Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Hegyikerékpározás ajánlott túra

Hévtől hévig, avagy egy kis kerülő terepen

Hegyikerékpározás · Duna menti síkság · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Csobánka, és felette az Oszoly-csúcs
  Csobánka, és felette az Oszoly-csúcs
  Fénykép: Németh Ádám, Magyar Természetjáró Szövetség
m 600 500 400 300 200 100 40 35 30 25 20 15 10 5 km
Két pont között lehet, hogy az egyenes a leggyorsabb, de biztosan nem a legélvezetesebb! Ezzel a túrával kísérletet teszünk arra, hogy Szentendréről a lehetőségekhez képest a legkevesebb aszfalttal találkozva jussunk el Budakalászra.
nyitva
nehéz
Hossz 41,5 km
4:28 óra
767 m
761 m
546 m
104 m

Számos erdei kerékpáros út az erdőben halad, mégis aszfalton. Ezúttal igyekeztük elkerülni az ilyeneket, hogy minél többször igazi tereppel találkozzon a kerekünk. A festői Sikárosi-rétig tart majd a ráhangolódás, utána nem sokkal erdei talaj, dózerút, kövek, és minden olyan következik, amire egy kiadós montizás közben számíthatunk. Ezt csak egy rövid gurulás erejéig szakítják meg Pilisszentkereszt útjai, utána ismét az igazi természetbeli bringázás kalandját kínálja a túra.

Sokszor nem egyszerű megfogalmazni egy útvonal nehézségét. A túra nagyobbik részében bőven el lehetne közlekedni akár egy táskákkal megpakolt trekkinggel is, de azért vannak olyan szakaszok is, amelyek nagyobb kihívást okoznak. Először talán a Som-hegy megmászásakor kell komolyabban kiállni a nyeregből, majd pedig a Kis-Kevély és Nagy-Kevély oldalában igényel többet a terep bringástól és bringától egyaránt. Ezért azt ajánljuk, hogy csak a megfelelő kerékpárral és felkészültséggel induljatok neki ennek a bő 40 kilométernek!

A szerző tippje

 • Habár a túra egyirányú, egy könnyed levezetéssel két keréken is simán vissza lehet jutni a kiindulási pontra. Budakalászról a Szentendrei út - Ország út útvonalon viszonylag kis forgalmú úton kerekezhetünk át Szentendre széléig, majd a Városkapunál érdemes lehajtani a Duna menti kerékpárútra. A Postás strandnál a Duna korzó elejére megérkezve pedig már szinte vissza is értünk kezdőpontunkhoz.
 • Erőbeosztás szempontjából legyünk óvatosak, mert az útvonal nehezebb része épp a vége felé található!
Németh Ádám profilképe
Szerző
Németh Ádám
frissítve: 2019-06-04
Nehézség
nehéz
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
546 m
Legalacsonyabb pont
104 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 17,51%Murvás út 1,81%Földút 31,98%Ösvény 27,35%A kerékpárt tolni kell 1,13%Utca 11,86%Ismeretlen 8,34%
Aszfalt
7,3 km
Murvás út
0,8 km
Földút
13,3 km
Ösvény
11,3 km
A kerékpárt tolni kell
0,5 km
Utca
4,9 km
Ismeretlen
3,5 km
Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

 • Túránk nagy részét forgalomtól elzárt erdei utakon tesszük meg, de néhol főutakat érintünk. Mindig tartsuk be a KRESZ előírásait és közlekedjünk fokozott figyelemmel!
 • A főszezon alatt hétvégenként rendkívül népszerű kirándulóhely a Dera-szurdok. Habár viszonylag rövid szakaszon érintjük, mindig legyünk rendkívül figyelmesek a többi természetjáróval, különösen a gyerekekkel és a kutyákkal!
 • Csobánkát követően a Kevélyek lábánál futó szakasz mind technikailag, mind erőnlétileg komoly kihívást jelent. A szűk, néhol köves és meredek szakaszok csak tapasztalt bringásoknak ajánlottak. A túra nagy részén el lehet gurulni egy trekkinggel is, de ez a rész tényleg csak mountain bike-kal és megfelelő felkészültséggel teljesíthető!

Kezdés

Szentendre, HÉV végállomás (104 m)
Koordináták:
DD
47.661436, 19.076726
DMS
47°39'41.2"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280463
w3w 
///űrhajók.hatalmas.csokis

Végpont

Budakalász, HÉV állomás

Útleírás

Itiner

 • A Zöld kerékpáros jelzésen hagyjuk el Szentendrét
 • A Kakashegy után a 1111-es útra kiérve váltunk a kék kerékpáros jelre
 • A Csobánkai-nyereg után a kőbányánál balra kanyarodva már a piros kerékpáros jelzést követjük

Részletes leírás

A HÉV-állomásról indulva az aluljáróban tudjuk le a 11-es úton való átkelést, majd a Kossuth Lajos utcán haladva érkezünk meg a Bükkös-patak partján található zöld kerékpáros jelhez. Az utunk során innen egy jó ideig ehhez kell ragaszkodnunk. A várost a patak partján kerekezve forgalomtól mentes, hangulatos úton hagyjuk el. Az Izbégi temetőnél rövid időn belül háromszor is keresztezzük a patakot (itt érdemes figyelni a tájékozódás, illetve a technikásabb, gyökeres talaj miatt is). A víznek rövid időre búcsút intünk, majd a Dömörkapunál nemsokára ismét keresztezi az utunkat.

Csendes kertvárosi környezetben gurulunk tovább, mielőtt a Szentlászlói útra kifordulva kicsit nagyobb forgalommal találkozunk, de szerencsére ez csak rövid ideig tart. Pár perc után balra, Dömörkapu-Lajosforrás irányába hagyjuk el a főutat. Innen kezdve az útminőség kissé romlik, de a táj egyre látványosabb. Az Izbégi Lőtér után már igazán az erdőben érezzük magunkat. A fölénk tornyosuló völgy falai egyre szorosabban ölelik a szűk erdészeti utat. Egy sorompóval védett szakaszhoz érve az út mentén jobbra találjuk a dömörkapui vízesést. Ezt nagy hiba lenne kihagyni, de a simára csiszolt köveken legyünk óvatosak, főleg SPD cipőben! Még szárazon is nagyon csúsznak, nedvesen meg pláne.

Rövid pihenőt követően pár kilométert haladva elérünk egy tágas útelágazáshoz, ahol balra kell tartanunk (jobbra található a Kis Rigó Vendéglő és Pilisszentlászló). Tovább pedálozva élvezhetjük a lezárt erdészeti utak nyugalmát, a kanyargó völgy hangulatát és a természet közelségét. A következő említésre méltó megálló a Sikárosi-rét és az erdészház. A hirtelen kitáguló táj mindig magával ragadó hangulatot kölcsönöz a rét és a környék számára. Nehéz megállni, hogy egy fotó erejéig ne szálljunk le a nyeregből. Sikáros igazodási pontként sem utolsó, hiszen ezt elhagyva figyelni kell, hogy hamarosan letérjünk az aszfaltozott útról!

Be a terepre!

Ezzel együtt az emelkedő meredeksége is egy hangyányit erősödik, de semmiképpen sem túlságosan zavaró mértékben. A kétnyomtávos erdei úton haladva hol kövesebb, hol földesebb úton kell gyűjteni nemcsak horizontálisan, hanem szintben is a métereket. Szerencsére nem annyira nehéz a mászás, hogy ne lehessen élvezni a környező erdő szépségét. A Lom-hegyi-nyeregnél a S és P jelzések adnak rövid randevút egymásnak, mi pedig a  zöld kerékpár jelünkkel csatlakozunk be melléjük. Az irányváltás után a S jelet kerülgeti bringás dózerünk. A kelet-nyugati irányú völgy déli oldalában kerekezünk, ahol, ha lehetőségünk van kitekinteni a lombkorona közül, lenyűgöző kilátás nyílik a túlsó oldalra. A növényzet garantáltan bio, vegán és mindenmentes frissítésre is alkalmas, hiszen szederbokrok szegélyezik utunkat, de a földtúrásokból következtetve erős a konkurencia a helyi lakosokkal az érett gyümölcsökért. Az utolsó mászáshoz egy kis gurulás ad lendületet, majd a Fagyos-Katonánál térünk vissza a korábban elhagyott aszfalthoz.

Irány Pilisszentkereszt!

Szilárd burkolaton gurulunk le a Kakashegyről a 1111-es műútra. A közösen futó zöld és kék kerékpáros jelzésből az előbbi megszűnik, a továbbiakban a kék piktogramot kell követni. A kifordulás előtt érdemes egy pillantást tenni a Pilis szemben húzódó tekintélyes tömbjére, hiszen innen szinte tökéletes panoráma nyílik a Vaskapu fodrozódó fehér szikláira, melyek kiemelkednek a lombkorona síkjából.

Pilisszentkeresztre begurulva egészen a piliszántói elágazásig kell ereszkednünk, aztán Szentkereszt kis utcáin gyorsan elhagyva a települést a Dera-patak mentén találjuk magunkat. A festői völgy kis hídjaival még hívogatna minket, de ezúttal csak pár száz méterig haladhatunk együtt. Hamarosan jobbra kanyarodva búcsút intünk a völgynek, előtte azonban még érdemes a láncot a legkisebb lánctányérra rakni, hiszen a nap első erőpróbája következik. A Som-hegyre felkapaszkodva az eddigi legmeredekebb utat kell megmásznunk, ami ráadásul viszonylag egyenetlen is. Pihenésként érdemes megtekinteni a nemrég felújított Som-hegyi turistaházat, amely csak két percnyi letérést igényel az eredeti nyomvonalról.

A következő szakasz szerencsére enged egy kis pihenést, hiszen a Szántói-nyeregtől a Csobánkai-nyeregig húzódó utunk a Hosszú-hegy északi oldalában szinte folyamatosan ereszkedik. Suhanás közben az egyetlen kellemetlenséget a néhol szokatlanul nagy kövek jelentik. Csobánka határához érve talán a kör legszebb kilátása tárul elénk. A csodás fekvésű település felett őrködő sziklák, a távolban a már megjárt hegyek körvonalai, s szemben a most következő Kevély tornyosul.

Kevély, a nap igazi kihívása

A táj látványával érdemes töltekezni, hiszen nehezebb szakasz következik. A Kis-Kevély lábánál lévő kőbányánál irányt- és jelzést váltunk. A piros bringás piktogramot követve balra tartunk. Eleinte még csak a talaj rázósabb, később a szint is emelkedni kezd. A jel követésére közben figyelni kell, mivel a gyalogos K jelzéssel fut párhuzamosan, majd egy hirtelen irányváltással a szomszédos P jelzésre húzunk át. A legnehezebb szakasznál járunk. A vízmosásszerű völgyben a fej nagyságú köveket kerülgetve a pedált is javában taposnunk kell, hogy a kaptatón a nyeregben maradjunk. Szerencsére ez a rész nem tart sokáig, de addig is alaposan megizzaszt.

Ezt követően egy dózerutas átkötéssel váltunk a Z jelre, amely végigkíséri ereszkedésünket Budakalászig. Innentől fizikális kihívás kevésbé, technikai annál inkább vár ránk. Erősen köves talajon halad utunk, ez nem meglepő kőbányák, kőfejtők mellett gurulva. Az egyik ilyen mellett található a környék talán legszebb kilátással bíró kiépített pihenőhelye. Érdemes alaposan megnézni magunknak, és később némi sütögetnivalóval egész más stílusban visszatérni a helyre. Budakalász felől gyalogosan még családdal is viszonylag könnyen megközelíthető.

A pihenő után néhány éles irányváltás vár ránk, különösen érdemes itt figyelni, hogy melyik úton megy tovább a piros bringa jelzés. Szép lassan egyre ritkább az erdő, a fákat bokrok váltják le, s a távolban feltűnnek Budakalász házai. A lópatkók nyomai mutatják, hogy nem csak kétkeréken népszerű ez a környék. Jó pár tucat kilométer megtétele után a bringánk ismét az aszfalton gurulhat, innen már csupán egyenesen kell haladnunk Budakalász központjáig. A nagy kereszteződés túloldalán találjuk a HÉV-állomást, egyenesen a Duna felé haladva pedig visszakerekezhetünk Szentendréig.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A túra kiindulópontja a H5 HÉV szentendrei végállomása. A Batthyány térről induló járattal 40 perc alatt érhető el a festők városa. Érdemes figyelni, hogy melyik kocsira szállunk, hiszen nem minden járat végállomása Szentendre! Némelyik csak Békásmegyerig közlekedik.

Megközelítés

 • A kerékpáros túra kezdőpontja a szentendrei HÉV állomás, amely könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel és személyautóval egyaránt. Innen néhány száz métert haladva érjük el a S◼ és a zöld kerékpáros jelzést, amelyet majd követünk kezdetben.
 • A túra végpontja Budakalász HÉV állomás, ahonnan néhány megállónyi közlekedéssel könnyen visszajuthatsz a kezdőpontra, de a rutinosabb bringások akár nyeregben is megtehetik ezt az utat levezetésként.
 • Persze akár a végpontban is hagyhatod autódat, és a túra elejére is be tudod tűzni a fenti "hévezést" vagy az áttekerést bemelegítésként.

Parkolás

 • Autóval kezdőpontunk a 11-es főúton keresztül érhető el. A gyorsforgalmi szakaszt követően Szentendrére érkezve a Duna korzó déli végénél található a HÉV állomás. Ezt számos parkoló veszi körül, de a főút Duna felőli oldalán is találhatunk ingyenes parkolási lehetőséget a Duna korzó és a 11-es főút találkozásánál.

Koordináták

DD
47.661436, 19.076726
DMS
47°39'41.2"N 19°04'36.2"E
UTM
34T 355598 5280463
w3w 
///űrhajók.hatalmas.csokis
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Pilis, Visegrádi-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Pilis - Visegrádi-hegység térkép

Felszerelés

 • Minden kerékpáros túrán legyen nálunk pótbelső, pumpa, gumileszedő és néhány alapvető szerszám arra az esetre, ha technikai problémánk adódna.
 • Hegyikerékpározás közben különösen ajánlott a sisak viselete!
 • Utunk során csak egy települést érintünk, illetve víznyerő helyekben sem bővelkedik. Mindig megfelelő mennyiségű élelemmel és innivalóval induljunk útnak!

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Állapot
nyitva
Nehézség
nehéz
Hossz
41,5 km
Időtartam
4:28 óra
Szintemelkedés
767 m
Szintcsökkenés
761 m
Legmagasabb pont
546 m
Legalacsonyabb pont
104 m
Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Egyirányú túra

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp