Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
nyelv kiválasztása
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Zöld utakon a Zselic szívében

· 5 értékelés · Gyalogtúra · Zselic · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Virágos rét Márcadópusztánál
  Virágos rét Márcadópusztánál
  Fénykép: Müller Nándor, Magyar Természetjáró Szövetség
m 300 250 200 150 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km Vándor Turistaház … (Zselickisfalud) Vándor Turistaház … (Zselickisfalud)
A Zselici Tájvédelmi Körzet legvadregényesebb erdeiben teszünk egy körtúrát. Összefüggő erdőrengetegben kirándulunk, csak néhányszor szakítja meg túránkat egy-egy káprázatos szépségű üde, virágos rét, zöldellő mező. A ritkán járt zselici erdők mentén gyakorta pillanthatunk meg őzet, szarvast, muflont, hiszen a környék a nagyvadak és a vadászok paradicsoma is.
nyitva
könnyű
Hossz 20,7 km
5:30 óra
243 m
243 m
282 m
154 m
Utunk során felkapaszkodunk az erdő mélyén megbújó Hindai-bérc magaslatára, ahol a kilátóból a Zselic erdeinek szépségében gyönyörködhetünk. Kisdennapusztán meglátogatjuk Pali betyár sírját, Visnyeszéplakon pedig csodaszép környezetben pihenhetünk meg. Az elnéptelenedett Vitorágpusztának és Márcadópusztának szinte nyomait sem leljük, Kardosfapusztán viszont egy meseszép hotelre bukkanunk a fák között. Hazánk egyik legerdősültebb vidékén számos látnivaló és meglepetés várja az arra vetődő vándort.

A szerző tippje

 • Kardosfapusztáról érdemes rövid kitérőt tenni a Zselici Csillagpark épületegyütteséhez – ez oda-vissza 1,5 km. A park színes programokkal, a közeli kilátó fantasztikus panorámával várja a látogatókat.
 • Ha Márcadópusztánál egy kicsit beljebb merészkedünk az erdőbe, még rálelhetünk az egykori település temetőjére és néhány házának romjára.
Müller Nándor profilképe
Szerző
Müller Nándor
frissítve: 2019-09-24
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
282 m
Legalacsonyabb pont
154 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Aszfalt 11,72%Murvás út 12,54%Földút 49,72%Ösvény 23,71%Ismeretlen 2,30%
Aszfalt
2,4 km
Murvás út
2,6 km
Földút
10,3 km
Ösvény
4,9 km
Ismeretlen
0,5 km
Szintprofil megjelenítése

Kezdés

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem (161 m)
Koordináták:
DD
46.274377, 17.734773
DMS
46°16'27.8"N 17°44'05.2"E
UTM
33T 710707 5128168
w3w 
///forraszt.vadludak.ránézni

Végpont

Zselickisfalud, autóbusz-váróterem

Útleírás

Itiner

 • A zselickisfaludi buszmegállótól a falu szélén álló Vándor kulcsos házig a Z◼  jelzését követjük.
 • A Vándor kulcsosháznál rálelünk a Z▲ jelzésére, melyet Visnyeszéplakig követünk.
 • Visnyeszéplaktól Kardosfáig a Z jelzésen gyalogolunk (az elágazásnál balra).
 • Kardosfán jelet váltunk, és balra, a Z◼ jeleket követve jutunk vissza a kiindulópontra.

A túra részletes leírása

A zselici zsákfalu buszmegállójából indulunk körtúránkra a Z◼ négyzet jelzésen. Miközben végigsétálunk a Fő utcán, találkozunk a Kardosfa irányából érkező K jelzésével, melyen majd a túra végén érkezünk visszafelé. A Vándor kulcsosháztól a Z▲ jelzésen déli irányban hagyjuk el a települést. (A kulcsos turistaház a századfordulón épült, és meglehetősen fordulatos sorsa volt: erdészházként funkcionált, majd a két világháború között rossz hírű, rettegett csendőrőrs és fogda üzemelt benne. Később mozi, ifjúsági klub, múzeumi raktár is működött benne, végül a kaposvári természetbarátok vették meg 1985-ben, hogy 3 év önkéntes munkával felkészítsék azóta is élő szerepére.)

Zselickisfaludot magunk mögött hagyva, jobbra szép kilátás nyílik Szilvásszentmártonra és a völgyben elterülő halastóra. Átmegyünk a Szentmártoni-árok patakjának hídján, és szép rétek, mezők mellett haladunk, amíg jobbra nem irányít jelzésünk. Egy kerítés mellett felsétálunk a szemközti erdősávhoz, ahol egy kapun kell átmennünk, majd betérünk a fák közé.

Rövidesen kiérünk a szép erdőből, elhaladunk egy magasles mellett, és a cserjés, alig taposott ösvényen megcélozzuk a hegyoldalt, ahol az erdő szélén ismét rábukkanunk a jelzésre. Vadregényes erdei úton lépegetünk, mely rövidesen kivezet egy széles kocsiútra, ahol mi balra indulunk tovább. A jelzések kétszáz méter után balra bevisznek egy keskenyebb ösvényre, így érkezünk a Hindai-bérc geológiai tornyához, ahol kifújhatjuk magunkat. A szép kilátás kedvéért a bátrabbak felmászhatnak a betontorony kilátószintjére. Föntről a tipikus zselici táj látványa hálálja meg a bátorságot: széles dombhátak, és megszámlálhatatlan völgy váltakozik, aljukon az elszigeteltségüket őrző falvak ülnek. A házakat nem is mindig észlelhetjük, de télen a füstlepel szembetűnő.

Továbbindulva az ösvény visszairányít minket a széles kocsinyomra, így érkezünk az erdészeti műúthoz, melyen jobbra indulunk tovább, hogy aztán nyolcszáz méter után balra elhagyjuk azt. Itt tábla mutatja az útirányt és a távolságokat. A köves kocsiúton egy-két szóból a Kisdennapusztán álló Palitemetőhöz érkezünk. 

Az 1848-as szabadságharc leverése utáni időkben nagyon sok üldözött húzódott meg a Zselic rengetegében. Nagyrészt a bujdosó, osztrák hadseregbe nem kívánkozó honvédekből verődtek össze a somogyi betyárok. Ezek közül való volt Mészáros Pál, akinek betyárneve Nagy Pali volt. Az 1850-es évektől tevékenykedett 1861-ig, amikor is bandáját elfogták, őt magát a visnyeszéplaki (vitorági) erdőben tűzharcban agyonlőtték. Itt temették el, s ezt a helyet azóta is „Pali temetőnek” nevezik. Emlékét eme sírhalom őrzi ma is. A kereszten az alábbi szöveg olvasható: „Vármegye katonája lábam nyomát sokat járta, itt nyugszik Nagy Pál, a híres betyár.”

Az útelágazásban találkozunk a Dennai-erdő felől érkező Z jelzéssel, melyen mi balra indulunk tovább. 400 méternyi gyaloglás után érkezünk Visnyeszéplakra,a hol egy esőbeállónál hosszabb pihenőt iktathatunk be, és elsétálhatunk a közeli fa haranglábhoz. A külvilágtól elszigetelt faluba még a '80-as években sem vezetett burkolt autóút, így nem csoda, hogy elnéptelenedett. A '90-es években azonban fiatal lakók kezdték belakni a kellemes természeti környezetben található, nyugalmas települést, melyben mára újra van élet, a gyerekek helyben tanulhatnak, a közösség ökogazdasági törekvéseinek hála sok igényt helyben előállított élelmiszerekkel elégítenek ki.

Visnyeszéplak „központjából” a balra vezető széles úton indulunk tovább, közel két kilométert az elszórt házak között megyünk, innen ki-kilesve a távolban megpillanthatjuk a Mecsek nyugati vonulatait – feltűnik a Jakab-hegy széles háta, és a Misina tornya. A település házait elhagyva figyeljünk, mert enyhén balra ível az út. Rövidesen balra, északi irányba kalauzol a Z jelzése, és már a Vitorági-erdő vadregényes ösvényét taposva rójuk a kilométereket. A balra ívelő ösvényen csakhamar elindulunk lefelé, kerítés mellett araszolva érkezünk a völgybe, ahol a hajdani Vitorágpuszta házai állhattak. Sok másik zselici faluhoz hasonlóan ez sem külső kényszer nyomására, hanem elzártsága és az elaprózott településszerkezetre jellemző munkahiány következtében néptelenedett el.

A Keleti-Gyöngyös vízfolyásán fahídon kelünk át, és percek alatt egy nagyon szép mezőn találjuk magunkat. A jobb oldali erdősáv mellett megyünk néhány száz métert, majd a kaszáló végén balra tartva az erdészeti útra vezetnek a jelek. Azon északnak indulunk, és a következő kanyarnál balra betérünk a Márcadó-árok hosszan elnyúló mezejére. Itt ne lepődjünk meg, ha szarvasok, őzek, netán muflonok kerülnek a szemünk elé; a Zselicnek e nyugodt, csendes szeglete a nagyvadak paradicsomának számít.

Két kilométer után – a rét végénél – balra fordul az út, átkelünk egy hídon, kétszáz méter után jobbra fordulunk, és szinte észrevétlenül megyünk el az erdőben valaha békésen megbúvó Márcadópuszta közelében. Márcadó - azaz mézsört szolgáltató királyi birtok állt itt már az Árpád-korban is. Később disznótartásáról volt ismert, makkoltatói alaposan megritkították az addig nem háborgatott erdőséget. Az elnéptelenedett faluból már csak néhány téglarakást, illetve a felhagyott temető sírköveit lelhetjük fel a bozótban.

Gyönyörű erdők, hangulatos rétek ölelésében haladunk, majd széles földúton, gesztenyefasor között araszolunk folyamatosan felfelé, így érünk ismét az erdészeti úthoz, melyen jobbra fordulunk, és egy kilométer után a Kardosfapusztán álló impozáns Hotel Kardosfához érkezünk. Itt akár hosszabb pihenőt is tarthatunk, vagy elsétáéhatunk a Zselici Csillagparkhoz – ez oda-vissza 1,5 km. Kardosfapusztán épült a dombság első vadászháza (a mai hotel), de a feltételezések szerint története Szent László királyig nyúlik vissza, aki a pannonhalmi apátságnak adományozta, mint kanászfalut. Aztán a 20. század második felében utolérte a zselici sors: lakói elhagyták, újak nem jöttek, mára idegenforgalmi szerepe alakult ki.

A műúton északi irányba indulunk tovább a K és Z◼ négyzet társaságában. Egy kilométer után balra ismét erdőbe térünk, ahol rövidesen a Millenniumi Emlékhársas tábláját olvashatjuk. 1896-ban 400 csemetéből „rakták ki" az évszámot, mely napjainkra persze nincs meg, hiszen az erdő átalakult, idős példányok elpusztultak, és sok új nőtt ki a földből.

Erdők, mezők ligetek mentén sétálva feltűnnek az első présházak, melyek jelzik, hogy már nem vagyunk messze úticélunktól, Zselickisfalud határában járunk. Egy igen meredek hosszú löszmélyúton ereszkedünk le a kistelepülésre, ahol a Vándor kulcsosház mellett bukkanunk ki. Innen nincs más dolgunk, mint a falucska főutcáján visszasétálni a buszmegállóhoz.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • Zselickisfaludra Kaposvárról érkezhetünk autóbusszal. A Zselickisfalud, autóbusz-váróterem megállónál szállunk le a buszról, illetve túránk végeztével innen is tudunk távozni.

Megközelítés

 • A buszmegállótól, a templom közeléből indul a Z◼ jelzése.

Parkolás

 • Autóval Kaposvár–Szenna felől érkezhetünk a kis zselici zsákfaluba. A település főutcáján, vagy a Vándor kulcsosház előtt parkolhatunk. A kulcsos háztól indul a Z▲ jelzése, és ide ér vissza a K és a Z◼ jelzés.

Koordináták

DD
46.274377, 17.734773
DMS
46°16'27.8"N 17°44'05.2"E
UTM
33T 710707 5128168
w3w 
///forraszt.vadludak.ránézni
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Müller Nándor: Barangolások a Zselicben – túrakönyv
 • Müller Nándor: Négy évszak a Zselicben – fotóalbum

A szerző által javasolt térképek:

 • Zselic turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Alapvető túrafelszerelés: Az évszaknak megfelelő öltözet, ivóvíz, élelem. A navigáláshoz Természetjáró app.


Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,4
(5)
Sziraki Zsofia
2021-02-22 · Közösség
Nagy reményekkel indultunk neki a körtúrának, de ahogy haladtunk előre, kilométerről kilométerre, többször csalódottságunknak tudtunk hangot adni. A különféle zöld jelzések erdészeti munkaútvonalakat érintettek, így rendszeres volt a faipari nehézgépjárművek, láncfűrészek és kidőlő fák hangja. Erdei emlős állatot így nehéz volt látnunk,és nehezen lehetett az erdő szépségét mélyebben szemrevételezni, csak a csöndesebb szakaszok madárcsicsergése emlékeztetett minket a Zselic nyugalmára. Ha a körülmények kedvezőbbek is lettek volna, a táj változatossága inkább közepes volt. Talán némi kéktúraszakasz belecsempészése a túratervbe enyhítette volna telhetetlenségünket.
Mutass többet!
Kis Edit
2020-12-20 · Közösség
Első túránknak választottuk a Zselicben, és nagyon jól tettük. Jól követhető útvonal, amit a leírás csak még érdekesebbé tett. Bár decemberben annyira nem volt "zöld", de még így is gyönyörű volt. A muflon most elmaradt, de találkoztunk őzekkel, fácánnal, borzzal. A sár nem volt kevés, de ez nyilván időjárás függvénye. Visszatérünk más évszakban is!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-12-05
Fénykép: Kis Edit, Közösség
Fénykép: Kis Edit, Közösség
Fénykép: Kis Edit, Közösség
Fénykép: Kis Edit, Közösség
Nagy András
2020-10-19 · Közösség
jól járható, sok turistajelzés!
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2020-10-18
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 6

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
20,7 km
Időtartam
5:30 óra
Szintemelkedés
243 m
Szintcsökkenés
243 m
Legmagasabb pont
282 m
Legalacsonyabb pont
154 m
Körtúra Szép kilátás Kulturális/történelmi értékek Növénytani érdekességek Tipp Egészséges környezet

Statisztika

 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 2 Útpontok
 • 2 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp