Nyomtatás
GPX
Listához adás
 Megosztás
Kenu

Csak az jöjjön, aki bírja!

Kenu • Budapest és Környéke
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • /
  Fénykép: Márk Tassy, Magyar Természetjáró Szövetség
 • Kajakozók Szentendre alatt
  / Kajakozók Szentendre alatt
  Fénykép: Bálint Sztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
 • A dunabogdányi kemping nagyszerű sátrazási lehetőséget nyújt
  / A dunabogdányi kemping nagyszerű sátrazási lehetőséget nyújt
  Fénykép: Bálint Sztankó, Magyar Természetjáró Szövetség
Térkép / Csak az jöjjön, aki bírja!
0 200 400 m km 10 20 30 40 50 60
Időjárás

Kerüld meg a Szentendrei-szigetet! A kétnapos túrán 68 kilométeren kereszül lapátolhatsz. Sportteljesítménynek sem utolsó!

nehéz
67,3 km
12:00 óra
2 m
2 m

Budapest határában egész hétvégés evezős program? Igen! Szigetkerülés. Vízitúrázó körökben egyértelmű a fogalom: a Szentendrei-szigetről van szó. Evezd körbe! Fel a szentendrei, vissza a váci ágon. Ez egyszerre természetjárás, aktív kikapcsolódás és evezős teljesítmény. Éjszakázz közben a csúcson, a Dunakanyar legkedveltebb sátorozóhelyén! 

A szerző tippje

Az evezés során számíts arra, hogy a Duna mindkét ágában egész nap élénk motoros hajó- és csónakforgalom várható. Lefelé se középen, hanem valamelyik parthoz közelebb haladj! Árral szemben segít az a tény, hogy a part közelében kevésbé gyorsan folyik a víz. Haladj a part mellett, de ügyelj a vízben lévő akadályokra! Olyan hajóval indulj, amelybe kényelmesen belefér a teljes túra- és sátorozó felszerelésed! Útközben pihenni, étkezni bármelyik településen meg tudsz állni, mert szezonban mindenhol számos étterem vagy büfét várja az erre járókat. Az első nap azonban ne nyújtsd el a pihenőket! Felfelé a hajótípustól és az erőnlétedtől függően 6-10 óra tiszta evezősidővel kell számolnod.

outdooractive.com User
Szerző
Attila Malárik
Frissítés: 2017-07-24

Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Magasság
108 m
86 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Biztonsági előírások

Evezés közben be kell tartani a vonatkozó jogszabályokat. Minden, az evezősben lévő személy számára megfelelő méretű mentőmellényt kell a járműben tartani. Úszni nem tudóknak és 14 éves kor alatt ennek viselése kötelező! A motoros hajókat legalább 50 m oldaltávolsággal kell kikerülni. Különösen ügyelni kell a hajózási jelzésekre: azok a veszélyes helyeket és a hajózóút szélét is jelölhetik. Különös figyelemmel kerüld ki a Váci-Dunaág sarkantyúit (sarkantyú: kőszórással épített, a partra merőleges keresztgát)!

Felszerelés

Az időjárásnak megfelelő ruházatban indulj! Legyen nálad váltóruha, amit vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj el! Ha alkalmas a hőmérséklet a fürdésre, vegyél fürdőruhát a ruházat alá! Legyen a felszerelésed része az esőkabát és esőnadrág: nemcsak az esőtől, hanem a széltől is megvéd. Ha nem vagy hozzászokva a lapáthoz, vegyél fel evezőskesztyűt!

Kezdőpont

Budapest, Római-part, Piroska u. (98 m)
Koordináták:
Geographic
47.588003 N 19.068912 E
UTM
34T 354808 5272317

Végpont

Budapest, Római-part, Piroska u.

Útleírás

Indulj el felfelé, de maradj a jobbpart (budai oldal) közelében, amíg el nem éred a Szentendrei-szigetet. Ott a jachtkikötő pontonjai előtt keresztezd a hajóutat és térj át a bal partra (Szentendrei-sziget oldala)!

Itt evezz át a Megyeri híd alatt, és maradj ezen az oldalon a szentendrei szabadstrandig. Jobban jársz, ha a gázlónál felgyorsuló vízen újra a jobb part közelében evezel. A hajóállomás és a jachtkikötő mellett kemény munka feljutni, de utána Tahitótfaluig jó ezen az oldalon evezned.

A Tildy Zoltán-híd alatt viszont irány újra a bal part, a sziget oldala. A híd felett a kanyarban jól jársz, ha a sziget mögötti kis mellékágban evezel fel - persze, ha van elég víz benne. Ezt látni fogod: ha áramlik a víz, akkor a bejárati zátony felett ki is jutsz az ágból.  Ott keresztezd újra a hajóutat, és a jobbparti szigetek mellett, vízállástól és a kedvedtől függően közöttük vagy mellettük evezz fel, s maradj ezen az oldalon a dunabogdányi strandig.

Ott az erős limány miatt célszerű előtte újra oldalt váltani, és a bal part mellett felevezni a szigetcsúcsig. Ahol már kavicsos a part, ha kikötsz, jó sátorozóhelyeket találsz a szigetcsúcs mindkét oldalán. Innen lefelé a váci ágban egyszerű a menet. Vác felett találod az első sarkantyúkat. Gödig rendszeresen előfordulnak; legalább 50 m oldaltávolsággal kerüld ki mindet! Figyelj közben a hajóforgalomra! A Megyeri-híd az út végének közeledtét jelzi. Innen 2300 m a Szentendrei-sziget alsó csúcsa, ahonnan már látod a célt. 

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A BKK 34-es autóbusszal a Sinkovits Imre utcáig kell utazni.

Megközelítés

Budapest belvárosa felől a Szentendrei út - Pók u. - Nánási út - Királyok útja - Piroska útvonalon.

Autóval

KRESZ szabályoknak megfelelően, ingyenesen tudunk parkolni.

Navigáció Google Térképpel

Közösség

 Hozzászólás
 Figyelmeztetés
Közzététel
  Vissza szerkesztéshez
Pont kijelölése a térképen
(Kattints a térképre!)
vagy
Tipp:
A pont közvetlenül a térképre helyezhető.
Törlés X
Szerkesztés
Megszakítás X
Szerkesztés
Útpontok módosítása
Videók
*Kötelező mező
Közzététel
Kérlek, adj egy megnevezést!
Kérlek, adj leírást a "figyelmeztetés" alatt!
Mutass többet!

Nem található figyelmeztetés a környéken.
Nehézség
nehéz
Hossz
67,3 km
Időtartam
12:00 óra
Szint +
2 m
Szint -
2 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Növénytani érdekességek Állattani érdekességek

A mai időjárás

Statisztika

: óra
 km
 m
 m
Legmagasabb pont
 m
Legalacsonyabb pont
 m
Magasságprofil megjelenítése Magasságprofil elrejtése
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!