Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Levendula túra (Kesztölc, Erika kávézó P+B)

Hegyikerékpározás · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Pilis Bike Levendula-túra mentén, a háttérben a Pilis-tető
  A Pilis Bike Levendula-túra mentén, a háttérben a Pilis-tető
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km Iluska-forrás (pihenőhely)

A Pilis tömbje természeti érdekességekben, kulturális emlékekben egyaránt gazdag, és akkor még nem is beszéltünk a látványos megjelenéséről. Emiatt egyértelmű, hogy érdemes közelről és távolabbról is megvizsgálni, körüljárni ezt a mészköves, dolomitos kiemelkedést, ami egyben a Dunántúli-dombság legkeletibb széle.

nyitva
közepes
Hossz 15,6 km
1:48 óra
440 m
389 m
402 m
193 m

A túra első felében megközelítjük a Pilist, és déli irányból az oldalában szintben futó szekérúton végigtekerjük, majd Pilisszántón keresztül tekerünk tovább, hogy a település széléről talán a legszebb és leglátványosabb nézőpontból csodálhassuk meg. A túra túlsó fordítója Piliscsaba, ahol újabb lendületet véve ugyanezt megcsodálhatjuk egy másik irányból is. 

Nem állítjuk, hogy könnyű túra, hiszen több hosszú emelkedő is vár ránk. De azt is biztosan állítjuk, hogy megéri megküzdeni a kihívásokkal, hiszen közben számtalan sokféle élmény vár ránk. A 13. századi pálos kolostorok világától kezdve a mészkövekben kialakuló barlangi képződményeken át egészen a Pilis szakrális jelentőségéig ezerféle hatás ér minket a túra során, és akkor még nem beszéltünk a mozgás nyújtotta élményekről és a szabad levegőn való időtöltés pótolhatatlan szépségéről. 

 

A szerző tippje

 • A környéken található sok köves és murvás úthoz képest a Pilis oldalában lévő erdészeti út kifejezetten földes. Ezáltal kiadósabb eső után érdemes inkább másik túrát választani, nagy sárral találkozhatunk adott esetben. 
 • Egyirányú túra lévén, ha szeretnénk visszajutni a kiindulási pontra, akkor a vasút lesz a segítségünkre. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
193 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 17,28%Murvás út 7,83%Ösvény 26,35%Utca 17,15%Ismeretlen 31,37%
Aszfalt
2,7 km
Murvás út
1,2 km
Ösvény
4,1 km
Utca
2,7 km
Ismeretlen
4,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Pilisszántó településen forgalomban haladunk, ezért fokozottan figyeljünk oda. Különösen igaz ez a hosszú lejtőre, ahol semmiképpen se gyorsuljunk fel túlságosan!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Kesztölc, Erika kávézó P+B (193 m)
Koordináták:
DD
47.712116, 18.796062
DMS
47°42'43.6"N 18°47'45.8"E
UTM
34T 334687 5286656
w3w 
///készség.jégtömb.kezelés

Végpont

INFO Piliscsaba, Klotildliget vasútállomás

Útleírás

Itiner: 

 • Kövessük a zöld kerékpáros piktogramot a Szántó-nyeregig!
 • A nyeregnél az aszfaltra kiérve váltsunk a kék kerékpáros piktogramra, és a túra végéig kövessük is azt.

Leírás:

Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton hagyjuk el a települést. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Egy kitartó emelkedőt kezdünk meg a kolostorrom felé. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően mészköves földúton haladunk, de egy hosszabb szakaszon apró murvával szórt, szépen elsimított úton kerekezhetünk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A település az ókorban igen nagy forgalmat bonyolított, hiszen itt haladt át a római hadi út. Ennek emlékét őrzi az a mérföldkő, amit még i.sz. 230-ban helyeztek az út mellé – ma is megnézhetjük a római katolikus templom mellett. A településen rövid kitérővel megéri felkeresni az 1895-ös építésű Orosdy-kastélyt a Kossuth utca – Orosdy utca útvonalon. A többször átalakított épület napjainkban zarándokszállásként üzemel.

A hegyet számtalan természeti értéke mellett szakrális viszonylatban is emlegetik. Nemsokára láthatjuk, hogy Dobogókő mellett Pilisszántó is zarándokhellyé vált. Utunk mellett balra bújik meg a fák között a Sziklaszínház. A bejáratánál Wass Albert emlékműve és Trianon-kopjafa áll. A bemélyedés felett, az egyik sziklapárkányon a 2016-os téli napforduló időpontjától láthatjuk az áldást osztó Jézus-szobrot. Néhány lépésnyire találjuk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnát. Előteréből csodás panorámát kapunk a falu látképén át egészen a Budai-hegységig. A Pilis Keresztje az épület felett emelkedik. A 2007-ben átadott Csillagösvényen a magyar történelem nagy alakjait idézik a faragott oszlopok.

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 • Terep: aszfalt, murvás út

Az aszfaltra kiérve csak a fékkarban kell kapaszkodnunk, könnyed gurulás vár ránk. Pár száz méter suhanás után forduljunk jobbra a szántóföldek irányába, tekerjünk az erdő felé! Itt még érdemes egyszer visszapillantani, és elbúcsúzni a hegyek látványától. Utolsó emelkedőnk következik, ahol a fekvőrendőrökkel tűzdelt, döngölt úton haladunk az Iluska-forrás felé.

Iluska-forrás - Klotildliget (PB7)

 • Terep: murvás út

Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel. De mi jobbra kanyarodva haladunk tovább, s nincs más dolgunk, mint a fára festett kis kék bringásokat követve a kerítés mentén haladnunk, majd balra fordulunk. Kiépített pihenőt elhagyva pedig már csak be kell gurulni Klotildliget vasútállomásra.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Kesztölc települést nem érinti vasútvonal, ezért kerékpárszállítást lehetővé tevő tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. Ha mindenképpen ragaszkodnunk kell a vasúthoz, akkor Piliscsév vasútállomás lehet megoldás.

Megközelítés

Piliscsév vasútállomásról a PB12 útvonal mentén juthatunk el Kesztölcre.

Parkolás

Autóval északi vagy déli irányból közelíthető meg a Pilis oldalába befúródó zsákfalu. A P+B pontban viszonylag kevés autó fér el, de a település félreeső részein biztosan fogunk találni helyet a parkolásra. 

Koordináták

DD
47.712116, 18.796062
DMS
47°42'43.6"N 18°47'45.8"E
UTM
34T 334687 5286656
w3w 
///készség.jégtömb.kezelés
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
15,6 km
Időtartam
1:48 óra
Szintemelkedés
440 m
Szintcsökkenés
389 m
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
193 m
Szép kilátás Egyirányú túra Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp