Magyar Természetjáró Szövetség weboldalai MTSZ MTSZ térképportál Turista Magazin TuristaShop TEKA-kártya Kéktúra Gerecse50 A kéktúrázás napja
Túra tervezése ide A túra másolása
Gyalogtúra ajánlott túra

Várrom, bányató és fenyőerdő egy karnyújtásnyira a fővárostól

· 8 értékelés · Gyalogtúra · Budai-hegység · nyitva
A tartalmat készítette:
Magyar Természetjáró Szövetség igazolt partner  A felfedezők választása 
  • Zsíros-hegy
    Zsíros-hegy
    Fénykép: Attila Gulyás, Magyar Természetjáró Szövetség
m 400 300 200 100 12 10 8 6 4 2 km
A túra olyan látványosságokat érint, mint a Virágos-nyereg, egy szuper bányató holdbéli tájon, a solymári vár és a Zsíros-hegy a feketefenyőkkel.
nyitva
könnyű
Hossz 13,3 km
4:04 óra
519 m
379 m
414 m
152 m
A fővárosból is könnyen elérhetünk vadregényes helyeket, és még csak nem is kell nagyon megerőltető túrára gondolni. A Budai Zöld útvonalán a Guckler-sziklától indulva nemcsak az erdő és a búzamezők varázsolnak el, de meglátogathatjuk a nemrégiben helyrepofozott solymári vár maradványait szép panorámával kecsegtető tornyával, elidőzhetünk egy meseszép bányatónál, ahol nem szabad sajnálni a ruhánkat, és végül megpihenhetünk a Zsíros-hegy feketefenyői között a csodás kilátást élvezve.

A szerző tippje

- A kirándulás akár egy hétvégi családi túra is lehet nagyobb gyerekekkel.

- A zöld jelzések elég hiányosak, ezért térkép vagy túra-GPS ajánlott.

- Ha a bányatavat szeretnéd közelebbről is megnézni (nagyon ajánlott!), olyan ruhát vigyél magaddal, amit nem sajnálsz.

Hidvégi Brigitta profilképe
Szerző
Hidvégi Brigitta
frissítve: 2017-10-18
Nehézség
könnyű
Technika
Állóképesség
Élmény
Táj
Legmagasabb pont
414 m
Legalacsonyabb pont
152 m
Ajánlott időszak
jan.
febr.
márc.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szept.
okt.
nov.
dec.

Úttípusok

Szintprofil megjelenítése

Biztonsági előírások

Bármilyen évszakban biztonságosan járható.

Hasznos linkek és ötletek

A túráról szubjektív beszámolót is olvashatsz ide kattintva.

Kezdőpont

Hármashatár-hegy (243 m)
Koordináták:
DD
47.556323, 19.010905
DMS
47°33'22.8"N 19°00'39.3"E
UTM
34T 350357 5268906
w3w 
///gyémánt.hangya.kikel

Végpont

Zsíros-hegy

Útleírás

Leszállunk a 137-es buszról, felsétálunk a Hedvig utcán, és bevetjük magunkat az erdő sűrűjébe a zöld jelzést követve. Az első érdekesség a Guckler-szikla, avagy Nelli-pihenő. Az előbbi elnevezés Guckler Károly erdőmesterhez köthető, aki a Hármashatár-hegy fásításával hozható kapcsolatba, utóbbiról sajnos nem találtam érdemleges információt, de annyi bizonyos, hogy a név kissé indokolatlan, ugyanis pad sincs a közelben, és a sziklára is nehéz lenne letelepedni.

A Virágos-nyeregnél általában gyerekek harsognak, a Csúcs-hegy felé tartva barátságos házikók között vezet az út, és innen már látható a gercsényi (vagy gercsei) templom is. Az építmény azért nagyon érdekes, mert a 13. században emelték, ahhoz képest viszont csodálatosan fest. 1996-ban helyreállították, de egyébként is az egyik legépebben fennmaradt középkori templomunk. Az egyház ma is használja.

Rövidesen egy XIX. századi határkőhöz érkezünk. A települések szélét jelző kőtömböt 1878-ban helyezték oda, rajta a „Solmar” és „Hidegkut” feliratok is szerepelnek. Itt tehetünk egy kis kitérőt a zöldről a közeli Kálvária-hegyre, ami már csak az útközben adódó kilátópontok miatt is megéri, bár a solymári Auchan látványa például több mint illúzióromboló. A 11. stációnál rátérünk a Kálvária-hegy csúcsára vezető útra, s rövid kapaszkodás után 384 méterről nézhetünk körbe és szemlélhetjük meg a Budai-hegyeket és a Pilist.

Ha nincs szerencsénk, és nem találunk vissza a zöldre, jutalmunk egy kellemes kóválygás lesz a nyakig érő gazban, így nem árt a GPS. A solymári bányató felé haladva hódolhatunk a búzamezőn szökellés ősi hagyományának.

Egy jó tanács: ha már előre tudod, hogy szeretnél lejutni a vízhez, mindenképpen olyan játszós ruhát vegyél fel, amit nem sajnálsz, itt ugyanis nincs más esélyed, mint fenéken lecsúszni a domboldalon. A használaton kívüli téglagyár melletti tavacska egy részét fák veszik körbe, de többnyire sivárabb, homokos talajt látunk, ami kivételes, már-már holdbéli jelleget kölcsönöz a helyszínnek.

Ezután a solymári vár felé vesszük az irányt. A rom falait 2005–2006-ban magasították meg. A tornyába mindenképpen érdemes felmenni a kilátás miatt. A helyszínen jelenleg is folynak a régészeti feltárások, hiszen – ahogy a vár honlapján is olvasható – még nem tudni teljes bizonyossággal, milyen célból építették, s mire szolgálhatott. Egyes vélekedések szerint a Lackfi főnemesi család emeltette a XIV. században, mások úgy vélik, nem is vár, hanem a pálos szerzetesrend egyik központi kolostora volt.

Solymáron a templom-kocsma-CBA háromszöget elérve beszerezhetjük az ebédet/uzsonnát/vacsorát, és letelepedhetünk egy padra elfogyasztani azt. Innen már csak egy kihívás maradt: a Szűz Mária neve templomtól fel kellett jutnunk a Zsíros-hegyre (424 m). Na, nem kell megijedni, az út a legtöbb helyen csak enyhén emelkedik, a nehezebb szakaszok pedig rövidek. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a jelzések igencsak elmaradoznak errefelé.

Ha a Zsíros-hegy szóba kerül, a vérbeli természetjáróknak biztosan eszükbe jut a legendás Zsíros-hegyi turistaház is, aminek ma már csak a romjait lehet látni. Érdekes, honnan kapta a hely a nevét: az 1900-as évek elején a felszín még annyira kopár volt, hogy messziről a mészkősziklák zsírtömbre emlékeztették a szemlélődőt. 1930 és 34 között feketefenyőkkel telepítették be a helyet, ami magyarországi viszonylatban nem túl gyakori, így már csak azért is megéri ide ellátogatni, mert a panoráma mellett kivételes természetélményben lehet részünk.

Tipp


Minden tájékoztatás a védett területekről

Tömegközlekedéssel

Tömegközlekedéssel elérhető

A kiindulópontot a 137-es busszal érhetjük el legegyszerűbben.

Megközelítés

Autós útvonaltervezéshez kattints ide!

Parkolás

Sajnos a közelben kevés a parkolási lehetőség, inkább a tömegközlekedést javasolnám.

Koordináták

DD
47.556323, 19.010905
DMS
47°33'22.8"N 19°00'39.3"E
UTM
34T 350357 5268906
w3w 
///gyémánt.hangya.kikel
Navigáció Google Térképpel

A szerző által ajánlott kiadványok:

A szerző által javasolt térképek:

A régióról szóló kiadványok:

Mutass többet!

Felszerelés

Térkép, túra-GPS ajánlott. 

Kérdések és válaszok

Tedd fel az első kérdést!

Kérdeznél a szerzőtől?


Értékelések

4,1
(8)
Simon Krisztián 
2022-03-22 · Közösség
Meredek 50 méter a kezdésnél és a Solymári részen, de közte nagyon kellemes. A leírásban szerepelhetne több leírás a követni szánt jelzésről, hogy ne a telefonon kelljen megnézni merre is pontosan. Ettől függetlenül nagyon jó túra volt és a kiírt idő alatt kényelmesen teljesíthető.
Mutass többet!
Mikor voltál a túrán? 2022-03-15
Fekécs Barbara
2022-02-28 · Közösség
Mikor voltál a túrán? 2022-02-22
Fénykép: Fekécs Barbara, Közösség
Fénykép: Fekécs Barbara, Közösség
Fénykép: Fekécs Barbara, Közösség
Fénykép: Fekécs Barbara, Közösség
Fénykép: Fekécs Barbara, Közösség
Az összes értékelés mutatása

A közösség fényképei

+ 14

Állapot
nyitva
Értékelés
Nehézség
könnyű
Hossz
13,3 km
Időtartam
4:04 óra
Szintemelkedés
519 m
Szintcsökkenés
379 m
Legmagasabb pont
414 m
Legalacsonyabb pont
152 m
Tömegközlekedéssel elérhető Szakaszosan teljesíthető túra Szép kilátás Evés-ivás lehetőség Család- és gyerekbarát Kulturális/történelmi értékek Földtani érdekességek Növénytani érdekességek Fauna Tipp Egyirányú túra Egészséges környezet

Statisztika

  • Saját térkép
  • Tartalmak
  • mutasd a képeket képek elrejtése
Funkciók
2D 3D
Utak és térképek
  • 11 Útpontok
  • 11 Útpontok
Hossz  km
Időtartam : óra
Szintemelkedés  m
Szintcsökkenés  m
Legmagasabb pont  m
Legalacsonyabb pont  m
Nagyításhoz vagy kicsinyítéshez húzd össze a nyilakat!
Logo hm Logo agrar Logo bethlen Logo mol Logo otp