Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Végig a Guckler Károly út erdei sétányán

· 20 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
 • Elágazás a Tábor-hegyi-barlanghoz
  Elágazás a Tábor-hegyi-barlanghoz
  Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség
m 450 400 350 300 250 200 6 5 4 3 2 1 km Tábor-hegyi-barlang Guckler Károly út
A Hármashatár-hegy oldalában széles erdei sétány (egyben interaktív tanösvény) fut végig kb. 370 méteres magasságban. A meredek lejtőt keresztező erdei út kellemes sétára ad lehetőséget a hegy sűrű rengetegében, ahol a városból kilépve, mégis azon belül kirándulhatunk.
nyitva
könnyű
Hossz 6,1 km
2:00 óra
104 m
148 m
393 m
246 m

A Hármashatár-hegy meredek északkeleti fekvésű lejtőjén széles sétány húzódik keresztben. Lentről nem láthatjuk, amikor szemünket a hegyre vetjük, hiszen a fák lombja alagútként borul fölé. A hosszú egyenes szakaszokból álló turistaúton nincsenek jelentős panorámapontok, bár néhol kilátunk a talpunk alatt elterülő városra, két helyen pedig kilátóterasz is épült. Néhány sziklán kívül tényleg csak a dús erdő lesz társunk a gyaloglás során, de éppen ez a rengeteg az, amiért érdemes végigjárni a Guckler-utat. A kirándulást 14 állomásos, interaktív tanösvény színesíti, melyen a mobiltelefonunk segítségével további ismereteket szerezhetünk a térség értékeiről és Óbuda történelméről. A sétány építésének 100. évfordulója alkalmából a Pilis Parkerdő felújította azt, így a tanösvény is 2018-ban készült a kilátóhelyekkel együtt.

A névadó Guckler Károly főerdőtanácsos, Budapest erdőmestere volt a 19. század végétől. Nevéhez kötődik a főváros tűzifaigényeinek kielégítésére letermelt, illetve a szőlőknek helyet adó budai hegyek újraerdősítése. A turizmus hajnalán a természetbe egyre gyakrabban járó, helyenként nyaralókat építő lakosság igényeit egyre kevésbé elégítette ki a kopár hegyoldalak látványa, ezért Guckler vezetésével gyors újrafásítás kezdődött, a tölgyesek mellett bécsi mintára (főként) óriási fenyveseket telepítettek - megalapozva ezzel a lemosódott talaj képződését. Az újraerdősítés másik oka a szőlőket kipusztító filoxérajárvány volt. Guckler elképzelése szerint alakították ki 1918-ban a rekreációs célokat szolgáló, támfalakkal megtámasztott sétányt a Hármashatár-hegy meredek oldalában, melyen kirándulásunk során majdnem végigmegyünk. De nem teljesen, hiszen az út Budapestet elhagyva a Csúcs-hegy oldalában is folytatódik.

A szerző tippje

 • A sétaút az, amire neve alapján gondolnák: ha túl vagyunk a kezdeti, rövid kapaszkodón, hosszú, kellemes, nem emelkedő erdei séta vár ránk, ezért bátran nekivághatunk családostul is.
 • Ha rövidítenénk a távon, akkor először a ZΩ jelzésén, vagy később, a Z+ jeleket lefelé követve juthatunk le gyorsan közeli buszmegállókba.
Dömsödi Áron profilképe
Szerző
Dömsödi Áron 
frissítve: 2023-02-14
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
393 m
Legalacsonyabb pont
246 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Hasznos linkek és ötletek

 • A Guckler-út tanösvényének állomásait, és a hozzájuk kapcsolt információkat itt lehet megismerni.

Kezdőpont

Fenyőgyöngye, buszmegálló (290 m)
Koordináták:
DD
47.540433, 19.006199
DMS
47°32'25.6"N 19°00'22.3"E
UTM
34T 349957 5267149
w3w 
///hajlakk.megsóz.gyanta

Végpont

Erdőalja út, buszmegálló

Útleírás

Itiner

 • A Fenyőgyöngyétől az Országos Kéktúra K jelzésén indulunk fölfelé.
 • Egy kis jobbkanyarnál letérünk jobbra a Z+ jelzésre.
 • A Z+ jelzést követve végigmegyünk a Guckler Károly úton.
 • A Virágos-nyeregnél jobbra váltunk a K+ jelzésre, amely az Erdőalja úti buszmegállóhoz vezet.

A túráról részletesen

A Hármashatár-hegy emelkedőjén

A Fenyőgyöngye vendéglője 1935-ben épült, napjainkban is eredeti funkciójának megfelelően üzemel, neve pedig a környék telepített fenyveseire utal. Az Országos Kéktúra hosszútávú vándorútja itt indul fölfelé a Hármashatár-hegyre. Eleinte mi is a K jelzést követjük, elegyes erdőkben vezet a kavicsos-köves út, néhol feketefenyők borulnak fölénk. Követjük a Remete-hegyre kapaszkodó aszfaltút futását, éles balkanyarral fordulunk rá a Tábor-hegyre. Egy vízműnél átkelünk az autóúton, és a fenyők alatt egyenes, kaviccsal felhintett útra térünk. Nem koptatjuk azonban sokáig: kisvártatva kiágazik jobbra a Z+ jelű turistaút, következő szakaszunk kezdete. Először ismét az aszfaltcsík túloldalát vesszük célba, majd rövidesen élesen jobbra kanyarodunk.

A Guckler Károly út sétányán

Ezzel már a Guckler utat tapossuk. A kihelyezett táblák bőséges ismeretanyaggal szolgálnak a területről, és az alattunk elterülő Óbudáról. A széles erdei sétány 1 km-en belül élesen balra kanyarodik, és szintben kezdi követni a Hármashatár-hegy oldalát. A rendkívül meredek lejtőn helyenként kis támfalak támasztják meg az erózió által is ostromolt, de remek állapotú utat, és rögtön az első jelentős fordulónál kilátást enged a fák lombkoronája a városra. Budapest mélyen alattunk mutatkozik, a városból csak a tompa morajlás szűrődik föl.

Jobbról csatlakozik a Tábor-hegyi-barlangtól érkező ZΩ jelzés, majd egy kissé sziklásabb hegyoldalrészlet után megkerüljük a Kis-Farkas-torok völgyfőszerű horpadását. Az útkanyarban kicsiny, előreugró terasz biztosítja a panorámát gyakorlatilag fél Budapestre. 3 rögzített csövébe lencsék nincsenek beépítve, a különös megoldás csak tekintetünket irányítva emel ki pár részletet a kétségtelenül részletgazdag látványból - hidat, kastélyt, lakótelepet.

Ismét ki-kilátunk a városra, következik a Nagy-Farkas-torok szárazvölgye, melynek alján maximum heves, hirtelen esőzések után vágtat le valamennyi víz. Újabb panorámaerkély mellett haladunk el, most hosszú, egyenes erdei szakasz áll előttünk, a sétány e részét már valamivel kevesebben keresik fel. Balra fölbukkan a Guckler-szikla: a kissé breccsásodott dolomittömbök a lejtőn lecsúszva érkeztek mai helyükre, ahol már jó régóta ülnek. Mellettük pihenő fogadja a turistákat, a sziklában a Guckler-emléktáblát olvashatjuk el.

Az utat a további szakaszon néhol már kissé jobban megrágták a természet átalakító folyamatai, itt-ott kissé elszűkül, máshol pedig egy apró kőbánya udvara mellett sétálunk el. Ezen a részen a 2014 decemberi ónos eső okozta jégpusztítás nyomai is feltűnőbbek, a keszekusza erdő áthatolhatatlannak tűnik. Végül kissé csillapodik a lejtő meredeksége két oldalunkon, és megérkezünk a Virágos-nyeregbe.

Vissza a városba

A sasbércek közti nyereg turistaút-csomópont, nekünk a jobbra, eddigi irányunkhoz képest visszafelé induló K+ jelzést kell keresnünk. Ehhez belépünk a fák közé, és az erdei autónyommal párhuzamosan futó ösvényen kezdünk ereszkedésbe. Itt, a Vihar-hegy oldalában már közel sem olyan meredek szögben tart a város felé a terep, mint a Guckler út alatt, ezért kényelmes gyaloglással érjük el az Erdőalja út végét, a kertváros kapuját. Valamivel 1 kilométer fölött van az utcai táv, ami még ránk vár a buszfordulóig, ahol kirándulásunk finisébe érkezünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

 • A kirándulás kezdőpontját a Kolosy térről induló 65 és 65A jelzésű BKV-járatokkal tudjuk elérni, a Fenyőgyöngye megállónál kell leszállnunk.
 • Az útvonal végén a Szentlélek térig közlekedő 137-es busszal hagyhatjuk el a helyszínt az Erdőalja út megállóból utazva.

Megközelítés

 • A túra kezdő- és végpontja is a turistaútvonalon található.

Parkolás

 • Érdemes autónkat a Kolosy tér vagy az ahhoz közeli Szépvölgyi úti HÉV megálló mellett hagyni, hiszen onnan a túra kezdőpontja könnyen elérhető, és a végén is egyszerűen visszajuthatunk a HÉV-vel.
 • A Fenyőgyöngyénél le tudunk parkolni, de megtehetjük ezt a Guckler út elejénél is, ahol a csúcsra vezető aszfaltból jobbra kiágazik egy rövid autóút.

Koordináták

DD
47.540433, 19.006199
DMS
47°32'25.6"N 19°00'22.3"E
UTM
34T 349957 5267149
w3w 
///hajlakk.megsóz.gyanta
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

 • Budai-hegység turistakalauz

A szerző által javasolt térképek:

 • Bármely Budai-hegység turistatérkép

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

A sétát utcai cipőben is megtehetjük, különleges felszerelést nem igényel.

Kérdések és válaszok

Kovács Attila kérdése · 2020-04-11 · Közösség
Sziasztok, tud valaki olyan alkalmazást,vagy APP-ot,ahol részletes lejtéseket ,illetve emelkedéseket is látni,a sétányon,vagy a turista utakon? Köszönettel: Attila
Mutass többet!
Balogh Zsuzsanna válasza · 2020-04-11 · Közösség
Szia! Itt a termeszetjaro.hu oldalon a tervezett útvonalhoz tartozik szintprofil is, amin követhető az emelkedés, lejtés. Persze lehet, hogy te nem ilyenre gondolsz. Zsuzsanna

Értékelések

4,9
(20)
Peter Olivia
2022-08-01 · Közösség
Inkabb 2-3 oras hegyi setanak mondanam, mint kirandulasnak, de annak tokeletes. Nekem a letoltott utvonal volt a nagyobb segitseg, a leiras alapjan nem mindig tudtam volna tajekozodni. Nincs sok kiugrasra alkalmas bokor, vizvetel az elejen es a vegen van. Jopofak a tanosveny tablai. Biztos, hogy joparszor jovok meg erre. Nem ismertem ezt a reszt, koszonom az ajanlast.
Mutass többet!
Viktória M
2022-05-14 · Közösség
Kis szintemelkedés, szép erdők, kellemes séta, nem megerőltető. A kilátóteraszokról remek kilátás nyilik. Mi megtoldottuk a Tábor-hegyi barlanggal.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-05-14
Buótyik Dominika 
2021-09-12 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2021-09-11
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 23

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
6,1 km
Időtartam
2:00 óra
Szintemelkedés
104 m
Szintcsökkenés
148 m
Legmagasabb pont
393 m
Legalacsonyabb pont
246 m
Tömegközlekedéssel elérhető Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

 • Saját térkép
 • Tartalmak
 • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
 • 4 Útpontok
 • 4 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp