Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Csergezán körtúra (Hideg-völgy P+B)

Hegyikerékpározás · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  A környék legszebb kilátásáért meg kell dolgozni
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 500 400 300 200 14 12 10 8 6 4 2 km
Csendes bemelegítő tekerés és kulturális látnivalók után a túra második felében egy masszív, murvás lejtő vár ránk, hogy visszajussunk a kezdőpontra. Csak felkészült bringásoknak ajánlott!
nyitva
közepes
Hossz 14,6 km
1:12 óra
382 m
382 m
523 m
278 m

Épp csak elhagytuk Budapestet, de már igazán az erdő mélyén találjuk magunkat. A parkolóból elég csak pár száz métert megtenni, és már eggyé is válhatunk a természettel. A táj kiélvezésében szerencsére nem akadályoz meg minket egy jó darabig a technikás talaj, figyelhetünk az avar apró rezdüléseire, zajokra, illatokra. Az Anna-laki-rét hangulatos pihenő és kulturális emlékhely is egyben, pihenjünk itt meg, és szívjuk magunkba a környék varázsát. 

Logikus módon a túra első felében szép lassan összegyűjtött szintet el is kell veszíteni, hiszen körtúráról van szó. Ezt viszont egy cseppet sem könnyű és semmiképp sem egyszerű lejtőn kell megtenni. A meglehetősen meredek utat tetézi, hogy mély, süppedős murva takarja. Emiatt a szakasz miatt mindenképpen felhívnánk a figyelmed arra, hogy csak akkor válaszd ezt a túrát, ha egy ilyen lejtő nem hoz zavarba sem téged, sem a bringádat. Természetesen elriasztani senkit sem akarunk, de mindenki legyen tisztába azzal, hogy mibe vágta induláskor a fejszéjét. 

 

A szerző tippje

 • Sűrű úthálózat és a számtalan kereszteződés miatt érdemes magunkkal térképet vagy GPS eszközt vinni, és még emellett is nagyon figyelni a jelzésekre. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
523 m
Legalacsonyabb pont
278 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 35,59%Földút 36,63%Ösvény 16,74%Ismeretlen 11,02%
Murvás út
5,2 km
Földút
5,4 km
Ösvény
2,5 km
Ismeretlen
1,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • A túra második felében lévő lejtő talán az összes Pilis Bike útvonal közül a legtechnikásabb szakasz. Csak akkor vágjunk bele ebbe a túrába, ha a kerékpárunk és mi magunk is fel vagyunk készülve egy kifejezetten köves, murvás, meredekebb lejtőnek. 

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Hidegvölgy P+B (300 m)
Koordináták:
DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
w3w 
///szikrák.nappali.költők

Végpont

Hidegvölgy P+B

Útleírás

Itinier: 

 • Néhány száz méteriga Z▲jelzésen induljunk el. 
 • Balra rátérünk a PB11 jelzésre.
 • A széles dózerre való kiérés után a Z+ jelet kövessük az Anna-laki-rétig.
 • Az Anna-laki-rétet követően a Z jelzést kell követni a Képesfáig.
 • Képesfa után előbb a kék kerékpáros jelzés,
 • aztán a sárga kerékpáros jelzés mutatja az utat.
 • Innen pedig a Mária-út jelzése vezet vissza minket a kiindulópontra.

Leírás:

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

A parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Hegytető (PB10, PB11)

 •  Terep: murvás út

Az elágazás után könnyű áttétellel induljunk, hiszen két kilométer folyamatos emelkedő vár ránk, amely ráadásul a második felében válik meredekebbé. Eleinte kényelmes, egyenletes földúton haladunk, de a terep később fokozatosan mészkövesre változik, és nagyobb kövekkel is találkozhatunk rajta. Itt-ott egy-egy vízmosás is nehezíti a dolgunkat. Így nem csak a kaptatóval kell megküzdenünk, hanem odafigyelve kell kiválasztanunk a nyomvonalat is.

A kereszteződéshez érve forduljunk balra! Néhány méter erejéig együtt haladunk a Z▲ jelzéssel (ez felvisz a közeli Nagy-Kopaszra), de egy jobbossal hamarosan le is térünk róla.

A fák között viszonylag sík és egyenletes szakaszon haladunk. A kereszteződésekben bővelkedő környéken ismét irányt váltunk, ezúttal a P▲ jelzésre érünk rá egy rövid szakasz erejéig

Hegytető - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

A kereszteződéstől dél felé indulva két nyomtávos úton haladunk, miközben két oldalról szorosan közrefog minket az erdő. Kellemesen hullámzik az út, épp csak felkészít minket az előttünk álló szakaszra. Bő egy kilométer megtétele után egyre inkább kinyílik előttünk a táj, s vele együtt komoly lejtő veszi kezdetét. A PilisBike úthálózat talán legtechnikásabb ereszkedése vár ránk, itt tényleg csak a felkészültebbek tudnak nyeregben maradni. Egyszerre kell megküzdenünk a mély murvával és a meredekséggel. Néha érdemes felnézni is, sőt akár megállni, hiszen látványos panoráma tárul fel előttünk.

Szép lassan kezelhetőbbé válik a talaj, és a lejtő is megszelídül. A kereszteződéshez érve már hallhatjuk az autók zaját, mivel nem járunk messze a Budakeszit Telkivel összekötő úttól. Itt jobbra fordulva egy hosszú egyenes vár ránk, amelynek a végén köves lejtő jelzi, hogy a Hidegvölgyi pihenő közelébe értünk. A  Z▲ jelzés mentén balra térve hamar a pihenőben találhatjuk magunkat, s ezzel vissza is értünk a túra kezdőpontjára.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Hidegvölgy sajnos tömegközlekedéssel kerékpárszállítás mellett nem igazán közelíthető meg. 10 kilométeres távolságon belül nincs vasúti- vagy HÉV megálló, ráadásul onnan is forgalmas utakon lehetne idejutni. Érkezzünk inkább autóval a túra kiindulási pontjára.

Parkolás

A Telkit Budakeszivel összekötő főút mentén találjuk túránk kiindulási pontját, mely egyben egy hatalmas parkoló is. Nagy eséllyel még a forgalmas hétvégéken is fogunk találni autónknak megfelelő helyet.

Koordináták

DD
47.530447, 18.868278
DMS
47°31'49.6"N 18°52'05.8"E
UTM
34T 339548 5266315
w3w 
///szikrák.nappali.költők
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!
 • A túra során nem érintünk települést, ezért mindent vigyünk magunkkal, amire esetleg a tekerés során szükségünk lehet. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
közepes
Hossz
14,6 km
Időtartam
1:12 óra
Szintemelkedés
382 m
Szintcsökkenés
382 m
Legmagasabb pont
523 m
Legalacsonyabb pont
278 m
Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp