Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

WadkanZ Ultra Trail

Gyalogtúra · Budai-hegység
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • A Normafa kilátóhelye
  A Normafa kilátóhelye
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 800 700 600 500 400 300 200 100 100 80 60 40 20 km Hidegvölgyi négyévszakos pihenőház Kötők padja kilátóhely Tarnai-pihenő
A WadkanZ Instant Trail az egész Budai-hegységet behálózó instant túrasorozat 7 és 102 km közötti 12 pályával. Futva, túrázva és kirándulva is teljesíthetőek a távok. Az Ultra Trail a leghosszabb útvonal, amelyen a több mint 100 km-hez jelentős szint is párosul.
nehéz
Hossz 100,6 km
33:45 óra
2 648 m
2 665 m
556 m
106 m

A WadkanZ Instant Trail pályáit bármelyik irányba, és a pálya bármelyik ellenőrzőpontjáról el lehet kezdeni. Leírásunkban a Normafát tekintjük starthelynek, ahonnan az óra járásával ellenkező irányba, észak felé indulunk.

Szintidő:

 • Futók: 23 óra 59 perc
 • Gyalogos: 33 óra 45 perc (Ebben a kategóriában van lehetőség akár a több nap alatti teljesítésre is, így az ultra pályákon meg lehet szállni a teljesítés alatt.)

Rajt/Cél: Normafa

Nevezés: A Wadknaz oldalán lehet nevezni a kiválasztott távra. 

Ellenőrzőpontok:

A teljesítést adott pontokon a mobiltelefon kamerájával beolvasott QR-kóddal igazolhatjuk, amelyhez a WadkanZ saját webalkalmazását kell használni. Az alkalmazást nem kell letölteni, hanem interneten keresztül, böngészőben jelenik meg. Ezért a teljesítéshez internetkapcsolattal és kamerával rendelkező telefon szükséges! A pontok megtalálását előre kiküldött videókkal és teljesítés közben megjelenített fényképpel is segítik a szervezők.

Nevezési díj:

Az ár a nevezések számától, résztvevők számától és a kért díjazástól is függ, ezért a pontos nevezési díjakért keresd fel ezt az oldalt (lap alja). 

Díjazás: Érem, éremtartó, fatérkép, dögcédula (futók), egyedi kitűző (túrázók)

Információ:

Lévai Zsuzsa profilképe
Szerző
Lévai Zsuzsa 
frissítve: 2022-08-22
Nehézség
nehéz
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
106 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Pihenőpontok

Hidegvölgyi négyévszakos pihenőház

Kezdőpont

Normafa (469 m)
Koordináták:
DD
47.503270, 18.967060
DMS
47°30'11.8"N 18°58'01.4"E
UTM
34T 346904 5263096
w3w 
///ünnepel.selymes.palánk

Végpont

Normafa

Útleírás

Részletes útleírás :

Normafa–Pesthidegkút

Indulás előtt érdemes pár métert az első kódot tartalmazó táblától jobbra menni, és lenézni Budapestre. Hajnali indulás esetén a város fölött felkelő nap különleges látvánnyal szolgál. De ez a túra nem Budapestről, hanem az erdőről szól. A start kód leolvasása után a Z jelzésen indulunk a János-hegy irányába, de pár száz méter múlva, ahol a Z jobbra lefordul, mi tovább megyünk egyenesen. Az Anna-réten levő Szent Anna-kápolnától jelzetlen ösvényeken mi is lefelé indulunk. Keresztezzük a Tündérhegyi utat, majd a Tündér-hegynél érjük el a Z▲ turistautat. A Tündérhegyi úton folytatjuk az utunkat, majd miután átmentünk a Libegő alatt, balra betérünk az erdőbe. Innentől már emelkedik az út, de az igazi kaptató akkor kezdődik, amikor a Z▲ jelzésen balra fordulunk. Innen szerpentines úton érjük el a Libegő felső állomását (ha nem sietünk, érdemes megnézni a panorámát a kilátópontról), majd becsatlakozik a Z▲ mellé a P jelzés is; így érünk fel egy lépcsőkkel támogatott úton a János-hegy tetejére az Erzsébet kilátóhoz. A kód beolvasása és a kilátó megkerülése után a P jelzésen folytatjuk az utat egészen a Szépjuhásznéig. A Gyermekvasút keresztezése után jobbra fordulunk egy jelzetlen útra. Ezen a S jelzésig megyünk, amin balra fordulunk, majd a Bátori-barlang érintése után érjük el a Nagy Hárs-hegy tetején a Kaán Károly-kilátót. A kilátóban mindenképp olvassuk le a kódot, de ha időnk engedi, érdemes fel is menni a kilátóba, ahonnan többek között a pálya következő jó pár kilométere is megnézhető. 

Jelzetlen úton indulunk tovább. Hamarosan ismét találkozunk a S jelzéssel, de pár méter után jobbra fordulunk egy jelzetlen útra, ezen indulunk el lefelé a Hárs-hegyről. Nemsokára elérjük a Hárs-hegyi körutat, amin jobbra fordulunk. Ezután a Hárs-hegyi (sí)futó utat követjük, amíg ismét el nem érjük a P jelzést, amin balra fordulunk, majd meredeken lefelé indulunk. Mielőtt elérnénk a Szép Juhászné utat, jobbra fordulunk a P+ jelzésre. A Nagykovácsi út keresztezése után érkezünk meg a Nagy-rétre. A rétet jobbról kerüljük, és a végén jelzetlen ösvényen indulunk el fölfelé. Hamarosan elérjük az Országos Kéktúra K jelzését, ezt követjük Hűvösvölgyig. Az aluljárón és a Hűvösvölgyi úton való átkelés után vízvételi lehetőség kínálkozik (sokáig az utolsó!), illetve nyitvatartási időben a lángososhoz is betérhetünk.

A kód beolvasását követően a S jelzésen haladunk tovább. Felkapaszkodunk a Nyéki-hegy oldalába, majd lefelé az ismeretlen katona sírja után érjük el a Határ-nyerget. Továbbra is a S jelzésen megyünk felfelé egészen az Újlaki-hegy tetejéig. Itt érdemes pár pillanatra megállni, és megcsodálni minden irányba a panorámát. A hegyről lefelé is a S jelzésen indulunk, de pár méter múlva jobbra fordulunk egy jelzetlen ösvényen, majd a K↺ jelzésen jobbra fordulva érjük el a Hármashatár-hegyet. Itt a K jelzésre váltunk, amin hamarosan elérjük a Guckler Károly-kilátót, ahol a következő beolvasandó kód is vár. A kód beolvasása és a kilátás megcsodálása után a K jelzésen megyünk tovább, elhaladunk a Hangár előtt, majd a Vihar-hegyen keresztül érjük el a Virágos-nyerget. Továbbra is a K jelzésen haladunk, újabb ismeretlen katona sírja mellett megyünk el, majd a miután a Z jelzés is csatlakozik a K-hez, a következő bal kanyarban jobbra fordulunk egy jelzetlen gerincútra, ami keresztülvisz minket a Tök-hegyen. Lefelé újabb kilátópont mellett haladunk el, ahonnan remek kilátás nyílik a Kevélyek irányába. Nemsokára elérjük a S▲jelzést, amin egyenesen haladunk tovább. (Igazi kilátópont-vadászók kinézhetnek a jobbra pár méterre levő Szarvas-hegyre is.) Hamarosan balról becsatlakozik a Pesthidegkúti kálvária, az utolsó stációk mellett elhaladva érünk fel a Kálvária-hegyre, ahol kód és kilátás is vár ránk.

Pesthidegkút–Páty

Lefelé egy technikás jelzetlen ösvényen haladunk, amíg el nem érjük a S jelzést. Innentől ezen megyünk továbbra is lefelé a Paprikás-patak völgyébe. A völgyön végighaladva többször is hidakon kelünk át a patak fölött, elmegyünk a vízesés mellett. Hamarosan elérjük Solymárt, ahol a benzinkúton energiautánpótláshoz juthatunk. Továbbra is a S jelzésen haladunk egészen addig, amíg a Kerek-hegy oldalában a S élesen jobbra fordul. Itt mi egyenesen megyünk tovább jelzetlen úton, amin hamarosan elérjük Nagykovácsi határában az OKT-t, ezen balra fordulunk. Pár méter után jobbra pár méter kitérőt teszünk a következő kódhoz.

Utunkat a K jelzésen folytatjuk. Pár kilométer után jobbra letérünk egy jelzetlen ösvényre. Itt elkel a GPS track segítsége, hogy megtaláljuk a megfelelő utat Remeteszőlősre, ahova a Sas utcán érkezünk le. A nagy gesztenyefánál jobbra fordulunk, átkelünk a hídon, leolvassuk a kódot, majd a Nagykovácsi úton átkelve a szemben induló P+ jelzésen megyünk fel a Vöröspocsolyás hátra. A P+ végén jobbra fordulunk a korábbról már ismert P jelzésre. Ezen megyünk egészen a P▲ jelzésig, amira balra fordulunk. Egészen a K+ jelzésig követjük, amin jobbra fordulunk, és elérjük a Z▲ jelzést. A jelzéssel akár barátságot is körhetünk, mert kisebb megszakítással egészen Biatorbágyig ezen fogunk menni. A Z▲ balra fordul, majd nemsokára balra letér, de mi egyenesen megyünk tovább, és a jelzett út kanyarát levágva érünk fel a Nagy-Kopasz tetején található Csergezán Pál-kilátóhoz. Ez a pálya (és a Budai-hegység) legmagasabb pontja. Ha felmegyünk a kilátó tetejére, szinte az egész pálya belátható. A kód leolvasása után (előfordulhat, hogy egy kicsit menni kell, mire lesz térerő) a Z▲ jelzésen megyünk le a Nagy-Kopaszról, és érjük el következő pontunkat az Erzsébet büfénél. (Lefelé a Tarnai-pihenőnél érdemes megállni pár pillanatra a kilátás miatt.)

Páty–Törökbálint

Továbbra is a Z▲ jelzést követjük. Pár kilométer után jobbról a Szent Jakab út (El Camino) Budapestről induló útvonala csatlakozik be. Rövid közös szakasz után Pátyra érkezve a Camino kagyló jelzését követve érkezünk el a Cukorborsó étteremhez. A kód leolvasása (esetleg egy jó főzelék elfogyasztása) után a Z◼ jelzésen megyünk tovább, amin hamarosan vissza i sérkezünk a Z▲-re. Egy változatos, kissé hullámzó, de nagyon jól futható úton haladunk Biatorbágy felé. A Főkút-forrásból finom friss vízhez is juthatunk. A Z▲ jelzés a biatorbágyi vasútállomáson ér véget. Mi átmegyünk a vasútállomás alatt, és megyünk tovább egyenesen a P+ jelzésen. Leérkezve a Pátyi úthoz átkelünk a Füzes-patakon, és a parkon keresztül folytatjuk utunkat. A park végében, a biatorbágyi viadukt alatt újabb vízvételi lehetőség és beolvasandó kód vár. 

A lépcsőkön felkapaszkodunk a viaduktra, és át is kelünk rajta. Egyenesen megyünk tovább, az út végén jobbra a Fülemüle utcán érünk le a S jelzésre, amin balra fordulunk. Ha nem lenne elég vizünk, nemsokára jobbra letérhetünk a Madárka-forráshoz (régi P●  jelzésen). A S jelzésen egy meredekebb mászás után érünk fel a Kő-hegyre, ahol a Kaptárkövek tetejéről nyílik pazar kilátás. Egy újabb emelkedő után a S kiér az erdőből, és mi hamarosan jobbra fordulunk felfelé az Iharos-hegyre, amelynek tetején az egyik bunkernél találjuk a következő kódot

Innen továbbra is jelzetlen úton megyünk tovább. Jobbra tartunk, és meredek lejtő közben érjük el a P jelzést. Ezen megyünk tovább egészen a Százlépcsőig. Útközben a Madárszirtről elénk tárul a Biai-tó, de egész Etyekig ellátni. Lemegyünk a Százlépcsőn, és az ösvényt követve az alsómajori parkolónál találjuk a következő kódot

Balra fordulva hamarosan ismét elérjük a P jelzést. Ezen megyünk egyenesen tovább a Híd romig. Itt továbbra is egyenesen megyünk tovább a P+ jelzésen. Pár kilométer után a P+ véget ér, de mi tovább haladunk egyenesen a P jelzésen. Egy nyílt részen a P jelzés lefelé indul Sóskútra, de mi balra fordulva jelzetlen úton folytatjuk utunkat Érd irányába. A következő szakaszon elég sok nyílt rész lesz, ahol árnyékot keveset fogunk találni, erre készüljünk. Nemsokára egy romos épületnél találjuk a következő kódot.

A leolvasása után pár métert megyünk visszafelé, majd jobbra fordulva folytatjuk utunkat. Továbbra is jobbra tartva megyünk a mezőkön át, amíg el nem érjük a régi honvédségi utat. Innentől rövid ideig aszfaltúton vezet az utunk. Elhaladunk egy kék nyomóskút mellett, érdemes kihasználni. Nemsokára átmegyünk az M0-ás autóút alatt, és elérjük a következő kódot Törökbálinton a sportközpontnál lévő buszmegállónál.

A kód beolvasása után jobbra megyünk tovább a Kinizsi Pál utcán. Átmegyünk az M7-es alatt, majd jobbra fordulunk a Dózsa György utcára. Itt érjük el a törökbálinti P jelzést, amit követünk a Csalogány utcán keresztül. Az utca vége előtt jobbra betérünk az erdőbe, és nemsokára a jelzést elhagyva egyenesen felmegyünk a József-hegyre. A csúcs után nem sokkal ismét elérjük a P jelzést, ezt követjük (egy rövid levágástól eltekintve) a P◼ jelzésig, amin balra fordulunk, és hamarosan ismét elérjük Törökbálintot. Próbáljuk a megfelelő Templom utcákat követni (errefelé minden utca erre a névre hallgat), amelynek a végén egy erdei ösvényt találunk, mely elvezet a Szűz Mária bemutatása templomhoz, ahol a következő kódunk is van.

Innen a Z+ jelzésen egy rövid, de annál meredekebb kaptató következik, aminek a végén ismét elérjük a nemrég elhagyott P jelzést, amin balra fordulva pár száz méter múlva el is érjük az Anna-hegyi kilátót, ahol máris leolvashatjuk a következő kódot.

Innen a Gyöngyvirág majd az Anna utcán megyünk lefelé. A Margaréta utcán érünk le a Diósdi útra, ahol jobbra kell fordulni. Legyünk óvatosak, mert viszonylag nagy forgalmú út. Mielőtt átmennénk az M0-ás alatt, enyhén balra fordulunk, és felkapaszkodunk a Tétényi-fennsíkra. Nemsokára elérjük a kör legdélebbi pontját, ahol élesen balra fordulunk, és a fennsíkon folytatjuk utunkat. Hamarosan a sorompónál újabb kódot találunk.

Törökbálint–Normafa

Innen a Fecske utcán megyünk tovább. Az utca végén jobbra fordulunk, majd a Fennsík utcán ismét elhagyjuk a lakott területet, és a fennsíkon folytatjuk utunkat. Ezen a szakaszon előfordulhat, hogy megkergetnek az út szélén legelésző birkák, de bántani eddig még sose bántottak senkit... Miután keresztezzük a Kamaraerdei utat, és szemben már szinte karnyújtásnyi távolságban van a víztorony, balra fordulunk a Z↺ jelzésű útra. Hamarosan elérjük a ZT utat, amin egyenesen megyünk tovább.  Ezen érünk le egy rétre, ahol jobbra fordulunk a Z jelzésen, és felkapaszkodunk Budapest legdélebbi dombjára, a Vadász-hegyre. Itt egy régi acéltoronynál találjuk a következő kódot.

A Z jelzésen folytatjuk az utunkat a Z+-ig, amin balra fordulva végigmegyünk a Fülőke utcán. Az utca végén átkelünk a villamos síneken, és a Kő-ér hídjánál máris újabb kódot találunk.

Innentől hosszú aszfaltos szakasz következik. A Kőérberki úton elmegyünk a Budaörsi repülőtér mellett, keresztezzük az Egér utat, átmegyünk az M1/M7 bevezető alatt, majd a Lépés utcán elindulunk felfelé Gazdagrétre. A Mária út jelzését követve érjük el a gazdagréti Szent Angyalok-templomot. Ezután balra fordulunk, elmegyünk a Gazdagréti útra, amit a Szentháromság-szoborig követünk. Itt az út balra fordul, de mi jobbra fordulunk a P◼ jelzésen (Ördögormi út). Az utca végén ismét erdei övényen kapaszkodhatunk fel a Rupp-hegyre. Az út szélén táblák ismertetik a hely nevezetességeit. A P▲jelzést elérve balra fordulunk, és hamarosan felérünk a csúcsra, ahol egy zászlótartónak használt határkő tövében találjuk a következő kódot.

A kilátás megcsodálása és a kód leolvasása után a P▲ jelzésen visszamegyünk a P◼-ig, és azon folytatjuk utunkat. Az Ördögormi lejtőről egy jobb kanyarral meredeken felfelé indulunk. A kanyarban levő nyomós kutat érdemes kihasználni, legközelebb Makkosmárián lesz vízvételi lehetőség. A Frankhegyi étteremnél hosszabb időre búcsút mondunk az aszfaltnak, és hamarosan az emelkedőnek is. A P◼-et a S↺ jelzésig követjük, amin balra fordulunk, és a Piktortégla üregek mellett megyünk lefelé egészen a P-ig, amin egyenesen megyünk tovább. A P hamarosan balra fordul, de mi továbbra is egyenesen megyünk a P+ jelzést követve. Ezen érünk ki a Farkas-hegy kopár tetejére, ahol körpanoráma és a Vitorlázórepülő emlékműnél a következő kód vár.

Lefelé is a P+ jelzést követjük, ám ahol a P+ balra lefordul, mi egyenesen megyünk tovább, amíg a S+ nem keresztezi az utat. Itt kétszer jobbra fordulva a S+-et követjük a Csalogány utcán át. Az utca végén végleges búcsút mondunk az aszfaltnak, és a kerítés mellett balra fordulunk. A kis parkoló után egyenesen megyünk tovább. Nemsokára keresztezzük a S jelzést, de itt is egyenesen megyünk tovább. Kanyargós erdei ösvényen kerüljük meg a Ló-hegyet, majd ismét elérjük a S jelzést. Innentől már ezen folytatjuk utunkat. Jobbra a Csíki-hegyek, balra alattunk Budaörs (fényei, ha éjszaka van). Egy éles balkanyarban elérjük a S▲ jelzést, amin jobbra fordulunk, és felmegyünk a Huszonnégyökrös-hegyre. Ennek a kódnak is elég jó kilátás jutott.

A S▲ jelzésen visszaereszkedünk a S jelzésig, amin visszafelé indulunk, de pár méter után balra fordulunk. Kezdetben keskeny ösvényen ereszkedünk, majd elérünk egy szekérutat, amin hamarosan felfelé vesszük az utunkat. A Sorrentónál ismét elérjük a S jelzést. Csak pár métert megyünk rajta, majd jobbra fordulunk, és egy gerincúton érjük el a Sinka Lajos-emléktáblát.

A kód leolvasása után is a gerincutat követjük. Ha világosban járunk erre, jobbra a budaörsi kopárok felé gyönyörködhetünk a kilátásban. Az út végén balra fordulunk egy szélesebb útra. Ezen haladunk, amíg ismételten nem keresztezzük a S jelzést. Mi egyenesen megyünk tovább a Meteor turistaúton. A lejtő alján az út balra fordul, de mi jobbra tartva hamarosan elérjük a P jelzést, és ezen indulunk Makkosmária felé. A templom melletti nyomóskútnál felfrissülhetünk kicsit az utolsó emelkedőre.

A kód beolvasása után a Z+ jelzésű úton indulunk felfelé Normafa irányába. Hamarosan keresztezzük jó barátunkat, a S jelzést. A Z+ nemsokára enyhén jobbra fordul, mi viszont tovább megyünk egyenesen a Mária úton. Nemsokára a Csacsi-réten utoljára érintjük a jelzést. Mi tovább megyünk egyenesen, és a Három katona sírja után nemsokára ismét elérjük a Z+ jelzést, amit egész Normafáig követünk.

A célkód leolvasása után érdemes pár lépést balra sétálni, és lenézni a városra onnan, ahonnan jó pár órája indulás előtt tettük. Ugyanaz a hely, ugyanaz a Budapest, de biztosak vagyunk benne, hogy egy egész más látvány, egy egész más érzés fogad száz kilométer megtétele után.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

 • A Széll Kálmán térről induló 21 és 21A jelű BKK buszokkal utazhatunk ide, Normafa megállónál szálljunk le.

Megközelítés

 • Az útvonal a buszmegállótól és a parkolótól is néhány 10 méterre, a Síház mögötti részről indul.

Parkolás

 • A Normafán kiépített parkoló található. Figyelem! 2021 júniusától hétvégén és munkaszüneti napon 8:00 és 20:00 óra között parkolási díjat kell fizetni (440 Ft/óra).

Koordináták

DD
47.503270, 18.967060
DMS
47°30'11.8"N 18°58'01.4"E
UTM
34T 346904 5263096
w3w 
///ünnepel.selymes.palánk
Navigáció Google Térképpel

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

A teljesítéshez internetkapcsolattal és kamerával rendelkező telefon szükséges! 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

Írd meg az első hozzászólást!

Legyél te az első hozzászóló!


A közösség fényképei


Nehézség
nehéz
Hossz
100,6 km
Időtartam
33:45 óra
Szintemelkedés
2 648 m
Szintcsökkenés
2 665 m
Legmagasabb pont
556 m
Legalacsonyabb pont
106 m
Körtúra Szép kilátás

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 14 Útpontok
 • 14 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp