Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Klotildligeti edzőkör (Kesztölc, Erika kávézó P+B)

Hegyikerékpározás · Pilis-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A PB12-n Pilisszántó fölött
  A PB12-n Pilisszántó fölött
  Fénykép: Farkas Péter, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 30 25 20 15 10 5 km Iluska-forrás (pihenőhely) Iluska-forrás (pihenőhely)

Igazi edzőkör tapasztalt és kemény bringások számára. Nem csak a táv, hanem a szint és sokszor a köves talaj is kihívást fog jelenteni, de a bejárt táj mindezért többszörösen kárpótol. 

nyitva
közepes
Hossz 31,3 km
2:57 óra
831 m
831 m
402 m
195 m

Négy komolyabb emelkedőre kell majd beosztanunk az erőnket a ránk váró bő 30 kilométer során. Rögtön a túra elején Klastrompusztára kell felpörgetnünk, majd Iluska-forráshoz vár ránk egy izzasztó emelkedő. Egy lejtő és a fordító után egyből meredek ösvényen jutunk vissza az Iluska-forráshoz, majd az utolsó nagyobb erőpróba Pilisszántó település területén igényel nagyobb erőbefektetést.

Ha ezekre az erőpróbákra hagyunk elég erőt, illetve a frissítésről, energiatutánpótlásról is gondoskodunk, akkor egészen biztosan jó élményekkel szállhatunk le Kesztölcön a nyeregből. 

Önmagában a távolság és a kihívás legyőzése is nagy élményekkel kecsegtet, de szerencsére ez nem minden. Számtalan látnivalót, érdekességet kínál a túra, ezért a pihenők során tanulhatunk, tapasztalhatunk, megismerhetünk rengeteg dolgot a természettel, a környék múltjával és kultúrájával kapcsolatban. 

Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2023-01-18
Nehézség
közepes
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
195 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Pilisszántó településen forgalomban haladunk, ezért fokozottan figyeljünk oda. Különösen igaz ez a hosszú lejtőre, ahol semmiképpen se gyorsuljunk fel túlságosan!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Kesztölc, Erika kávézó P+B (194 m)
Koordináták:
DD
47.712107, 18.796576
DMS
47°42'43.6"N 18°47'47.7"E
UTM
34T 334725 5286654
w3w 
///nézők.vélemény.boldogul

Végpont

Kesztölc, Erika kávézó P+B

Útleírás

Itiner:

 • Kövessük a zöld kerékpáros piktogramot a Szántó-nyeregig!

 • A nyeregnél az aszfaltra kiérve váltsunk a kék kerékpáros piktogramra és Klotildligetig kövessük is azt. 

 • Visszafelé ugyanez értelemszerűen forditva az irányadó.

Leírás:

Kesztölc - Szántó-nyereg (PB12)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A Kesztölcöt Klastrompusztával összekötő gyér forgalmú műúton hagyjuk el a települést. A minőség végletekig változatos, hiszen a tükörsima, frissen fektetett szakasztól a töredezett kátyúsig mindent találunk. Egy kitartó emelkedőt kezdünk meg a kolostorrom felé. Ritka kivételnek számít, hogy itt az Országos Kéktúra útvonalán legálisan tekerhetünk. Klastrompusztára érve kicsit pihenjünk rá a következő szakaszra, mert az erdőbe beérve terepen kell leküzdenünk néhány száz méter meredek, kissé technikás részt. Ezt letudva ismét könnyű dolgunk van, a hegy oldalában szinte síkon haladunk tovább. Alapvetően mészköves földúton haladunk, de egy hosszabb szakaszon apró murvával szórt, szépen elsimított úton kerekezhetünk. Ez az útszakasz egy pihenős, nyugodt része a túránknak.

A kőfülke környéke után lenyűgöző kilátás tárul elénk Pilisszántóra és annak kivételes fekvésére. A település az ókorban igen nagy forgalmat bonyolított, hiszen itt haladt át a római hadi út. Ennek emlékét őrzi az a mérföldkő, amit még i.sz. 230-ban helyeztek az út mellé – ma is megnézhetjük a római katolikus templom mellett. A településen rövid kitérővel megéri felkeresni az 1895-ös építésű Orosdy-kastélyt a Kossuth utca – Orosdy utca útvonalon. A többször átalakított épület napjainkban zarándokszállásként üzemel.

A hegyet számtalan természeti értéke mellett szakrális viszonylatban is emlegetik. Nemsokára láthatjuk, hogy Dobogókő mellett Pilisszántó is zarándokhellyé vált. Utunk mellett balra bújik meg a fák között a Sziklaszínház. A bejáratánál Wass Albert emlékműve és Trianon-kopjafa áll. A bemélyedés felett, az egyik sziklapárkányon a 2016-os téli napforduló időpontjától láthatjuk az áldást osztó Jézus-szobrot. Néhány lépésnyire találjuk a Makovecz Imre által tervezett Boldogasszony-kápolnát. Előteréből csodás panorámát kapunk a falu látképén át egészen a Budai-hegységig. A Pilis Keresztje az épület felett emelkedik. A 2007-ben átadott Csillagösvényen a magyar történelem nagy alakjait idézik a faragott oszlopok.

Szántó-nyereg - Iluska-forrás (PB6)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

Az aszfaltra kiérve csak a fékkarba kell kapaszkodnunk, könnyed gurulás vár ránk. Pár száz méter suhanás után forduljunk jobbra a szántóföldek irányába, tekerjünk az erdő felé! Itt még érdemes egyszer visszapillantani, és elbúcsúzni a hegyek látványától. Hosszabb emelkedő következik, ahol a fekvőrendőrökkel tűzdelt, döngölt úton haladunk az Iluska-forrás felé.

Iluska-forrás - Klotildliget (PB7)

 • Terep: murvás út

Az Iluska-forrás környékén olvad össze utunk a Pilisvörösvár felől érkező hasonló, kerékpározásra kijelölt ösvénnyel. De mi jobbra kanyarodva haladunk tovább, s nincs más dolgunk, mint a fára festett kis kék bringásokat követve a kerítés mentén haladnunk, majd balra fordulunk. Egy kiépített pihenőt elhagyva már csak be kell gurulni Klotildliget vasútállomásra. 

Klotildliget - Iluska-forrás - (PB7)

 • Terep: murvás út

Ha kifújtuk magunkat, akkor visszakanyarodunk a Szántói utcára, ami az erdőbe vezet. Széles erdei úton haladunk a sűrű fák között. Egyből kaptató gondoskodik arról, hogy a pihenő után ismét visszamelegedjünk, de szerencsére hamar elérjük az emelkedő tetejét. Hasonló földútra kiérve jobbra fordulunk, majd kerítés mellett suhanunk szinte tekerés nélkül. A lejtő alján balra térünk, és újra meg is érkeztünk az Iluska-forrás környéki kereszteződéshez.

Iluska-forrás - Szántó-nyereg (PB6)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Innen tovább gurulunk Pilisszántó irányába, ahol a jól simított dózeren egyedül a fekvőrendőrök állják utunkat. Ezeknek a funkciója kettős: egyrészt a vízelvezetésben játszanak fontos szerepet, másrészt megakadályozzák, hogy ne száguldozzanak túlságosan a kerekezők. Az erdő szélére kiérve egy szántó mellett folytatódik az utunk. Ez az a hely, ahol érdemes elővenni a telefonokat és a fényképezőgépeket, hiszen gyönyörű kilátásban van részünk a Pilisnek, Hosszú-hegynek és a Kevélyeknek köszönhetően. Göröngyös, köves földúton továbbtekerve beérünk Pilisszántó központjába.

Néhány percnyi kapaszkodás után balra egy nagy köves parkolóban folytatódik az utunk, majd a zöld kerékpáros jel irányába hagyjuk el az aszfaltot. Egyre rázósabb talajon zötyögünk a Pilis oldalában.

Szántó-nyereg - Kesztölc (PB12)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Az utat tovább folytatva elhaladunk a mészégetők kútja mellett, ami egy apáról fiúra szálló, mára kihalt mesterségnek állít emléket. Északnyugati irányba fordulunk, amerre egy jó ideig haladni fogunk. A Pilis oldalában tekerünk, ahol jobbra a hegy magasodik fölénk, balra pedig Piliscsév, Pilisjászfalu és környezete rajzolódik a tájba. Alapvetően földúton kerekezünk, de hosszabb szakaszon murvával javított talajon gurulhatunk. Egy kereszteződés zárja le a kényelmes tekerést, ahol a P jelzés keresztbe fut előttünk, de mi tartva a haladási irányunkat egy határozott ereszkedéssel Klastrompusztára érkezünk. Az aszfaltra kigurulva szemben találjuk a települést, balra pedig a kolostorromot. Innen már csak vissza kell gurulnunk aszfalton Kesztölcre, hogy a már ismerős kis település központjában lezárjuk túránkat.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Kesztölc települést nem érinti vasútvonal, ezért kerékpárszállítást lehetővé tevő tömegközlekedéssel nem közelíthető meg. Ha mindenképpen ragaszkodnunk kell a vasúthoz, akkor Piliscsév vasútállomás lehet megoldás.

Megközelítés

Piliscsév vasútállomásról a PB12 útvonal mentén tudunk eljutni Kesztölcre.

Parkolás

Autóval északi vagy déli irányból közelíthető meg a Pilis oldalába befúródó zsákfalu. A P+B pontban viszonylag kevés autó fér el, de a település félreeső részein biztosan fogunk találni helyet a parkolásra. 

Koordináták

DD
47.712107, 18.796576
DMS
47°42'43.6"N 18°47'47.7"E
UTM
34T 334725 5286654
w3w 
///nézők.vélemény.boldogul
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
31,3 km
Időtartam
2:57 óra
Szintemelkedés
831 m
Szintcsökkenés
831 m
Legmagasabb pont
402 m
Legalacsonyabb pont
195 m
Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp