Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Panoráma kerékpárút a Balaton-felvidéken

Hegyikerékpározás · Balaton-felvidék
 • Útirányjelző tábla a mezőn Akali és Dörgicse határában - itt nem sokat segít
  Útirányjelző tábla a mezőn Akali és Dörgicse határában - itt nem sokat segít
  Fénykép: Abelovszky Tamás, Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség
m 300 200 100 40 30 20 10 km
A Balaton-felvidék földrajzi névből általában mindenki csak az első szóig jut el, a „magyar tenger” szóösszetétel sokkal többeknek indítja be a fantáziáját, mint az északi part felett hullámzó dombok. Pedig a strandoktól eltávolodva bármelyik évszakban lehet egy jót bringázni Keszthelytől Fűzfőig bárhol, ráadásul az aszfaltutakat elhagyva is csábító lehetőségek várják a kíváncsi bicikliseket.
közepes
Hossz 45,1 km
4:14 óra
773 m
773 m
387 m
107 m
A Panoráma bringakörút valójában négy-öt útvonal a Nivegy-völgy és a Dörgicsei-medence térségében; ezeket a hosszabb-rövidebb útvonalakat egy nagyobb körré összefűzve alaposan felfedezhető a környék, többnyire távol az aszfaltutaktól. Nem véletlenül Panoráma bringakör az elnevezése a túrának: lépten-nyomon újabb és újabb szemszögből csodálható meg a Balaton, a Nivegy-völgy, a Káli-medence vagy akár a Bakony nyugati nyúlványai. A kilátópontok sokszor egyben helyi nevezetességek is, mint például a Hegyestű, a Halom-hegy vagy a Szent Balázs-templom romja – máshol egyszer csak teljesen váratlanul tárul a túrázó elé a parádés látvány. Élménytekerés a Balaton-felvidéken – szigorúan távol az aszfalttól.

A szerző tippje

 • Érdemes az összes létező kilátóhelyet felfedezni az útvonalon, mindegyik más szemszögből mutatja a Balaton-felvidék e szegletét.
 • Nyáron készülj arra, hogy többnyire napsütésnek kitett helyeken vezet az útvonal, ne a legnagyobb melegben indulj útnak!
Abelovszky Tamás profilképe
Szerző
Abelovszky Tamás
frissítve: 2020-10-27
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
387 m
Legalacsonyabb pont
107 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás (107 m)
Koordináták:
DD
46.880032, 17.747788
DMS
46°52'48.1"N 17°44'52.0"E
UTM
33T 709364 5195498
w3w 
///pajtás.elszámol.kohász

Végpont

Balatonakali-Dörgicse vasútállomás

Útleírás

Itiner

 • A Balatonakali-Dörgicse vasútállomástól a Petőfi Sándor utcán érjük el a 71-es utat, amelynek másik oldalán térj a Zánka felé tartó balatoni kerékpárútra (balra).
 • Az első lehetőségnél térj jobbra, és a jobb oldali földutat választva indulj észak felé.
 • A cserjésben futó szekérúton előbb északnyugati, majd északi irányban haladj egészen addig, amíg egy nagy mező szélén egy elágazáshoz nem érsz, itt balra kell fordulni, északnyugat felé.
 • A szekérút egy legelőnél egy ritkán járt úttá válik, de tovább lehet haladni rajta (vagy választhatod a fasor szélén futó másik utat is).
 • Egy X elágazáshoz érve élesen vissza kell fordulnod, majd a széles szekérutat követni Dörgicse határáig, ahol a faluval egy magasságban jobbra folytasd utadat a földutak kereszteződésében (a Mária út turistajelzésen).
 • A faluba érve a túra az Aszói utcán folytatódik, majd az utolsó házaknál fordulj balra; a faluszéli földút elvezet a felsődörgicsei templomromhoz.
 • A Fő utcán a templom előtt lefelé indulj, majd a nagyvázsonyi elágazásban térj jobbra, a Csicsói utcára. A falu utolsó házait elhagyva térj balra, egy földútra, majd egy elágazásban a mező szélén jobbra. Innen a K turistajelzést kell követned a Halom-hegy lábáig, ahol egy dűlőutat elérve élesen fordulj vissza jobbra. A dűlőút délről megkerüli a Halom-hegyet, melynek tetejére a K∆ jelzés vezet fel.
 • Mencshelyre innen a P turistajelzéssel ellátott szekérúton tudsz begurulni.
 • Mencshelyen át is a P jelzést kövesd (Balatoni utca-Fő utca), majd az Akali felé vezető műutat egy kanyar előtt egy földútért elhagyva továbbra is ezt a jelzést kell követni, kb. egy kilométeren keresztül, ahol balra kell térned. Ez az út a szőlők mellett bevezet Szentjakabfára; itt gurulj át a falun, majd az utolsó házak előtt, egy fenyősornál térj jobbra, és kövesd a földút egyenesen Balatoncsicsóig.
 • Csicsón a Liliom, majd a Fő utcán gurulj annak végéig, és a T elágazásban térj jobbra – ezt az utat a temetőnél balra fordulva hagyd el (Z jelzés), innen Szentantalfáig nyílegyenes szekérút vezet át a mezőn.
 • Szentantalfára érve rögtön az első lehetőségnél fordulj jobbra, majd a temető előtt ismét jobbra, a földútra, melyen az erdősávba érve balra kell tartanod. Felfelé kaptatva egy mezőre érsz, ahol szintén balra (és felfelé) kell tartani az elágazásban – ez az út visz egydombháton keresztül Monoszlóra.
 • Monoszlóra a Hegyi utcán vezet be a túra; a Fő utcát elérve fordulj balra. A faluból kiérve kb. 2 kilométert kell gurulni a Hegyestűre vezető útig – itt térj balra, és készülj egy rövid, de velős mászásra. Az aszfaltút egy éles jobbkanyarjában haladj egyenesen, a S turistajelzést követve, amely dűlőutakon keresztül vezet lefelé a Hegyestű oldalában. (Ha szeretnél felmenni a Hegyestűre, az aszfaltutat kell követni végig, majd vissza kell térned az említett kanyarig.)
 • A szőlőkön a S+ jelzés vezet végig, majd mielőtt elérnéd az aszfaltutat, térj balra. A földút Tagyon határában a K jelzésre tér rá, innen Szentantalfáig a jelzéseket követve haladj tovább a dűlőúton, majd át falun (Kút utca-Fő utca), továbbra is a K jelzést követve, amely kivezet a településről, majd jobbra tér egy aszfaltozott útra, mely a Szent Balázs-hegyre vezet. Kövesd az aszfaltutat (a K jelzéstől egy derékszögű jobbkanyarral válik el), majd a keresztnél lévő Y elágazásban térj balra – ez az út elvezet a Szent Balázs-templom romjához.
 • A templomromtól ugyanazon az úton indulj el vissza, amelyen érkeztél, majd térj balra az első lehetőségnél, majd a következő elágazásnál ismét balra. Kövesd ezt a dűlőutat végig a szőlők között a hegy lábánál, egészen addig, amíg egy elágazásban jobbról betér a P+ jelzés. A túra elején itt már jártál, innen Balatonakaliig az idefelé vezető utat kell megtenni ellenkező irányban.

A túra részletes leírása

A Panoráma bringakörút (ami valójában négy-öt útvonal a Nivegy-völgy és a Dörgicsei-medence térségében) ügyesen próbál elrejtőzni az avatatlan szemek elől, de egy-két árulkodó jel (például egy megfakult infótábla Balatonakaliban, pár útirányjelző tábla) azért tanúskodik a létezéséről. A rövid szöveges ismertetők és a már alig látható szintrajzok mellett a térképi ábrázolás elég jól tartja magát az infótáblán, így a hosszabb-rövidebb útvonalakat egy nagyobb körré összefűzve alaposan felfedezhető a környék, többnyire távol az aszfaltutaktól.

Balatonkaliban a vasútállomástól, esetleg a 71-es út mellett lévő szupermarket parkolójából érdemes indítani a kört – előbbi esetben a falu egymás mellett álló két temploma és a mellettük található kis levendulamező is egyből megcsodálható. A 71-es utat elérve a Balaton-felvidékre jellemző permi vörös homokkőből készült kereszt hívja fel a figyelmet a település régi temetőjének helyére, néhány régi sírkő társaságában. Itt a kerékpárútra fordulva Zánka felé kell indulni, de hamarosan magunk mögött hagyjuk az aszfaltot, az első szélesebb dózerútra kell jobbra letérni. Arra fel kell készülni, hogy bár eredetileg ki lehetett táblázva a teljes útvonal, jelzésekkel ma már csak hébe-hóba lehet találkozni, így a papírtérkép vagy egy megfelelő alkalmazás megléte a túrához erősen javallott, főleg a következő néhány kilométeren.

Egy falu, három rom

Akalitól északra hol cserjék között vezet a széles földút, hol nagyobb réteken át, egy helyütt egy alig járt úton egy fiatal kis ligeten keresztül, amíg el nem érjük a Balázs-tető déli lábát. Innen Dörgicsére szinte nyílegyenes út vezet, pompás kilátással a falura és a Dörgicsei-medencére. A földrajzi egység névadó települése három templomrommal is büszkélkedhet (a mai Dörgicse ugyanis egykor három különálló falu volt, Alsódörgicsét korábban Füreddörgicsének vagy Boldogasszonydörgicsének nevezték), amiből kettő viszonylag egyszerűen a túra útvonalára is felfűzhető. Az alsódörgicsei a romok közül a legnagyobb, illetve a leglátványosabb, és talán a legszebb helyen lévő is egyben, pazar kilátás nyílik mellőle a Balatonra (és még akár szalonnát is lehet sütni a tűzrakóhelyek valamelyikénél). A Boldogasszony-templomot a 13. században emelhették, 20-22 méter magas tornyát valószínűleg sátortető fedte egykoron, a hívek a 18. századig használhatták. A falak mérete ma is impozáns, ráadásul két eredeti és egy rekonstruált román kori ikerablak is díszíti a torony megmaradt részeit. A templom körüli falmaradványokból első ránézésre is látszik, hogy valaha egy nagyobb épületegyüttes állt a Gernye-hegy oldalában. A többször átépített templomot a 14. század folyamán például kerítőfallal vették körül, sekrestyét építettek mellé, majd később egy L-alakú épület emeltek a templom déli oldalán.

A legnagyobb után következzék a legrégebbi dörgicsei rom, amely valójában nem is egy, hanem két épületet rejt. Az egykor Szentpéterdörgicsének nevezett falu templomát valószínűleg a 11. század végén emelte a Bogát-Radvány nemzetség. Az északi-keleti rész a rom legősibb része, amelynek építéséhez ráadásul a római korból származó köveket is felhasználtak. Később a templom kiegészült egy toldalékkal nyugati irányban, majd dél felől gyakorlatilag hozzáépítettek egy másik templomot. Ennek köszönhetően vált igazán különlegessé: ikertemplom jött létre, két hajóval, két szentéllyel. A szomszédos Levendula Majorból nyáron kellemes virágillat árad a rom felé kedvező széljárás esetén, még egyedibbé téve az élményt.

Dörgicsét a Mencshely felé vezető úton hagyjuk magunk mögött, de arról is letérünk az első lehetőségnél egy dűlőútra a falu határában, hogy véletlenül se tegyünk meg a kelleténél hosszabb utat aszfalton. Kis kanyargás után elérjük a Halom-hegy oldalát, amit dél felől, hangulatos présházak mellett eltekerve kerülünk meg, majd a hegytetőn a Kossuth-kilátóból tekinthetjük meg az alant elterülő tájat. A hegy oldalában futó tanösvényen megismerkedhetünk a magaslat földtani múltjával, így szembesülve azzal a ténnyel, hogy épp egy kialudt tűzhányón vagyunk. A szokásos infótáblák mellett ötletes installációkat is elhelyeztek, amelyek makettként mutatják be a vulkánok működését.

Mencshelyre nyílegyenes dózerút vezet a hegy északi lábától – a helyi presszó teraszán jó időben érdemes inni egy frissítőt, sajátos hangulata van, és még a falu átmenő forgalmát is szemmel lehet tartani.

Mencshelyről a Nivegy-völgy északi része felé vesszük az irányt. Óbudaváron kívül az összes települést érinti a völgyben a Panoráma bringakörút: sorrendben Szentjakabfát, Balatoncsicsót, Tagyont és Szentantalfát fogjuk meglátogatni. A legenda szerint a falvak nevei egészen a honfoglalás koráig vezethetők vissza: Buda vitéz telepedett meg itt, aki a fiait felvitte a Halom-hegy tetejére, ahonnan egy nyílvesszőt kellett kilőniük: ahol az földet ért, ott alakíthatták ki saját udvarházukat. Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója. A Nivegy-völgy legfőbb vonzereje az, hogy a Balaton közelsége ellenére nyugodt kis települések bújnak meg egymás mellett, a jó adottságoknak köszönhetően kiváló borokat lehet kóstolni (a szőlőművelés kultúrája a római időkben alakulhatott ki), és szinte minden faluban dolgozik legalább egy festő, fazekas, keramikus vagy éppen fafaragó, akinek a műhelyét érdemes felkeresni.

Szentjakabfán szinte csak átsuhanunk, és máris a közeli Balatoncsicsó határában járunk. Csicsón is alapvetően lejtős úton haladhatunk a falu központjáig, elgurulva a templom mellett, amihez érdekes történet fűződik: úgy tartja a helyi szájhagyomány, hogy a szentantalfai református templomnak sokáig azért nem lehetett tornya, hogy nehogy magasabb legyen, mint a csicsói katolikus templom. A faluból kiválóan aszfaltozott út vezet át Monoszlóra, azonban ezen a túrán amennyire lehet, kerüljük a szilárd burkolatot, így Szentantalfa felé fordulunk Balatoncsicsó határában. (Amiért érdemes egy rövid, 300 méteres kitérőt tenni az elágazásból Monoszló irányába, az a nem messze található ároktői templomrom, amely az egykori Szentbereck faluhoz tartozhatott, míg azt a törökök a 16. század közepén fel nem dúlták.)

Szentantalfa felé gurulva feltárul előttünk a balatoni panoráma, és a Nivegy-völgy falvainak látképe. Bármennyire is csalogató – főleg nyáron – a víztükör, a falu első házait elérve jobbra fordulunk, hogy egy izzasztó emelkedő tetejéről egy másik, a Káli-medencére nyíló panorámában gyönyörködhessünk. Egy kellemes lejtő vezet be Monoszlóra, egy levendulabirtok mellett elhaladva. Június-júliusban lilába borult mezők mellett tekerhetünk el, a birtokra betérve pedig a levendulából készült termékekkel ismerkedhetünk: francia és angol levendulát szedhetnek az arra vágyók, melyek közül előbbit az illataromája miatt inkább parfümök vagy szappan készítéséhez lehet hasznosítani, míg utóbbit gyógyászati célokra, stresszoldásra hasznosítják.

A falu határában magaslik a Hegyestű, amelyre – kemény mászással ugyan, de – érdemes feltekerni. A felhagyott bazaltbányában kialakított geológiai bemutatóhelyen megcsodálhatjuk a körülbelül 8 millió évvel ezelőtt működött vulkán egykori kráterének belsejében a kihűlés során keletkezett bazaltoszlopokat, a 337 méter magas hegy tetejére felmászva pedig lélegzetelállító panorámában lehet részünk. Többek között a Káli-medencét határoló többi bazaltkúpot, a Tóti-hegyet és a Gulácsot láthatjuk a távolban, a jól ismert tanúhegyek (Badacsony, Szent György-hegy, Csobánc) mellett. A Hegyestűről egy dűlőúton ereszkedünk lankásabb területekre, hogy a hegylábi szőlők, présházak és borospincék között folytassuk utunkat. A Zánka-Nivegy-völgyi borút kéttucatnyi helyszínén (pincék, éttermek, fogadók) lehet megkóstolni a helyi borokat. A völgy a balatonfüredi-csopaki borvidék legnagyobb egybefüggő boros területe, és itt is elsősorban az olaszrizling, a rajnai rizling, a chardonnay, a szürkebarát, a sauvignon blanc, a zweigelt, a merlot és a pinot noir a meghatározó szőlőfajták.

Szent Balázs esete az osztrák filozófussal

Tagyont éppen csak érintjük, miközben az enyhén emelkedő dűlőutakon tekerünk Szentantalfa irányába. A faluban a főút mellett szinte mindig találunk nyitva tartó boltot, így az utolsó szakaszra feltöltekezhetünk, ha nem lenne a hátizsákban elég magunkkal hozott elemózsia. Az utolsó szintemelkedést is Szentantalfa határában kell legyűrni, hogy elérjük a Szent Balázs-templomromot. Az Árpád-kori templom romjai szinte észrevétlenül bújnak meg Szentantalfa felett, a Nivegy-völgy keleti lejtőinek szőlői között. A hangulatos falmaradványok közül az istenháza nyugatra néző kapuján kilépve nyáron két fügefa árnyékából nyílik egyedülálló kilátás a völgyre, a Balaton nyugati medencéjére, a Hegyestűre, de a távolban még a Badacsony feltűnik. A templom a 12-13. században épülhetett, a korábban itt álló fatemplom kiváltására. A román stílusú épületet egy évszázaddal később gótikus stílusban bővítették, ebből az időből maradt ránk gazdagon díszített, pálcatagos bélletű, csúcsíves kapuja. A kapubéllet mellett a templomtorony is szinte teljes egészében megmaradt, a változó magasságú falakból pedig jól látszik az egykori alaprajz. Szent Balázs napja ma is a hegy ünnepe, február elején minden évben szabadtéri misét tartanak itt. Egy érdekes történet is fűződik a romhoz: egy osztrák okkultista filozófus, bizonyos Jörg Lanz von Liebenfels megvette azt, és lovagként élt a templomtoronyban. A helyi folklór szerint a második világháború közeledtével angol kémnek gondolták, és elüldözték (mivel a náci eszmékkel rokonszenvezett, kevéssé valószínű egyébként, hogy a szigetország titkosszolgálatának dolgozott) – mindenesetre a hely hangulatát átérezve teljesen érthető, hogy itt alakította ki nyári rezidenciáját.

A Szent Balázs-templomromot hátrahagyva már szinte nincs más dolgunk, mint gurulni a Balaton partjáig, az utolsó kilométereken a már ismert ösvényeken tekerve. Nyáron jöhet a túrát követő, jól megérdemelt csobbanás Balatonakali strandján.

A Panoráma kerékpárút jó választás az év bármely napján: valóban pazar kilátás nyílik több ponton is a Balatonra, a Nivegy-völgyre vagy épp a Káli-medencére, szinte minden kanyar után új arcát mutatja a környék. Az pedig már csak hab a tortán, hogy mindezt egy könnyed montis túra kínálja, aszfaltot szinte egyáltalán nem is látunk menet közben.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • Balatonakali-Dörgicse állomás a Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon található.

Megközelítés

 • A túra az állomás előtti térről indul, és ide is tér vissza.

Parkolás

 • Az állomás előtti parkolóban célszerű megállni.

Koordináták

DD
46.880032, 17.747788
DMS
46°52'48.1"N 17°44'52.0"E
UTM
33T 709364 5195498
w3w 
///pajtás.elszámol.kohász
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Könnyű terepen való kerekezésre alkalmas bringával vágj neki a túrának!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
közepes
Hossz
45,1 km
Időtartam
4:14 óra
Szintemelkedés
773 m
Szintcsökkenés
773 m
Legmagasabb pont
387 m
Legalacsonyabb pont
107 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 6 Útpontok
 • 6 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp