Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Anna-laki túra (Nagykovácsi P+B)

Hegyikerékpározás · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális a természetben való kerekezés megszeretéséhez.
nyitva
könnyű
Hossz 17,1 km
1:42 óra
401 m
401 m
446 m
300 m

Könnyebb túrák közé tartozó útvonal, mely távban, szintben és annak eloszlásában is lehetőséget nyújt a kezdőknek, gyerekekkel kerekező családoknak, hogy belekóstoljanak az erdőben való biciklizés szépségébe. A Képesfa érdekes látnivalóként, az Anna-laki-rét pedig ideális pihenőhelyként szolgálhat az út során. A környékbeli települések közelsége úgy kínál megnyugatató érzést, hogy közben ennek ellenére elhisszük, az erdő mélyén kerekezünk távol a nagyvilágtól. 

Az erdőben biciklizés mellett megismerkedhetünk a tájékozódás feladatával is, hiszen a táv rövidsége ellenére tucatnyi kereszteződésben kell megtalálni a helyes irányt. Egy térkép vagy egy gps eszköz segítségével természetesen nem lesz ez sem megoldhatatlan feladat. 

 

A szerző tippje

 • Ha közlekedés szempontjából szerencsésebb a másik vége az útvonalnak, akkor természetesen onnan is indítható a túra. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2020-05-21
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
446 m
Legalacsonyabb pont
300 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 0,81%Utca 3,16%Ismeretlen 96,01%
Murvás út
0,1 km
Utca
0,5 km
Ismeretlen
16,4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a biciklit, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Hasznos linkek és ötletek

 • Ha azt a minimális távot sem szeretnénk forgalomban tekerni Nagykovácsiban (pl. gyermek miatt), akkor egészen nyugodtan indítsuk a túrát a település határától. Fontos dologról nem maradunk le, és parkolóhelyet is találunk ott bőven. 
 • Pilis Bike honlapja

Kezdőpont

Nagykovácsi P+B (333 m)
Koordináták:
DD
47.576005, 18.883607
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///télies.pumpák.lépcsők

Végpont

Nagykovácsi P+B

Útleírás

Itiner: 

 • Nagykovácsitól az Anna-laki-rétig a Z jelzést kövessük
 • Az Anna-laki-réttől az éles balosig Z+, majd a PB11 jelzés.
 • Visszafele ugyanez, természetesen fordítva. 

 Leírás: 

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 •  Terep: aszfalt, murvás út

A parkolótól a templom felé indulva, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

Az elágazást elhagyva még mindig a Z jelzést követjük, majd egyből egy lejtőn találjuk magunkat. A mészköves talaj néhol kellemesen finom és komfortos, máshol viszont nagyobb kőtömbökből áll, sőt még vízmosások is trükkösebbé tehetik. Már csak emiatt is érdemes fokozott óvatossággal haladni rajta. Néhány percnyi gurulás után meghitt és csendes helyen, az Anna-laki-réten találjuk magunkat. A pihenőhellyel, padokkal felszerelt tisztásnak csodás hangulatot ad a szélén megbújó vadászház, igazi mesebéli épület. Vele szemben emlékezhetünk meg Csergezán Pálról, az erdővel és természettel szoros kapcsolatot ápoló festőművészről.

A rétről a Z+-on továbbindulva egy kanyar erejéig ismét felfelé haladunk, majd a Telki-hegy tetejét elérve felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot. Erdei viszonylatban szinte autópályán haladunk itt. A roppant széles dózerúton vezető lejtő száguldásra csábít, de ne engedjük túlságosan felgyorsulni a bringát! Egyrészt nagy tempóval könnyen megcsúszhatunk a köveken, másrészt hamarosan be kell vennünk egy éles kanyart.

A hosszú egyenes után kicsit jobbra tart a dózerút. A kanyar közepénél balra letérünk róla, és egy szűkebb, két nyomtávos úton folytatjuk utunkat az erdőben. A frissen telepített fák által közrefogva szép kilátás nyílik a jobbra kiemelkedő Kopasz-hegyre. A műút keresztezése után egy kaptatón kell felmásznunk, majd le kell térnünk jobb felé. Figyeljük a fára festett jelzéseket, hiszen egymás után több irányváltásra is szükség lesz néhány száz méteren belül! Végül egy kisebb tisztás széléhez érve a Z▲ jelzésre fordulunk, amely a Hidegvölgyi pihenőhelyhez vezet minket.

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 •  Terep: földút, murvás út

Gyors frissítés és pihenés után visszafordulhatunk, s a parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után a már korábban meglátogatott Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan ismét a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.  

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé indulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyen kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a kiindulási pontot.  

Tömegközlekedéssel

 • Nagykovácsiba BKV busz egészen gyakran jár, de azon kerékpárt nem szállíthatunk.
 • Vonattal legközelebb a Budapest-Esztergomi vasútvonal Solymár megállója van. Ez esetben kb. 8 km-es úttal és 250 m szintnyi mászással számoljunk. 

Megközelítés

Solymár vasútállomástól délnyugati irányba a PB8 jelzés mentén juthatunk el legkönnyebben Nagykovácsi központjába. A két település Kerek-hegy magasságában szinte összenőtt, errefelé a legkönnyebb a megközlítés. Nagykovácsi területén belül már nem kell feltétlenül ragaszkodni az Alsó-Zsíros-hegy felé kerülő PB8-hoz, a balra leváló Mária-út közvetlen a település központjába vezet. 

Parkolás

Autóval könnyen megközelíthető Nagykovácsi Budapestről a Hűvösvölgyön keresztül. Ha esetleg a P+B pontban nem találnánk megfelelő parkolóhelyet, akkor a túra első pár száz métere után a település határában biztosan lesz elég parkoló.

Koordináták

DD
47.576005, 18.883607
DMS
47°34'33.6"N 18°53'01.0"E
UTM
34T 340840 5271347
w3w 
///télies.pumpák.lépcsők
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
könnyű
Hossz
17,1 km
Időtartam
1:42 óra
Szintemelkedés
401 m
Szintcsökkenés
401 m
Legmagasabb pont
446 m
Legalacsonyabb pont
300 m
Körtúra

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp