Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Menekülés a városból az erdőbe

· 2 értékelés · Hegyikerékpározás · Budai-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Kilátás Mária-hegy tövétől Pesthidegkút irányába
  Kilátás Mária-hegy tövétől Pesthidegkút irányába
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 200 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Van, mikor nincs idő vagy kedv távolabbra utazni, de bringáznánk egy jót. Budapest szerencsés fekvéséből adódóan ezt akár terepen is megtehetjük bőven a közigazgatási határon belül.
közepes
Hossz 21,3 km
2:16 óra
272 m
258 m
368 m
102 m

Kevés olyan többmilliós fővárost találni, ahol a belvárosból belátható időn belül kerékpárral, de akár még futva is valódi erdőben találhatjuk magunkat. Ilyen szempontból Budapest kivélteles adottságokkal rendelkezik, hiszen nem néhány hektáros telepített parkerdőről beszélünk, hanem vérbeli, vadban gazdag hegyekről, erdőkről.

Ezt kihasználva érdemes néha pár órára kiszakadni a hétköznapok rohanásából, és egy alapos átmozgatás mellett kiszellőztetni a fejünket. A kezdeti aszfaltot gyorsan magunk mögött tudva kényelmes és biztonságos erdei utakon tekerhetünk, ahol sem a meredekség, sem a technikai kihívás nem lehet szűk keresztmetszet azok számára, akik már valaha bicikliztek terepen.

A szerző tippje

 • Ha esetleg nagyon jó erőben vagyunk, és nem szeretnénk vonatozni, akkor a kék jelzésen tekerjünk tovább Pilisborosjenő felé. Később elérjük a Kis-Kevély lábát, ahol a piros kerékpáros jelre kanyarodva jobbra Budakalász felé haladhatunk. A településre leérve pedig a HÉV segítségével juthatunk vissza a kiindulási pontra.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2019-01-25
Nehézség
S1 közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
368 m
Legalacsonyabb pont
102 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 6,07%Murvás út 1,02%Földút 43,84%Ösvény 18,30%A kerékpárt tolni kell 0,04%Utca 11,73%Ismeretlen 18,98%
Aszfalt
1,3 km
Murvás út
0,2 km
Földút
9,3 km
Ösvény
3,9 km
A kerékpárt tolni kell
0 km
Utca
2,5 km
Ismeretlen
4 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Az első kilométereken a városi szakaszban számos helyen a bringút forgalmas helyeket keresztez. Itt mindig nagyon óvatosan közlekedjünk!
 • Városmajor környékén és a 61-es villamos vonala mellett is keresztezünk sínpályát kétkeréken. Nagyon alattomos helyzet ez, sokszor esés a végeredménye. Mindig próbáljuk a lehetőségekhez képest leginkább derékszögben keresztezni a síneket.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Budapest (102 m)
Koordináták:
DD
47.504371, 19.039636
DMS
47°30'15.7"N 19°02'22.7"E
UTM
34T 352372 5263078
w3w 
///ballag.kereken.sonkák

Végpont

Üröm

Útleírás

Itiner:

 • Csalogány utca - Széll Kálmán tér, majd innen kezdve egész túránk során a kék kerékpáros piktogramot követjük a végcélig

Útvonal részletesen:

Miután kigyönyörködtük magunkat a csodás városi kilátásban a Batthyány téren, pattanjuk nyeregbe és induljunk el a Margit-híd irányába. Legegyszerűbb, ha egyből a Csalogány utcánál balra fordulunk, innen egyenes út vezet a Széna térre, s kerékpáros nyom is véd minket. (Ha szeretnénk kerékpárúton haladni, akkor három utcával tovább gurulva a Kacsa utcában tekerjünk fel.)

A Retek utca kerékpárútján óvatosan haladjunk, itt mindig nagy a forgalom. A Szilágyi Erzsébet fasoron már nyugodtabb helyen közlekedhetünk, itt inkább a sínek keresztezésével legyünk óvatosak. Figyeljünk a kék kerékpáros jelzésre, mert a Hűvösvölgyi utat egy idő után elhagyja, jobbra térjünk le egy csendes kis utcába. Párhuzamosan haladunk az Ördög-árokkal, majd egy újabb jobbra kitéréssel keresztezzük is azt. A következő utcában pedig végre elérjük az erdő vonalát és búcsút mondhatunk a városnak.

Belvárosból a Budai-hegységbe nyúlfarknyi idő alatt

Az árok mentén elindulva szép nagy ívben megkerüljük a Nyéki-hegyet. A hegy déli oldalán döngölt fehér murván kényelmesen haladhatunk, majd néhány utca erejéig átmenetileg az erdő szélén húzódó utolsó utcában kerekezünk. Innen jobbra visszatérve a fák közé vegyünk lendületet, mert szuszogós kaptatón kell komoly erőt kifejtenünk. A volt reptér oldalához érve a kaptató kisimul, balról pedig egy pihenőben fújhatjuk ki magunkat és egy kis frissítés sem árthat.

A Nyék túlsó felét is körberajzolva a Homok-hegy árnyékában érjük el a Határ-nyerget, ami a környék legtekintélyesebb csomópontja. Ezáltal nem is könnyű elsőre megtalálni a megfelelő ösvényt a csillag irányba kiágazó számos út közül. Keressük a kék bringás jelet, ami a reptér felett, s a gázvezeték alatt fog minket egy meglehetősen hangulatos csapáson vezetni. A Hangár épülete mellett csatlakozunk be a hagyományosan Panoráma-körnek nevezett népszerű útvonalba. A S jelzést követve agyagos, néhol kissé kimosott ösvényeken érünk a Virágos-nyereghez.

Erdőszéli utcák, házak

Innen Gercse üdülőövezetének csendes, kavicsos szekérútjain tekerünk tovább. Rövid időre búcsút mondunk a Csúcs-hegy – Kálvária-hegy hosszanti vonulatának, és bozótos, mezős tájban földúton kerekezünk tovább. Az elektromos felsővezetékek árnyékában kerüljük meg a csúcsán három kereszttel ékesített Kálvária-hegyet, majd egy kisebb csomóponthoz érünk. Itt továbbra is a kék jelnél maradva jobbra tartunk és határozottan ereszkedünk Solymár irányába. A túra legmeredekebb lejtője végén érjük el az aszfaltot és a téglagyárat.

A gyárnál jobbra fordulva a sínekkel párhuzamosan haladunk Budapest irányába, majd kb. 1 kilométer után balra meg is pillanthatjuk az Ürömi vasútállomást, ahonnan könnyen visszajuthatunk Budapestre.

 

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

Kiindulási pontunk, a Batthyányi tér északi irányból megközelíthető a H5-ös hévvel közvetlenül. Vasúttal is viszonylag közel tudunk jutni ehhez a ponthoz, hiszen a Déli pályaudvar és a Nyugati is meglehetősen közel van ide.

Parkolás

Autóval nem túl szerencsés a kezdőpontra utazni, hiszen meglehetősen kevés a parkolóhely és az is fizetős. Érdemes valahol kintebb lerakni a gépjárművet és bringával vagy pl. HÉV-vel megközeliteni a teret.

Koordináták

DD
47.504371, 19.039636
DMS
47°30'15.7"N 19°02'22.7"E
UTM
34T 352372 5263078
w3w 
///ballag.kereken.sonkák
Navigáció Google Térképpel

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(2)
Mate D
2019-04-19 · Közösség
Ha nézelődni is megállsz az a két óra, simán 5-6-7óra mire vissza érsz pestre. Nem hobby bringásoknak való terep, táv.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Értékelés
Nehézség
S1 közepes
Hossz
21,3 km
Időtartam
2:16 óra
Szintemelkedés
272 m
Szintcsökkenés
258 m
Legmagasabb pont
368 m
Legalacsonyabb pont
102 m
Tömegközlekedéssel elérhető Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp