Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Körtúra Szentendréről a Dömörkapun át a Pap-rétre

· 6 értékelés · Hegyikerékpározás · Visegrádi-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Ősszel is érdemes nyeregbe pattanni!
  Ősszel is érdemes nyeregbe pattanni!
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 700 600 500 400 300 200 100 35 30 25 20 15 10 5 km Római kori őrtorony (Leányfalu) Vízesés a Dömörkapunál József-forrás
Élvezetes és praktikus kör, amellyel gyorsan elhagyhatjuk a város zaját, és érinthetjük a Visegrádi-hegység vérbeli erdei útjait.
nyitva
közepes
Hossz 39,6 km
3:50 óra
441 m
441 m
541 m
101 m

Szentendre ideális kiindulóhely ahhoz, hogy az autós forgalmat elkerülve, a lehető legrövidebb úton közelítsük meg kétkeréken az erdőt. Erőbeosztás szempontjából is szerencsés, hogy szinte pontosan a túra feléig emeledik az utunk, a második felében a gravitáció már nekünk dolgozik. Ettől függetlenül kényelmetlenül meredek mászásra egyszer sem kell számítanunk, az útburkolat szempontjából viszont a tökéletes tüköraszfalttól a viseltes aszfalton és a dózerúton át egészen az igazi erdei utakig mindennel meg kell birkóznunk.

Természeti szépségekben és lenyűgöző kilátásban sem szűkölködik ez a túra: elég a dömörkapui vízesésre vagy a Pap-rét környéki hullámzó dombok ölelte völgyekre gondolni. Sportos stílusban pedálozva néhány órás testmozgás ez a környék legszebb útjain, családias tempóban, pihenőkkel tarkítva viszont egész napos programként is megállja a helyét.

A szerző tippje

 • Folyadékpótlásra szerencsére több helyen is van lehetőség: a Kisrigó étteremben, a József-forrásnál, esetleg kisebb kitérővel az élelmiszerboltban Tathitótfaluban, Leányfalun vagy Szentendrén.
 • A Dömörkapu még a legnagyobb nyári kánikulában is hűsölési lehetőséget biztosít az arra járóknak. Azonban hideg időben még a legedzettebbek fogait is megkocogtatja a szűk völgy, ezért érdemes a szokásosnál eggyel több ruharabot, pl. egy mellényt magunkkal vinni, ha erre kerekezünk.
 • Habár tavasztól őszig ajánljuk a túrát, a bátrabbak számára természetesen télen is járható abban az esetben, ha nincs sár, hó vagy jég az erdőben.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2018-11-15
Nehézség
közepes
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
541 m
Legalacsonyabb pont
101 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 26,45%Murvás út 0,87%Földút 10,58%Ösvény 23,62%A kerékpárt tolni kell 1,15%Utca 18,20%Ismeretlen 19,09%
Aszfalt
10,5 km
Murvás út
0,3 km
Földút
4,2 km
Ösvény
9,4 km
A kerékpárt tolni kell
0,5 km
Utca
7,2 km
Ismeretlen
7,6 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Utunk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • A szezonban hétvégente nagy a forgalom a duna-parti kerékpárúton, ezért közlekedjünk nagyon körülketintően, különös tekintettel a gyerekekre és a kutyákra!
 • Általában sem érdemes, vagy akár egyenesen tilos elhagyni a kijelölt utat, de az Izbégi Lőtér környékén életveszélyes. Mindig maradjunk a kijelölt nyomvonalon, ezen a szakaszon semmiképpen ne térjünk be az erdőbe!

Hasznos linkek és ötletek

A Pilisszentlászló határában található Kis Rigó Vendéglő honlapja.

Kezdés

Szentendre (104 m)
Koordináták:
DD
47.661430, 19.076727
DMS
47°39'41.1"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280462
w3w 
///űrhajók.hatalmas.csokis
Mutasd a térképen

Végpont

Szentendre

Útleírás

Itiner

 • Szentendréről a zöld kerékpáros jelzésen indulunk útnak, ami eleinte párhuzamosan fut a gyalogos S◼ jelzéssel
 • A zöld kerékpáros jelzésen érjük el a Dömörkaput, aztán megérkezünk Pilisszentlászlóra, ahonnan a Pap-rétre visz tovább az utunk
 • A József-forrás után váltunk a piros kerékpáros jelre, ez elvezet minket Tahitótfaluig
 • Eleinte jelöletlen úton haladunk déli irányba, majd az EUROVELO-6 kerékpárúton kerekezünk vissza kiindulópontunkra

A túra részletes leírása

A HÉV-állomás irányából az aluljárón keresztül a legegyszerűbb keresztezni a 11-es főutat. A Kossuth Lajos utcán pár száz métert haladva hangulatos üzletek és kávézók között érünk a Bükkös-patak partjára, ahol becsatlakozunk a S◼ és a zöld kerékpáros jelzésre. Balra kanyarodva gyorsan bele is rázódunk a tekerésbe, erről egy rövid, de annál rázósabb macskaköves szakasz gondoskodik. Ismét alulról érintjük a 11-es utat, majd egy nagyon kellemes tekergés vár ránk a patak déli partján. Az Izbégi Általános Iskolánál kelünk át ennek az északi oldalára, ahol több okból is figyelni kell. A hídról letérve élesen balra kell tartani a patak mentén, illetve az ezt követő szakasz az eddigiekhez képest technikásabb, néhol a fák gyökerei nehezítik utunkat. Itt egy rossz mozdulat és a temetőben találjuk magunkat... No, annyira azért nem veszélyes a terep, csak a jobb oldalunkon, a hiányos kerítés mögött tényleg az izbégi temető található. Következik egy újabb híd, amelyen egyszerűen át kell hajtanunk a patakon keresztbe. Magasabb vízállás esetén sincs vész, a rutinosak a temetőn keresztül tudnak kerülni.

Csendes kertvárosi utcákba érünk ki, ahol szusszanhatunk az előbbi izgalmakra, majd egy sportszakmai ritkaság mentén folytatjuk a szentlászlói úton. Magyarországon nem sok helyen láthatunk baseball pályát, de mi most épp eltekerhetünk egy mellett. Csupán néhány száz métert kell kerékpároznunk ezen a forgalmasabb szakaszon, mielőtt a Lajosforrás-Dömörkapu irányt követve balra kanyarodunk.

Dömörkapu, ami mindig nyitva áll

Viseltes aszfalton haladva érjük el az erdő vonalát, ahol ha durranást hallunk, nem kell egyből a pótbelsőhöz nyúlnunk. Az Izbégi lőtér szegélyezi ugyanis az utunkat, éleslövészet esetén a hangja még nagyon sokáig el is kísér minket. Közben elérjük a Dömörkaput, belekóstolva a hely  sajátos hangulatába. A völgy ékköve a vízesés, amelyet a sorompóhoz közel találunk meg.

Innen aszfaltozott erdészeti úton haladunk tovább a patakkal párhuzamosan. A bal oldalon található erdei pihenő után nem sokkal egy Y-elágazásnál jobbra tartunk, s tovább folytatjuk mászásunkat Pilisszentlászló irányába. A kitartó emelkedő végén a Kis Rigó Vendéglőnél találjuk magunkat, ahol nyitvatartási időben érdemes pihenőt tartanunk, a vendéglátóhely kerítésének sarkánál pedig a kék kútból tölthetjük újra a kulacsainkat. Érdemes egy pillanatra megcsodálni Pilisszentlászló mesés fekvését, és az apró hegyi falut körülölelő dombokat.

Irány a Pap-rét!

A pihenőnk után indíthatjuk a további mászást, s a falut elhagyva pár perc után kisebb parkoló jelzi a papréti erdészeti út kijáratát. Ismét zárt erdészeti aszfalton a tekerhetünk. Gyakorlatilag az első kilométerektől kezdve folyamatos emelkedőn haladunk, amely nem zavaróan meredek, de kitartó és bele lehet fáradni. Elérkezett viszont egy kellemesebb szakasz, az erdőben kanyargó utunkról megpillantunk jobbra egy tisztást, és innentől búcsút mondhatunk a mászásnak, irány lefelé. Innen haladva a kezdőpontig folyamatosan lejtő fogja segíteni haladásunkat. Gyors suhanás után Pap-réten találjuk magunkat, ami az erdészeti utak tekintetében egyfajta „Deák Ferenc tér”. Visegrádról, Szentendréről és Pilisszentlászlóról induló erdészeti utak itt keresztezik egymást és akkor még nem beszéltünk a többi turistaútról.

Vérbeli terepen!

Az említett csomópontot északi irányba hagyjuk el az aszfalton, majd egyből jobbra követjük a jelzést a dózertút mentén. Ezzel a "terepezéssel" hangolódunk rá a túra leginkább „montis” szakaszára, hiszen kb. 1 km haladás után balra térünk a K+ jelzésre, ahol érdemes belekapaszkodni a kormányba, hiszen komoly lejtő veszi kezdetét. Maga az út nem mondható technikásnak, viszont az erdészeti munkagépek által létrehozott nyomvályúkra figyelni kell, mert könnyen megtréfálhatják a bringást!

Utunk következő szakaszát igyekezzük minél inkább kiélvezni, hiszen eddig azért másztunk, hogy mélyen az erdőben bringázhassunk. A háborítatlan nyugalom és a környező dombok látványa minden fáradtságot feledtet. Lejtőzés közben a terep mellett csupán arra kell ügyelni, hogy a jelzéseket ne hagyjuk el (K+ és zöld bringa jelzés). Egy erdei házat megpillantva pár pedálfordulat után egy forrásnál találjuk magunkat, ahol néhány percre leülhetünk pihenni vagy a kulacsokat újratölteni. Innen már nagyon közel van a következő irányváltásunk.

A kezdetektől a zöld bringa jelzést követtük, amit most pirosra cserélünk, azon jobbra folytatjuk a túrát. Gondosan lerakott murvás úton pedálozunk tovább. Lejtőzés közben egyre inkább kinyílik a táj, és balról lenyűgöző panoráma tárul elénk. Gondtalanul gurulva kacskaringózunk a néhol kényeztetően apró, néhol méretesebb kavicsokon, egyre inkább veszítve az eddig összegyűjtött szintből. A lakóházak feltűnésével tudatosulhat bennünk, hogy erdei látogatásunk véget ért. A civilizációval Tahiban találkozunk ismét. A 11-es útra kiérve szerencsére csak néhány métert kell azon haladni. Az első lehetőségnél forduljunk a Duna irányába!

Dunaparti levezetés

A Dunasoron haladva elgurulunk az a Tildy-híd alatt, amely egyedül biztosít közúti kapcsolatot a Szentendrei-sziget számára. Innen végig a Dunával párhuzamosan haladva kisebb ösvényeken, utcákon haladva érünk a Nyulas-patakig, ahol érdemes figyelni, mert néhány hirtelen irányváltással és bukkanóval jutunk ki a helyi vízmű leányfalui vízbázisára. A hatalmas kutak mellett kerekezve előbb szűk földútra érünk, majd megérkezünk az EUROVELO-6 kerékpárút duna-parti szakaszára. Az üdülők árnyékában egyenesen betekerhetünk Szentendrére, ahol a Korzóra érve már érezhetjük, hogy a túránk hamarosan valóban véget ér. A Korzó déli végén, a Bükkös-patak túlsó partján a már ismerős zöld bringa jelzést láthatjuk, amelyre befordulva már csak vissza kell gurulnunk a Kossuth Lajos utcán az állomásra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túra kiindulópontja a H5 HÉV szentendrei végállomása. A Batthyány térről induló járattal 40 perc alatt érhető el a festők városa. Érdemes figyelni, hogy melyik kocsira szállunk, hiszen nem minden járat végállomása Szentendre! Némelyik csak Békásmegyerig közlekedik!

Megközelítés

 • A kerékpáros túra kezdőpontja a szentendrei HÉV állomás, amely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és személyautóval egyaránt. Innen néhány száz métert haladva érjük el a S◼ és zöld kerékpáros jelzést, amelyet majd követünk kezdetben.

Parkolás

 • Autóval kezdőpontunk a 11-es főúton keresztül érhető el. A gyorsforgalmi szakaszt követően Szentendrére érkezve a Duna korzó déli végénél található a HÉV állomás. Ezt számos parkoló veszi körül, de a főút folyó felőli oldalán is találhatunk ingyenes parkolási lehetőséget a Duna korzó és a 11-es főút találkozásánál.

Koordináták

DD
47.661430, 19.076727
DMS
47°39'41.1"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280462
w3w 
///űrhajók.hatalmas.csokis
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,8
(6)
Bittenbinder Tomi
2021-04-04 · Közösség
Izgalmas minden igényt kielégítő út.
Mutass többet!
2021. április 4
Fénykép: Bittenbinder Tomi, Közösség
.
Fénykép: Bittenbinder Tomi, Közösség
.
Fénykép: Bittenbinder Tomi, Közösség
Szováti Zoltán
2020-07-06 · Közösség
Tökéletes útvonal! Én kiegeszítettem a Lajos fórásal 😉
Mutass többet!
2020. július 6., hétfő 21:59:54
Fénykép: Szováti Zoltán, Közösség
2020. július 6., hétfő 22:00:08
Fénykép: Szováti Zoltán, Közösség
2020. július 6., hétfő 22:00:32
Fénykép: Szováti Zoltán, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 14

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
közepes
Hossz
39,6 km
Időtartam
3:50 óra
Szintemelkedés
441 m
Szintcsökkenés
441 m
Legmagasabb pont
541 m
Legalacsonyabb pont
101 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Földtani érdekességek

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp