel! A déli órákban a vízen szinte sehol nem lelünk árnyékos helyet.

Meleg nyári napon feltétlenül vigyünk magunkkal magas faktorszámú naptejet, és széles karimájú fejfedőt! Számoljunk azzal, hogy a víz is visszatükrözi a napsugarakat, a bőrünk könnyen megéghet.

Fürdőruhában evezhetünk, de a víz bakterológiai fertőzöttsége miatt NE FÜRDŐZZÜNK!

Ha az elemózsiából megkínáljátok a barátságosnak tűnő hattyúkat, készüljetek fel rá, hogy a belelkesült madarakat nehéz lesz majd lekoptatni.


Felszerelés

Ha többnyira napos az idő, feltétlenül vigyünk magas faktorszámú naptejet, és széles karimájú kalapot, esetleg valamilyen szúnyogriasztót. 

A part mentén egyetlen büfé van, ahol ki tudunk kötni, ezért vigyünk egész napra elegendő elemózsiát és bőséges mennyiségű folyadékot.

Sok félénkebb vízi élőlény kereket old a közeledésünkre, ezért a megfigyelésükhöz javaslom, hogy hozzatok távcsövet, a fényképezőgéphez teleobjektívet.

 


Tippek, javaslatok és linkek

A Ráckevei Duna-ágról teljes hosszában további információkat itt találtok. 

A vízrajzról mindent megtaláltok ezen a linken

A GCUTUT geoláda honlapja itt érhető el; személyes kalandjaim mazsolaaa felhasználónév alatt, a 2016.08.20-ai bejegyzés alatt olvashatók. 

Indulás

Soroksár, Csepeli átjáró, Gubacsi hídfő (95 m)
Koordináták:
Geogr. 47.437638 N 19.088992 E
UTM 34T 355907 5255569

Cél

Soroksár, Csepeli átjáró, Gubacsi hídfő

Útleírás

Induljunk el a part mentén dél felé. Nagyjából 3 kilométer múlva érjük el a Molnár-sziget északi csücskét. Forduljunk a bal oldali, keskeny ágra, ahol szinte meg sem moccan alattunk a víz, és feltárul a vízi világ. Két és fél kilométer hosszan haladunk a beszűkült folyosón; közben átevezünk-kúszunk egy híd alatt. A fő ágra visszatérve újabb 3 kilométernyit haladunk lefelé. Amikor elhagyjuk a hajóállomást, feltűnik szemben az M0 autópálya. Mielőtt átmennénk alatta, figyeljük a túlpartot! Százméternyire a híd előtt, ahol egy nagy fa egészen közel van a parthoz, kicsiny bejárat tűnik fel a jobb kezünk felől. Itt kell keresztezni a folyót, betérni a vadregényes nádasba, ahol a túránk leghangulatosabb szakaszához érünk. A 200 méteres szakaszon fák borulnak a víz fölé, itt élvezhetjük az árnyékot a páratlan tájon. 

A szakasz végén a vízi út szinte derékszögben balra kanyarodik - nekünk azonban szemfülesen meg kell találnunk azt a csónaknyi széles ösvényt pár méterrel a kanyar előtt, pont az ellenkező irányban jobbra, ahol letérhetünk a madárvártához. Javaslom, hogy próbáljatok meg minél kisebb nesszel haladni: ha szerencsétek van, akkor békakuruttyolásos koncert közben csodálhatjátok meg a madarakat, védett vízben úszó kishalakat, teknőst, vízisiklót. Ha kigyönyörködtük magunkat, forduljunk vissza ezen a zsákutcán, és folytassuk utunkat a balos derékszögű kanyarnál. 

Áthaladunk az M0 autópálya alatt, majd egy újabb arcát figyelhetjük meg a tájnak: jobbról apró nyaralók kicsiny sora, balról a Czuczor-sziget, az érintetlen természet több, mint egy kilométer hosszan. Ha megfigyeljük a térképen, ez az ág zsákutca - ám ha vízen vagyunk, ez az információ hamis: a kenura simulva egy apró kis alagúton ki tudunk jutni a szomszédos ágra. 

Ha kezdőként érkeztünk ide, érdemes az óránkra pillantani. Számoljunk azzal, hogy viszafelé több időre lesz szükség, mert a sodrás ellen is kell dolgoznunk. Ha sietős, érdemes rögtön balra kanyarodni, és végig a bal szélen haladva visszatérni a kiindulópontig (ez az oldal azért is jó választás, mert délutánra a part menti fáktól remélhetünk némi árnyékot is). 

Ha van még időnk, akkor az előbbi elágazásnál jobbra kanyarodva kerüljük meg a szemben levő szigetet, amely természetvédelmi oltalom alatt áll. A sziget déli csücskétől feltűnik déli irányban egy híd, melyen időnként átrobog egy-egy HÉV. Ha a híd irányába teszünk egy újabb kitérőt, akkor jobb kezünk felől megfigyelhetjük a partot a maga vadságában, amibe emberi kéz soha nem nyúlt. 

Visszafelé, ha a védett kis szigetet szinte teljesen megkerültük, az Y elágazásnál jobbra, északi irányba indulva megismerjük a Czuczor-sziget másik oldalát is. Az M0 híd alatt visszatérünk a főágba, aminek a bal partján, sokszor az árnyas fák oltalmában evezhetünk vissza a kiindulópontra. 

Ha maradt még kedvünk és energiánk, tegyünk egy rövid kis kitérőt a kölcsönzőtől északra, majd az abból nyugati irányba forduló kis csatorna déli oldalán! Itt is az érintetlen, vad partban gyönyörködhetünk. Az öböl másik oldalán horgászstégek állnak, így nem érdemes túl közel menni a parthoz, ha nem szeretnénk magunkra haragítani a pecásokat. 

Tömegközlekedés:

Ez a túra tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető.

Kiindulópontunk a fővárosban található, így  tömegközlekedéssel számtalan megközelítési lehetőségünk van. A Boráros térről a 23-as busszal és a HÉV-vel is indulhatunk; a Pesterzsébet-felső megállónál kell leszállnunk. Innen gyalog 700 méterre van a kiindulópont. A Gubacsi-híddal párhuzamosan lesétálunk a Duna partjáig, ott jobbra kanyarodva találjuk a hajót és a kölcsönzőt. 

Megközelítés:

Autóval a Soroksári útról kell lekanyarodnunk a Gubacsi-híd felé Csepel irányába - viszont a hídra hajtás helyett balra kell térnünk a hídláb mellett, macskaköves kis szakaszon a Duna felé. A vízpartra érve jobbra átmegyünk a híd alatt, majd egyenesen tovább a hajóig. 

Parkoló:

A hajó melletti utcán ingyenes parkolási lehetőség van. Aki árnyékban szeretné letenni az autót, az két percnyi sétáért cserébe a híd alatt hagyhatja. 


Érkezés vonattal, kocsival, gyalog vagy kerékpárral

A szerző által ajánlott kiadványok:

https://moly.hu/konyvek/szabo-barnabas-rozsa-gyula-a-duna

A szerző által javasolt térképek:

Bármilyen Budapest térkép megfelelő.

Közösség


 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Megszakítás X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!
Mutass többet!

Nem található figyelmeztetés a környéken.
Nehézség könnyű
Hossz 23,5 km
Időtartam 7:00 óra
Emelkedés 22 m
Lejtők 21 m

Tulajdonságok

Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség Család és gyerekbarát

Időjárás ma

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Magasságprofil megjelenítése Magasságprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a területet!