Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Zsíroshegyi körtúra (Nagykovácsi P+B)

Hegyikerékpározás · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Solymár szélén feltűnnek a Kevélyek vonalai is
  Solymár szélén feltűnnek a Kevélyek vonalai is
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 30 25 20 15 10 5 km
Távban és szintben is komoly kihívást jelentő túra, aminek az első fele túlnyomórészt településen vezet egyfajta bemelegítésként, majd a második fele szinte kis sem jön az erdőből. Nem szabad elsietni az elejét, hagyjunk erőt a második felére is, hiszen a szint és a technika jelentős része ott fog majd ránk várni.
nyitva
nehéz
Hossz 31,4 km
2:40 óra
724 m
724 m
472 m
159 m

Felkészült bringást és felkészült bringát igénylő túra, amely előbb a túrázót kertvárosi utcácskákkal melegíti be, majd a Nagykovácsitól északra fekvő erdők kevésbé forgalmas, kevésbé ismert ösvényein keresztül fárasztja le.

A környékbeli túrákhoz képest gyakrabban kényeztet minket látványos kilátásokkal az útvonal, de természetesen ez azzal jár, hogy azokra a magaslatokra fel is kell tekerni. A majd' 600 méter szintemelkedés nem kevés, edzettséggel, frissítővel és vízzel felkészülve vágjunk csak neki ennek a kirándulásnak.

Főleg a városi szakaszokon néha el lehet bizonytalanodni a jelzéseket követve, ezért határozottan ajánlott magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni. Vagy még jobb választás lehet a Természetjáró app, amivel szinte biztosan elkerüljük a nem kívánt kerülőket. 

A szerző tippje

 • A túrának nevet adó Zsíros-hegyet érinti a túra, de a kilátást nyújtó hegyoldalba nem vezet ki. Érdemes a leírásban ismeretett kitérőt megtenni a kerékpárt tolva, hiszen gyönyörű panorámában lehet részünk. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
472 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 10,65%Murvás út 20,61%Földút 2,53%Ösvény 12,43%A kerékpárt tolni kell 0,48%Utca 18,05%Ismeretlen 35,22%
Aszfalt
3,3 km
Murvás út
6,5 km
Földút
0,8 km
Ösvény
3,9 km
A kerékpárt tolni kell
0,2 km
Utca
5,7 km
Ismeretlen
11,1 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra első felében nagyrészt autóforgalom által is használt műúton gurulunk, itt legyünk körültekintőek, és tartsuk be a KRESZ-szabályokat!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Nagykovácsi P+B (333 m)
Koordináták:
DD
47.576000, 18.883722
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.4"E
UTM
34T 340849 5271346
w3w 
///bokrok.átrohan.tusfürdő

Végpont

Nagykovácsi P+B

Útleírás

Itiner:

 • A túra nagy része klasszikus túrajelzések szerint nézve jelöletlen úton halad, de a PB8 jelzés végigkísér az elejétől a végéig.

Leírás:

Nagykovácsi - Pilisszentiván (PB8)

 • Terep: aszfalt, murvás út, erdei talaj

A parkolóból keletre indulunk, majd egy bal-bal-jobb kanyarkombinációval elérünk a temetőhöz, s innen a Z jelzéssel barátságot kötve pedálozunk fel Zsíroshegy irányába. Előbb csendes kertvárosi részhez érünk, majd konkrétan a település határán haladunk. Rövid hurok erejéig egy szűk erdei ösvényre keveredünk, ami egy murvás parkolóba vezet. Itt érdemes egy rövid kitérőt tenni, ami amúgy nem a túránk része, de a környék talán legszebb kilátásában lehet részünk. 200-300 méterről van szó, ami nem bringabarát ösvény, ráadásul nem is szabályos itt a kerékpározás, ezért inkább a tolást válasszuk. A K△ jelzés fogja mutatni a kitérőt. 

Miután kigyönyöködtük magunkat a kilátásban, a már előbb elért parkolóból a Turista út nevű utcácskában haladunk a település széle felé. Egy balos kanyarral az aszfalt után már újra murván gurulunk, és egy perc múlva már a fák között lehetünk. A PB8 jelzést követve lejtőre érünk, aminek az alján már Solymár legutolsó utcája található. Impozáns házak és szorgalmas építkezések között kerekezve figyelmesen kövessük a felfestett jeleket, melyek csendes, szűk kertvárosi utcákban vezetnek. Kopár lejtőre érve feltűnik szemben a Kevélyek két csúcsa, előtérben pedig a Solymári vár. A lejtő aljában balra fordulunk, majd a Káposztás-patak mindkét oldalát megjárva kis utcákban intünk búcsút a gyönyörű fekvésű városnak. 

A Széles utca végén egy sorompót megkerülve gurulunk be az erdőbe. A szekérútnak tűnő ösvényen a 20. század első felében még a bányavasút sínjei kanyarogtak. Ha nyitott szemmel járunk, a környéken számos kőfejtőre, felhagyott táróra, bányászati emlékre lelhetünk. Túl sokat nem tekerünk földúton, hiszen hamarosan Pilisszentiván szélére érkezünk. A mellékutcák cikkcakkja után a Fehér-hegy oldalának hangulatos fenyvesén vezet át az út. A fenyvesből kiérve megpillantjuk a sportpályát, mely mellett található a pilisszentiváni P+B pont.

Pilisszentiván - Nagykovácsi (PB8)

 • Terep: aszfalt, murvás út, erdei talaj

A sportpálya északi csücskénél a Rét utca irányába folytatjuk a tekerést, ahol egyből az elágazásnál térjünk le a bal oldali ágra. Csendes úton gurulunk családi házak között, amik szép lassan eltűnnek, miközben beérünk az erdőbe. Sík, egyenes úton haladunk, egyetlen kihívást néha a meglehetősen mély és süppedős homok jelenti. Ne lepődjünk meg, ha egyszer-kétszer esetleg tolni kényszerülünk a bringát. Az "útpadkát" kihasználva a füves részeken néha tekerhetőbb részekett találhatunk. Kiérve a lombok közül a sziklák és a mészkő kerül túlsúlyba. A Sóder-hegy és a Csaba-hegy között haladva elhagyott lőtéren találjuk magunkat, ami a Császári- és Királyi Hadsereg hadgyakorló terepének épült, később pedig a szovjet hadsereg használta a bázist. További érdekessége, hogy a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című könyvéből készült film egyes jelenteit is itt forgatták. Ha a kerékpárt le tudjuk kötni valahova, és időnk engedi, akkor jobb kéz felől két érdekes sziklaképződményt, a Gomba-sziklát és az Ördögoltár-sziklát is érdemes felkeresni. A K⩍ jelzést követve fogunk rátalálni mindkét látnivalóra. 

A távolban iparterület tűnik fel, de mi balra fordulunk, a PB7-től búcsúzúnk, ezután már csak a PB8-at követjük. Kétnyomtávos, széles dózerúton haladunk a két oldalról közrefogó lombok árnyékában. Egy darabig a K jelzésen haladunk, majd jobbra letérünk róla. Néha rövid, de meredek kaptatók izzasztják meg a túrázót, miközben az ösvényünk is egyre szűkebbé válik. A murvás út erdei talajjá vált, majd jól kiépített pihenőhöz érünk. A pihenő után még egy meredek kaptatót le kell küzdenünk, hogy egy gerincre érjünk. Innen mindkét irányba látványos kilátás kárpótol az erőfeszítésekért. 

Meredek, technikás gurulás után ismét széles dózerúton találjuk magunkat. A síkban haladó ösvényen megkerüljük a Zajnát-tetőt, majd az erdő és mező határára kiérve a Meszes-hegy nyújt ámulatba ejtő kilátást. Rövid ideig a mező szélén tekerünk, majd a szekérút visszavezet minket az erdőbe. Ezután nagyon hosszú és kitartó emelkedő kezdődik. A túra szintemelkedésének jelentős részét a következő bő három kilométeren fogjuk összegyűjteni. Hol simább talajon, hol vízmosásokkal tarkított kőporos, murvás dózeren. Nem meglepő, hiszen murvabánya is feltűnik a fák között, ha marad erő a nézelődésre.

A végtelennek tűnő emelkedő egyszer szerencsére véget ér, a S jelzéssel való összefonódás jelzi ezt a pillanatot. Talán nem túlzás azt mondani, hogy innen a környék leghosszabb egyenes dózere vár ránk. Bő három kilométeren keresztül nyílegyenesen gurulunk lefelé Nagykovácsi irányába. Nincs más dolgunk, mint időnként fékkel kontrollálni a tempót, és kerülgetni a kisebb-nagyobb vízmosásokat. Lovardával köszönt minket Nagykovácsi, majd hamarosan aszfalt is kerül a kerekeink alá. Innen már csak egyenesen kell haladnunk tovább, és a templom elkerülése után feltűnik a kiindulási pontunk. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Nagykovácsiba BKV busz egészen gyakran jár, de azon kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk.

Megközelítés

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település a Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközelítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, a balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parkolás

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül.

Koordináták

DD
47.576000, 18.883722
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.4"E
UTM
34T 340849 5271346
w3w 
///bokrok.átrohan.tusfürdő
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
nehéz
Hossz
31,4 km
Időtartam
2:40 óra
Szintemelkedés
724 m
Szintcsökkenés
724 m
Legmagasabb pont
472 m
Legalacsonyabb pont
159 m
Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp