Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Könnyed kör Velencéről egy csipetnyi tereppel

· 1 értékelés · Hegyikerékpározás · Mezőföld · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Hangulatos homokos part a Velence Korzó elején
  Hangulatos homokos part a Velence Korzó elején
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 200 150 100 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Bence-hegyi kilátó
Lazán teljesíthető, viszonylag rövid kört teszünk meg a Velence feletti szőlőföldek között, s miközben megismerkedünk a vidék nevezetességeivel, egy picit belekóstolunk a terepen való kerékpározás világába is.
nyitva
könnyű
Hossz 21,2 km
2:30 óra
228 m
228 m
195 m
100 m

A Velencei-tavat megkerülő klasszikus körön kívül számtalan lehetőség adódik, hogy egy jót tekerjünk a környéken. Ez a túra a vízparti nyüzsgéstől eltávolodva szőlőföldek, dűlőutak, pincesorok között kanyarog a hepehupás tájon. A frissen fektetett aszfalttól egészen a földútig sokféle terepen gurulunk. Az is bátran nekivághat a körnek, aki még sosem hagyta el a kiépített utakat, hiszen csak néhány szakaszon térünk le az aszfaltról, és az sem számít technikásnak - akár merev villával, teleszkóp nélkül is teljesíthető ez a kör.

Felfedeznivalókban sem lesz hiány: a vízpartot és Velencét hátrahagyva érdemes megkeresnünk a környéken megbújó számtalan kastélyt. A szőlőhegyeken gyümölcsöt, mustot vagy bort kóstolhatunk, egy kis emelkedővel egybekötött izzasztásért feltekerhetünk a Bence-hegyen álló kilátóba – a madártávlatból tündöklő Velencei-tó lenyűgöző látvány! Kis kitérővel felkereshetjük a híres nadapi szintezési ősjegyet vagy a felújított vízimalmot a Bágyom-patak partján, sőt, Vörösmarty Mihályhoz kötődő számtalan emléket is felkutathatunk a vidéken. 

Nyáron a vízpartra visszaérve megérdemeljük a hűsítő csobbanást és a helyi büfék finom falatkáit.

A szerző tippje

 • Velencén érdemes felkeresni a Wenckheim-kastélyt és a Hauszmann-Gschwint-kastélyt (sőt a Meszleny-kastély romos épületét is).
 • A túra elején, az autópályán való átkelés után megéri a Bence-hegyi kilátó felé kanyarodni. Habár egy picivel több szintet fogunk gyűjteni, a kilátás kárpótol mindenért. A kilátóból legurulva Nadap széléhez érünk, ahol jobbra kanyarodva visszatérhetünk az eredeti nyomvonalhoz.
 • Nadap szintezési ősjegye felé is tehetünk egy rövid kitérőt. 
 • Pázmánd szélén egy felújított vízimalmot és gémeskutat vehetünk szemügyre. 
 • Kápolnásnyéken a Halász-kastélyt és Vörösmarty emlékmúzeumát érdemes meglátogatni.
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2021-04-30
Nehézség
S0 könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
195 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Szezonban a Korzó hétvégén nagyon forgalmas. Közös utakat használunk a gyalogosokkal, ezért legyünk mindig nagyon óvatosak és előzékenyek!
 • A túrán viszonylag sokat közlekedünk közúton forgalomban. Mindig legyünk nagyon figyelmesek és tartsuk be a KRESZ szabályait.

Hasznos linkek és ötletek

Kezdés

Velence, vasútállomás (105 m)
Koordináták:
DD
47.225906, 18.661141
DMS
47°13'33.3"N 18°39'40.1"E
UTM
34T 322941 5232922
w3w 
///beérik.akácfa.szappan
Mutasd a térképen

Végpont

Velence, vasútállomás

Útleírás

Itiner:

 • A vasútállomásról induljunk el tó partján vezetett kerékpárúton egészen a Drótszamár Kemping végéig!
 • A Fő utcán keresztül érünk el az M7 autópálya felett átítvelő hídra, majd a Panoráma úton haladunk tovább keletre.
 • A kék kerékpáros jelre becsatlakozva kövessük azt, majd Nadapon forduljunk a Kossuth Lajos utcába!
 • Innen az Auckar dűlő - Csikar dűlő - Kabar dűlő - 8117 - Dózsa utca - Gárdonyi út - Széchenyi utca útvonalon jutunk vissza a Korzóhoz.

A túráról részletesen:

A vasútállomásról északkeleti irányba, a hajdani Ifi Kemping felé indulunk. Néhány pedálfordulat múlva az impozáns Velence Korzón találjuk magunkat. Balra, a tó felé kanyarodva a tengerpartot idéző homokos strand mentén kerekezhetünk. A felújított terület 2014 óta várja a pihenni vágyókat bevásárlóközponttal, óriási parkolóval, fásított partszakasszal, kerékpárutakkal.

Virágos Velence

A település már az ókorban is virágzott, hiszen a budai Aquincum és az Adria között hosszan elnyúló hadi és kereskedelmi út itt futott mellette; ám a fenti címet csak 2000-ben nyerte el, mint Magyarország „legvirágosabb” települése. A halászat és a borászat egykori központja az 1930-as évektől fokozatosan üdülőterületté alakult át. 

Érdemes felkeresnünk a Wenckheim-kastély 1890 körüli neoreneszánsz épületét, ami napjainkban könyvtárként és közösségi térként funkcionál. Egy másik pompás építészeti emlék a Hauszmann-Gschwint-kastély historizáló neobarokk épülete az 1920-as évekből – ez most üdülőként működik. A Meszleny-kastély sajnos igen romos állapotban van, pedig a Meszleny család évszázadokon át meghatározta a település életét. Velence 1690 körül épült református temploma szintén megér egy kitérőt.

A Korzót elhagyva töredezett úton tekerünk tovább, majd hamarosan a Drótszamár Kempinghez érünk. A  túlsó végén legyünk résen: itt kell búcsút inteni a part menti biciklisávnak. A Fő utcán haladva kiérünk az Ország útra, majd a VelenceBike kerékpárboltnál bal-jobb kanyarkombinációval már az autópálya pihenőben találjuk magunkat. A gyalogos kishídon áttekerve, és az újabb parkolót elhagyva jobbra fordulunk a Panoráma úton.

Kitérő a kilátásért

Habár a túra útvonala nem érinti, a Panoráma út elágazásában balra térve tekerhetünk fel a Bence-hegyi kilátóhoz. A környék napsütötte dombjait régóta szőlőtermő területként hasznosítják, elsősorban fehér fajtákat telepítettek ide. A hegyoldalban sorakozó épületek között Vörösmarty Mihály présházára is rábukkanhatunk, mielőtt felérnénk a 2018 márciusában átadott, modern formájú, 20 méteres toronyhoz.

Kaptatás a szintezési ősjegy közelében

Az eredeti útvonalon a Nadapi útra kiérve lapos, de annál alattomosabb emelkedőn tekerünk Nadap irányába. Közben jobbra már láthatjuk azokat a szőlődombokat, ahova éppen tartunk. A települést elérve erősödik az emelkedő, de szerencsére a kanyarban letérünk a még meredekebb rész előtt. Kétszer jobbra fordulva követjük a kék kerékpáros jelet. A Nadapot Pázmánddal összekötő út a 2010-es években újult meg, így igazán minőségi burkolaton tekerhetünk, ahol a forgalom is elég gyér szerencsére. A szőlők és mezők között néha érdemes visszanézni a Bence-hegyre és a Velencei tóra, igazán szép látványt nyújtanak.

Ha szeretnénk feltekerni a szintezési ősjegyhez, a településre érve az első utcán balra kell térnünk a buszmegállónál a Rákóczi utcára (a tájékoztató táblák is segítenek). Közben fejtsük meg, mit is takar ez a furcsa elnevezés: a tengerszint feletti magasságmérést hazánkban a II. világháború végéig ehhez az alapponthoz képest határozták meg. A pontos helyszín hazánk egyik legkevésbé mozgó területén, egy gránitsziklán található. Az 1888-ban felállított obeliszk talapzatába rejtették el a márványtábla laposra csiszolt felületét. Érdekesség, hogy bár fix pontként emlegetik, az utóbbi néhány évtizedben több mint 3 centiméternyit emelkedett az adriai nullponthoz viszonyítva.

A környék még két érdekességet rejt. Nadap római katolikus templomában keresztelték meg 1800 decemberében Vörösmarty Mihályt. A településtől nyugati irányba húzódó, 352 m magas Meleg-hegyen egy ritkán megtelepedő fafajtával, a magyar-tölggyel találkozhatunk.

A terep és a malom

A kék jelzésű kerékpárúton a jó minőségű aszfalt végére érve balra kanyarodunk, ahol pár száz méterig viseltes, kopott úton tekerünk, majd jobbra letérünk a terepre. Két nyomsávos földúton bringázunk a fák között, ahol nemsokára egy lepusztult, magára hagyott pihenőhöz érünk a Téglaházi-forrásnál. Jobbra kanyarodva porózus talajon mászunk fel Pázmánd széléig. Beérve a falut átszelő főútra jobbra térünk ismét, és gyakorlatilag végigtekerünk a településen. A túlsó végén a Hegyalja Vendéglő előtt picivel jobbra fordulunk a Kossuth Lajos utcára, majd töredezett aszfalton elhagyjuk Pázmándot.

Pár száz méteres kitérővel egy újjászületett malomra bukkanhatunk, ha a település fő utcájáról a kanyart követő buszmegálló után balra térünk a Malom utcára, ami földútban folytatódik az épületig. A Bágyom-patak partján az 1950-es évekig őrölte a gabonát a helyi molnár. Az államosítás után gazdátlanná vált épületet leradírozta a térképről az enyészet. Az új malom létrejötte Hegyi Jánosnak és családjának köszönhető, akik nosztalgiával gondoltak a gyerekkori emlékre - majd gondos kutatással felderítették az eredeti helyszínt, alaprajzot és műszaki leírást. A tereprendezéskor kikotorták a patakmedret, zsilipet építettek, végül a gépház is elkészült: így régi pompájában újjászületett a hajdani vízimalom.

Újabb szőlők, újabb kastélyok

Néhány száz méter után balra fordulunk a hétvégi házak, présházak és pincék mentén; körülöttünk szőlőültetvények mindenfelé. Az út már csak nyomokban tartalmaz aszfaltot, kátyúk és döngölt murva váltogatják egymást. Egy jobb-bal kanyarkombinációval dűlőutat váltunk egy másik párhuzamos nyomvonalra, ami begurít minket az M7-es kápolnásnyéki lehajtójához. Innen a 8117-es műúton betekerünk Kápolnásnyékre.

Ez a település is számos látnivalót tartogat nekünk. Az egyik legszebb a 19. században klasszicista stílusban épült Halász-kastély, ami neobarokk átalakításokkal a következő századfordulón nyerte el mai formáját. A II. világháború végén állami tulajdonba került épületet a Termelőszövetkezet kapta meg irodahelységként, majd sokáig sorsára hagyottan, üresen állt. 2014-ben megmentették a pusztulástól, sőt gyönyörű parkját is helyreállították. Ma műemlékvédelem alatt áll, kiállításoknak ad otthont.

Kápolnásnyékhez szorosan kötődik Vörösmarty Mihály neve, akinek emlékmúzeumát a település szélén, a Nádasdy grófok volt ispánlakában találjuk. A költő szülőháza már nem áll, de a helyét kopjafa jelzi. A költő születésének 200. évfordulóján szobrot állíttattak tiszteletére a Vörösmarty parkban.

Megint Velencén

A  kápolnásnyéki körforgalomnál egyenesen haladunk tovább, majd az első lehetőségnél jobbra kanyarodunk. Innen már kerékpáros nyom, majd kerékpáros sáv segíti közlekedésünket. Az utca a Korzó déli végébe torkollik - itt már jártunk, ismerős lesz a terep. Jobbra kanyarodva megkóstolhatjuk a messze földön híres helyi lángost és elnyalhatunk egy fagyit a parton, mielőtt balra visszatérnénk a vasútállomásra.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A túránk kezdőpontjának megközelítése tömegközlekedéssel nem fog gondot okozni, hiszen pontosan a Velence nevű vasúti megállóhelyről indulunk. Nyári csúcsszezonban a tömött vonatokon a kerékpárszállítás nem a legkönnyebb feladat, ezért érdemes előre érdeklődni a felférő biciklik számáról az egyes vonatoknál.

Megközelítés

 • A túra közvetlenül a vasútállomásról indul, és ugyanoda tér vissza. 

Parkolás

 • Autóval is könnyen megközelíthető a helyszín akár a 7-es úton vagy az M7-es autópályán.
 • Az állomás mellett több parkoló is található. Legyünk figyelmesek, hogy melyik ingyenes és melyik fizetős!

Koordináták

DD
47.225906, 18.661141
DMS
47°13'33.3"N 18°39'40.1"E
UTM
34T 322941 5232922
w3w 
///beérik.akácfa.szappan
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

Gerecse, Vértes és Velencei-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

Velencei-hegység, Velencei-tó turistatérkép

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna!
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Habár az út során van lehetőség élelemhez és vízhez jutni, érdemes mindig megfelelő mennyiségű frissítővel elindulni a túrára.
 • A navigáláshoz a Természetjáró appot ajánljuk. 

Hasonló túrák a környéken

 Ezek automatikusan generált javaslatok.

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,0
(1)
Zel. Petya
2019-05-21 · Közösség
Figyelni kell a kijelzőt. Én egy kicsit eltévedtem.
Mutass többet!

A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
S0 könnyű
Hossz
21,2 km
Időtartam
2:30 óra
Szintemelkedés
228 m
Szintcsökkenés
228 m
Legmagasabb pont
195 m
Legalacsonyabb pont
100 m
Tömegközlekedéssel elérhető Körtúra Evés-ivás lehetőség

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 1 Útpontok
 • 1 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp