Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Sármentesen a Pilis tetejére

· 1 értékelés · Hegyikerékpározás · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  Kakashegyi bejárat vissza az erdő világába
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 1000 800 600 400 200 40 35 30 25 20 15 10 5 km Boldog Özséb-kilátó (Pilis-tető) Schuller-hegyi pihenőhely Simon halála Simon halála
Bringáznál egy jót az erdőben, az autóktól távol? Esetleg sokat esett, de nincs kedved a sárhoz, a nap végén pedig a bringapucoláshoz? Bizonytalan vagy a terepen? Nem baj, itt egy szuper kör, amit így is simán letekerhetsz!
nyitva
nehéz
Hossz 43,7 km
4:51 óra
826 m
826 m
753 m
125 m

Hát jó, azt nem állítjuk, hogy könnyű is lesz, hiszen kiindulópontunk a Duna szintje, onnan kapaszkodunk fel a Visegrádi-hegység legmagasabb pontjáig. Az viszont biztos, hogy a nyugalom és a táj kárpótolni fog, pihenőkkel tűzdelve pedig a ránézésre ijesztőnek tűnő szinkülönbség is leküzdhető.

Túránk 95%-ban forgalomtól elzárt úton, az erdőben halad. A borítását tekintve aszfalt, bár annak néhol már csak az emlékei maradtak meg, így sokszor kifejezetten indokolt a ballonos gumi. A tekerés csúcspontján a Boldog Özséb-kilátóról nyíló, párját ritkító panoráma kárpótól minket a hosszú mászásért.

A szerző tippje

 • Nem az útvonal része, de ahhoz nagyon közel található a Rám-hegy. A misztikus tulajdonságokkal felruházott csúcs nemhogy bringával, de még gyalog is komoly kapaszkodást igényel, azonban bőven megéri. A tetejére felérve csodás kilátás tárul elénk. Ezt a 300-400 méteres kitérőt kár lenne kihagyni, ezért légy résen, ha a Z◼ keresztezi a sárga bringás jelet! Keresd a a Rám-hegyre vezető Z▲ jelzést!
 • Ha úgy érzed, hogy a Két-Bükkfa-nyereghez tartó kapaszkodás sok erőt kivett belőled, akkor a Pilis-tetőhöz tartó oda-vissza szakaszt ki tudod hagyni, ezzel rövidíthetsz a túrán. Vagy, ha többen vagytok, és a csapat egyik része kihagyná, akkor a nyeregnél kiépített pihenőnél van lehetősége bevárni a csúcsot megmászó társaságot.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2020-05-13
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
753 m
Legalacsonyabb pont
125 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 62,14%Murvás út 3,93%Utca 10,44%Ismeretlen 23,47%
Aszfalt
27,2 km
Murvás út
1,7 km
Utca
4,6 km
Ismeretlen
10,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Utunk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait, és közlekedjünk fokozott figyelemmel.
 • Külön kiemelendő a 1111-es úton a Kakashegy felé történő balra fordulás. Alapos hátranézés, karjelzés!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Pilismarót (125 m)
Koordináták:
DD
47.783793, 18.875306
DMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
///elsöprő.sebesen.főhős
Mutasd a térképen

Végpont

Pilismarót

Útleírás

Itiner:

 • Pilismarótról a zöld kerékpáros jelen tekerünk fel a Két-Bükkfa-nyeregig
 • Pár száz métert jelölés nélkül teszünk meg, majd a nyereg déli felében a sorompó mögött találjuk a sárga kerékpáros jelet, amely a Boldog Özséb-kilátóig visz
 • Visszagurulva a nyeregig, majd a 1111-es műúton legurulva a kakashegyi kijáratnál keressük a kék kerékpáros jelet
 • A Király-kúti-nyeregnél balra letérünk a kékről, és újra a sárga kerékpáros jelet követve jutunk vissza Pilismarótra

A túráról részletesen:

A községet elhagyva ismerős, a környékre meglehetősen jellemző kép fogad minket. Az erdészeti út mellé csendesen csordogáló patak társul, mely elég sokáig kíséri utunkat. Pár száz méter megtétele után egy Y-elágazáshoz jutunk, elérve egyik sarokpontját mai napunknak. Most egyenesen haladunk tovább, az utunk végeztével azonban majd balról fogunk visszaérkezni ide. Tömören: zöld kerékpáros jelen fel, sárgán pedig le.

Az egyenletesen és kitartóan emelkedő aszfaltcsík hangulatosan kanyarog az erdőben, néha a Pilismaróti-malom-patak, néha egy-egy tisztás kerülve a szemünk elé. A Hoffmann vendégházhoz felérve már érezhető mászásunk eredménye, egyre gyakrabban van lehetőségünk kitekinteni a lombok közül. A következő nagyobb balos visszafordító után pazar kilátás tárulkozik elénk. Itt érdemes kicsit megpihenni, és frissíteni a következő szakasz előtt. Lazításképpen az útról jobbra letérve meglátogatható a pilisszentléleki Pálos templomrom (500 méter kitérő).

Az erdészeti út aszfaltja eddig meglehetősen vegyes képet mutatott, de a fenti szakaszon néhol egészen meglepő minőséget találunk. Nyugodtan elmondható, hogy egyes szakaszokon gyakorlatilag tüköraszfalt vár ránk. A kapaszkodás érzésre olyan, mintha soha nem érne véget - egészen pontosan a 12. kilométerig kell kitartani. Itt érjük el az Esztergom felől kanyargó 1111-es utat, amelyen pár száz métert tekerve a Két-Bükkfa-nyeregben találjuk magunkat. A kiépített pihenőben megérdemelten szusszanhatunk egyet.

Kis pihenő a következő nekifutás előtt

A folytatásért a sorompó mögött induló aszfaltutat keressük, rajta a sárga kerékpáros jellel. Néhány hullámtól eltekintve utunk tovább emelkedik, és nem véletlenül, hiszen a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontjára tartunk. Az igazat megvallva a most ránk váró rész csak mérsékelten mondható izgalmasnak. A töredezett aszfalt körül az erdő is meglehetősen egysíkú arcát mutatja, kilátásról pedig sajnos nem beszélhetünk. Egyfajta befektetésként kell tekinteni ezekre a kilométerekre, melyek a Pilis-tetőhöz érve kamatostul megtérülnek.

Fent a csúcson!

Első jelei annak, hogy már igazán közel járunk, az az aszfalt zúzott, fehér murvára váltása, majd a volt légvédelmi rakétabázis kísérteties maradványainak feltűnése. Az egykori geodéziai toronyból kialakított kilátót 2014-ben adták át. Tiszta időben lélegzetelállító panorámában lehet részünk a tetejéről. A lábánál pihenő és kerékpártároló segíti a regenerálódást. Hűvösebb időben érdemes szélkabáttal készülni, hiszen ezen a részen gyakran találkozhatunk szeles időjárással.

Ha kigyönyörködtük magunkat a kilátásban, a már előbb megismert úton gurulunk vissza a nyereghez. Ezúttal persze könnyebb dolgunk lesz, csak egy-két helyen kell taposni a pedált, amúgy könnyedén suhanhatunk. A Két-Bükkfa-nyeregnél a főútra jobbra ráfordulva, Pilisszentkereszt felé vegyük az irányt. A most következő szakasz az egyetlen, ahol forgalomban kell kerekeznünk, ezért legyünk nagyon figyelmesek! Pár kilométer elteltével balról egy buszmegálló tűnik fel. Alapos hátranézések után óvatosan forduljunk be balra, a parkoló irányába! Innen a végcélig ismét forgalommentes utakon haladhatunk.

Néhány erdőszéli épület elhagyása után ismét a természetben érezhetjük magunkat. A hosszabb gurulást követően újra be kell izzítanunk a megfelelő izmokat. A kék és zöld bringás jelzés szétválásánál mi szokás szerint maradunk az aszfalton, azaz a kék kerékpáros jelzést követve. Pár perc után végül túl leszünk a nap utolsó komolyabb mászásán is. Átbukva a lejtőn, és megtekintve a jobbra nyíló csodás panorámát, gyorsan ott is találjuk magunkat a Király-kúti-nyeregnél.

Ráfordulva a célegyenesre

Élesen balra fordulva, a sorompón túl a sárga kerékpáros jelet követjük. Rövid kapaszkodást követően, egy 180 fokos visszafordító után egy tetőn találjuk magunkat. Érdekességképpen balra a dobogókői sípálya felvonóját csodálhatjuk meg. Innen csupán egyetlen dologra kell figyelni: lejtőzés közben a gyönyörű táj ne terelje el figyelmünket az útról! A murvás aszfalt talán a kör leghangulatosabb táján kanyarog. Néhány perc után a Rám-hegy lábánál gurulunk el, amit érdemes megnézni, ha időnk és erőnk engedi. Ezután a legendás Rám-szakadék kijáratának közelében kerekezünk. A jobbra magányosan tornyosuló Árpádvár neve sejteti, hogy számos legenda övezi ezt a környéket.

A hátralévő részen szebbnél-szebb kilátások mellett élvezhetjük a bringázás könnyebbik részét, a gurulást. A figyelem ettől függetlenül ne lankadjon, hiszen az útminőség rendkívül változatos! A murvás kanyarokban néhol simán le lehet csúszni az útról. Végül a túra elején említett elágazáshoz érkeztünk, ahonnan már csak pár száz métert kell megtennünk Pilismarótig.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Első lépésként Szobig kell eljutnod vasúton, majd az állomástól néhány száz méterre található szobi révvel tudsz átjutni a Duna túlsó partjára.

Megközelítés

 • A révtől műúton kell kitekerni a 11-es főútig, majd itt balra fordulva 2 km Pilismarót. A település központjáig elérve a templomnál kell a hegyek felé fordulni és a község határánál kezdődik az erdészeti utunk.

Parkolás

 • A 11-es úton Esztergom vagy Visegrád irányából közelíthető meg a település. Parkolni a község utcáiban a KRESZ szabályainak betartásával lehetséges.

Koordináták

DD
47.783793, 18.875306
DMS
47°47'01.7"N 18°52'31.1"E
UTM
34T 340849 5294456
w3w 
///elsöprő.sebesen.főhős
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Ajánlott kerékpározás közben sisak viselete!
 • Utunk során csak egy települést érintünk, illetve víznyerő helyekben sem bővelkedik. Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

5,0
(1)
Gombár János
2021-05-26 · Közösség
Nagyon szép környezetben vezet az út! Majdnem végig outival is járható.
Mutass többet!

A közösség fényképei

+ 11

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
nehéz
Hossz
43,7 km
Időtartam
4:51 óra
Szintemelkedés
826 m
Szintcsökkenés
826 m
Legmagasabb pont
753 m
Legalacsonyabb pont
125 m
Körtúra Szép kilátás Csúcstúra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp