Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Pilis Bike Anna-laki túra (Hideg-völgy P+B)

· 2 értékelés · Hegyikerékpározás · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Takaros rét Hidegvölgy közelében
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 350 300 250 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Viszonylag rövid, kevésbé technikás túra, amely akár kezdők számára is bátran bevállalható, de mégis erdőben, terepen halad. Ideális kóstoló a természetben való kerekezés megszeretéséhez. 
nyitva
könnyű
Hossz 17 km
1:36 óra
400 m
400 m
446 m
300 m

Széles, erdei utakon, zömében murvával felszórt kétnyomtávos ösvényeken haladó túra, amely ezáltal ritkán saras, s akár egyszerű trekking kerékpárral is könnyedén bejárható. Rövidsége ellenére látnivalókban gazdag. Az Anna-laki-rét hangulata, nyugodtsága egészen biztosan mindenkit megfog, érdemes ide időzíteni a pihenőt. Nem sokkal később pedig a Képesfa ad alkalmat az elmerengésre és a természettel való viszonyunk átgondolására.

Félúton Nagykovácsiban a civilizáció adta lehetőségeket kihasználva tudjuk pótolni élelmiszerkészleteinket, vizet, majd egy szusszanás után a már megismert utat vizsgáljuk megy egy másik nézőpontból. Nem csak a 180 fokos fordulat miatt fogja minden ösvény és rét egészen más arcát mutatni, hiszen nincs két egyforma tekerés az erdőben. 

A szerző tippje

 • Ha nincs konkrét dolgunk Nagykovácsiban, és nem szeretnénk forgalomban kerékpározni, akkor a nagyközségbe beérve akár fordulhatunk is egyből vissza. 
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám 
frissítve: 2021-04-29
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
446 m
Legalacsonyabb pont
300 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Murvás út 46,35%Földút 12,40%Ösvény 8,81%Utca 7,13%Ismeretlen 25,29%
Murvás út
7,9 km
Földút
2,1 km
Ösvény
1,5 km
Utca
1,2 km
Ismeretlen
4,3 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Néhol az út erősen köves, figyelmünk egy pillanatra se lankadjon a nehezebb szakaszon. Ha kell, inkább toljuk a kerékpárt, megelőzve a balesetet. 
 • Nagykovácsiban, ha rövid szakaszon is, de forgalomban kell kerékpároznunk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait!

Hasznos linkek és ötletek

Kezdőpont

Hideg-völgy P+B (300 m)
Koordináták:
DD
47.530493, 18.868257
DMS
47°31'49.8"N 18°52'05.7"E
UTM
34T 339547 5266320
w3w 
///percdíj.tehetség.pengető

Végpont

Hideg-völgy P+B

Útleírás

Itiner: 

 • Néhány száz méterig a Z▲-on induljunk el
 • Térjünk le balra a PB11 jelzésre
 • A széles murvás útra kiérve a Z+ jelre kell figyelni.
 • Az Anna-laki-rét után a Z vezet minket egészen Nagykovácsiig.
 • Visszafele ugyanezen az úton fordított sorrendben. 

Leírás: 

Hidegvölgy - Képesfa (PB11)

 • Terep: földút, murvás út

A parkolót elhagyva néhány percig tekerjünk a Z▲ jelzésen, majd egy tisztáshoz érve balra vegyük az irányt! Az erdei, meglehetősen sűrű úthálózatban egy jobb-bal-jobb-bal kombinációt kell követnünk, ezért jobban járunk, ha minden kereszteződésnél alaposan figyeljük a felfestéseket. Egy rázós lejtő után átkelünk a műúton, amely egy felhagyott bánya területén működő hulladékgyűjtő és -hasznosító telepre vezet. Guruljunk tovább, míg ki nem érünk a széles dózerútra! Ott jobbra fordulva hosszú emelkedő veszi kezdetét. Bár nem vészesen meredek, elég sokáig eltart.

A tetőre felérve, egy gyors gurulás után az Anna-laki-réten találjuk magunkat, ahol érdemes beiktatni egy rövidebb-hosszabb pihenőt, mert különösen nyugodt, békés hely. Továbbindulás előtt frissítsünk, hiszen ismét kaptató vár ránk! A lombkoronák árnyékában hangulatos, mészköves úton pedálozhatunk északi irányba. Ha kitartóan tekerünk, hamarosan a Képesfa kereszteződésénél találjuk magunkat.

Képesfa - Nagykovácsi (PB10, PB11)

 • Terep: murvás út, aszfalt

Észak felé továbbindulva eleinte meglehetősen kellemetlen, nagy kövekkel és vízmosásokkal tarkított dózerúton haladunk, ezért koncentráljunk erősen! Idővel javul a helyzet, egyre könnyebben kezelhetőbb, simább lesz a talaj. A nyílegyenesen vezető lejtő végén feltűnik Nagykovácsi, miközben két oldalról mezők vesznek körül. Balra a Széna-hegy kopár szirtjei nyújtanak látványos hátteret. A sorompót elhagyva legyünk figyelmesek, mert a település utolsó utcájába való begurulás helyett balra kell tartani egy szűk, füves ösvényen! A nagyközségbe beérkezve már csak egy jobbkanyar vár ránk, és szinte már ott is vagyunk a település központjában. A templomot megkerülve a Kossuth Lajos utcán találjuk a P+B pontot.  

Nagykovácsi - Képesfa (PB10, PB11)

 • Terep: aszfalt, murvás út

A parkolónál kis pihenő és fordulás után a temlom felé vesszük az irányt, majd azt megkerülve gyorsan közelítünk a település határához. Egy balos kanyarral a Telki útra ráfordulva már szinte ott is vagyunk. Átkelünk egy kis hídon a közelben eredő és a belvárosig vezető Ördög-árok felett, és lassan elhagyjuk Nagykovácsi települését. A jobbra nyíló egy nyomtávos, szűk út néhány száz métert követően becsatlakozik az erdőbe vezető széles dózerútba, majd elérjük az erdő szélét. A folyamatosan emelkedő út kissé meredekebb lesz, közben a mészköves murvát is ökölnyi, vagy annál nagyobb kövek váltják fel. Ez szerencsére nem tart sokáig: nemsokára el is érjük a Képesfát, melyet jobb kéz felől láthatunk. A beszédes nevű Széltörés-erdőben 1924-ben pusztító vihar csapott le, amely sajnos áldozatokat is követelt. Rájuk emlékezve helyezték el a szentképet az itt álló, idős tölgyfára.

Képesfa - Hidegvölgy (PB11)

 • Terep: murvás út

Az elágazást elhagyva egyből egy lejtőn találjuk magunkat. A mészköves talaj néhol kellemesen finom és komfortos, máshol viszont nagyobb kőtömbökből áll, sőt, még vízmosások is trükkösebbé tehetik. Már csak emiatt is érdemes fokozott óvatossággal haladni rajta. Néhány percnyi gurulás után meghitt és csendes helyen, az Anna-laki-réten találjuk magunkat. A pihenőhellyel, padokkal felszerelt tisztásnak csodás hangulatot ad a szélén megbújó vadászház, igazi mesebéli épület. Vele szemben emlékezhetünk meg Csergezán Pálról, az erdővel és természettel szoros kapcsolatot ápoló festőművészről.

A rétről tovább indulva egy kanyar erejéig ismét felfelé haladunk, majd a Telki-hegy tetejét elérve felrakhatjuk a nagy tányérra a láncot. Erdei viszonylatban szinte autópályán haladunk. A roppant széles dózerúton vezető lejtő száguldásra csábít, de ne engedjük túlságosan felgyorsulni a bringát! Egyrészt nagy tempóval könnyen megcsúszhatunk a köveken, másrészt hamarosan be kell vennünk egy éles kanyart.

A hosszú egyenes után kicsit jobbra tart a dózerút. A kanyar közepénél balra letérünk róla, és egy szűkebb, két nyomtávos úton folytatjuk utunkat az erdőben. A frissen telepített fák által közrefogva szép kilátás nyílik a jobbra kiemelkedő Kopasz-hegyre. A műút keresztezése után egy kaptatón kell felmásznunk, majd le kell térnünk jobb felé. Figyeljük a fára festett jelzéseket, hiszen egymás után több irányváltásra is szükség lesz néhány száz méteren belül! Végül egy kisebb tisztás széléhez érve a Z▲ jelzésre fordulunk, amely visszavezet minket a Hidegvölgyi pihenőhelyhez.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Hideg-völgy sajnos tömegközlekedéssel kerékpárszállítás mellett nem igazán közelíthető meg. 10 kilométeres távolságon belül nincs vasúti- vagy HÉV megálló, ráadásul onnan is forgalmas utakon lehetne idejutni. Célszerűbb autóval érkezni a túra kiindulási pontjára.  

Parkolás

A Telkit Budakeszivel összekötő főút mentén találjuk túránk kiindulási pontját, mely egyben egy méretes parkoló is. Nagy eséllyel még a forgalmas hétvégéken is fogunk találni autónknak megfelelő helyet. 

Koordináták

DD
47.530493, 18.868257
DMS
47°31'49.8"N 18°52'05.7"E
UTM
34T 339547 5266320
w3w 
///percdíj.tehetség.pengető
Navigáció Google Térképpel

A szerző által javasolt térképek:

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Sisak viselete erősen ajánlott!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

3,0
(2)
Molnár Klaudia
2023-01-04 · Közösség
Nem éppen a "könnyű, kezdők számára ajánlott" túrák közé sorolnám, mint shigy a leírásban olvasható. Ha ez lett volna életem első bringázása az erdőben, akkor egyúttal az utolsó is lett volna!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2023-01-03
Bittenbinder Tomi
2021-04-29 · Közösség
Nincs különösebb látnivaló de jó átmozgató útvonal.
Mutass többet!
.
Fénykép: Bittenbinder Tomi, Közösség
2021. április 29.
Fénykép: Bittenbinder Tomi, Közösség

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
17 km
Időtartam
1:36 óra
Szintemelkedés
400 m
Szintcsökkenés
400 m
Legmagasabb pont
446 m
Legalacsonyabb pont
300 m
Körtúra Evés-ivás lehetőség Kulturális/történelmi értékek

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp