Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Pilisi bortúra (Pilisszántó P+B)

Hegyikerékpározás · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A PB12-n Pilisszántó fölött
  A PB12-n Pilisszántó fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Pilis emlematikus településéről, Pilisszántóról indulva járjuk körbe délről az ikonikus hegységet úgy, hogy igazán komoly emelkedőktől mentesen tekerhetünk. A táv és a szint miatt ajánlható kezdők számára is.
nyitva
közepes
Hossz 17,3 km
1:32 óra
410 m
410 m
402 m
193 m

Pilisszántóról indulva egyből az első néhány méteren látnivalókba botlunk, hiszen a Mészégetők kútja és a Boldogasszony kápolna gondoskodik arról, hogy egy kevés tekerés után egyből megálljunk nézelődni. Ezután a hegy oldalában szintben haladva kellemes, nem megterhelő szakaszban lesz részünk, miközben balra Pilisjászfalu és Piliscsév környékére van látványos kilátásunk.

A szakaszt lezáró meredek lejtő végében jelentős kulturális emlék, Klastrompuszta vár ránk. A pálos rend 13. században épült temlomának romja mellett több barlang, kilátó és büfé is gondoskodik arról, hogy minőségi időt tölthessünk itt pihenés közben. 

Innen már csak le kell gurulnunk egy aszfaltos, de alacsony forgalmú műúton Kesztölcre, ahol megfordulva ezt a látványos és izgalmas útvonalat tekinthetjük meg ellenkező irányból. Rövidsége ellenére kifejezetten látnivalókban bővelkedő túra, amely akár családok számára is tartalmas kis erdei expedíciót jelenthet, amely átmozgat és egyben szellemileg is táplál.

A szerző tippje

 • Ha esetleg szeretnénk spórolni a kilométerekkel és a szinttel, akkor visszafordulhatunk akár Klastrompusztán is - tehát a Kesztölcre való legurulás és visszamászás akár el is hagyható.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
193 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 23,06%Murvás út 0,69%Földút 13,10%Ösvény 15,46%Utca 5,05%Ismeretlen 42,61%
Aszfalt
4 km
Murvás út
0,1 km
Földút
2,3 km
Ösvény
2,7 km
Utca
0,9 km
Ismeretlen
7,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Klastrompuszta felett kifejezetten köves, sziklás és meredek az út. Felfelé, de főként lefele is nagyon óvatosan tekerjünk ezen a rövid szakaszon!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Pilisszántó P+B (295 m)
Koordináták:
DD
47.676821, 18.885002
DMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
w3w 
///perecek.fejlett.járadék
Mutasd a térképen

Végpont

Pilisszántó P+B

Útleírás

Itiner: 

 • A túra két végpontja között végig a zöld kerékpáros jelzés mutatja utunkat.

Leírás:

Szántó-nyereg - Kesztölc (PB12)

 • Terep: murvás út, aszfalt

A parkolóból északi irányba, a Sziklakápolna felé indulunk el köves ösvényeken. Előbb elhaladunk a mészégetők kútja mellett, ami egy apáról fiúra szálló, mára kihalt mesterségnek állít emléket. Majd száz méter múlva érdemes néhány perces kitérőt tenni a kápolnánál, hiszen a hangulata magával ragadó. Ezután északnyugati irányba folytatjuk utunkat, amerre egy jó ideig haladni is fogunk. A Pilis oldalában tekerünk, ahol jobbra a hegy magasodik fölénk, balra pedig Piliscsév, Pilisjászfalu és környezete rajzolódik a tájba. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Egy kereszteződés zárja le a kényelmes tekerést, ahol a P jelzés keresztbe fut előttünk, de mi tartva a haladási irányunkat egy határozott ereszkedéssel Klastrompusztára érkezünk. Az aszfaltra kigurulva szemben találjuk a települést, balra pedig a kolostorromot. Innen már csak le kell gurulnunk aszfalton Kesztölcre, hogy elérjük a túra legtávolabbi pontját. 

 Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

Pihenő után a Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton tekerünk vissza az erdő irányába. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően földúton kerekezünk, de számos helyen kövekkel megerősített talajon gurulhatunk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A panoráma megcsodálása után már csak le kell gurulnunk az alattunk elhelyezkedő parkolóba.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Pilisszántó tömegközlekedéssel csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parkolás

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felői végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Koordináták

DD
47.676821, 18.885002
DMS
47°40'36.6"N 18°53'06.0"E
UTM
34T 341251 5282548
w3w 
///perecek.fejlett.járadék
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
17,3 km
Időtartam
1:32 óra
Szintemelkedés
410 m
Szintcsökkenés
410 m
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
193 m
Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp