Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Dera-szurdok túra (Pilisszántó P+B)

Hegyikerékpározás · Pilis-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Hosszú-hegyi idill
  Hosszú-hegyi idill
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 450 400 350 300 250 12 10 8 6 4 2 km
Pilisszántóról induló, s a Hosszú-hegyet körbeölelő túra, mely a környék népszerű mountainbike útvonalát használja. Bár nem körtúra, néhány perces aszfaltos tekeréssel könnyen azzá alakítható.
közepes
Hossz 13,8 km
1:23 óra
355 m
311 m
479 m
283 m

"Dera-szurdok túra" a neve szerint, de ha arra szeretnénk utalni, hogy mire számítsunk a tekerés során, akkor sokkal inkább nevezhetnénk "Hosszú-hegy túrának". Hiszen míg a Dera-szurdokot csak a túra végén érintjük néhány száz méter erejéig, addig a túra legnagyobb részét az teszi ki, hogy előbb délről, aztán pedig északról pedálozzuk körbe az előbb említett hegyet. 

Tapasztaltabb bringásoknak és jobban felszerelt kerékpároknak megálmodott útvonal, ahol a kilátás és az erdő hangulata mellett a kövesebbnél kövesebb utak foglalják le a túrázó hangulatát. Itt nincs lehetőség percekre belefeledkezni a természetbe, hiszen szinte minden méteren oda kell figyelni, hogy a kisebb-nagyobb köveket milyen irányból kerüljük. 

Ennek ellenére elriasztani sem szeretnénk senki ettől a túrától, hiszen élményekben és látnivalókban is gazdag, de semmiképpen se számítson tüköraszfaltra, aki nekivág ennek a körnek. 

A szerző tippje

 • A túra befejeztével aszfalton könnyen visszajuthatunk a kezdőpontra. Csupán tekerjünk ki Pilisszentkeresztről Pilisszántó irányába, és a Szántó-nyerget megmászva egy gyors lejtőzéssel már a parkolónál is vagyunk. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
479 m
Legalacsonyabb pont
283 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 2,61%Földút 18,14%Ösvény 32,91%Utca 3,83%Ismeretlen 42,48%
Murvás út
0,4 km
Földút
2,5 km
Ösvény
4,6 km
Utca
0,5 km
Ismeretlen
5,9 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Ha félünk a nagytestű állatok közelségétől, akkor egyedül ne vágjunk neki ennek a túrának. A Ziribár-nyereg után található lovastanya lovai szinte mindig a túraösvényen legelnek. Átkelni itt csak úgy lehet, ha néhány méterre megközelítjük az állatokat. Erre legyünk felkészülve. 

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Pilisszántó P+B (296 m)
Koordináták:
DD
47.676894, 18.884781
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
w3w 
///diáklány.szúrós.szerelt

Végpont

Pilisszántó P+B

Útleírás

Itiner: 

 • Először a zöld kerékpáros jelzést kövessük a Ziribár-dűlőnél lévő visszafordítóig.
 • Ezután pedig a kék kerékpáros jelzés mentén haladjunk Pilisszentkereszt központjáig.

Leírás: 

Szántó-nyereg - Ziribár-dűlő (PB5)

 • Terep: murvás út, köves dózer

A főutat keresztezve a parkolóval szemben kezdődő Hlinki utcában indítjuk a túrát. Az iparterületen átvágva a bal oldali csendes kis utcában haladunk tovább hétvégi házak és nyaralók között a zöld kerékpáros jelzést követve. Az utca végén jobbra kanyarodva beérünk az erdőbe, ezután köves, erdei talajon gurulnak tovább a kerekeink. Jobbra a házak között kitekintve látványos kilátásban lehet részünk a Vörösvári-medence irányába. A táj miatt amúgy sem unatkoznánk, de a technikás, köves út végképp gondoskodik erről. Minden méteren alaposan oda kell figyelni, hogy milyen nyomvonalat választunk. 

Az utolsó ház elhagyása után sorompón kelünk át. Ezután kicsit beszűkül az út, és meredekebbé is válik az emelkedő. A Ziribár-nyereg megmászása után kevésbé köves talajon haladunk tovább, majd nem sokkal később egy T-elágazánál balra fordulunk. Rövid ereszkedés után egy lovastanya mellett kerekezünk el, kis túlzással a lovak között szlalomozva. 

A tanya után bő 300 méterrel széles dózerútra érünk ki, itt élesen balra vissza kell fordulnunk. 

Ziribár-dűlő - Pilisszentkereszt (PB5)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Megfordulva, az eddig délről körberajzolt Hosszú-hegyet északról kezdjük megkerülni. A kék kerékpáros jelre váltva autópálya szélességű dózerúton haladunk, ami hol finom porszerű-, hol durvább ökölnyi mészkővel van feltöltve. Kényelmes emelkedőn haladunk felfelé. Épp csak annyira, hogy kimelegedjünk vagy hogy ne túl nagy tempóval haladjunk a köves talajon. Bő három kilométer egyenes pedálozás után a Som-hegy oldalában elérjük a túra legmagasabb pontját. Itt már néha szemben újra feltűnik a Pilis hatalmas tömbje.

Néhány perc gurulást követően megközelítjük a Szántó-nyerget, itt jobbra fordulunk a Dera-szurdok irányába. Továbbra is széles utakon gurulunk egészen a Som-hegyi kulcsosházig. Ha időnk engedi, érdemes megnézni a pár éve alaposan felújított épületet. Északnak gurulva tovább egyre rázósabb és szűkebb ösvényen vezet utunk. A szurdok előtti pár száz méter kifejezetten vízmosásos, technikás. A Kovács-patakhoz leérve forduljunk balra, majd a kis hídon átkelve már Pilisszentkereszt szélén vagyunk. Egy jobbos kanyarral a Petőfi Sándor utcára fordulva már csak néhány pedálfordult és el is értük a túra végpontját. 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Pilisszántó tömegközlekedéssel sajnos csak busszal közelíthető meg, de azon kerékpárt nem szállíthatunk. Vasútvonalak viszont meglehetősen távol fekszenek a településtől, így ajánlott inkább autóval eljutni a kiindulási pontra.

Parkolás

A 10-es úton keresztül Pilisvörösvár irányából vagy az 1111-es úton Pilisszentkereszt felől is érkezhetünk. A P+B parkolót a település hegy felőli végén találjuk, amely kiugróan sok autó elhelyezését teszi lehetővé.

Koordináták

DD
47.676894, 18.884781
DMS
47°40'36.8"N 18°53'05.2"E
UTM
34T 341234 5282556
w3w 
///diáklány.szúrós.szerelt
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • A sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
13,8 km
Időtartam
1:23 óra
Szintemelkedés
355 m
Szintcsökkenés
311 m
Legmagasabb pont
479 m
Legalacsonyabb pont
283 m
Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp