Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Csergezán körtúra (Nagykovácsi P+B)

Hegyikerékpározás · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
A Nagykovácsiból induló kör belátható távolságot megtéve egyenletesen gyűjti a szinteket, miközben háborítatlan tájakon széles dózerutakat kínál. Többségében könnyű utakról beszélünk, de egy lejtős szakasz miatt inkább a felkészültebb bringásoknak ajánljuk. Gyerekeknek, kezdőknek ez a szakasz könnyen gondot okozhat. 
nyitva
közepes
Hossz 19,9 km
1:43 óra
505 m
505 m
523 m
278 m

Nagykovácsi fekvését tekintve a környék egyik legszerencsésebb települése. Amerre néz az ember, csak fákat, erdőket és hegyeket lát. Bármerre indulunk is el, ösvényeket, erdei utakat és látnivalókat találunk. Ezúttal dél felé vesszük az irányt, és a Nagykovácsi-Telki-Budakeszi háromszögben fellelhető terepet térképezzük fel. 

Főbb látnivalóként az Anna-laki-rétet és a Képesfát említhetnénk. Ezek között pedig számítsunk széles, murvás erdészeti utakra, két oldalról közrefogó sűrű erdőre és háborítatlan nyugalomra. Alapvetően azt mondthatnánk, hogy az útvonal 90%-át figyelembe véve szinte bárkinek ajánlhatnánk a túrát, de a karika délkeleti felén lévő lejtő miatt a kezdőket inkább óva intenénk. Meglehetősen meredék és zúzott kövekkel nagyon mélyen takart úton kell nyeregben maradnunk, ami komoly kihívást okozhat. Emiatt inkább a rutinosabb bringásoknak ajánlanánk nyugodt szívvel ezt a túrát.

A szerző tippje

 • Ha esetleg a P+B parkolóban nem találunk helyet, akkor érdemes a túra első pár száz métere után a település határát megnézni, ahol számos lehetőséget találhatunk parkolásra. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
523 m
Legalacsonyabb pont
278 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra közepén lévő lejtő talán az összes Pilis Bike útvonal közül a legtechnikásabb szakasz. Csak akkor vágjunk bele ebbe a túrába, ha a kerékpárunk és mi magunk is fel vagyunk készülve egy kifejezetten köves, murvás, meredek lejtőnek. 

Hasznos linkek és ötletek

 • A sűrű úthálózat és a számtalan kereszteződés miatt érdemes magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni és még emellett is nagyon kell figyelni a jelzésekre.
 • Pilis Bike honlapja

Kezdőpont

Nagykovácsi P+B (333 m)
Koordináták:
DD
47.576006, 18.883524
DMS
47°34'33.6"N 18°53'00.7"E
UTM
34T 340834 5271347
w3w 
///cimbora.elrepül.kamion

Végpont

Nagykovácsi P+B

Útleírás

Itiner:

 • Nagykovácsitól Képesfáig Z jelzés.
 • Képesfától kék kerékpáros jelzés a P▲ és Z+ kereszteződéséig.
 • A csomópontban rátérünk a sárga kerékpáros jelzésre.
 • Ezen egészen a Budakeszi út mentén futó Mária-útig megyünk, ott jobbra kanyarodunk.
 • PB11 jelzésen haladunk egy éles jobbkanyarig.
 • A széles dózeren Z+ jelzésre váltunk az Anna-laki-rétig.
 • A réttől a Z jelzés vezet vissza Nagykovácsiba. 

Leírás:

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A parkolótól a templom felé indulva, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hegytető (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződésből könnyű áttétellel induljunk tovább a kék kerékpáros jelzésen, hiszen két kilométer folyamatos emelkedő vár ránk, amely ráadásul a második felében válik meredekebbé. Eleinte kényelmes, egyenletes földúton haladunk, de a terep később fokozatosan mészkövesre változik, és nagyobb kövekkel is találkozhatunk rajta. Itt-ott egy-egy vízmosás is nehezíti a dolgunkat. Így nem csak a kaptatóval kell megküzdenünk, hanem odafigyelve kell kiválasztanunk a nyomvonalat is.

A kereszteződéshez érve forduljunk balra! Néhány méter erejéig együtt haladunk a Z▲ jelzéssel (ez felvisz a közeli Nagy-Kopaszra), de egy jobbossal hamarosan le is térünk róla.

A fák között viszonylag sík és egyenletes szakaszon haladunk. A kereszteződésekben bővelkedő környéken ismét irányt váltunk, ezúttal a P▲ jelzésre érünk rá egy rövid szakasz erejéig.

Hegytető - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződéstől dél felé indulva két nyomtávos úton haladunk, miközben két oldalról szorosan közrefog minket az erdő. Kellemesen hullámzik az út, épp csak felkészít minket az előttünk álló szakaszra. Bő egy kilométer megtétele után egyre inkább kinyílik előttünk a táj, s vele együtt komoly lejtő veszi kezdetét. A Pilis Bike úthálózat talán legtechnikásabb ereszkedése vár ránk, itt tényleg csak a felkészültebbek tudnak nyeregben maradni. Egyszerre kell megküzdenünk a mély murvával és a meredekséggel. Néha érdemes felnézni is, sőt akár megállni, hiszen látványos panoráma tárul fel előttünk.

Szép lassan kezelhetőbbé válik a talaj, és a lejtő is megszelídül. A kereszteződéshez érve már hallhatjuk az autók zaját, mivel nem járunk messze a Budakeszit Telkivel összekötő úttól. Itt jobbra fordulva egy hosszú egyenes vár ránk, amelynek a végén köves lejtő jelzi, hogy a Hidegvölgyi pihenő közelébe értünk. Egyenesen haladhatunk tovább Annalak felé, vagy balra térve hamar a pihenőben találhatjuk magunkat.

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

Ha a kiépített pihenőt is meglátogattuk, akkor a parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé indulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyen kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a P+B pontot.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Nagykovácsiba BKV busz ugyan egészen gyakran jár, de azon sajnos kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk. 

Megközelítés

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközlítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parkolás

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül. Ha esetleg a P+B pontban nem találnánk megfelelő parkolóhelyet, akkor a túra első pár száz métere után a település határában biztosan lesz elég parkoló. 

Koordináták

DD
47.576006, 18.883524
DMS
47°34'33.6"N 18°53'00.7"E
UTM
34T 340834 5271347
w3w 
///cimbora.elrepül.kamion
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!
 • A túra során nem érintünk települést, ezért mindent vigyünk magunkkal, amire esetleg a tekerés során szükségünk lehet. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
19,9 km
Időtartam
1:43 óra
Szintemelkedés
505 m
Szintcsökkenés
505 m
Legmagasabb pont
523 m
Legalacsonyabb pont
278 m
Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp