Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Víztározók mentén a Velencei-hegységben

· 2 értékelés · Hegyikerékpározás · Vértes és vidéke · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  Rovákja-patak partja a Pátkai víztározónál
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 35 30 25 20 15 10 5 km Bence-hegyi kilátó Bence-hegyi kilátó Pákozdi ingókövek

Ha nem elégszünk meg a tókörrel, és inkább terepre húz a szívünk, akkor útvonalkeresés közben óhatatlanul szemet szúrhatnak a kisebb-nagyobb világoskék foltok a térképen. Ideális ürügy egy élménydús, pár órás kirándulásra, hogy ezeket felfűzve kerekezzünk egy jót.

nyitva
közepes
Hossz 39,5 km
3:38 óra
582 m
582 m
321 m
116 m

Ezzel a negyven kilométeres túrával kis túlzással tényleg néhány óra alatt körbekerekezhetjük szinte az egész Velencei-hegységet. Persze valóban túloztunk, de egy elnyújtott karikával utunk során meggyőződhetünk a Velencei-tó északi felének változatosságáról, szépségéről. Arról nem beszélve, hogy a kegyes és rövid emelkedők ideális terepet biztosítanak túrázáshoz, futáshoz, kerékpározáshoz egyaránt.

Kisebb-nagyobb víztározók, tavacskák lesznek az igazodási pontjaink az utunk során. Ezek egy körre felvűzve jelentenek célt, motivációt és persze pihenési lehetőséget bringázás közben.

A szerző tippje

 • A túránk épp csak súrolja a Pákozdi Ingókövek környékét, azonban ha időnk engedi, akkor mindenképpen érdemes megtennünk ezt a néhány száz méteres kitérőt a kilátás és a hangulat miatt.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2022-06-10
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
321 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A Velencei-tóhoz közeli részeken általában elég nagy a gyalogos forgalom. Mindig legyünk nagyon körültekintőek az ösvényeken közlekedő túratársakkal! Figyelmesen, nagy ívben kerüljük ki őket a bringánkkal!

Hasznos linkek és ötletek

 • A környék jelzéseinek gyakorisága és pontossága rendkívül változó. Néhol végtelenül precíz és külön táblákkal is ki vannak egészítve, de akadnak helyek, ahol elég ritkák. Érdemes vinni magunkkal térképet, és a terepen használni a Természetjáró appot.

Kezdés

Velence (132 m)
Koordináták:
DD
47.243238, 18.634558
DMS
47°14'35.7"N 18°38'04.4"E
UTM
34T 320987 5234908
w3w 
///tollas.pálmafa.labdák
Mutasd a térképen

Végpont

Velence

Útleírás

Itiner:

 • Velence utcáiban a S jelzésen haladunk.
 • A Bence-hegyi kilátó után már a kék kerékpáros jel is kikerül, innentől gyakorlatilag végig ezen maradunk.
 • Az Angelika-forrás környékén jobbra és balra is folytatódik a kék piktorgram, mi jobbra megyünk tovább.
 • Néhány kilométer múlva hasonló a helyzet, ismét jobbra tartunk.
 • Az Ingókövek előtt pár száz méterrel az a kék piktogram kell nekünk, amerre a P+ is halad.
 • Pár száz méter múlva elhagyjuk a P+ jelet és a Z jelzésen folytatódik a kék bringás piktogram.
 • Pátka határábán a víztározótól távolodva a Z-ről a S jelzésre váltunk
 • Lovasberényt elhagyva maradunk az aszfalton a kék piktogrammal, nem követjük a S jelet az erdőben velünk párhuzamosan.
 • A Nadapi-nyeregben a dombtetőn jobbra fordulunk az erdőbe a kék piktogrammal.
 • Követjük a kék bringás piktorgramot, majd a S jelzés mentén visszajutunk a parkolóba.

Részletes leírás:

A gyors bemelegedésről a Bence-hegyi kilátóhoz vezető utcák gondoskodnak. Kilátókat ritkán építenek alacsonyan fekvő helyekre, ez itt sincs másképp, szóval könnyű áttételen pörgetve kezdjük meg utunkat a 2018-ban átadott építményhez, melyről csodás panoráma nyílik a mögöttünk elterülő tóra. Figyelem, a kilátó megtekintése nyitvatartási időhöz és belépőhöz kötött, érdemes ehhez igazítani az indulásunk időpontját!

Irány az erdő!

Nézelődés, fotózkodás után a S jelzésen távolodunk a kilátótól, majd egy utcányi aszfaltcsík után végleg bevetjük magunkat az erdőbe. A néhol nyomvályús kapaszkodás után megérkezünk egy kis tisztáson lévő elágazáshoz, melyhez pár óra múlva jobbról csatlakozunk be. Ezúttal egyenesen haladunk tovább a P jelzésen. A kétnyomtávos dózerúton lendületesen gurulunk északnyugati irányba. Az ilyen jellegű utak mindkét ellenségével, a vízmosásokkal és a nyomvályúkkal is óvatosan kell bánni. Az erdő szélére kiérve balra fordulunk, innentől méretes kövekkel kirakott, rázós szakasz következik.

Lássuk is, hova megyünk!

Szerencsére nem tart sokáig, ismét balra fordulva az irány mellett a táj hangulata és a talaj is megváltozik. Szántóföldek mellett klasszikus földutakon tekerhetünk. Jobbra fordulva a P+ jel mentén az egyre lazább, homokosabb talaj jelzi, hogy a közelben találjuk az ingóköveket. Egy meredek, de rövid kapaszkodás után nem sokkal balra kell letérnünk, ha meg akarjuk nézni őket. Ezt nemcsak a kövek miatt érdemes megtennünk, hanem azért is, mert onnan még a következő úticélunk, a Pátkai víztározó is jó látszik.

Egyenesen haladunk tovább, kissé kies, holdbéli tájon tekerünk át, majd az átbukás után a fehér murvás dózeren gondtalanul suhanhatunk a 811-es műút irányába. Ezen figyelmesen átkelve, a túloldalon 1-2 méter után le is kell térnünk balra, a szántó irányába. A szántó szélén földúton haladva nyílegyenesen célozzuk meg az erdő szélét. A fák közé érve élvezetes lejtőn gurulunk le, aztán az erdőből kibukva hirtelen jelenik meg előttünk a töltés oldala, amely mögött már a víztározót találjuk.

A horgászok birodalma

A gátra felkapaszkodva egy jó ideig itt, a víz mentén halad utunk, majd jobbra fordulva a Rovákja-patak mentén gurulunk be Pátkára. A főútra kiérve átmegyünk a vasút alatt, aztán az első adandó lehetőségnél be is fordulunk balra. A vasút felé tartva elfogy az utunk, a töltés és a szántóföld között kitaposott nyomon haladunk tovább. A sínekkel párhuzamosan tekerve a már egyszer keresztezett 811-es utat ezúttal a másik irányból tekerjük át. A túloldalon egy kis cikk-cakk után a S jellel ellátott dózeren haladunk a fák mentén.

Hamarosan feltűnik jobbról a szépen rendben tartott Lujzamajori halastó. A tavat elhagyva egy kerítéssel jelölt magánterületen kell átmennünk, ahol évente három alkalommal, 2-2 héten át békés bivalyok legelésznek. A tulajdonos szívesen átengedi a turistákat, csak azt kéri, hogy a kerítés kallantyúját akasszák vissza maguk után. Amennyiben épp a "bivalyos" napok egyikén haladnánk erre, jó, ha tudjuk, hogy ezek az állatok szelídek, nyugodtan el lehet menni mellettük, de ha kutyával túrázunk, ezen a szakaszon mindenképpen tartsuk pórázon. Traktornyomokat kerülgetve érünk ki egy kopottas bekötőútra, majd egyenesen haladva talán már mondanunk sem kell, hogy hányas számú utat keresztezzük...

A mai utolsó tó...

Pár perc után ismét vízpartra érünk, a mai nap legkisebb tavához, a Gálos-tóhoz. A fák között kerekezve egy szovjet emlékmű jelzi, hogy megérkeztünk Lovasberénybe. A lenyűgöző méretekkel rendelkező, de elszomorító állapotban található Cziráky-kastély mellett érünk be a településre. A főút túloldalán található Kossuth Lajos utcában továbbkerekezve szép lassan el is hagyjuk, átkelünk a határában húzódó vasútvonalon, majd szőlőföldek mentén megyünk tovább Nadap irányába. Még egy ideig az erdőszélen gurulunk, mielőtt balra kikanyarodunk a velünk párhuzamosan haladó főútra.

A Nadapi-nyerget aszfalton másszuk meg, ami a nap vége felé talán már jobban is esik. A tetőhöz közel jobbra fordulunk vissza az erdőbe. Pár perc után elérünk ahhoz az elágazáshoz, amely már túránk elejéről ismerős lehet. A nap elején megmászott nyomvályús szakasszal lefele óvatosan bánjunk, mert nem veszélytelen! Innen a S jelzést követve már csak vissza kell gurulnunk a parkolóig. Jó pihenést!

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Velencei-tó kiválóan megközelíthető vonattal, szinte közvetlen a parton szállhatunk le a Velencefürdő megállónál.

Megközelítés

 • Velence állomásról kigurulva Budapest irányába induljunk el a part menti kerékpárúton! Egészen a Drótszamár Kempingig haladjunk, majd itt az Enyedi utcán keresztül, s az autópálya feletti gyalogos hídon érjük el a túránk startját. A kis bemelegítő tekerés jól is fog jönni, nem kell egyből, hideg lábakkal nekikezdenünk az emelkedőnek.

Parkolás

 • Az autóval kiválóan megközelíthető parkolót az M7-es autópálya 45-ös kilométerénél található lehajtón keresztül fogjuk megtalálni. Ha nem autópályán érkeznénk, akkor pedig a Nadapi útról tudunk bekanyarodni a benzinkút mögött található autós pihenőhöz.
 • Ha négykeréken jössz a parkolóhoz, akkor elindulás után érdemes néhány kört kerekezned akár a parkolóban, mert az első méterek rögtön mászással kezdődnek. Fontos a bemelegítés!

Koordináták

DD
47.243238, 18.634558
DMS
47°14'35.7"N 18°38'04.4"E
UTM
34T 320987 5234908
w3w 
///tollas.pálmafa.labdák
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémának adódna!
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete.

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(2)
Albu Györgyi
2022-05-23 · Közösség
Lujza Azori halastó után elzárták villanypásztorral a fehér sárga fehér turista útvonalat bivaly ok számára, így vissza kellett tekerni és egy jó nagyot kerülni. A Pátkai víztározó után amikor a fő útra kiértünk egy mély árok fogadott minket
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-05-21

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
39,5 km
Időtartam
3:38 óra
Szintemelkedés
582 m
Szintcsökkenés
582 m
Legmagasabb pont
321 m
Legalacsonyabb pont
116 m
Körtúra Szép kilátás Földtani érdekességek Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp